Objavljujemo upit s dokazima koji smo poslali: Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, državnoj komisiji za kontrolu javne nabave, Strukturnim fondovima EU, Vladi i Saboru RH i Stožeru civilne zaštite RH s ciljem da doznamo kako oni vide situaciju u kojoj obiteljska tvrtka Darinka Dumbovića, Titan commerce njegovog sina Darka i snahe Nikoline Dumbović ostvaruje golemi profit preko zemljišta kupljenog od Grada Petrinje u Dumbovićevom mandatu, vibracijskog valjka za ceste nabavljenog novcima EU, te prodajom zaštitne opreme, odijela, kaciga, rukavica, obuće, zaštitnih maski... koje prodaju u Petrinji putem javne nabave.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Upit koji smo poslali na adresu nadležnih ima samo jedan cilje - utvrditi činjenice i spriječiti da se bilo tko, pa samim tim i prvi čovjek potresom uništene Petrinje bogati na račun katastrofe koja je pogodila Baniju / Banovinu. Upit ilustrira ne samo dosadanji model permanentnog sukoba interesa gradonačelnika Petrinje već i profil njega kao poduzetnika i model poslovanja njegove obitelji kojim se izigravaju vjerovnici, uključujući Poreznu i druge institucije, a bogate članovi njegove najuže obitelji. Činjenice do kojih smo došli u novinarskom istraživanju su neumoljive, dvije obiteljske tvrtke Dumbovićeve obitelji - Dumbović d.o.o. i Dum-pek skončale su u stečaju ostavivši vjerovnike kratke za skoro 3 milijuna kuna.

Istodobno, nekretninsko carstvo Dumbovićeve snahe Nikoline u petrinjskoj Mošćenici naraslo je za nekoliko nekretnina, tvrtka nje i Dumbovićevog sina došla je u posjed tisuća vrijednih kvadrata koje su dotad bile vlasništvo Grada Petrinje, te uprihodila blizu pola milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, postala važan faktor u trgovini zaštitnom opremom koja je sada nužna na području Petrinje te nabavila stroj koji će biti iznimno važan za uređenje cesta na tom području. Iz upita uz koje smo priložili dokaze vidi se ne samo kontinuitet sukoba interesa Darinka Dumbovića nego i cijeli model netransparentnog bogaćenja njega i obitelji. Vidi se i kako je dio novca koji je tvrtka njegovog sina i snahe Titan Commerce izvukla poslujući s Gradm Petrinjom i drugim proračunskim korisnicima u Petrinji natrag uložila u zadnju Dumbovićevu kampanju za gradonačelnika Petrinje. Slijedi integralni upit poslan nadležnima:

 

- Portal Imperijal.net studiozno provjerava sve činjenice kontinuiranog sukoba interesa te druge netransparentne poslove na teret proračuna petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbović koje traju dulje od desetljeća. S obzirom da se radi o gradonačelniku trenutačno najugroženijeg grada u Hrvatskoj, u koji se slijevaju goleme donacije te milijunska sredstva, što nas iz dosadašnje prakse upućuje i na velike mogućnosti zlouporabe te prilike za osobna i obiteljska bogaćenja, molimo žurne odgovore na donja pitanja:

- Bivša predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalija Orešković donijela je odluku o nepokretanju postupka protiv gradonačelnika Darinka Dumbovića u svezi poslova koje Titan Commerce, obiteljska tvrtka njegove snahe Nikoline a u kojoj je ovlašteni zastupnik gradonačelnikov sin Darko, uz obvezu da sebe izuzme od odlučivanja u svim poslovima u kojima tvrtka sudjeluje u poslovima s Gradom Petrinjom - link 1 i link 2. Prema javno dostupnim podacima gradonačelnik Petrinje nikad se nije pridržavao odredbi iz Mišljenja Povjerenstva - dokaz link. Kako to komentirate?

- Obiteljska tvrtka Titan commerce kupila je zemljište Grada Petrinje pod dvojbenim uvjetima u području poslovne zone. Također, ostvaruje prihode kroz poslove javne nabave s Gradom Petrinjom - dokaz link te lokalnim korisnicima proračuna. Tvrtka Dumbovićeve obitelji iz strukturnih fondova EU povukla je bespovratnih sredstava u iznosu 492.409 kuna kroz natječaj: Provedba shema za razvoj poduzetništva - Razvoj poduzetništva u gradu Petrinji - dokaz link. Također, dio prihoda koji ostvaruje kroz poslove s Gradom Petrinjom, povlačenjem sredstava iz EU fondova kroz projekte s Gradom Petrinjom te s drugim proračunskim korisnicima Titan Commerce vraća u kampanjama Darinku Dumboviću što je vidljivo iz izvješća koji je Dumbović predao nakon izbora za gradonačelnika Petrinje. Radi se o više donacija Titan Commerce kojom je u cijelosti plaćena predizborna Dumbovićeva kampanja na lokalnim izborima 2017. - dokaz link. S tim u svezi zanima nas vaš stav o ovom zatvorenom sukobu interesa u kojem gradski resursi služe za privatna bogaćenja kojim se financira politička kampanja a na koju ne reagiraju nadležna tijela?

- Kako komentirate činjenicu da su dvije prethodne tvrtke Darinka Dumbovića i njegove obitelji (supruge Dubravka, sina Darka i snahe Nikoline) Dumbović d.o.o. i Dum-pek d.o.o, skončale u stečaju ostavši dužne vjerovnicima blizu 3 milijuna kuna uključujući i milijunsko dugovanje Poreznoj upravi - dokaz link.

- Kako komentirate da je u prosincu Općinski sud u Sisku - Stalna služba u Petrinji, oglasila postupak početka osobnog stečaja Darka Dumbovića, gradonačelnikovog sina - dokaz link, iako je isti na čelu tvrtke Titan Commerce koja ostvaruje golem prihod ubirući bespovratna sredstva EU - dokaz link, trgujući sa zaštitnom opremom i sredstvima kroz javnu nabavu u Petrinji - dokaz link te koja je došla u posjed vrijednog zemljišta kupnjom velikih parcela u poslovnoj zoni Mošćenica i to od Grada Petrinje koju je zastupao otac i tast vlasnika i direktorice Titan Commerca, ujedno gradonačelnik Dumbović - dokaz link?

- U brojnim slučajevima osobni stečaj pojedinca služi za rasterećenje dospjelih dugovanja pa sukladno navedenom smatrate li da je postupak osobnog stečaja sina gradonačelnika Dumbovića, oglašen prije strašnog potresa u prosincu 2020., imao za cilj potencijalno onemogućavanje naplate vjerovnika a omogućavanje dužniku ulasku u nove poslovne pothvate koji služe osobnom bogaćenju kako kroz Titan Commerce tako i kroz povećanja osobne imovine na ime Nikoline Dumbović, dužnikove supruge i snahe petrinjskog gradonačelnika (budući je dosadašnja praksa pokazala kako su nekretnine vjerovnika poput Hypo Leasing Kroatien postale privatno vlasništvo navedene a da vjerovnik nije naplatio založna prava što je lako utvrdivo pregledom zemljišnih knjiga za niz spojenih nekretnina na adresi Ulica Ante Starčevića 35, Mošćenica Petrinja)?

- Smatrate li da bi nadležne institucije trebale provjeriti zlorabi li gradonačelnik Petrinje strašnu situaciju potresa za osobno bogaćenje budući tvrtka koja je izrasla na praksi vlasnika i direktora (snahe i sina) u smislu izigravanja vjerovnika u prethodno osnovanim tvrtkama, sada trguje zaštitnom opremom (kacigama, radnim odijelima, maskama, rukavicama, radnom obućom...) - dokaz link, a za što postoji iznimna potreba na području Petrinje te također posjeduje i ljetos nabavljeni radni stroj - vibracijsko rotacioni valjak za ceste - dokaz link, kupljen sredstvima EU - dokaz link - a koji je po svojoj naravi iznimno potreban za mehanizacijske radove u potresom pogođenoj Petrinji?

- Smatrate li da bi: Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave, tijelo nadležno za dodjelo sredstava iz strukturnih fondova EU, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa ali i Stožer civilne zaštite RH trebali reagirati tako da pod monitoring stavi obiteljsku tvrtku gradonačelnika Dumbovića Titan Commerce koja se već prilično obogatila na poslovima s Gradom Petrinjom a sve s ciljem da se izbjegle suspektno bogaćenje osobe na funkciji na elementarnoj katastrofi koja je zadesila Petrinju i okolicu?

- Smatrate li da je dosadašnja inertnost nadležnih dovela do pozicije da se gradonačelnik Petrinje ponaša kao šerif u duhu kalabreških gradonačelnika budući nitko od nadležnih nije pratio sukobe interesa gradonačelnika u odnosu na njegove obiteljske tvrtke Titan Commerce (sina Darka i snahe Nikoline) te Sofare 79 drugog sina Ivana Dumbovića a koje je on i prijavio kao vezana društva - dokaz link. Mislimo na javno dostupnu izjavu gradonačelnika Petrinje 'Radi se o obitelji i kada je u pitanju obitelj, onda ću jasno reći svima koji me slušaju. Sve ću u životu napraviti da ih zaštitim, baš sve' a koja je objavljena na lokalnom mediju u srpnju 2020. - dokaz link?

Sada nam preostaje sačekati odgovore nadležnih, odnosno vidjeti hoće li profunkcionirati pravni sustav i institucije u ovim teškim i kriznim vremenima i to na dobrobit svih stanovnika katastrofom pogođenih područja u Sisačko-moslavačkoj županiji i poglavito gradu Petrinji i okolici.