Uoči zadnjih izbora za predsjednika RH uskovitlale su se strasti oko podrijetla supruge kandidata Miroslava Škore tako da ih je i ona osobno komentirala tako da smo doznali kako je po majci američka Hrvatica a po ocu Emilu američka Srpkinja. Međutim, sve do danas mislili smo kako nema nikakve dvojbe po pitanju njezina imena i prihvatili smo da se zove Kim Anne (Luzaich) Škoro.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U Hrvatskoj prijepori mogu nastati iz svačega i iz ničega. Prisjetimo se kako su samo zakuhali nedavno predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. Kako su zakuhali tako su i naprasno zanijemili pa se uskoro neće nitko ni sjećati tko je kome rekao da je mamin sin a tko kome da je šmrkavac. Strasti se u Hrvatskoj rasplamsaju poglavito uoči izbora, u kampanjama, pa je tako bilo i prije prvog kruga predsjedničkih izbora kada je počelo isplivavati etničko porijeklo predsjedničkog kandidata s desnice Miroslava Škore. 

Nakon što se naveliko pisalo da je Škorin punac u Americi pokopan na pravoslavnom groblju, te se počelo raspravljati je li Škorina supruga Srpkinja, Kim Anne Škoro osobno se oglasila. Od nje smo doznali kako joj je majka porijeklom Hrvatica a otac po ocu porijeklom hrvatski Srbin, po majci Hrvat koji se rodio u SAD-u. Doznali smo i kako se Kim djevojački prezivala Luzaich, što je amerikinazirana verzija prezimena Lužaić. Roditelji su joj bili rastavljeni a tata je bio ugostitelj koji je do prije smrti držao fast food restoran Emil's Lounge u Rankinu u Pennsylvaniji.

Nije nepoznanica da je Škoro upoznao suprugu početkom devedesetih kada je otišao na turneju u SAD u klubove koje su držale američki Hrvati. Iz američkih registara vidljivo je kako Škoro ima i američku adresu na kojoj živi sestra njegove supruge Kristine Kochis u Maryellen Drive u North Versaillesu. Tamo piše da je na istoj adresi živjela i Arlene Louise Shubat Luzaich koja se spominje među ožalošćenima u spomenu koji je izašao nakon smrti Emila Luzaicha, ali ne kao supruga već kao prijateljica. Inače, Arlene je očito hrvatskog porijekla (Šubat) i živi u McKeesportu u Pennsylvaniji s obitelji.O svojoj majci je Škorina supruga rekla kako je rođena u SAD-u od oca pomorca i majke koji su porijeklom iz Kostrene kraj Rijeke.

Prezime Šubat je upravo iz riječkog kraja tako da je Arlene vjerojatno Škorinupunica. Za Kim Anne inače je napisano je kako je rođena u SAD-u, u McKeesportu pokraj Pittsburgha, gdje je kao odlična studentica završila pravni fakultet na Sveučilištu Duquesne, privatnom katoličkom sveučilištu koji je među najboljim katoličkim sveučilištima u SAD-u.  No, reklo bi se da je priča oko Škorine supruge ispričana i da se tu nema više što dodati ni oduzeti. I sami bismo misli da je to tako da nam u ruke nije došao testament koji je napisao Škorin pokojni punac Emil Luzaich. 

Iz njega smo doznali pojedinost koju smatramo da smo dužni podijeliti s javnošću, Iako se radi o pukoj formalnosti istodobno je riče i o notornoj činjenici. Naime, iz Luzaicheve oporuke proizlazi kako je on svoju kćerku imenovao kao Kimberley. Naime, pokojni Škorin punac, u testamentu koji je sastavio u nazočnosti svjedoka Johna i Janice Bonacci 1997. godine i koji je postao sastavnim dijelom oporučnog spisa koji je deponiran na američkom sudu nakon njegove smrti, piše kako ima dvije kćeri nasljednice, Kristine Kochis na adresi u North Versaillesu u Pennsylvaniji te Kimberley Schoro.

Inače, izvršiteljica oporuke Škorinog punca koji je preminuo 6. ožujka 2009. godine postala je njegova kćer koja je ostala živjeti u Americi Kristine Kochis. Da se radi o autentičnim dokumentima vidi se iz činjenice da su kao nasljednice naknadno upisane Kristine Kochis te Kim Anne Skoro s adresom u Kvintičkoj ulici u Zagrebu, u dokumentu datiranom na 26. travnja 2011. godine. U prvom dijelu oporuke Škorin punac navodi kako želi da se prvo plate troškovi njegovog liječenja i posljednjeg ispraćaja a potom da se njegova imovina (automobili, nakit, pokućstvo, police osiguranja...) ako ga nasljednice nadžive ima podijeliti između njegove dvije kćeri prema njihovom dogovoru.  Emil Luzaich je pobrojao što sve imaju podijeliti Kristine Kochis i Kimberley Schoro u jednakim dijelovima.

Također je naveo da prva po redu da bude izvršiteljicom njegove oporuke je Kristine Kochis ali da u slučaju njezine spriječenosti u izvršenju oporuke, izvršiteljica postaje Kimberley Schoro. Luzaich je poredvidio što sve ima za prodati i kakve sve obveze s naslova poreza i drugih davanja predstoje izvršiteljici opooruke, odnosno njegovoj starijoj kćeri Kristine Kochis. Ona je poslije njegove smrti bila preuzela i restoran Emil's Lounge te ga vodila neko vrijeme dok se nije posvetila privatnom biznisu. Iza Škorinog punca nije ostala velika imovina, a izvršiteljica oporuke, Škorina šogorica, morala se suočiti i s plaćanjima zaostalih dugova.