Uspjeti u Hrvatskoj nedosanjani je san stotina i stotina tisuća građana koji naporno rade ali jedva plaćaju račune, otplaćuju skupe kredite i ne mogu nikako zaraditi za izlazak iz patološkog stambenog minimuma. No, nekima se posrećilo pa su u Lijepoj našoj postali tajkuni, čak oligarsi, pa im je procvjetalo ne samo u biznisu već i nižu nekretninske trofeje. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kada je hrvatski plinski oligarh Pavao Vujnovac,(47), u ožujku 2010. osnovao tvrtku Energia Naturalis u Osijeku koja je danas vlasnica Prvog plinarskog društva prijavio je adresu u Ukrajinskoj ulici u Vukovaru. Skromna prizemnica u vlasničkom listu upisana je na Radovana (Paje) Vargu iz Bršadina. Na Varginom LinkedIn profilu vidimo kako je zaposlen kao stručni suradnik na tehničkom održavanju u PPD-u. Prethodno je imao privatni biznis nakon što je diplomirao na Višoj školi u Novom Sadu poslije studija od 1991.-1995. godine. No, to nije jedina vukovarska adresa hrvatskog energetskog tajkuna. Nakon Ukrajinske Pavao Vujnovac preselio se u Ulicu solidarnosti, sudeći po adresi koja je navedena uz objavu u Narodnim novinama za tvrtku PPD.

Prema podacima iz vlasničkog lista, kuću prizemnicu kupio je kešom u siječnju 2015. od Vukovarca Zorana Maričića. Ta se kuća nalazi na vukovarskom Sajmištu. Kuća je i dalje u Vujnovčevom posjedu. Naravno, tajkun ne živi u njoj jer je krajnji istok Hrvatske s rastom financijske moći i usponom svoga carstva zamijenio puno ekskluzivnijim adresama. Tako Vujnovac u Zagrebu posjeduje modernu vilu u Bukovcu. Iz vlasničkog lista doznajemo kako se uknjižio u srpnju 2017. godine. Nekretninu je kupio kešom od Zagrepčanina Stipe Ivančića, suvlasnika i prokurista zagrebačke tvrtke Vodotehnika-projekt te nekadašnjeg vlasnika ugašene tvrtke za građevinarstvo Cmrok i jednog od suvlasnika likvidirane Štedno-kreditne zadruge Iberia.

Ivančić je otac Maria Ivančića koji se u medijima počeo 2007. spominjati zbog veze s bivšom misicom Andreom Ćupor. No, ta veza nije potrajala jer se Andrea udala za nogometaša Ognjena Vukojevića od kojeg se nakon turbulencija sretno rastala i s kojim ima sina. Tko zna, moguće da je uspjela veza misice Ćupor i Ivančića mlađeg da bi taj par stanovao u ekskluzivnoj vili u Bukovcu. No, sudbina je htjela da ta vila-krasotica postane dio privatnog nekretninskog portfelja jednog od najbrže obogaćenih Hrvata Pave Vujnovca. On svoj uspjeh duguje ponajprije činjenici da je bio blizak bivšem predsjedniku HNS-a Ivanu Vrdoljaku u vrijeme dok je spomenuti bio ministar gospodarstva u Vladi premijera Zorana Milanovića.

Podsjetimo, vrlo brzo nakon što je Vrdoljak u prosincu 2012. ugostio šefa ruskog Gazproma, odnosno Alexandera Medvedeva, zamjenika glavnog izvršnog direktora i generalnog direktor Gazprom Exporta, u svome kabinetu počeo je i astronomski uspon Pave Vujnovca. Njegove su tvrtke postale ekskluzivni dobavljač Gazprom plina za Hrvatsku. Upućeni tvrde kako je Vrdoljak kumovao usponu energetskog oligarha s kojim je prethodno imao prijateljsku relaciju. Stoga ne čudi da je jedna od ključnih direktorica u Vujnovčevom carstvu bivša Vrdoljakova pomoćnica Sabina Škrtić koja je ujedno vjenčana kuma supruge ministra Tomislava Ćorića, Dubravke Sinčić Ćorić o čemu smo prethodno pisali. Za Vujnovca kažu kako bi uskoro mogao biti novi Todorić. On je počeo i preuzimati dijelove bivšeg Agrokora o čemu smo već pisali.

Vujnovac je prvo 2015. kupio prizemnicu u Vukovaru a potom 2017. raskošnu vilu na zagrebačkom Bukovcu