Svi koji u hrvatskoj metropoli ali i diljem zemlje imaju djecu školskog uzrasta dobro znaju kako im žele priuštiti kvalitetne izvanškolske aktivnosti s kvalificiranim edukatorima, trenerima, profesorima.... Mnogi se prije upisa djeteta na neku aktivnost raspituju kod prijatelja a nekima je dovoljan autoritet, ugled u društvu koji imaju vlasnici neke tvrtke koja organizira aktivnost. U našem društvu Fakultet elektrotehnike i računarstva poput Medicine slovi za kolijevku uglednih znanstvenika u čije autoritete i izbore ne treba sumnjati. No, opreza nikad dosta. Priča koja slijedi dokaz je kako nikad nije naodmet otvoriti širom oči kad svoju djecu nekome povjeravate jer i najboljima u svojoj struci mogu se dogoditi propusti. Poglavito ako nisu na svom matičnom terenu. O tome svjedoči podatak da osobu koju na web stranici zagrebačke Oaze plesa i pokreta reklamiraju kao vrsnog stručnjaka s golemim iskustvom u radu s djecom traži Općinski kazneni sud u Zagrebu pod optužbom za 'neovlašteno posjedovanje, proizvodnju i trgovanje drogama i tvarima zabranjenim u športu'. Prethodno je isti profesor iz Brazila koji drži treninge i diljem Hrvatske osuđen zbog tučnjave u srcu Zagreba te posjedovanja oružja. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U Jutarnjem listu 25. veljače 2020. objavljen je članak pod naslovom: 'PREDRAG PALE TAJNA STRAST ČOVJEKA KOJI JE DOVEO INTERNET U HRVATSKU 'Balet me tjera da pobijedim strah i stid. Tijelo u pokretu je erotično, molim vas - plešite!'. U uvodu  članka piše kako okupljena grupica čeka u Maksimiru početak treninga te kako polaznici da nisu došli ne bi ni  'upoznali profesora Predraga Palea, računalnog forenzičara koji je inače zaposlenik FER-a i čovjek koji je s grupom pionira početkom devedesetih u Hrvatsku donio Internet. Pale ima neobičnu priču: balet je počeo plesati tek s 45 godina, bez ikakvog prethodnog iskustva. Kako se čovjek koji je odlikovan Danicom Hrvatskom s likom Ruđera Boškovića, Državnom nagradom za znanost, a tijekom karijere bio je i pomoćnik ministra znanosti, uopće našao ovdje? Može se razumjeti da je završio u plesnoj dvorani, ali teško da bi se očekivalo da će postati baletni pedagog. I evo ga sad ispred nas, u studiju “Oaza plesa i pokreta”, odjeven kako bi plesač i trebao biti, objašnjava nam osnove baleta.

Naravno da smo došli na jedan njegov klas, kako se naziva sat klasičnog baleta, vidjeti kakav je njegov stil podučavanja. Za početak, u našoj zemlji nije uobičajeno da se rekreativac toliko zaljubi u ples da položi ispite i počne predavati balet. To je, nažalost, uglavnom bilo rezervirano za ljude koji su završili baletnu školu ili pak bivše plesače. Barem do sada, do Predraga, koji je ionako tip čovjeka koji se ne brine zbog onoga što drugi misle....' Kao što je navedeno i u članku u Jutarnjem treninzi se odvijaju u Oazi plesa i pokreta. O njima smo više saznali na web stranici dok smo tražili više podataka o Ivi Reis dos Anjosu. Naime, riječ je o zagrebačkom Brazilcu optuženom zbog droge i protiv njega je pokrenut postupak na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Na web stranici vidljivo je kako je u Oazi plesa i pokreta optuženi Ivo trener capoeire.

Citiramo što piše na opip.aquilonis.hr o njemu i toj vještini: 'Capoeira je brazilska borilačka vještina koja kombinira: borbu, igru i glazbu. Pozitivno utječe na držanje, kondiciju, energiju, koordinaciju, ravnotežu i snagu. Stvorili su ju afrički robovi u Brazilu. Treninzi se odvijaju pod stručnim vodstvom profesora iz Brazila Ivo Reis dos Anjos (prof. Bacteria) koji ima dugogodišnje iskustvo u radu s djecom, mladima i odraslima te je u Hrvatskoj 13 godina i govori hrvatski. Isprobajte nešto novo, ostvariti fizičku formu i pritom se dobro zabavite' - piše na web stranici. Navode se i podaci za tvrtku koja stoji iza Oaze plesa i pokreta - Aquilonis d.o.o. Zagreb. Na Sudregu smo utvrdili kako su vlasnici te tvrtke Predrag Pale, koji je tvrtku registrirao na kućnoj adresi u Zagrebu, te Vesna Kezdorf. Njeno ime također se navodi na stranicama FER-a. Piše kako je 'vanjski suradnik, Zavoda za elektroničke sustave i obradbu' .

Dakle, ugledni profesor Pale koji je doveo internet u Hrvatsku suvlasnik je u privatnoj tvrtci sa svojom kolegicom. S njim su brojni etablirani mediji objavili razne intervjue s obzirom da je je bio na čelu tima koji je 17. studenoga 1992., u Hrvatsku službeno uveo internet. Uveo ga je Sveučilišni računalni centar - Srce, izvodeći projekt hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet a za sve je bio zadužen dr. sc. Predrag Pale. Profesor Pale ima i službeni Facebook profil na kojem promovira aktivnosti vezane uz Oazu plesa i pokreta ali i daje prostor pod najam. Pronašli smo FB objavu od 1. ožujka 2022. u kojoj piše: 'Predrag Pale 1. ožujka 2022.  OPIP-Oaza plesa i pokreta Nudimo dvoranu 50m2, 3 WC, kuhinja, parket, grijanje, WiFi, LCD projektor, računalo, glazbena linija, mobilne baletne štange, 12 stolova, 30 stolica. U Maksimiru, blizu Matematičke gimnazije (nekad MIOC). Za ples, dramu, radionice, predavanja, druženja ... '. Dakle, profesor Pale je očito podjednako zaniteresiran za informatiku ali i ples.

No, u svemu tome promaknula mu je je jedna stvar. Naime, plesnog profesora kojeg je angažirao kao učitelja capoeire za djecu goni Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu. Piše kako je okrivljeni: Ivo Reis Dos Anjos a da ga se tereti za počinjenje kaznenog djela iz čl. 190. st. 2.KZ/11. Netom je preko sudske ploče poslan poziv okrivljeniku. U njemu piše: 'Pozivate se na sjednicu optužnog vijeća (ispitivanje optužnice) koja će se održati pred ovim sudom dana 25. ožujka 2024. u .. sati, soba broj ... Upozoravate se u smislu čl. 348. st. 2. i 3. ZKP/08 da će se sjednica održati u vašoj odsutnosti kao i u odsutnosti vašeg branitelja ukoliko se ne odazove pozivu. Ujedno se upozoravate po čl. 348. st. 4. ZKP da se možete odreći prava na sjednicu optužnog vijeća i pisanom izjavom zahtijevati suđenje koja mora biti dostavljena sudu najkasnije tri dana prije dana održavanja sjednice'.

Poziv je 4. ožujka 2024. potpisao predsjednik sudskog vijeća Domagoj Kurobasa. Inače, optuženi Brazilac davao je izjave za hrvatske medije. Tako je na jednom portalu navedeno: '“Zovem se Ivo Reis dos Anjos i trener sam capoeire, a u Hrvatsku sam došao preko naše škole “Filhos De Bimba escola de capoeira”, koja ovdje djeluje već osam godina”, rekao nam je Ivo te dodao kako je ova škola rasprostranjena po cijeloj Europi (Njemačka, Italija, Francuska, Libanon, Belgija). Kako kaže, sudbina ga je u našu zemlju dovela sasvim slučajno kada ga je njegov učitelj upitao “Ivo želiš li doći u Hrvatsku?”, na što je naš sugovornik imao spreman odgovor: “Naravno!” U intervjuu je iznio i kritike na račun naše zemlje: “Hrvati su jako dobri ljudi,ali nikada nisu zadovoljni. Vole se hvaliti i misliti da su najpametniji. Hrvati su često nezadovoljni i kažu kako je ovdje život težak i kako je ova zemlja u banani.

Mogu reći kako Hrvati ne znaju svoju zemlju. Imate najlijepše more na svijetu. Jedino što mi je u vašoj zemlji katastrofa je način na koji ona funkcionira. Zakoni su preloši, dok u Brazilu takvih problema nema. Vi ako ne platite struju, Elektra odmah sve iskopča. U Brazilu to ne postoji”. Navest ćemo i za što se tereti optuženog profesora iz Oaze plesa i pokreta. Citiramo odredbe kaznenog zakona: 'Neovlašteno posjedovanje, proizvodnja i trgovanje drogama i tvarima zabranjenim u športu Članak 190. (1) Tko neovlašteno posjeduje tvari koje su propisom proglašene drogom ili tvarima zabranjenim u športu, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci. (2) Tko neovlašteno proizvodi, prerađuje, uvozi ili izvozi tvari iz stavka 1. ovoga članka, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.' Dakle, zapriječena kazna nije mala a pred učiteljem capoeire iz Brazila dug je put da se oslobodi tereta optužnice. Sve dok ne bude službeno osuđen ili oslobođen Brazilac može podučavati djecu capoeiri ne samo u Zagrebu već i diljem kontinentalne Hrvatske i Jadrana kao što je to činio i dosad.

Tako smo na Facebook stranici Filhos de Bimba Escola de Capoeira Zagreb, pronašli brojne objave pa tako i one iz kojih je vidljvio kako je držao tečajeve capoeire i zumbe na više lokacija u metropoli ali i u najstarijoj Osnovnoj školi Miroslav Krleža na zagrebačkom Kaptolu. No, suradnik prof. dr. sc Predraga Pale već ima presudu s Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu. Naime,  8. svibnja 2023. godine sutkinja Melita Tužinski s Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu proglasila ga je krivim. Iz te presude vidimo kako je rođen 1980. godine u Salvador-Bahia u Brazilu te da je prethodno bio prekršajno nekažnjavan. Proglašen je krivim što je: '4. kolovoza 2022. godine u Zagrebu, Tkalčićeva ulica kbr. 53., na terasi ugostiteljskog objekta „Street food Nikki's“, narušavao javni redi mir na način da, kada je uočio fizički sukob između 3 nepoznate muške osobe, uzeo u ruke jedan stolac i bacio ga u smjeru nepoznatih muških osoba, kojom prilikom je pogodio jednog od njih, a nakon toga se udaljio se navedene terase...'.

Osuđen je za počinjenje prekršaja iz čl. 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Iz presude je vidljivo kako se 'istog dana i vremena, na istom mjestu, ponovno se vratio na terasu ugostiteljskog objekta i iz desnog džepa kratkih hlača svojom desnom rukom izvadio crni zračni "airsoft" pištolj marke "Walther" model PPK/S, kalibra 7,65 mm, tvorničkog broja 16J04367, te ga repetirao i usmjerio prema nepoznatim muškim osobama, čime je na javnom mjestu učinio vidljivim oružje "D" kategorije i uznemirio građane, koji su prestali sa fizičkim sukobom na mjestu događaja te se udaljili u nepoznatom smjeru, čime je počinio prekršaj iz čl. 29. st. 5. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana...' Osuđen je novčano a sutkinja je uzela u obzir i kako uzdržava dijete. Naime, Brazilac se u medijima već pohvalio kako je u vezi s Hrvaticom dobio kćer koju je nazvao po svojoj majci. 

Trener brazilskih plesova dobio je i kćer s Hrvaticom, osim Oaze plesa i pokreta profesora Predraga Palea brazilskim plesovima podučavao je djecu i po školama pa tako i u OŠ Miroslava Krleže u Zagrebu

Prošlog svibnja brazilski trener Ivo kojem sada sude zbog droge osuđen je prekršajno jer se tukao u srcu Zagreba u restorani u Tkalčićevoj ulici a pritom je posjedovao i oružje