Hoće li se ove godine na zagrebačkom Adventu zapjevati pjesma grupe Fantomi 'Ma, Ma, Martina, Martina, Martina,daj mi dobrog vina' ne zna se, ali da će biti vina i ostalog ića i pića ne treba sumnjati. Oni koji bi mogli pjevati Martini u čast, misli se na Martinu Bienenfeld, šeficu Turističke zajednice grada Zagreba, nesumnjivo su osobe povezane s tvrtkama kojima su za ovogodišnji advent dodijeljene koncesije na najatraktivnijim lokacijama u Zagrebu - Zrinjevcu, Tomislavacu i Strossmayerovom trgu. Dakako tu se prije svega misli na tvrtke Kokoš ili jaje, koja se prethodnih godina dovodila u vezu s Damjanom Ljuštinom, sinom Bandićevog bliskog suradnika Duška Ljuštine i Katapult promocija, čija je vlasnica Slavica Olujić Klapčić, još 19. prosinca 2018. u superlativima govorila o Turističkoj  zajednica grada Zagreba, na čijem se čelu nalazi bivša Bandićeva 'žena iz sjene' Martina Bienenfeld, koja očigledno ključeve i ovogodišnjeg Adventa čvrsto drži u svojim rukama. Svjedoci govore da su se i u Bandićevo doba  kućice jednako dobivale od moćne direktorice TZ-a Zagreb Martine Bienenfeld kao i od pokojnog gradonačelnika. Također, mnogi su se pitali kako se ni odgovorni iz ekipe koja je bila direktno naslonjena na Grad i tvrtku  Kokoš ili jaje, u kojoj je bila i snaha dugogodišnjeg Bandićeva suradnika Duška Ljuštine, nisu našli na meti Uskoka, u srpnju prošle godine kada je uhićen  Denis Mohenski, u medijima nazvan “Kralj Adventa”. Uostalom u to vrijeme i  Dario Juričan, koji se jedno vrijeme zvao Milan Bandić, je predlagao Uskoku da Duško Ljuština i Tomo Ricov svjedoče o Bandićevim makinacijama. A što bi tek o svemu tome imala za  reći  Martina Bienenfeld, nekadašnja najbliža suradnica Milana Bandića, koja je i nakon što je gradonačelnik Zagreba postao Tomislav Tomašević, ostala nedodirljiva i moćna. Neki je, po pitanju moći uspoređuju s imenjakinjom Martinom Dalić, šeficom Podravke, za koju upućeni tvrde da u šaci drži premijera Plenkovića. U kojoj mjeri  Martina Bienenfeld drži u šaci svoga šefa Tomislava Tomaševića, pokazat će vrijeme i budući Adventi u gradu Zagrebu. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kada je ovih dana Jutarnji list objavio tekst pod naslovom 'Jesu li oni novi kraljevi Adventa '? Evo kome su dodijeljene kućice na najatraktivnijim lokacijama', malo tko je od dobro upućenih u ovu problematiku posumnjao da koncesiju za jednu od tri  lokacije koje su se proteklih godina pokazale kao najatraktivnije, neće dobiti tvrtka Kokoš ili jaje d.o.o. koja se prijašnjih godina povezivala sa sinom Duška Ljuštine. Tim prije što su mediji  još u studenom 2019. godine  pisali  o aferama s kućicama na zagrebačkom Adventu,čiji se rasplet odigrao  skoro dvije godine poslije u velikoj akciji policije i Uskoka u kojoj su uhićeni neki poduzetnici, te bliski suradnici pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Podsjetimo Index je te 2019. godine pisao o tri ključne tvrtke koje su dobile  najbolje pozicije na Adventu. To su tvrtka Demo Rebus vlasnika Denisa Mohenskog, koji je bio povezan s gradonačelnikom Milanom Bandićem preko njegovog vozača Zdravka Krajine, tvrtka Kokoš ili jaje povezana s Damjanom Ljuštinom, sinom Bandićeva dugogodišnjeg bliskog suradnika Duška Ljuštine, te tvrtka Pepermint d.o.o. Tomislava Ricova, čija je sestra bila Bandićeva savjetnica, koje su bez natječaja od Grada Zagreba dobili najbolje pozicije na zagrebačkom Adventu te mogućnost da iznajmljuju kućice ugostiteljima po basnoslovnim cijenama, pisao je tada Index.

No, tadašnja medijska otkrića, kako smo prošle godine pisali, nisu brinula spomenute aktere zagrebačkog Adventa koji su bili povezani s Milanom Bandićem, jer ta dobro umrežena ekipa, tada se nije bojala  represivnog aparata, jer je, pisali su mediji, Bandić bio  uvaženi partner Vlade premijera Andreja Plenkovića, s HDZ-om vlada i u Zagrebu, a tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je nadređena obavještajnoj službi, kaže da će mu biti vječno lojalna i poručuje: “Nosit ću Bandiću kolače u zatvor ako ga osude, ali ne vjerujem da će do toga doći”. Od tada do danas puno toga se promijenilo. Prije svega, nakon smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića došlo je do smjene vlasti u Zagrebu, a Bandićeva stranka se nakon poraza na izborima raspukla kao mjehur sapunice. No, ono što je mnogima tada zapelo za oko, nakon akcije Uskoka jeste činjenica da su iz ove akcije potpuno izostavljeni neki za koje se smatra da nisu mogli izbjeći uhićenja. Tako se mediji pitaju kako je Bandićeva 'žena iz sjene' Martina Bienenfeld uspjela izbjeći pritvor? 

Tim prije što su upućeni tvrdili  da su se kućice jednako dobivale od moćne direktorice TZ-a Zagreb Martine Bienenfeld kao i od pokojnog gradonačelnika. Također, mnogi su se pitali kako se ni odgovorni iz ekipe koja je bila direktno naslonjena na Grad i tvrtka  Kokoš ili jaje, u kojoj je bila i snaha dugogodišnjeg Bandićeva suradnika Duška Ljuštine, nisu našli na meti Uskoka. Naime, kako je svojedobno pisao Imperijal.net osnivačica te tvrtke uz Romana Pokosa bila je Ivna Franić Ljuština, supruga Damjana Ljuštine. Damjanov otac Duško Ljuština dugogodišnji najbliži suradnik Milana Bandića zadužen za kulturu nije sretan kad ga se spominje u tom kontekstu, a poručio je da “djeci treba odati priznanje za sve što su napravili”. Tvrtka je zaista bila začetnik brojnih uspješnih manifestacija u Zagrebu, ali za sve njih nema natječaja, kao ni za Advent, na kojemu su sudjelovali. Vjeruje se kako je Damjan Ljuština preko veze u Gradu dobivao atraktivne lokacije, a njegov partner Roman Pokos, bio je kreativac poznat po projektu Fuliranje, pisao je Imperijal. Evo, nešto više od godinu dana poslije, Jutarnji je otkrio i tko je dobio koncesije za tri lokacije koje su se proteklih godina pokazale kao najatraktivnije, a koje su se našle u središtu afere 2021. godine kad je uhićen Denis Mohenski, u medijima prozvan “kraljem Adventa”.

Kako se piše, više nema tvrtke Demo Rebus d.o.o. Denisa Mohenskog jer je u međuvremenu promijenila naziv i vlasnika, a zatim pod novim imenom otišla u stečaj. Ove su godine za Zrinjevac, Tomislavac i Strossmayerov trg koncesije dodijeljene agencijama koje su na tim lokacijama predvodile i 2019. godine, a riječ je o tvrtki Kokoš ili jaje d.o.o., dok je Katapult promocija izabrana za Zrinjevac i Tomislavac, navodi Jutarnji list. U tom kontekstu treba napomenuti kako je tvrtka Katapult s Turističkom zajednicom grada Zagreba surađivala niz godina te kako je vlasnica tvrtke Slavica Olujić Klapčić još 19. prosinca 2018. godine u superlativima govorila o Turističkoj  zajednica grada Zagreba, na čijem se čelu nalazi Martina Bienenfeld.' Mislim da je tim Turističke zajednice grada Zagreba zaista jedan od najboljih u Europi, radi se o stručnoj i inovativnoj ekipi koja je našu metropolu pretvorila u poželjnu cjelogodišnju destinaciju za posjetitelje iz svih krajeva svijeta! Naš se odnos zasniva na partnerstvu – sve projekte koji se realiziraju u suradnji s TZGZ nastaju i realiziraju se uz kreativno i produkcijsko sudjelovanje obiju strana', govorila je  2018. godine vlasnica Katapulta Slavica Olujić Klapčić.

Njezina je tvrtka uz Kokoš ili jaje dobila najatraktivnija mjesta na ovogodišnjem Adventu. Iz svega ovoga je razvidno da  šefica TZGZ i bivša Bandićeva 'žena iz sjene' Martina Bienenfeld drži ključeve i ovogodišnjeg Adventa u svojim rukama, baš kao što je to činila i prethodnih godina zajedno s tadašnjim gradonačelnikom Milanom Bandićem. A pitanje je koliko je aktualni gradonačelnik Tomislav Tomašević imao upliva na ovogodišnji advent, s obzirom na činjenicu da su i ove godine za Zrinjevac, Tomislavac i Strossmayerov trg koncesije dodijeljene agencijama koje su na tim lokacijama predvodile i 2019. godine, a riječ je, kao što smo već naveli, o tvrtki Kokoš ili jaje d.o.o. i Katapult promocija. Inače, mnogi su se mediji još 2019. godine pitali koliko je sin Duška Ljuštine zaradio novca raznim Fuliranjima na Adventima  i preko Rakijarnice nakon što je otkriveno da je Bandićeva omiljena uzrečica bila: 'Nema džabe ni kod stare babe'!

Što o svemu tome zna veliki pravednik među Bandićevim zvijezdama Duško Ljuština, kojem bi pozavidio i Josip Broz Tito, da je živ, jer bi se uspostavilo da je Ljuština zajedno s Bandićevim uhićenim vozačem Krajinom proveo na Brijunima više vremena  nego za života Tito i Jovanka zajedno. Možda bi ne samo Damjan Ljuština, nego i njegov puno poznatiji otac Duško, mnogo štošta imali za reći o zagrebačkom Adventu istražiteljima, da su im istražitelji odlučili  pokucati na vrata. Uostalom u to vrijeme i  Dario Juričan, koji se jedno vrijeme zvao Milan Bandić, je predlagao Uskoku da Duško Ljuština i Tomo Ricov svjedoče o Bandićevim makinacijama. A što bi tek o svemu tome imala za  reći  Martina Bienenfeld, nekadašnja najbliža suradnica Milana Bandića, koja je i nakon što je gradonačelnik Zagreba postao Tomislav Tomašević, ostala nedodirljiva i moćna. Neki je, po pitanju moći uspoređuju s imenjakinjom Martinom Dalić, šeficom Podravke, za koju upućeni tvrde da u šaci drži premijera Plenkovića. A u kojoj mjeri  Martina Bienenfeld drži u šaci svoga šefa Tomislava Tomaševića, pokazat će vrijeme i budući Adventi u gradu Zagrebu.   Na kraju istaknimo kako ne čudi bitka za najbolje pozicije na Adventu. Prošle godine pisali smo o impresivnom bogatstvu Bandićevog kralja Adventa Denisa Mohenskog koji je ulagao i u vilu u Istri kao i zajedno s njim uhićeni vozač pokojnog gradonačelnika Zdravko Krajina.

Članak o Mohenskom je naslovljen s: 'TAJNE UHIĆENOG BANDIĆEVOG KOMPANJONA Otac Denisa Mohenskog bio je zvijezda Jugotona, kralj Adventa milijune uložio u Istri Mihalj Mohenski pod imenom Nikica sedamdesetih i osamdesetih snimio je brojne singlove za Jugoton, njegov sin nije pjevao već ulagao u nekretnine. No, u prosincu prošle godine objavili smo i ime novog vladara Adventa u srcu metropole, na Jelačić placu, Vlaškoj i Gajevoj. Radilo se o članku pod naslovom: 'KAKO JE ROUGEMARIN UKRAO BOŽIĆ Novi kralj zagrebačkog Adventa je Marin Medak umjesto uhićenog Bandićevog Dene - Vlasnik zagrebačkog restorana RougeMarin prodaje Vruću frajlu, Pucu, Šlepanog pajceka, Nobl mrkvicu, Babko čoko, Hajcane teglice.... po vrućim cijenama i to na čak 7 lokacija u srcu metropole'. Očito da onaj tko drži ključeve Adventa ima golemu moć u rukama a kao što je vidljivo tu moć drži udovica poznatog zagrebačkog poduzetnika Jaše Bienefelda. Ona očito predstavlja Bandićevu politiku adventskog kontinuiteta jer je osigurala da tvrtka koja se povezivala s obitelji šefa Bandićeve kampanje i njegovog dugogodišnjeg suradnika Duška Ljuštine i dalje suvereno ubire svoj dio izdašnog adventskog kolača u Zagrebu.