Od trenutka objave liste poreznih dužnika zadnjeg dana listopada ove godine brojni su mediji pisali o znanima ali i manje znanima koji se nalaze na tom svojevrsnom stubu srama. No, s obzirom da je na toj listi ukupno 6047 dužnika nimalo ne čudi da nisu svi dobili medijski tretman. No, jedno ime iz kategorije široj javnosti nepoznatih osoba zapelo nam je za oko i ranije na toj listi i to nakon što smo na sudskoj oglasnoj ploči zamijetili kako se radi o osobi nad kojom je, na njen osobni zahtjev, pokrenut postupak osobnog stečaja u srpnju 2021. godine na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. S obzirom da se radilo o golemom dugu za jednu fizičku osobu zaintrigirali smo se za temu. Naše iznenađenje tim je bilo veće kad smo shvatili da se radi o voditeljici odjela vrlo važnog sektora u Ministarstvu turizma. S obzirom da se u njenom slučaju radi o dugovanjima prema Ministarstvu financija, u iznosu od 378.886,99 kuna te prema agenciji za naplatu dugova Eos Matrixu d.o.o. u iznosu od 3.746.964,60 kn, zanimalo nas je da dublje istražimo temu. Na webu smo pronašli podatak kako je za šeficu odjela u Ministarstvu turizma primjenja u mandatu bivšeg ministra Garija Cappellija i to 25. studenog 2019. godine, dakle dvije godine nakon što je dotična uspjela napraviti dugove veće od 4 milijuna 126 tisuća i 127 kn prema vjerovnicima. Naime, u sudskom dokumentu jasno je naznačeno kako se u slučaju Ministarstva financija, Porezne uprave, te Eos Matrixa radi o tražbinama vjerovnika višeg isplatnog reda što znači da to nije kompletni dug te načelnice. Uputili smo dopis i aktulanoj ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac jer nas je zanimalo kako ona gleda na tu činjenicu. Neka osnovna logika nalaže da se čovjek zapita može li osoba koja je u privatnom životu generirala takve dugove biti idealni izbor za šeficu odjela i to u Ministarstvu gdje se slijevaju silni milijuni proračunskih korisnika i turističkog sektora. Dobili smo vrlo brzo ministričin odgovor koji će zacijelo mnoge iznenaditi. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Dokument Ministarstva turizma s datumom 25. studenog 2019. ukazuje da je krupna porezna dužnica o kojoj pišemo primljena u državnu službu na neodređeno vrijeme uz probni rad od tri mjeseca. U uvodu piše: 'diplomirana ekonomistica s radnim iskustvom na odgovarajućim poslovima preko dvanaest godina, prima se u državnu službu   Ministarstvo turizma, na radno mjesto stručne savjetnice u Odjelu za bilateralnu suradnju, Služba za međunarodnu suradnju, Sektor za turističku politiku i međunarodnu suradnju, Uprava za strateško planiranje, programe Europske unije i međunarodnu suradnju'. Iz obrazloženja je vidljivo kako je 'Ministarstvo turizma raspisalo javni natječaj za prijam u državnu službu, na neodređeno vrijeme, između ostalih, za radno mjesto stručni/a savjetnik/ca' u spomenutom odjelu i to 24. rujna 2019. godine'.

Oglas je objavljen u Narodnim novinama od 2. listopada 2019. godine te na web-stranicama Ministarstva uprave, Ministarstva turizma i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Nadalje je iz dokumenta vidljivo kako je imenovana Komisija za provedbu javnog natječaja koja je utvrdila da je pristiglo ukupno 20 prijava a nakon uvida u prijave komisija je utvrdila listu od 14 kandidata/kinja, koji su ispunjavali formalne uvjete javnog natječaja. Testiranje kandidata/kinja provedeno je u dvije faze. Potom je 11. studenoga 2019. godine Komisija obavila razgovor te potom utvrdila kako je osoba čije smo ime pronašli na listi poreznih dužnika te koja je osobno nakon prijama u Ministarstvo turizma predala zahtjev za provedbu osobnog stečaja nad njom zbog više od 3,7 milijuna kn duga agenciji za naplatu dugova - idealna kandidatkinja.

No, ta diplomirana ekonomistica potom se očito dokazala na radnom mjestu da je napredovala u kratkom roku do šefice odjela. U dokumentu koji je potpisao bivši ministar Gari Cappelli, sada saborski zastupnik HDZ-a, piše kako je ona izabrana jer je  'diplomirana ekonomistica, s radnim iskustvom na odgovarajućim poslovima preko dvanaest godina, nije kažnjavana a uvidom u dostavljeno uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, utvrđeno je i da ima zdravstvenu sposobnost za obavljanje poslova navedenog radnog mjesta'. Protiv tog rješenja mogli su se žaliti kandidati koji su pristupili na natječaj ali očito do toga nije došlo. Nakon što je primljena u Ministarstvo turizma i sporta, koje je na glasu zbog silnih milijuna koji se slijevaju kako iz proračuna, EU fondova te turističkog sektora ta visoko rangirana djelatnica podnijela je Općinskom građanskom sudu u Zagrebu zahtjev za provedbu osobnog stečaja. Slučaj je dospio kod sutkinje Ive Žutelije Krešić, kćeri poznatog novinara Željka Žutelije i supruge odvjetnika, poznatog i po oslobađajućoj presudi za Zdravka Mamića u vrijeme dok je bio sudac - Rafaela Krešića.

(O tome kako je spomenuti sudačko-odvjetnički bračni par odustao od kaznenog progona novinarke koja je pisala o njihovoj bespravnoj gradnji na zaštićenom spomeniku kulture u Pučišćima na Braču nedavno smo objavili članak.) Sutkinja Žutelija Krešić je 28. srpnja 2021. otvorila postupak osobnog stečaja te šefice u Ministartsvu turizma i sporta te konstatirala 'tražbine višeg isplatnog reda'. U dokumentu piše: 1. vjerovnik Republika Hrvatska u iznosu od 307,00 kuna;  2. vjerovnik Republika Hrvatska, Ministarstvo financija, u iznosu od 378.886,99 kuna;  3. vjerovnik Eos Matrix d.o.o. u iznosu od 3.746.964,60 kuna. Iz obrazloženja je vidljivo kako je sama dužnica podnijela prijedlog za otvaranje postupka stečaja potrošača nakon kojeg je održano 'ispitno i izvještajno ročište 8. srpnja 2021. godine, kada su ispitane sve prijavljene tražbine prema svojim iznosima i redu'.

U dokumentu piše: 'Tražbine navedene u izreci priznao je povjerenik, a vjerovnici ih nisu osporili, pa je sud stoga primjenom odredbe čl. 263. Stečajnog zakona .... odlučio kao u izreci rješenja' . Ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac posali smo upit u kojem smo je izvijestili o navedenom te tražili njeno očitovanje. Pitanje je glasilo: 'Smatrate li kao ministrica turizma i sporta da je reprezentativno da šefica odjela u Vašem Ministarstvu bude osoba koja ima višemilijunske iznose dugova (više od 3,7 milijuna kn) ne samo poslovnim subjektima već i Ministarstvu financija RH na ime poreza i drugih obveza?'. Na upit je stigao sljedeći odgovor: 'Osobni financijski problemi odnosno dugovi državnih službenika Ministarstva turizma i sporta nisu predmetom preispitivanja ovog tijela, u kontekstu njihovih kompetencija za uspješno obavljanje poslova državne uprave, niti su kao takvi predviđeni kao zapreka zapošljavanju i radu u državnim tijelima.

Također, Ministarstvo je dužno postupati u skladu s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka, u smislu ograničenja prikupljanja i obrade osobnih podataka zaposlenika, odnosno podatke smije prikupljati samo u svrhu koja je definirana valjanom pravnom osnovom. Sukladno tome, ovo tijelo nema opravdani razlog za prikupljanje osobnih podataka koji se tiču financijskog stanja svojih zaposlenika' - pisalo je u odgovoru koji smo dobili iz Odnosa s javnošću Ministarstva turizma i sporta. Javnost na kraju može sama procijeniti u kakvom sustavu živimo ako činjenica da netko napravi dug 547.958 eura nije nikakva zapreka za kompetentno obavljanje visokorangiranih poslova u strateškom odjelu Ministarstva turizma i sporta. Vjerojatno bi ministrica Nikolina Brnjac razmislila da li bi osobi koja se privatno enromno zadužila povjerila vođenje njenih kućnih financija ili pak njenog domaćinstva. No, kad je državna služba u pitanju i zaposlenje na neodređeno, tu očito vrijede neki sasvim drugi kriteriji.