Marka Gajskog (25), potomka poznate zagrebačko ugostiteljsko-poduzetničko-odvjetničke obitelji teretilo se da je prekršio javni red i mir na Hvaru. Inače, u postupku na splitskom Općinskom prekršajnom sudu zastupao ga je tata Mladen. Daniela Gajski, mama netom nepravomoćno oslobođenog Marka Gajskog, nezaobilazna je pojava VIP događanja u hrvatskoj metropoli a mediji je često predstavljaju kao najbližu prijateljicu Severine, poduzetnice Karle Kaić, Ive Radić Balaban.... Njezin brat Ivan Crnjac činio je vrh menadžmenta nekadašnjeg Agrokora pa ne čudi da je obuhvaćen zajedničkom optužnicom s Todorićima, Piruškom Canjugom i ostalima. Božo Crnjac, djed oslobođenog Marka Gajskog, poznat je i kao vlasnik Splendida, zagrebačke tvrtke koja obuhvaća niz prestižnih lokala pa tako i kultni zagrebački Okrugljak. Marko Gajski u presudi je naveden kao student kojeg uzdržavaju roditelji. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom prekršajnom sud u Splitu, Stalnoj službi u Hvaru, sutkinja Maja Matković Šoić donijela je presudu u prekršajnom postupku protiv okrivljenih Roka i Pavla Obradovića i Marka Gajskog kojeg je branio Mladen Gajski, njegov otac. Sudilo im se zbog prekršaja iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira a povodom optužnog prijedloga Policijske postaje Hvar od 8. kolovoza 2018. godine. Sutkinja je izvanraspravno presudila 27. rujna 2022. a presuda je netom postala javno dostupna. Prvookrivljeni je bio Roko Obradović sin Ivana, rođen 1997 u Njemačkoj, s prebivalištem u Splitu 'bez stručne spreme, prekršajno nekažnjavan'. Drugookrivljeni je bio njegov brat Pavle Obradović rođen 2000. u Splitu 'SSS, prekršajno nekažnjavan'. Trećeokrivljeni je bio Marko Gajski uz čije je ime navedeno kako je 'sin Mladena i Daniele, rođen ...1998., s prebivalištem u Zagrebu ....., student, uzdržavaju ga roditelji, neoženjen, bez djece, prekršajno nekažnjavan'.

Oslobođeni su optužbe 'da bi dana 6. kolovoza 2018.g., u 02,30 sati u gradu Hvaru u ulici Ive Miličića na predjelu Dolac narušavali javni red i mir na način da su se međusobno fizički sukobili udarajući se rukama i nogama pri čemu su jedni drugima nanijeli lakše tjelesne ozlijede, dakle, da bi narušavali javni red i mir međusobnim fizičkim sukobom, čime su počinili prekršaj iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kažnjivo po istom zakonskom propisu. Na temelju članka 140. stavka 2. Prekršajnog zakona troškovi prekršajnog postupka iz članka 138. stavka 2. do stavka 7. padaju na teret proračunskih sredstava suda' - piše u presudi. Iz obrazloženja je vidljivo kako je Policijska postaja Hvar 8. kolovoza 2018. podnijela  optužni prijedlog protiv okrivljenih. Sud je pokrenuo prekršajni postupak protiv okrivljenih, 'te je u navedenom predmetu donesena presuda pod brojem Pp J- 3258/2018 od 4. prosinca 2018.g., a kojom presudom su okrivljenici proglašeni krivima i novčano kažnjeni.

Na navedenu presudu okrivljenik Marko Gajski putem svog branitelja je u zakonskom roku uložio žalbu Visokom prekršajnom sudu, a koji sud je presudom pod broj: Jž-392/2019 prihvatio žalbu okrivljenika, te je predmet vraćen na ponovno suđenje za sve okrivljenike. Uvidom u navedeni predmet nedvojbeno je utvrđeno da je od dana počinjenja prekršaja proteklo više od četiri godine, jer je prekršaj počinjeni 6. kolovoza 2018, pa je u smislu čl. 13. st. 6 Prekršajnog zakona nastupila apsolutna zastara prekršajnog progona, koji se zbog zastare ne može više poduzimati, s tim da se napominje da je ovaj sud odluku Visokog prekršajnog suda zaprimio 23.kolovoza 2022, dakle nakon što je predmet pao u zastaru. Slijedom navedenog, a temeljem propisa citiranog u izreci optužba protiv okrivljenog je odbijena, te je u skladu s time odlučeno da troškovi prekršajnog postupka iz čl. 138 st. 2 toč. 2 do 7. Prekršajnog zakona (Narodne Novine 107/07), padaju na teret proračunskih sredstava' - piše u presudi. Protiv iste je moguće podnijeti žalbu Općinskom prekršajnom sudu u Splitu a o njoj odlučuje Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske. Ta formulacija se čini prilično nelogičnom ako je oslobađajuća presuda već donijeta zbog zastare.