Podaci o zaduženim, ovršenim, bankrotiranim ili građanima pred bankrotom demantiraju sve one koji nas nastoje uvjeriti kako unatoč globalnoj krizi i recesiji Hrvatska stoji dobro, da nam raste kreditni rejting, da kontroliramo inflaciju i slično. Ništa od tih riječi ne mogu pomoći ni onim najuspješnijim u svojoj branši kada im se nagomilaju neplaćeni računi i kad na vrata pokucaju ovrhovoditelji ili Financijska agencija sa zahtjevom da se očituju o tome jesu li suglasni da se nad njima provede osobni stečaj ili ne. Upravo to je netom zadesilo i jednu od najpoznatijih hrvatskih dizajnerica Zagrepčanku Anitu Pokrivač koju često u medijima slave zbog njezinih kolekcija i činjenice da je na modnoj sceni dulje od desetljeća. No, očito u Lijepoj našoj nije dovoljno biti poduzetan, kreativan i uspješan jer uvijek će računi kod ljudi koji pošteno rade, koje nitko nije uhljebio i koji nisu stranački kotačići biti veći od prihoda. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Financijska agencija RH 15. veljače ove godine dizajnerici Aniti Pokrivač na njenu kućnu adresu poslala je poziv da se očituje je li suglasna za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača nad njezinom imovinom. 'Cilj jednostavnog postupka stečaja potrošača jest da se poštenog potrošača oslobodi od obveza prema određenim vjerovnicima. Unovčenje imovine potrošača i raspodjela vjerovnicima provodi se ako je sud utvrdio da je vrijednost imovine potrošača veća od 1.327,23 EUR. Sukladno članku 79.a stavku 2. Zakona, temeljem podataka upisanih u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje ispunjeni su uvjeti za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača te su u trenutku slanja ovog Poziva evidentirane neizvršene osnove za plaćanje radi prisilnog ostvarenja tražbina u iznosu do 2.654,46 EUR s osnova glavnice u neprekinutom razdoblju dužem od tri godine. Pozivamo Vas da se u roku od 15 dana od dana dostave ovog Poziva očitujete jeste li suglasni da se pred nadležnim općinskim sudom provede jednostavni postupak stečaja potrošača nad Vašom imovinom' - piše u tom pozivu.

Uz njega je priložena suglasnost ali i obrazac na kojem bi Pokrivač trebala upisati svu svoju imovinu. Ukoliko se dizajnerica i ne očituje o tome je li suglasna s provedbom osobnog bankrota za sud će to biti isto kao i da je izjavila suglasnost i onda će službenim putem biti obaviješteni svi njeni vjerovnici da dostave potraživanja ali i dokaze o imovini ako iste posjeduju. Nakon isteka zakonskog roka od 15 dana Financijska agencija će nadležnom Općinskom građanskom sudu u Zagrebu podnijeti Prijedlog za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača. Nadalje je iz dokumenta vidljivo kako je Anita Pokrivač dužna već 1908 dana ukupni iznos od 2.868,98 eura (u koji iznos su uračunati troškovi i kamate). Samim tim su ispunjene pretpostavke iz članka 79.a stavka 2. Zakona o stečaju potrošača. Na listi Anitinih vjerovnika nalazi se Porezna uprava, Zagreb zbog duga za doprinose za mirovinsko osiguranje za starost na temelju kapitalizirane štednje za mirovinski stup. Dug državnom proračunu RH seže u travanj 2021. godine. Porezna uprava vjerovnik je i za dug koji je Anita Pokrivač napravila kod Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i to za obvezno zdravstveno osiguranje.

Duguje i za ovrhu koju je izdao zagrebački javni bilježnik Mladen Ježek u ime Zagrebparkinga. I slučaj poznate zagrebačke dizajnerice čija je tvrtka Anita Pokrivač design u rujnu prošle godine izbrisana iz sudskog registra nakon provedenog stečaja. Dizajnerica sada svoju odjeću nudi preko web stranice anitapokrivacdesign.com na kojoj se navodi tvrtka Sagittarisu Invictus čiji je osnivač Dragan Pokrivač iz Čakovca a uz njega direktorica Čakovčanka Ana Pokrivač. Tamo su dostupne razne kolekcije uključujući i kaftane i ostalu odjeću za plažu u prepoznatljivom stilu Anite Pokrivač. Nedavno smo pisali kako je stečaj pokrenut i nad jednim od osnivača benda Colonija Tomislavom Jelićem DJ Kamenim ali i nad poznatim novinarom i TV zvijezdom Dorijanom Klarićem. Pisali smo nedavno i o bankrotu poznate zagrebačke frizerke i vizažistice Josipe Drpić te smo u tom članku podsjetili i na brojne druge recentne slučajeve osobnih bankrota poznatih osoba.

Nekima je to jednostavnije pošlo za rukom o čemu svjedoče prethodne priče o osobnim bankrotima: bivše kraljice Hrvatske Tamare Roglić, sina Mersada Berbera, Simone Gotovac - Mijoković, Nikolina Pišek kasnije Ristović, osuđenik za elitnu prostituciju Nebojša Perunović, brat Morane Paliković - Gruden - nekadašnji automobilistički as Jovica Paliković..... Nekima ne pođe od prve iz ruke bankrotirati ali uspiju iz drugog pokušaja poput Vlatke Pokos; za neke sud utvrdi da su nepošteni jer su zatajili imovinu poput supruga Martine Tomčić Ženje Moskaljova, nećaka Ivića Pašalića ili dalmatinskog milijunaša Zlatka Reljića; nad nekima je bio oglašen bankrot ali do istoga nije došlo ili postupci još nisu okončani.

U toj su kategoriji bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić, poznata ZG sutkinja, prvi politički žeton u Hrvata Antun Šporer, gazda Indexa Matija Babić, hrvatska Faca i bivši zet Davora Šterna Eduard Bočkaj, producent Big Brothera i sapunica Jan Štedul, Ante Gotovac, drugi sin Mersada Berbera, najpoznatiji demograf Stjepan Šterc, utemeljitelj HDZ-a Radoslav Dumančić, sin bivšeg procesuiranog gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića ali i brojni drugi. Neki su za dlaku izbjegli bankrot poput poznatog relly vozača Juraja Šebalja. Zbog toga često ističemo kako bi političari u fokus svoga djelovanja trebali staviti rješavanje problema zaduženih, ovršenih i bankrotiranih građana Hrvatske a ne voditi međusobna prepucavanja na razini političkih ili ideoloških floskula.