Pojavili su se 90-ih godina prošlog stoljeća, Višanin koji je živio u Londonu i njegova ambiciozna supruga Ingrid Detter. Predstavljali su se kao nasljednici plemićke obitelji Frankopan iako sve povijesne činjenice govore da je ta loza davno izumrla bez ijednog jednog nasljednika. U javnosti i medijima najviše se eksponirala hrvatska snaha, Šveđanka Ingrid a puno manje njezin muž Vjekoslav Lujo koji je uistinu imao veze s plemićkom krvi ali obitelji Dojmi di Delupis. Ponekad bi istupao i netko od njihovo petero djece, Peter, Nikola i Lawrence (Lovro), kćeri Paola i Christina  U medijima je odjeknulo kada su kupili neboder na Trgu bana Josipa Jelačića i od tada ga iznajmljuju. Odjeknulo je i kada su kupili dvorac Ribnik u Ozlju kraj Karlovca. Često su mediji i ismijavali poduzetnu Šveđanku Ingrid koja se predstavljala ponekad kao Ingrid de Frankopan a katkad kao Ingrid Doimi de Lupis Frankopan-Šubić. Nekad je istupala kao kneginja, ponekad kao grofica, a nije se libila ni predstavljati princezom Frankopan, unatoč tome što Frankopani s prinčevima nisu imali nikakve veze. Lažni Frankopani u jednom trenutku počeli su se prikazivati i kao  mecene pa su kao zaštitnici imena Frankopan ustoličili istoimenu književnu nagradu, obećavajući ček od 50.000 kuna. Nije poznato da je ikad itko dobio tu nagradu a niti pozamašnu svotu novca. Nužno je spomenuti kako su svi članovi te falsifikatorske plemićke obitelji visokoobrazovani; majka je stručnjak za međunarodno pravo, pokojni otac Lujo bio je bankar, djeca su pohađala najbolje engleske škole. Petar je završio je povijest na Cambridgeu i bavi se ranom srednjovjekovnom povijesti Hrvatske. Povijesna je činjenica da hrvatski Frankopani, velikaška obitelj krčkih knezova, ne postoji već od 30. travnja 1671., kada je posljednjem od njih, Franu Krsti Frankopanu, markizu koji se bavio i pjesništvom, odrubljena glava. Šveđanku Ingrid i njezinu obitelj nimalo nije čudilo da su u rodbinskom slijedu preskočena čak 4 desetljeća niti ogromna rupa u rodoslovnom stablu, koju je zapečatio njemački car Leopold I., kada je Frana Krstu Frankopana i Petra Zrinskog, koji su sudjelovali u protuhabsburškoj uroti (1664.), što ju je vodio hrvatski ban grof Nikola Zrinski, osudio na smrt. Dok je Nikolu Zrinskog na smrt razderao vepar, Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan uzalud su u Beču tražili pomilovanje – obojica su na isti dan pogubljeni u Bečkome Novom Mjestu. I tako su zatrti korijeni hrvatskih Frankopana. No, to nije spriječilo poduzetnu hrvatsko - švedsku obitelj da desetljećima prigrli slavno ime Frankopan i da razvija svoje nekretninsko carstvo u Hrvatskoj koje je sada uvećano uknjižbom nekretnine u srcu Visa. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Hrvatski trgovački registar najbolje svjedoči kako je zadnjih desetljeća obitelj koja se sada preziva de Frankopan mijenjala svoj identitet. Tako je primjerice Peter, sin Višanina Luje i Šveđanke Ingrid koji se sada preziva de Frankopan, ranije nosio prezime Doimi de Frankopan Subic Zrinski. Taj povjesničar koji je diplomirao na Cambridgeu, povezan je s četiri poslovna subjekta. Frankopan nekretnine imaju sjedište u iličkom neboderu, odnosno na Trgu bana Josipa Jelačića 1a i preko te firme iznajmljuju poslovne prostore. Inače, vlasništvo nad iličkim neboderom lažni Frankopani drže preko off shore firme s Britanski Djevičanskih Otoka, odnosno Starwing Investments Inc. Ta je tvrtka spominjana 2012. u kontekstu mogućeg preuzimanja lista Vjesnik. Akvzicija je propala a list je potom, u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, i prestao izlaziti. Vrijedno je spomenuti i kako u Londonu posluje istoimena firma čiji je osnivač Lawrence Anthony Doimi de Frankopan.

On se u britanskim medijima predstavlja kao princ, jasno Frankopan ali i ako sportski agent. U hrvatskim medijima pak taj je sin Luje i Ingrid označen kao Lovro. Potom slijedi tvrtka Frankopan Star u kojoj je Peter direktor zajedno s majkom Ingrid koja se sada također preziva samo de Frankopan. Osnivač Frankopan Stara su Frankopan nekretnine. Peter je direktor i u Listopad nekretninama čiji je osnivač njegov brat Nikola de Frankopan. U toj su firmi direktori Peter i Ingrid. I konačno, Peter je povezan s firmom Frankopan Ribnik čiji je osnivač firma Frankopan Ribnik Ltd iz Londona. Preko te tvrtke uknjižili su bez kune tereta povijesni dvorac Ribnik, spomenik kulture, koji se s okolnim zemljištem prostire na ukupno 33671 m2. No, pregledom britanskog registra i podataka za tu firmu, koja je dakle vlasnik hrvatske preko koje je uknjižen dvorac, uviđamo kakav su cirkus sa svojim prezimenom napravili lažni Frankopani kako bi se što više nametnuli kao neki stvarni plemići.

Naime, poznato je kako pripadnici europskog plemstva imaju po dva tri imena i isto toliko prezimena. Kako bi se približili tim svojim uzorima i lažni Frankopani koji u hrvatskim dokumentima sada imaju samo skraćeno prezime de Frankopan u britanskom registru imaju puno dulja imena. Tako je Peter de Frankopan u britanskom trgovačkom registru upisan kao Peter Jearl Anthony Doimi de Frankopan. Ingrid de Frankopan je upisana ni manje ni više nego kao Princess (princeza) Thyra Ingrid Hildegard Doimi de Lupis Frankopan. Pater familias te neobične obitelji bio je, kao što smo već istaknuli Višanin Lujo Doimi de Lupis, koji je u britanskim dokumentima bio ni manje ni više nego princ Prince Louis Nicholas Anthony Doimi de Frankopan Subic Zrinski Frankopan a predstavljao se i kao grof de Lupis Radossio de Tolentis. Živio je od  1939. do 2018. godine.

Kada je umro zakupljeno je pola stranice u Slobodnoj Dalmaciji za njegovu osmrtnicu.  Citirat ćemo ju kako bi se vidjelo da je Višanin Lujo uspio iza sebe ostaviti impresivni broj potomaka:

'Otišao je naš voljeni

LOUIS DOIMI DE FRANKOPAN (1939. - 2018.)

S bolom i tugom u srcu objavljujemo da nas je u 79. godini života zauvijek napustio naš dragi i voljeni suprug, otac i djed Louis Doimi de Frankopan odani muž svojoj supruzi Ingrid, uzorni otac svojoj djeci Paoli, Petru, Nikoli, Kristini i Lovri, nadahnuće svojim unucima Katarini, Flori, Francisu, Luki, Albertu, Leopoldu, Louisu, Tekli, Conradu, Bartholomeu, Honoru i Sofiji. Ispraćaj dragog pokojnika biti će u petak 5.X.2018. u 14.10 sati u Zagrebu na groblju Mirogoj. Sveta misa zadušnica služiti će se istog dana u 16 sati u Zagrebačkoj katedrali. U subotu 6.X.2018. u 11 sati u Splitu, sveta misa zadušnica služiti će se u katedrali sv. Dujma, a pogreb dragog pokojnika istog dana u 16 sati na otoku Visu, na mjesnom groblju sv. Jerolima. Kao istinski domoljub cijeli je život zagovarao stvaranje samostalne Hrvatske države, promičući u svijetu svoju voljenu domovinu Hrvatsku. Počivao u miru Božjem! Zahvalni za svu ljubav i dobrotu Supruga Ingrid, kćeri lady Paola i Kristina, sinovi Petar, Nikola i Lovro, unuci Katarina, Flora, Francis, Luka, Albert, Leopold, Louis, Tekla, Conrad, Bartholomey, Honor i Sofija, zetovi lord Nicholas Windsor i Patrick Nicholson, snahe Jessica r. Sainsbury, Natasha r. Oppenheim i Maria r. Angelicoussis, te ostala tugujuća rodbina i prijatelji. Ožalošćena obitelj Louisa Doimi de Frankopana.

Iz osmrtnice je vidljivo kako je švedsko-hrvatska obitelj uspjela svojim lažnim plemićkim predstavljanjem u britanskom društvu osigurati udaju svoje kćeri za stvarnog lorda Nicholas Windsora. Inače, taj je lord punim imenom lord Nicholas Charles Edward Jonathan Windsor rođen 1970. godine i on je pripadnik britanske kraljevske obitelji jer je mlađi sin princa Edwarda, grofa od Kenta. Udaji lažne hrvatske plemkinje Paule de Frankopan za stvarnog britanskog lorda nije nimalo naškodilo njezina falsificirana plava krv. Dapače. U srpnju 2015. Večernji je objavio kako je lord Windsor ugošćen na pravoj istarskoj večeri. U uvodu članka je pisalo: 'Umaški teniski turnir 26. Konzum Croatia Open prvi je put posjetio i predstavnik britanske kraljevske obitelji, lord Nicholas Windsor. Stigao je u pratnji supruge i trojice sinova, Alberta (8), Leopolda (6) te 14-mjesečnog Louisa, a u Umag ga je pozvao šogor, direktor turnira Lawrence Frankopan'.

Iz tog članka je dakle vidljivo kako je tada treći lažni Frankopan kojeg u osmrtnici nazivaju Lovrom a koji se u Britaniji zove Lawrence. Sve oko lažnih Frankopana bilo bi pre bizarno da zadnjih desetljeća paralelno s bešćutnošću s preuzimanjem prezimena davno izumrle hrvatske loze Frankopana nisu i osvojili golemo nekretninsko carstvo. Upućeni tvrde kako su novce za te nekretninske akvizicije stekli nakon što je ambiciozna Ingrid uspjela svoju kćer kao lažnu plemkinju udati za stvarnog lorda. Očito je to i bio jedan od strateških aspekata zašto se obitelj Dojmi odlučila za lažno predstavljanje. Ukratko, približiti se britanskom plemstvu i osigurati barem jednu udaju ili ženidbu na toj razini. Inače, prije nego što će se otisnuti u vode prisvajanja prezimena odumrlog hrvatskog plemstva Višanin Vjekoslav prezivao se Dojmi di Delupis. S tim je identitetom pokušao uknjižiti nekretninu na Visu.

Vidljivo je to iz sljedećeg sudskog oglasa objavljenog u ožujku 2012. u Narodnim novinama. 'OPĆINSKI SUD U SPLITU objavljuje da je po prijedlogu predlagatelja Grad Vis, zastupan po opunomoćeniku Vinku Samardžiću, odvjetniku iz Splita, protiv predloženika Dojmi di Delupis Vjekoslav-Luis (kod Nikola Dojmi de Frankopan, Zagreb, Trg bana Jelačića ...), otvoren pojedinačni ispravni postupak u pogledu nekretnine označene kao čest. zem. 6822/2 z.u. 4833 k.o. Vis.Ovim pojedinačnim ispravnim postupkom predlagatelj predlaže da se glede čest. zem. 6822/2 z.u. 4833 k.o. Vis ispravi zemljišnoknjižno stanje, brisanjem prava vlasništva predloženika te upis tog prava vlasništva na ime predlagatelja. Pozivaju se sve osobe koje se protive da se navedeni zemljišnoknjižni uložak na taj način ispravi, koje smatraju da bi u zemljišnoknjižni uložak trebalo upisati nešto što nije predloženo da bi trebalo izmijeniti neki upis, da stave zemljišnoknjižnom sudu svoje prijave prijedloga za upis, odnosno prigovore, u roku od 30 dana od objave oglasa u Narodnim novinama, jer će se nakon toga provesti postupak i donijeti rješenje na temelju utvrđenih činjenica'.

Ta je uknjižba provedena tek nedavno i to nakon smrti lažnog Frankopana Višanina Vjekoslava. U međuvremenu su se na adresu višekatnice na samom Jelačić placu u Zagrebu prijavili ne samo sin Nikola već i udovica Ingrid. Kako im je to pošlo za rukom nije posve jasno jer u elektroničkim zemljišnim knjigama još taj upis nije proveden. No, bit će zanimljivo vidjeti kako su došli do stana u zgradi u kojoj je sjedište i Croatia osiguranja na središnjem zagrebačkom Trgu. U svakom slučaju na nekretninu, odnosno dijelove zgrade u Vukovarskoj ulici 1 u srcu Visa uspio se uknjižiti Nikola de Frankopan. Osim što se uknjižio kao vlasnik više etaža u toj zgradi uknjižio se i na čestice zemljišta označene kao vrtal.

Rješenje je donio 3. kolovoza 2023. Općinski sud u Splitu, Zemljišnoknjižni odjel u Splitu, po ovlaštenom zemljišnoknjižnom referentu Fany Jurišić a na prijedlog predlagatelja upisa Nikole de Frankopana iz Zagreba. Zastupao ga je punomoćnik Boro Rajić odvjetnik iz Splita. U rješenju piše kako je 'protivnik upisa Louis Doimi de Frankopan Subic Zrinski'.  Piše kako je uknjižba provedena 'Na temelju Ugovora o darovanju nekretnina od 24. travnja 2018. godine, ovjerenog u potpisu pred javnim bilježnikom Kristianom Hukeljem, u Zagrebu, 24.04.2018. godine pod br. OV- 2442/18 koji se nalazi u zbirci isprava pod Z-17170/18, Izvatka iz matice rođenih Matičnog ureda Split KL:223-02/21-04/8859 od 25. kolovoza 2021. godine i odredbe članka 361, 365 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima ....'. 

Tako je Nikola de Frankopan, poduzetnik koji hrabro nosi lažni frankopanski identitet, postao i gruntovni vlasnik na otoku na kojem je rođen njegov pokojni ambiciozni otac i na kojem je pokopan. Tko zna kakve će tek nekretninske akvizicije lažnih Frankopana nadalje uslijediti na otoku na kojem je Vjekoslav ugledao svijet 1938. godine kao Dojmi di Delupis a koji je s ovog svijeta otišao kao Louis Doimi de Frankopan ostavivši iza sebe legendu ali i živi dokaz da su bajke moguće i u današnje doba. Da se netko rodi kao pučanin a svijet napusti kao princ. Barem je tako ostalo zapisano na stranicama koje prate europsko plemstvo, da je ovaj svijet napustio princ Frankopan i to otprilike 4 stoljeća nakon što su neprijatelji zatrli hrvatsko sjeme frankopansko.