S obzirom na to je da je zagrebački odvjetnik, rođenjem Šibenčanin, Krešimir Škarica imao brojne poznate klijente te istupao u udarnim medijskim terminima ne čudi da je poznat i široj javnosti. Jedno od njegovih poznatijih obrana je svakako one šibenske sutkinje Maje Šupe koja je poznata po tome što je nepravomoćno oslobodila zagrebačkog tajkuna Tomislava Horvatinčića prihvativši stav obrane kako je u trenutku nesreće kada je jahtom usmrtio talijanski bračni par - imao sinkopu - odnosno bio privremeno neuračunljiv. Krajem rujna prošle godine on je tražio puštanje na slobodu sutkinje Šupe iz istražnog zatvora kamo je dospjelo pod teretom optužbe da je primila 15 tisuća eura mita od kontroverznog zagrebačkog poduzetnika Hercegovca Blaža Petrovića. No, kako Škarica često službeno putuje diljem Hrvatske odlazeći na razne sudove a pritom očito ne stigne uvijek akceptirati ograničenja brzine na cestama ne čudi da je često ulovljen od strane policije u prebrzoj vožnji svojim luksuznim BMW-om. Iako Škarica zasigurno odlično zna koliko je puta prekršio prometne propise te dobio sudske pravorijeke to ga nije spriječilo da tijekom saslušanja na sudu ističe kako nije prethodno kažnjavana osoba. No, evidencija Ministarstva pravosuđa ga je demantirala pa mu sinjska sutkinja to nije mogla uzeti kao olakotnu okolnost. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Krajem travnja ove godine objavili smo članak pod naslovom: 'ULOVLJEN OD POLICIJE Odvjetnik koji je poznat po zastupanju sutkinje slavne po sinkopi Maje Šupe šlamperajem doveo u pitanje vlastitu obranu, izgubio pravo i na žalbu'. U podnaslovu tog članka pisalo je 'Krešimir Škarica nesporna je odvjetnička zvijezda i mnogi njegovi klijenti vjeruju kako su u sigurnim rukama kad mu povjere obranu, no priča koja slijedi pokazuje kako i profesionalac njegova ranga može zakazati kada zastupa samog sebe'. Nepuna 4 mjeseca nakon objave tog članka Škaricu je sustigla nova presuda. Naime, na Općinskom prekršajnom sudu u Splitu, Stalnoj službi u Sinju sutkinja Ombreti Bareza presudila je u prekršajnom predmetu protiv okrivljenika Krešimira Škarice zbog prekršaja iz čl. 54. st. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Odlučivala je o prigovoru okrivljenog odvjetnika podnesenog protiv obaveznog prekršajnog naloga Policijske uprave Šibensko-kninske, Postaje prometne policije Šibenik od 27. rujna 2021. godine. U žurnom postupku, u odsutnosti okrivljenika 31. siječnja ove godine krivim je proglasila odvjetnika Škaricu. Presuda je netom postala javno dostupna. Uz ime osuđenika piše kako je dr. znanosti, odvjetnik, oženjeni otac dvoje djece, dobrog imovnog stanja ali i da je prethodno kažnjavan. Proglašen je krivim što je '20. siječnja 2021. u 6.23 sati na cesti Ž-6106 Šibenik .... upravljao osobnim automobilom marke BMW' zagrebačkih registarskih oznaka i to cestom izvan naselja gdje je postavljenim prometnim znakom dopuštena brzina 80 km/h, a on se kretao brzinom od 121 km/h.

Ta je brzina utvrđena korištenjem uređaja Cordon M2 i umanjena za 10 posto sigurnosne razlike pa iznosi 108 km/h, dakle kretao se brzinom koja je za 28 km/h veća od dopuštene. Izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 60 eura. 'Izrečenu novčanu kaznu okrivljenik je dužan platiti u roku od 30 dana od dana primitka ove presude, a u protivnom ista će se izvršiti u skladu sa čl. 34. Prekršajnog zakona'. No, ako u navedenom roku uplati dvije trećine izrečene novčane kazne smatrat će se da je novčana kazna u cjelini uplaćena. Obvezan je i platiti troškove prekršajnog postupka u iznosu od 26 eura na ime paušalnih troškova prekršajnog postupka a sve u roku od 30 dana od dana primitka sudske odluke pod prijetnjom prisilnog izvršenja.

Iz obrazloženja je vidljivo kako je Postaja prometne policije Šibenik podnijela 31. prosinca 2021. sudu optužni prijedlog po prigovoru okrivljenika Krešimira Škarice na obavezni prekršajni nalog, zbog prekršaja iz čl. 54. st. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Taj predmet je ustupljen ovom Sudu odlukom Visokog prekršajnog suda RH u Zagrebu od 6. listopada 2022. Okrivljeni Škarica ispitan je pred Općinskim prekršajnim sudom u Zagrebu izjavio je 'kako se smatra krivim za prekršaj koji mu se stavlja na teret jer da je spornog dana upravljao vozilom i prekoračio dopuštenu brzinu kretanja na način kako je to opisano u nalogu. Uzevši u obzir sve okolnosti odnosno da svaki tjedan putuje na rasprave u Šibenik iz Zagreba, da kreće u ranim jutarnjim satima kada na cesti nema prometa, a da je tako bilo i ovog dana, da nikog nije ugrozio pa da moli da se to uzme u obzir jer da do sada nije kažnjavan i da se kazna ublaži' - piše u presudi.

Nadalje piše kako su u 'dokaznom postupku pročitani izvješće o počinjenom prekršaju, obavijest o prometnom prekršaju-podaci o vozaču te je pročitan izvadak iz prekršajne evidencije Ministarstva pravosuđa. Prilikom odmjeravanja kazne 'sud je uzeo u obzir postojeće okolnosti, težinu prekršaja, način počinjenja, priznanje djela, nastale posljedice, imovno i obiteljsko stanje, držanje nakon djela, te je izrečena novčana kazna u navedenom iznosu a individualizacija kazne nije moguća jer je izrečena novčana kazna propisom utvrđena u iznosu od 60 eura, a dio obrane okrivljenika u kojemu traži ublažavanje kazne nije prihvaćen jer je uvidom u izvadak iz prekršajne evidencije Ministarstva pravosuđa vidljivo da je okrivljenik već kažnjavan za djelo prekršaja prekoračenja brzine i to:

- odlukom Policijske postaje Donja Stubica broj: 211-07/22-4/49166 od 28. 7. 2022., a koja odluka je pravomoćna 14. 9. 2022., gdje je za djelo iz čl. 53. st. 5. ZSPC-a kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 132,72 eura,

- odlukom Policijske postaje Garešnica broj: 211-07/22-4/40719 od 23. 6. 2022., a koja odluka je pravomoćna 16. 9. 2022., gdje je za djelo iz čl. 53. st. 4. ZSPC-a kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 398,17 eura, te mu je izrečena i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 6 mjeseci,

- odlukom Postaje prometne policije Šibenik broj: 511-13-11/05-4-544-1/2020 od 4. 6. 2020., a koja odluka je pravomoćna 31. 7. 2020., gdje je za djelo iz čl. 54. st. 3. ZSPC-a kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 265,45 eura, pa premda je okrivljeniku izrečeno još kazni za djela prekršaja prekoračenja brzine, i bez taksativnog navođenja istih vidljivo je da okrivljenik ima sklonost vršenju ove vrste prekršaja i vidljivo je zašto nije pronađeno razloga za ublažavanje kazne, a sutkinja smatra da je kazna primjerena počinjenom prekršaju, stupnju odgovornosti i vrsti prekršaja, očekujući da će se i na ovaj način postići svrha kažnjavanja, kako okrivljenik više ne bi bio počinitelj ovakvih ili sličnih prekršaja....' - piše u presudi sutkinje Ombrete Bareza protiv koja nije dopuštena žalba.