Malo koja novinarka u Hrvatskoj  imala je status u nekoj redakciji kao ona. Bila je obožavana, super plaćena, za njom su uzdisali muške kolege. Karijeru je započela u nekadašnjem socijalističkom Vjesniku i tamo je ispočetka dominirala ne stilom i novinarskim vještinama već svojom atraktivnom pojavom koja je muške ostavljala bez daha. O tome kakve je fatalne učinke u redakcijama nekad imala Tanja Torbarina pisao je pokojni novinar i urednik Denis Kuljiš. Torbarinu publika pamti kao atraktivnu plavušu duge kose i po slici koju su objavljivali kako na zadnjoj stranici Globusa tako i na naslovnici njene knjige 'Zašto smo se rastali'. U kuloarima EPH često se govorilo kako je na nju osobito slab i dugo godina moćni gazda te medijske kuće Ninoslav Pavić koji joj je davao za 4 kolumne mjesečno više od 10.000 eura, sve dok se njegovo medijsko carstvo nije urušilo a EPH preuzeo pokojni odvjetnik Marijan Hanžeković i promijenio mu ime u Hanza Medija. Tanja Torbarina je kao zvijezda tog nekad najvećeg carstva tiskanih medija u Hrvatskoj uživala u golemom stanu na zagrebačkom Zrinjevcu i živjela na visokoj nozi. Tanja je svojom pojavom podsjećala i na nekoć kultnu francusku glumicu Catherine Danev koja je bila oličenje šarma i ljepote. Torbarina si je, u svojim najboljim danima, mogla priuštiti najskuplje krpice nedostižne prosječno plaćenim stanovnicama metropole i Hrvatske. No, nekadašnja kolumnistička zvijezda sada dijeli penzionersku sudbinu pa ne čudi da je na svom omiljenom placu, Britancu, koji redovito pohodi nedjeljom kada se na njemu održava Sajam antikviteta i rabljenih predmeta, razgledavala pažljivo ružičastu kožnu jaknu. Zanimljivo je kako je odjevni predmet koji je privukao Tanjinu pažnju na neki način u Barbie stilu. Tko zna možda je i Tanja zaluđena s Barbie koja je nedavno poharala zagrebačka kina. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Malo tko od posjetitelja Sajma antikviteta na Britancu koji se redovito održava nedjeljom prepoznaje među posjetiteljima i jednu od nekad najvećih hrvatskih novinarski zvijezda - Tanju Torbarinu. Ona je kročila u 72. godinu ali i dalje je vrlo vitalna dama za svoje godine. Tanja nedjeljom uglavnom sjedi na okolnim tersama, ispija polagano svoje piće u društvu nekadašnjih kolega ili znanaca a ponekad se upusti i u šoping. Mediji su zabilježili kako je jednom prilikom pronašla originalnu statuu nagrade “Sedam sekretara Skoja”, koju je list “Polet” dobio krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća i vratila je tadašnjem glavnom uredniku Ninu Paviću. Kao što smo rekli u uvodu ovog članka Nino Pavić i Tanja Torbarina desetljećima su bili povezani i profesionalno ali i prijateljski. Tanja je rođena u Zadru  1951. godine. 

U političkom dnevniku, tadašnjem socijalističkom Vjesniku, Torbarina je pratila Socijalistički savez. No, kako je  imala problema sa strukturom rečenice i teksta, gramatikom, sintaksom, tipfelerima... a što je kasnije bio stil u njezinim kolumnama, u jednom trenu bili su odlučni izmjestiti je iz redakcije u neko tajništvo. No, svi su se muškarci u Vjesniku upirali da joj pomognu, kako bi im onako rasna ostala u vidokrugu. 'Tanja je bila raskošna plavuša prema kojoj je Dolly Parton izgledala kao Twiggy. Sjećam se kako je izgledala još dok je bila crvenokosa, a prije dvadesetak godina njezina je pojava u svakom heteroseksualnom ambijentu dobivala kataklizmičke posljedice”, pisao je svojedobno o Torbarini njezin vršnjak i kolega, Denis Kuljiš. Zahvaljujući podršci zatelebanih kolega, dogodilo se jedno njezino, gotovo pa slučajno, izvještavanje s otvaranja diskoteke Tropicana u sklopu hotela Intercontitental koje je iznjedrio stil po kojem je ostala prepoznatljiva do danas.

Nekako je u to vrijeme Torbarina počala objavljivati i rado čitane, prpošne, britke i duhovite kolumne u Vjesnikovoj ženskoj reviji Svijet, a mnogi su iza njenog ženskog rukopisa iščitali stil njezine negdašnje velike ljubavi, Vladka Frassa. O kakvom se majstoru pera radilo, dovoljno govori podatak da je Frassa svojedobno, u prilično velikom društvu, novinarski bard Veselko Tenžera proglasio – svojim nasljednikom. Jedno je vrijeme Torbarina stanovala u dodijeljenoj joj gradskoj garsonijeri u Masarykovoj ulici. Kao supruga nekadašnjeg Vjesnikova lucidnoga i ciničnoga pera, novinara, dopisnika i urednika, Krešimira Fijačka, kratko je, koliko je kratak bio i njihov brak, živjela preko puta Esplanade, na Svačićevom trgu, a posljednjih 20-ak godina usred zelene potkove, u stanu koji, sada se ispostavlja, uopće nije njezin, ali više nije ni njezinog prijatelja i velikoga zaštitnika Ninoslava Pavića.

Tobarina je, pisali smo već, među prvim EPH-ovcima pohodila Hanžekovićev ured, živo zainteresirana za svoju profesionalnu sudbinu kolumnistice u Globusu, ali dosta je izvjesno da je s novim gazdom EPH, pa prema tome i sa svojim novim stanodavcem, pokušavala utvrditi, ne samo gabarite svoga pisanja i primanja, nego i svoju podstanarsku sudbinu. Osim stana, Torbarina bi uskoro mogla izgubiti i posao, jer Hanžeković ne kani nastaviti izdavati Globus koji već godinama množi jedino – gubitke.' - objavljeno je o Torbarini na jednom portalu 2015. godine. Mnogi Torbarinu pamte i po njenoj knjizi koju je izdala 1990. pod naslovom: 'Zašto smo se rastali'. U toj knjizi su objedinjene njene veoma čitane kolumne “TV torba” od 1988. do 1990. godine,No, brojni kolege pamte ju i po uzviku 'Moš mislit'.

Zacijelo da je netko prije dvadesetak godina rekao kako bi nesporna zvijezda Europapress Holdinga 20 godina kasnije mogla nakon prevaljenih 70 godina života birati ružičastu kožnu jaknu u Barbie stilu na Sajmu antikviteta i rabljenih stvari na zagrebačkom Britancu, da bi većina upućenih takvu opciju isključila kao apsolutno nemoguću. No, u životu ništa nije izvjesno. Sve je varljivo i sve drugačije od onoga kako se čini da jeste pa je tako evidentno da smo snimili nekad kultnu i super plaćenu Tanju Torbarina kako pažljivo bira i prevrće svaki  vanjski i unutarnji detalj ružičaste kožne 'a la Barbie' jakne na zagrebačkom Britancu i to na početku toplog listopada ove godine.