Na tzv. listi srama, odnosno 700 osoba koje duguju državi za porez po raznim osnovama u rasponu od poreza na dobit, obvezna osiguranja, poreza na promet nekretninama i slično našla su se imena i brojnih poznatih a među njima i nekad poznatih nogometaša. Bivši Dinamovac, sada trener, Igor Cvitanović nalazi se na 624. poziciji s ukupnim dugom u iznosu od 18.312,23 eura. Radi se o zbroju duga poreza na dodanu vrijednost u iznosu 7.506,93 eura, duga poreza i prireza na dohodak u iznosu 411,74 eura te duga doprinosa za obavezna osiguranja u iznosu 10.386,95 eura. Taj iznos je zanemariv u odnosu na ono što je prethodnih godina evidentirala Porezna uprava kao Cvitanovićev dug. O tome svjedoči i prošlogodišnje rješenje Općinskog suda u Splitu, konkretnije Zemljišnoknjižnog odjela u Supetru. Ovlaštena referentica Mirjana Dukić je na prijedlog Ministarstva finacija – Porezne uprave, Područnog ureda Zagreb koje je zastupalo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu upisalo prisilni zalog na supetarskoj nekretnini Igora Cvitanovića. Iz dokumenta je vidljivo kako je ta odluka donesena 4. veljače 2022. godine ali na temelju ovrhe koja je donesena 21. prosinca 2021. godine. Tako je uknjiženo založno pravo na nekretnini Igora Cvitanovića, odnosno vili koja se nalazi u Ulici heroja Vukovara. Dospjela tražbina, odnosno Cvitanovićev dug u trenutku uknjižbe iznosio je 607.126,37 kn od čega je glavnica iznosila 529,229,91 kn a kamate 77.896,46 kn sa zateznim kamatama koje na iznos od 607.126,37 kn teku od 6. listopada 2021., pa do isplate. Cvitanovića se tertilo i za iznos ovršnog postupka u iznosu od 10.000 kn koje je trebao platiti u roku od 8 dana Poreznoj upravi, Područnom uredu Zagreb, sa zateznom kamatom. No, kada smo provjeravali u zemljišnim knjigama je li upisana ta zabilježba sačekalo nas je golemo iznenađenje. Naime, na Cvitanovićevoj supetarskoj vili silni su vjernovnici upisali zabilježbe kako bi naplatili svoja potraživanja od bivšeg nogometaša a sadašnjeg trenera. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Igor Cvitanović svoju vilu koja se nalazi u Ulici heroja Vukovara u Supetru iznajmljuje preko brojnih booking agencija. Na nekima je ta vila označena kao Apartmani Cvitanović a na nekima se navodi naziv Apartmani Tanja. Naime, druga Cvitanovićeva supruga, od njega mlađa 14 godina, zove se Tanja a djevojački se prezivala Grgić. Kada se par vjenčao krajem svibnja 2015. u medijima je osvanuo naslov kako su ostali dužni za luksuzno vjenčanje zagrebačkom Westinu 88 tisuća kuna. Očito bivšem igraču Dinama plaćanje obveza i nije baš jača strana. Na njegovoj bračkoj vili brojne su aktivne plombe. Inače, objekt je upisan kao stambena zgrada, gospodarska zgrada i dvor. Prva hipoteka zaprimljena je 25. studenog 2011. u iznosu 50.000 eura i to temeljem Ugovora o zasnivanju založnog prava - hipoteke, zaključenog dana 14. listopada 2011. godine, između Bruna Gaćeše iz Omišlja s jedne strane kao založnog vjerovnika i Igora Cvitanovića iz Zagreba s druge strane kao založnog dužnika.

Tim ugovorom ovjerenim kod ZG javne bilježnice Alemke Gajski Gaćeša, inače gazda kompanije Fadalti, uknjižio je založno pravo na Cvitanovićevoj nekretnini koja je upisana kao stambena zgrada površine 166m2, gospodarska zgrada površine 5m2 i dvor površine 409m2. Zatim je 31. siječja 2013. upisana i hipoteka u korist zagrebačke Nave banke zbog kredita u iznosu 80.000 eura. Iz vlasničkog lista vidljivo je kako je prigodom sklapanja ugovora s Nava bankom u listopadu 2012. Cvitanovića temeljem specijalne punomoći zastupala njegova prva supruga Marija Cvitanović koja je imala status založne dužnice. Očito Cvitanović nije plaćao kredit redovito dok je 4. listopada 2016. upisana zabilježba, ograničenje vlasništva.

Citiramo: 'Na temelju Rješenja o ovrsi, donesenog od Općinskog suda u Splitu, Stalne službe u Supetru, dana 20. rujna 2016. god., posl. br. Ovr- 1081/16, u ovršnom predmetu ovrhovoditelja NAVA BANKA d.d. u stečaju, Zagreb, Tratinska 27., protiv ovršenika: Igora Cvitanovića iz Zagreba, ...upisuje se zabilježba ovrhe utvrđenjem vrijednosti, prodajom nekretnine lista i namirenjem ovrhovoditelja iz iznosa dobivenog prodajom' - piše u vlansičkom listu. Potom je na Cvitanovićevoj bračkoj vili upisano ustupanje založnog prava temeljem Ugovora o kupoprodaji sklopljenog između Nava banke d.d. u stečaju i Bože Čolaka iz Zagreba što je ovjereno kod javne bilježnice Tihane Sudar iz Zagreba 22. veljače 2017. Čolak se ubrzo upisao i kao ovrhovoditelj.

Tada je zapisano 'zabilježba ovrhe u zemljišnoj knjizi, utvrđenjem vrijednosti navedene nekretnine, njezinom prodajom i namirenjem ovrhovoditelja iz novčanog iznosa dobivenog prodajom u zemljišnoj knjizi...' Vrijedi napomenuti kako je Čolak zapravo otkupio Cvitanovićev dug od Nava banke. Nadalje se iz vlasničkog lista vidi kronologija problematičnih odnosa koje je Cvitanović imao s Ministarstvom financija, odnosno Poreznom upravom. Tako je početkom kolovoza 2017. upisano založno pravo u korst RH zbog osiguranja novčane tražbine u iznosu od 41.926,97 kn sa zateznim kamatama, kao i radi osiguranja troškova postupka.

Početkom srpnja 2018. upisana je uknjižba založnog prava temeljem Rešenja o osiguranju Općinskog suda u Splitu, Stalne službe u Supetru 'a radi osiguranja novčane tražbine predlagatelja osiguranja u iznosu od 381.405,92 kn sa zateznom kamatom koje na iznos od 344.011,87 kn teče od 11. travnja 2018. godine... kao i troškova ovog ovršnog postupka osiguranja u iznosu od 2.500,00 kn sa zateznom kamatom koja na taj iznos teče od dana donošenja rješenja o osiguranju, 27. lipnja 2018. godine, pa do isplate...'

Zadnji upis zaprimljen je 21. prosinca 2021. i to na temelju 'Rješenja Općinskog suda u Splitu, Stalne službe u Supetru..... a radi osiguranja novčane tražbine u iznosu od 607.126,37 kn (glavnica 529,229,91 kn i kamata 77.896,46 kn) sa zateznim kamatama koje na iznos od 607.126,37 kn teku od 6. listopada 2021., pa do isplate, kao i troškova ovog ovršnog postupka u iznosu od 10.000 kn koje se obvezuje protivnik osiguranja Igor Cvitanović, .... naknaditi u roku od 8 dana predlagatelju osiguranja Republici Hrvatskoj, Ministarstvo financija, Porezna uprava, Područni ured Zagreb, sa zateznom kamatom koja na taj iznos teče od dana donošenja rješenja o osiguranju pa do isplate...'.

Založno pravo upisano je u korist Ministarstva financija, odnosno Porezne uprave. Podsjetimo i kako smo krajem studenog 2020. prvi put pisali o Cvitinim nevoljama. Radi se o članku pod naslovom: 'PRIJETI MU PLJENIDBA IMOVINE: Omča ovrhe sustigla i Igora Cvitanovića'. U podnaslovu smo naveli: 'Prisilna naplata potraživanja sustiže sve više brojne poznate osobe u Hrvatskoj pa se tako na listi našao i bivši nogometaš'. No, i u kolovozu 2021. opet je bio na meti dospjelih dugova. O tome svjedoči članak pod naslovom: 'REPKA OVRŠENIH VATRENIH Igoru Cvitanoviću prijeti ovrha zbog 4.200 kuna koju vodi šogorica Joška Klisovića'.

U podnaslovu tog članka napisali smo: 'Nakon Šukera, Modrića, Balabana, Drpića i treneru druge momčadi Dinama zaprijetila je druga po redu ovrha koju vodi odvjetnica Ermina Abdić Klisović'. Iz svega navedenog vidljivo je kako su u iluzijama svi oni koji misle kako su se naši nekadašnji vrhunski profesionalni nogometaši osigurali do kraja života i da mogu bezbrižno uživati plodove svog napornog rada na terenu. Trener Dinamovih juniora očito nije jedan od tih bezbrižnih.