U kriznim vremenima u kojima živimo mnogi se pitaju kako nekima uspijeva poći za rukom imati posao i život iz snova. U promociji takvog savršenog života na visokoj nozi često prednjače razni influenceri koji objavljuju blistave prizore iz svoje snakodnevice. Mnoge mlade djevojke, na pragu života i zrelosti, olako prihvaćaju kako je moguć život u kojima se nižu redovi zabave, šopinga, posjeta skupim restoranima, odmora na mondenim destinacijama... a da se uopće ne zapitaju koliko takav život košta, mogu li ga financirati a kamoli da pomisle kako se možda iza sjajnih kulisa skriva puno realniji život obilježen neplaćenim računima, dugovima, ovrhama pa i tužbama. Jedini mogući lijek za influencerske magle i zlaćanu prašinu koju sipaju u oči svojim sljedbenicima na društvenim mrežama je prikaz stvarnog stanja, odnosno stvarnog života koji se odvija iza kulisa svih besprijekorno naštimanih i isfiltriranih poza i fotografija. Bivša plesačica Lane Jurčević, o čijim su djevojačkim večerima, pompoznom vjenčanju i uspjehu u Australiji, mediji naveliko pisali tužena je zbog dugotrajnih dugova u Zagrebu. Kroz ovrhu njezinih susjeda ali i tužbu GSKG isplivalo je dugogodišnje ignoriranje obveza i plaćanja komunalija za poslovni prostor u centru Zagreba ishvaljene i veličane Petre Könyit. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Živimo u vremenima kada je za neke dovoljno da se proglase influencerima, steknu sljedbu od nekoliko desetaka tisuća pratitelja na društvenim mrežama i onda nas mediji bombardiraju slavnim trenucima tih istih inflencera. S obzirom da status jedne od najpoznatih hrvatskih influnecerica ima Zagrepčanka Petra Könyit, koja se za tu slavu izborila još s djevojačkim prezimenom Škoda Štrok i kad je  na Instagramu bila poznatija kao @fashfitlifestyle. Uz njeno ime u medijima uvijek su se vezali termini poput poduzetnica, osobna trenerica, influencerica. Nakon pet godina veze njen dečko Josip Könyit zaprosio ju je, kako je sama rekla, 'na najluđi mogući način, na CMC festivalu' nakon njenog nastupa za Lanu Jurčević. Vjenčali su se dvije godine kasnije, i to u Hrvatskoj u proljeće 2018. jer im je u srcu to pravi dom iako zadnjih godina žive u australskom Sydneyu.

Tada je u javnosti objavljeno kako mladenka, s obzirom da živi na dvije potpuno različite strane svijeta i ima društvo s kojim je morala proslaviti i u Hrvatskoj i u Australiji, Petra nije imala samo jednu djevojačku veče već dvije. Mediji su opisali kako je izgledao njen australski "Bridal Shower", tj "Kitchen Tea" - tulum koji se radi samo za žene, a muškarci nisu dobrodošli. O njenoj hrvatskoj djevojačkoj večeri mediji su naširoko izvijestili jer je na istoj bila i pjevačica, njena prijateljica Lana Jurčević. Petra je s ženskom ekipom unajmila jedrilicu na tri dana i zaplovile su Jadranom. Vrckaste fotke zgodnih cura objavljene su u brojnim medijima. Tada je objavljeno kako je Petra  's najboljim prijateljicama, pjevačicom Lanom Jurčević, hrvatskom Kim Kardashian Jelenom Perić i bivšom voditeljicom narodnjačkog radija Extra FM Paulom Sikirić tulumarila, sudeći po objavama na Instagramu, na brodu u kornatskom akvatoriju'.

Na Instagramu su se pohvalile kako "za doručak piju šampanjac", a njihove fotografije u minijaturnim bikinijima sve su ostavile bez daha. Na jedrenju su vesele cure obišle sve moguće uvalice i restorane, a navečer su zapartijale u klubu u Vodicama. Petra i Josip za lokaciju su odabrali Crikvenicu i to luksuzni hotel Amabilis, vlansištvo kontroverznog poduzenika Milorada Gajića. Mediji su nas izvijestili kako je mladenka Petra nosila Jimmy Choo štikle, taj kultni brend svih inflencerica i trendseterica, haljinu koja je bila ručni rad i Francis Zagreb šešir. I nakon vjenčanja Petra je svoje brojne pratitelje nastavila servisirati s prizorima njenog bajkovitog života koji se odvija uglavnom u Australiji ali tu su i naravno prizori s ljetovanja u Hrvatskoj. Mnogi koji je slijede na društvenim mrežama a nemaju za platiti osnovne životne troškove zacijelo misle kako je Petrin život lišen egzistencijalnih muka što je daleko od istine.

Iako se ta poznata Zagrepčanka na LinkedInu promovira kao suvlasnica tvrtke 'Two Evolve & Ambition The Label', kao kreatorica sadržaja i poduzetnica, repove koje je ostavila iza sebe u hrvatskoj metropoli ipak će joj donekle pomutiti australsku svakodnevicu. Influencerica se našla u problemim zbog poslovnog prostora u Ulici Križnog puta u Zagrebu. Prema podacima iz vlansičkog lista Petra je još s djevojačkim prezmenom Škoda Štrok kupila poslovni prostor od 94 m2 kreditom Croatia banke u listopadu  2014. godine. Zbog kredita stavila je prostor pod zalog i to za iznos od 380.000 kuna. No, račune za stambenu pričuvu za taj prostor nije plaćala od ožujka 2018. pa do prosinca 2019., a potom i do kraja drugog obračunskog razdoblja, lipnja 2022. godine. Zbog toga su suvlasnici stambene zgrade ustali s ovrhom protiv nje.

U prvom trenutku dug je iznosio 5.799,62 kn sa zateznim kamatama a troškovi odvjetnika i javnog bilježnika poskupili su ovrhu za dodatnih 1. 175 kn. Inače, ovrha je povjerena Odvjetničkom društvu Hanžeković i partneri.No, kako suvlasnici nisu uspjeli naplatiti ovrhom Petrin dug s tužbom je ustalo Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo. Ta tvrtka iz sastava zagrebačkog holdinga 6. lipnja ove godine pokrenulo je tužbu protiv influncerice Petre. Punomoć za zastupanje povjerili su zagrebačkom odvjetniku Marku Bujiću. U spisu smo vidjeli i dokument s datumom 24. svibnja 2023., odnosno punomoć kojim je GSKG ovlastilo odvjetnika Marka Bujića 'da zastupa upravitelja Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o., pred nadležnim sudom, u pravnoj stvari predlagatelia osiguranja Suvlasnika stambene zgrade u

Zagrebu, Križnog puta 86 c/a protivnik osiguranja PETRA ŠKODA ŠTROK, radi prisilnog zasnivanja založnog prava na nekretnini protivnika osiguranja, te da radi zaštite prava i interesa predlagatelja osiguranja poduzima sve radnje i upotrijebi sva zakonom predvidena sredstva....'Tužbom se traži da Petra Könyit, uz čije je ime upisana znamenita Konjščinska ulica, poznata kao ulica imućnih zagrebačkih Janjevaca, plati dospjeli dug u iznosu 941,26 eura / 7.091,95 kuna. U dokumentu je istaknuto: 'prijedlog za novčane tražbine prisilnim zasnivanjem založnog prava na nekretnini'. Nadalje piše: 'Predlagatelj je upravitelj zgrade koji zastupa suvlasnike stambene zgrade u Zagrebu, Križnog puta 86, koji je ovlašten ex lege pokretati postupke naplate zajedničke pričuve, sve sukladno odredbi članka 378. st. 5. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (dalje u tekstu: ZV), koji Zakon ovlašćuje upravitelja za zastupanje suvlasnika u postupcima upravljanja nekretninom pred državnim tijelima.

Predlagatelj obavještava sud da je na zastupanje u gornjem predmetu opunomoćio Marka Bujića, odvjetnika u Zagrebu, temeljem punomoći koja se dostavlja u prilogu, stoga se moli Sud da sva pismena dostavlja punomoćniku izravno. Pravomoćnim i ovršnim rješenjem o ovrsi javnog bilježnika Mladena Ježeka, poslovni broj: Ovrv-46371/19 od 19. prosinca 2019. godine naloženo je ovršeniku plaćanje iznosa od 690,11 eura / 5.199,62 kuna zajedno s pripadajućim kamatama, kao i troškova ovršnog postupka u iznosu od 314,06 eura / 2.366,25 kuna. Pravomoćnim i ovršnim rješenjem o ovrsi javnog bilježnika Ivanke Birkić-Šarić kao povjerenika Općinskog građanskog suda u Zagrebu, sudski predmet: Ovrv-75716/2022 od 27. kolovoza 2022. godine (javnobilježnički predmet: UPP/OS-Ovrv-1112/22), naloženo je ovršeniku plaćanje.

Na temelju pravomoćnog i ovršnog rješenja o ovrsi javnog bilježnika Mladena Ježeka, poslovni broj: Ovrv-46371/19 od 19. prosinca 2019. godine, a radi osiguranja ovršne tražbine u iznosu od 690,11 eura / 5.199,62 kuna zajedno s pripadajućim kamatama....' - piše u sudskom dokumentu. Vidljivo je kako se od Petre Könyit traži i plaćanje troškova nekoliko ovršnih postupaka. Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu  7. lipnja ove godine prihvaćeno je predloženo osiguranje prema prijedlogu GSKG. Ujedno je naloženo protivniku osiguranja, odnosno influencerici Petri, naknaditi predlagatelju osiguranja trošak postupka osiguranja u iznosu od 288,67 eura / 2.175,00 kuna, u roku od osam dana. Taj dokument potpisuje sutkinja Josipa Pajić. S obzirom da inflencerica živi u Australiji zacijelo će morati nekoga opunomoćiti kako bi riješila ovu tužbu i dospjela dugovanja. Ili će pak na trenutak napustiti svoj idilični influencerski raj na drugom kraju svijeta kako bi u domovini pokrpala stare rupe, odnosno dugove.