Hrvatska je zemlja svakakvih čudesa. Samo u ovakvoj zemlji moguće je da netko godinama bude tajkun broj jedan a da potom završi na sudu kao zadnji beskućnik nad kojim se provodi postupak osobnog stečaja po sili zakona. Naime, u našoj se zemlji kad je netko u dugotrajnoj blokadi pokrene postupak jednostavnog stečaja potrošača. Nakon što FINA takav prijedlog dostavi sudu, odredi se sudski savjetnik koji će poslati dužniku pismo u kojem će tražiti da se očituje je li suglasan s provedbom osobnog bankrota te da ispuni obrazac na kojem treba upisati svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu ali i dionice, imovinska prava, obveznice, autorska prava, dakle sve ono što se smatra imovinom. Ukoliko se isti ne odazove u roku od 15 dana za sud je to isto kao da je izjavio da je suglasan s provedbom tog postupka ali i da je istodobno izjavio i kako nema imovinu. U tom se slučaju pozovu vjerovnici da dostave svoja potraživanja u roku 45 dana kao i dokaze na kojima temelje svoje tvrdnje. Dužniku se odredi stečajni povjerenik koji je dužan otvoriti posebni zaštićeni račun na koji će dolaziti sredstva koja su nužna za elementarni život. Proteklih godina svjedočili smo tome da se u moru neznanih uvijek nađe i puno poznatih lica nad kojima se traži osobni stečaj zbog nekog dugotrajnog dugovanja i blokade. No, teško da je itko mogao zamisliti kako će ta sudbina snaći desetljećima jednog od najbogatijih Hrvata Ivicu Todorića, bivšeg gazdu Agrokora koji vodi arbitražni postupak protiv RH u Washingtonu zbog tzv. lex Agrokora od 7. travnja 2017., odnosno imenovanje posebne uprave nad njegovom nekadašnjom kompanijom. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nedavno je gazda Agrokora, kako sam sebe na webu titulira Ivica Todorić, izjavio kako bi volio biti premijer Bosne i Hercegovine. Jasno da je ta vijest široko odjeknula mada nije jasno kako bi to osoba koja nema BiH državljanstvo mogla uopće dospjeti u ikakvu izbornu utrku u susjednoj državi. Todorićevo porijeklo nije vezano u BiH već Hrvatsku da bi mogao imati dvojno državljanstvo. Jedino ako nije ciljao na to da mu susjedi dodjele počasno državljanstvo BiH. Nedavno je Todorić trijumfirao jer je u postupku koji se vodi protiv njega i ostalih na Županijskom sudu u Zagrebu odbačen krunski dokaz - revizorsko vještačenje Agrokora koje je za DORH radio Ismet Kamal, predstavnik poljskog KPMG.

Također, bio je zadovoljan i tijekom koji ide njegova arbitraža protiv RH koju je poveo u Washingtonu jer je uvjeren kako mu je Agrokor nezakonito oduzet kada je postavljena prinudna uprava. No, nekad najmoćniji hrvatski gazda i dalje živi u svojim raskošnim dvorima, Kulmerovom dvorcu u Šestinama. Javnost ni po čemu ne bi mogla zaključiti da je pao na prosjački štap. Tu su i njegova djeca, dva sina i kćer koji imaju privatne biznise pa zasigurno nitko od njih ne mora obilaziti niti socijalne ustanove niti Hrvatski zavod za zapošljavanje. No, unatoč svemu tome, što Todorić živi u dvorcu u kojem ima i zlaćane kupaonske elemente, Financijska agencija RH poslala je na Općinski građanski sud u Zagrebu prijedlog da se nad njim provede jednostavni postupak stečaja potrošača. Uz njegovo ime navedena je i adresa u ulici Himper, odnosno znameniti Kulemerovi dvori.

Sutkinja kojoj je dodijeljen stečaj nekad najmoćnijeg hrvatskog gazde, Iva Žutelja Krešić zato je danas, 29. studenog 2023., objavila oglas iz kojeg je vidljivo kako je FINA zahtjev podnijela još 7. kolovoza ove godine. 'Potrošač Ivica Todorić, OIB: .....10000 Zagreb, nije dostavio popis svoje imovine, pa se smatra da je izjavio da nema imovine iz koje se mogu namirivati njegovi vjerovnici (članak 79.c stavak 3. Zakona o stečaju potrošača.) Pozivaju se vjerovnici potrošača da u roku od 45 dana od objave oglasa ospore popis imovine koji je potrošač dostavio i/ili da obavijeste sud o imovini potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa u slučaju da jednostavni postupak stečaja potrošača bude otvoren te da dostave dokaze na kojima temelje svoje tvrdnje' - piše u pozivu koji potpisuje sutkinja o kojoj smo nedavno objavili članak. Zanimljivo je kako je nedavno objavljen i bankrot jednog od najbogatijih Hrvata na svjetskoj razini - Danka Končara o čemu smo također objavilli članak.