Često pišemo o osobnim bankrotima poznatih osoba kako bismo kroz te priče ilustrirali stvarne slike i prilike našeg društva, odnosno prikazali realni život daleko od političkih ili marketinških uljepšavanja. Iako se naš premijer voli pohvaliti kako nam ide sve bolje pa tako ističe da imamo sve više zaposlenih a sve manje nezaposlenih propušta nam pritom reći kako su brojni novozaposleni zapravo pripadnici jeftine radničke klase iz Azije koji rade ponajviše u građevini, ugostiteljstvu i turizmu te dostavnom sektoru. Domaći ljudi, kako znani tako i neznani, i dalje grcaju u minusima, dugotrajnim blokadama, ovrhama. Jasno da uvijek ima onih koji se provuku ispod radara pa unatoč životu na visokoj nozi i promociji istih takvih Jet Set navika na društvenim mrežama prolaze kroz postupak osobnog bankrota kako bi se riješili nagomilanih višemilijunskih dugova uglavnom bankama, osiguravajućim društvima ali i drugim vjerovnicima. Pisali smo o takvim slučajevima u rasponu od zeta bivšeg šefa Sabora, muža Martine Tomčić koji bi i uspio riješiti se skoro 25 milijuna kn osobnog duga da sud nije utvrdio njegovo nepoštenje kao potrošača, pisali smo i o nevjerojatno uspješnom bankrotu bivšeg gazde Renimo Grupe Miljenka Renića koji se kroz osobni bankrot oslobodio čak 4,9 milijuna eura duga od čega najviše PBZ-u, pisali smo i o nekadašnjem vlasniku propale Credo banke Borisu Baraću koji se nada kako će se kroz dovršetak bankrota riješiti i obveza teških 10 milijuna eura, koji je nekad živio u šeikovoj vili i plovio bivšom jahtom Gorana Ivaniševića, zanimljiv je i slučaj dva sina pokojnog slikara Mersada Berbera, Azer se uspio osloboditi višemilijunskih dugova dok se kod Ensara taj proces zakomplicirao jer je upornost iskazala i susjeda koja tvrdi kako dotični ima imovinu koju skriva od suda kako bi ga riješili osobnih dugova. Znakovito je recimo da oba brata Berber žive kao pripadnici VIP društva, žive na visokoj nozi a na sudu ustraju u tvrdnjama kako nemaju prihoda i da ih uzdržava mama, udovica Ada Berber. No, to je vrli svijet u kojem živimo i u kojem neki nemaju niti za kruh a drugi koji troše iznad granica svojih mogućnosti pronalaze rupe u zakonu kako bi izbjegli plaćanje dospjelih milijunskih dugova i pritom ne prezaju pred sudovima zataškavati imovinske podatke. U slučaju našeg proslavljenog komičara, zvijezde Večernje škole i bivšeg suvlasnika zagrebačke OTV televizije nije riječ baš o tolikim milijunskim iznosima. No, svejedno i on je doživio dužničku sudbinu većine građana Hrvatske i zacijelo bi bio sretniji da je prije Božića čuo vijest kako je kroz osobni bankrot riješen tih dugova. No, sudski dokument otkriva niz zanimljivih i nepoznatih pojedinosti. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U uvodu ovog članka napisali smo kako kronično pratimo temu bankrota među poznatim osobama iz Hrvatske i posebnu pozornost pridajemo onima koji žive na visokoj nozi a onda na sudu ustraju u tvrdnjama kako nemaju imovinu da bi ih sudovi oslobodili obveza prema vjerovnicima. No, kako godinama pišemo o tim temama iskristaliziralo se i puno poznatih osoba koje su natjerane u osobni bankrot jer su njihove obveze znatno premašivale osobna primanja iako se nisu razmetali niti luksuzom, niti statusnim simbolima niti su fingirali neki jetseterski život na društvenim mrežama. Dovoljno je pogledati link BANKROT na našoj stranici pa da se svi skeptičari uvjere kako su kod nas osobni bankroti puno učestaliji nego što se misli i vjeruje. Sada se toj dugoj koloni bankrotiranih poduzetnika, estradnjaka, sportaša, zvijezda, lažnih zvijezda..... pridružio i poznati stand up komičar i zvijezda Večernje škole.

Naime, Općinskom građanskom sudu u Zagrebu sutkinja Mirna Jakovac 13. prosinca 2023. odlučivala je u jednostavnom postupku stečaja nad imovinom potrošača Željka Pervana iz Zagreba. Provjerom preko adrese i OIB-a ustanovili smo kako se radi o popularnom komičaru koji je godinama bio zvijezda Večernje škole, suvlasnik OTV televizije, ali i kandidat sa Hrvatski sabor na zadnjim izborima na listi Domovinski pokret Miroslava Škore  Sutkinja je odlučivala o o prijedlogu Financijske agencije za provedbu tog postupka. No umjesto zaključenja osobnog bankrota odlučila je obustaviti taj postupak. Iz obrazloženja je vidljivo kako je FINA tom sudu podnijela prijedlog. 

'Člankom 79.c. stavak 4. Zakona o stečaju potrošača.... propisano je da se smatra da je potrošač suglasan s provedbom postupka jednostavnog stečaja potrošača nad njegovom imovinom ako se potrošač u roku 15 dana od dana dostave poziva na očitovanje ne očituje ili ako dostavi popis imovine, dok je člankom 79.c stavak 5. ZSP-a propisano da se, ako potrošač koji je suglasan s provedbom postupka jednostavnog stečaja nad njegovom imovinom ne podnese popis svoje imovine, smatra da je izjavio da nema imovine iz koje se mogu namirivati njegovi vjerovnici.Uvidom u prijedlog za provedbu jednostavnog stečaja potrošača, sud je utvrdio da se potrošač nije očitovao nakon primitka poziva Financijske agencije pa se, na temelju članka 79.c stavak 4. ZSP-a, u vezi s člankom 79.c stavak 5. ZSP-a smatra da je suglasan s provedbom postupka jednostavnog stečaja nad njegovom imovinom kao i da je izjavio da nema imovine iz koje se mogu namirivati njegovi vjerovnici' - piše u sudskom dokumentu.

Nadalje je sutkinja citirala zakonske pretpostavke koje su nužne da bi se 'proveo postupak jednostavnog stečaja nad imovinom potrošača u odnosu na vjerovnike čije tražbine su utvrđene u osnovama koje su na dan otvaranja jednostavnog postupka stečaja potrošača upisane u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje koji vodi Financijska agencija...., vjerovnike čije tražbine su utvrđene u osnovama koje na dan otvaranja jednostavnog postupka stečaja potrošača nisu upisane u Očevidnik jer ih je Financijska agencija brisala postupajući prema odredbama posebnog zakona i u odnosu na vjerovnike čije tražbine su utvrđene u osnovama koje na dan otvaranja jednostavnog postupka stečaja potrošača nisu upisane u Očevidnik jer su vjerovnici povukli prijedlog za ovrhu odnosno zahtjev za izravnu naplatu nakon što je Financijska agencija pozvala potrošača da se očituje o suglasnosti za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača nad njegovom imovinom'.

Potom se pozvala na zakonsku odredbu koja se tiče utvrđivanja 'poštenja potrošača'. Zatim je sudskim putem sutkinja zatražila od Financijske agencije podatke iz Očevidnika zaključno s 12. prosincom 2023. godine.  'Uvidom u navedene podatke, sud je utvrdio da su na dan 12. prosinca 2023. u Očevidniku upisane osnove Ovrv-238/18, OV-3391/15 i GEN-I Hrvatska d.o.o. kojima su utvrđene glavne tražbine u ukupnom iznosu 1.489,58 eura / 11.223,24 kuna, kamate u ukupnom iznosu 555,76 eura / 4.187,37 kuna te trošak u ukupnom iznosu 228,01 eura/1.717,94 kuna. Uvidom u navedene podatke, sud je utvrdio i da su do 12. prosinca 2023. iz Očevidnika brisane osnove kojima su utvrđene glavne tražbine u ukupnom iznosu 7.060,11 eura / 53.194,40 kuna, kamate u ukupnom iznosu 1.688,43 eura / 12.721,48 kuna te trošak u ukupnom iznosu 890,18 eura / 6.707,06 kuna kao i da su donavedenog dana iz Očevidnika povučene osnove kojima su utvrđene glavne tražbine u ukupnom iznosu 649,39 eura / 4.892,83 kuna, kamate u ukupnom iznosu 30,01 eura / 226,11 kuna i trošak u ukupnom iznosu 19,91 eura / 150,01 kuna.

Sud je, na temelju članka 79.f stavak 2. ZSP-a, službenim putem pribavio podatke o potrošačevoj imovini, a na temelju podataka koje je sudu podnijela Financijska agencija, sud je utvrdio da je potrošač zaposlen te je po osnovi radnog odnosa u razdoblju od 1. siječnja 2023. do 31. listopada 2023. ostvario primanja uukupnom iznosu 4.417,72 eura / 33.285,31 kuna te je vlasnik osobnog vozila marke Mercedes, tip vozila Klasa A, u vrijednosti 17.120,65 eura / 128.995,54 kuna. Na temelju navedenog, sud je utvrdio da su ispunjene pretpostavke iz članka 79.m stavak 1. točka 5. ZSP-a.Naime, smisao postupka stečaja potrošača jest osloboditi poštenog potrošača od obveza koje preostanu nakon unovčenja njegove imovine i raspodjele prikupljenih sredstava vjerovnicima (članak 2. stavak 1. ZSP-a), a navedeno se odnosi kako na redovan postupka stečaja potrošača tako i na jednostavan postupak stečaja potrošača. Poštenje potrošača utvrđuje sud i to na temelju ponašanja potrošača prije pokretanja postupka stečaja, tijekom trajanja sudskog postupka kao i za vrijeme razdoblja provjere ponašanja (članak 2. stavak 2. ZSP-a). 

Ponašanje potrošača na temelju kojeg se utvrđuje njegovo poštenje odnosi se na način na koji je potrošač raspolagao svojom imovinom te kako se općenito odnosio prema svojim obvezama. U konačnici, sud ukazuje da odluke suda, osim što uređuju pravne odnose, imaju i edukativnu svrhu jer se odlukama suda stvara svijest o pravno i društveno ispravnom postupanju, a što ima utjecaj kako na buduće postupanje stranaka tako i na postupanje društva u cjelini odnosno na stvaranje potrebnih i pravilnih standarda ponašanja na razini čitavog društva. Zbog navedenog, donošenje odluka koje bi mogle potaknuti na nesavjesno ponašanje sigurno nije smisao postupka jednostavnog stečaja potrošača, zbog čega je, prema stavu ovog suda, zakonodavac i propisao poštenje potrošača kao uvjet za oslobođenje od obveza u postupku jednostavnog stečaja potrošača. 

Na temelju podataka Financijske agencije, sud je utvrdio da ukupan dug potrošača (glavne tražbine, kamate i trošak u osnovama koje su upisane u Očevidnik, brisane iz Očevidnika i povučene iz Očevidnika) iznosi 12.611,38 eura / 95.020,44 kuna, dok vrijednost osobnog vozila u vlasništvu potrošača iznosi 17.120,65 eura/128.995,54 kuna, što znači da potrošač, čak i ako se uzme u obzir samo vrijednost njegovog osobnog vozila, ima imovinu čija je vrijednost dostatna za namirenje tražbina njegovih vjerovnika. Slijedom navedenog, obzirom je vrijednost imovine potrošača veća od iznosa tražbina vjerovnika, a potrošač nije iskoristio tu imovinu kako bi namirio tražbine svojih vjerovnika, sud smatra da postupanje potrošača nije savjesno i odgovorno, zbog čega se potrošača ne može smatrati poštenim u smislu članka 2.stavak 1. OZ-a' - piše u odluci sutkinje Mirne Jakovac od 13. prosinca 2023. godine. Pervan se može žaliti u roku od 15 dana od dostave rješenja Županijskom sudu u Zagrebu.