Danas je u brojnim medijima objavljeno kako internetom cirkulira lažni oglas u kojem legenda estrade Halid Bešlić reklamira sodu bikarbonu. Nije on ni prva ni posljednja žrtva lažnih oglasa kojim se pokušavaju navući lakovjernici preko mreže na kupnju raznih proizvoda ili pak na investicije u kriptovalute ili fantomske firme. No, Halid zbog takvih internetskih varalica može pretrpjeti neugodnost ali sreća u nesreći je da njegov lik nije iskorišten da se ljude navuče na neki lažni lijek koji navodno ima čudesne efekte. I sam je pjevač putem službenog Facebook profila objavio da se radi o lažnom oglasu. No, s druge strane pjevač se našao suočen s problemima zbog gradnje vile s bazenom na Pelješcu. Naime, Halidu Bešliću Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju Dubrovačko-neretvanske županije - Ispostava Ploče, točnije Nikola Perić, izdao je građevinsku dozvolu 20. prosinca ove godine. No, problem je bio u tome što je već dotad ne samo Halidova već i niz drugh objekata na toj lokaicji koju su neki mediji prozvali 'Mala Bosna' na Pelješcu bili dobrano izgrađeni prije dobivanja ikakvih dozvola. S obzirom da je nedavno i to upravo zbog postupanja Državne inspekcije došlo do rušenja bespravno izgrađene vile donedavnog direktora HEP-a, člana vladajućeg HDZ-a Frane Barbarića zanimalo nas je kako nadležni gledaju na činjenicu da u Hrvatskoj postoje investitori koji grade prije dobivanja dozvola. K tomu, detektirali smo da je tvrtka koja je Halidu Bešliću ali i drugim bogatašima iz BiH prodala parcele - Polog graditeljstvo u vlasništvu Selme Čović, skoro 2,5 godine prije dobivanja prve dozvole prodavala parcele na toj lokaciji u Dračama sa slikom i naznakom kako posjeduju projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu. Tražili smo i dobili odgovore od nadležnih te doznali što su sve poduzeli inspektori. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Početkom ovog mjeseca objavili smo članak:  'IMAMO DOKAZ Vila Halida Bešlića izgrađena bez dozvole, u Drače na Pelješac izašla Državna inspekcija, sporna i vila bivše turske misice, otkrivamo kako su gazda Ale i Rabija nategnuli kupce. U podnaslovu smo naveli: 'Građevinska dozvola popularnom pjevaču izdana je tek 20. prosinca prošle godine a slika iz Slobodne Dalmacije od 4. prosinca dokazuje kako je vila izgrađena do krova prije ikakvih dozvola, postavlja se pitanje kako je investitor iz BiH znao da će mu lokalni HDZ-ovci izdati dozvole još 2021. kad su parcele još bile pašnjak'. Taj je članak objavljen nakon što smo prvi objavili kako popularni pjevač gradi vilu na Jadranu. Radi se o članku koji je objavljen krajem studenog pod naslovom: 'TAMAN, TAMAN, TAMAN JE.... Halid Bešlić gradi vilu na Pelješcu, parcelu do njega kupila i turska misica, supruga lica s tjeralice koji je bio u zatvoru u Sarajevu i Beču, susjed mu je i poznati nogometaš'.

U tom smo članku naveli kako su parcele osim Halida i Turkinje koja je udana za sarajevsko-bečkog poduzetnika - Fügen Kačapor parcele kupili i be-ha nogometaš Amar Rahmanović, sarajevski IT poduzetnik Zaharije Pašalić, Sabahudin Javorovac s adresom u makedonskom Velesu, sarajevski poduzetnik Mehmed Mahić te Angelina Mahić iz Umaga. Kasnije smo detektirali i da je jedna dozvola u tom kompleksu od 12 vina izdana na ime Senada Špage, sarajevskog ugostitelja poznatog kao vlasnika tratorije Uno u Sarajevu. Na adresu Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Državne inspekcije poslali smo prošli tjedan upit sljedeće sadržaja:

- 'Portal imperijal.net istražuje gradnju kompleksa vila u Dračama na Pelješcu a koje je poduzela tvrtka Polog graditeljstvo prije službenog dobivanja građevinskih dozvola te privatni investitori među kojima je najpoznatiji pjevač Halid Bešlić. Postoji realna opasnost da taj slučaj postane modus i drugima koji će na atraktivnim parcelama uz more izgraditi stambene ali i druge objekte prije nego što dobiju stvarnu zakonsku podlogu, odnosno dozvole, da to mogu činiti. Naime, u konkretnom slučaju na parceli gdje je planirana gradnja ukupno 12 vila s bazenima većina vila već je bila u visokom stupnju izgrađenosti još 4.12. 2023. a prva građevinska dozvola i to ona pjevaču Halidu Bešliću izdana je 20.12.2023. Potom su, prema službenim podacima, izdane sljedeće dozvole: Zahariju Pašaliću 22.12.2023., Sabahudinu Javorovcu, Fügen Kačapor i Senadu Špagi 29.12.2023. a 11.01.2024. izdane su i dvije dozvole na ime Polog graditeljstva - u prilogu, tvrtke koja je spomenutima i prodala parcele u Dračama na Pelješcu. Ista tvrtka predala je još 4 zahtjeva za koje čeka rješenje. Sve dozvole izdao je Nikola Perić, voditelj Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju Dubrovačko neretvanske županije - Ispostava Ploče.

- Kako je moguće da je dio vila već izgrađen (dokazi link 1, link 2, link 3, link 4 na članak objavljen u Slobodnoj Dalmaciji 4. prosinca 2023. te prilozi) a da je prva dozvola na toj lokaciji izdana tek 20. prosinca 2023. godine? - Iz fotografija koje su objavljene u Slobodnoj Dalmaciji 4.12.2023. vidljivo je kako je na gradilištu istaknuta tabla s nazivom tvrtke Polog graditeljstvo i austrijskim brojem mobitela te mailom tvrtke - dokaz link. Oglas Polog graditeljstva za prodaju parcela s istim brojem mobitela te mailom bio je objavljen u kolovozu 2021. na Facebook profilu Rabije Čović, majke vlasnice i direktorice te proteklih dana uklonjen (screen se nalazi u prilogu) a u istom je stajalo kako se prodaju parcele s projektnom dokumentacijom i građevinskim dozvolama. Zanima nas službeni stav - kako je moguće da privatni investitor skoro 2,5 godine prije službenog izdavanja dozvola zna da će mu iste biti izdane i da tako pristupa kupcima?

- Kakve su konkretno kazne propisane za investitore koje izgrade objekte prije službenog dobivanja dozvola?- Zanima nas hoće li nadležni u resornom Ministarstvu te Državnoj inspekciji ispitati sve okolnosti tog slučaja jer bi u prtivnom to mogao postali svojevrsni 'lex Drače', odnosno omogućiti i drugima da postupaju poput Polog graditeljstva te grade objekte i dovedu ih do visokog stupnja izgrađenosti prije službenog dobivanja dozvola?

Upit smo poslali na mail resornog ministarstva te Državne inspekcije. Prvi odgovor dobili smo iz press službe nadležnog ministarstva te smo odmah po primitku istog poslali dopunu Upita Državnoj inspekciji.

Citiramo ga: Nastavno na prethodno poslani Upit o bespravnoj gradnji u Dračama na Pelješcu imamo dopunu istog: Iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine zaprimili smo odgovor sljedećeg sadržaja:

- 'Sukladno odredbama važećeg Zakona o gradnji, okolnost započetog građenja, odnosno izvođenja radova na terenu nije zapreka za izdavanje građevinske dozvole. Naime, Zakonom o gradnji nije zabranjeno izdavanje građevinske dozvole za već izvedenu građevinu, ako su za izdavanje građevinske dozvole za tu građevinu ispunjeni svi Zakonom propisani uvjeti za izdavanje građevinske dozvole. Međutim, isto tako Zakon o gradnji sadrži prekršajne odredbe kojima je propisana novčana kazna kojom će se za prekršaj kazniti pravna i fizička osoba u svojstvu investitora ako pristupi građenju bez pravomoćne, odnosno izvršne građevinske dozvole ili ne gradi u skladu s tom dozvolom. Nadzor nad tim dijelom odredbi Zakona o gradnji koji se odnosi na obveze sudionika u gradnji provodi građevinska inspekcija. Dakle, sve dok se radovi na predmetnoj građevnoj čestici izvode bespravno (bez izdanog akta za gradnju) ukazuje se da isto može biti predmetom postupanja Državnog inspektorata i takvo postupanje nije u nadležnosti ovog Ministarstva.'

- S obzirom na navedeno zanima nas je li Državni inspektorat proveo nadzor u Dračama na Pelješcu na lokaciji gdje niče 12 vila privatnih investitora i tvrtke Polog graditeljstvo, je li nadzor završen i ako jeste kakav je rezultat rada građevinske inspekcije Državnog inspektorata na toj lokaciji?'- glasila je dopuna Upita.

Potom smo zaprimili i odgovor Državne inspekcije u kojem piše: 'Zahvaljujemo na dodatnom upitu. Kao što smo naveli u prethodno Vam dostavljenom odgovoru građevinska inspekcija Državnog inspektorat obavila je inspekcijski očevid na lokaciji iz Vašega upita, a koji se odnosi na deset gradilišta na kojima se izvode građevinski radovi. Na dva gradilišta nisu utvrđene povrede zakona, za jedno gradilište utvrđeno je kako se radovi izvode bez građevinske dozvole, dok je za ostalih sedam utvrđeno da se izvode bez izvršne građevinske dozvole. Sukladno čl. 119. St. 3 Zakona o Državnom inspektoratu obustavljeno je daljnje građenje postavljenjem posebnog službenog znaka ˝ZATVORENO GRADILIŠTE˝. Daljnji inspekcijski postupak je u tijeku' - piše u odgovoru Državne inspekcije RH. S obzirom na navedeno jasno je kako se ni tvrtci koja je svima prodala parcele - Polog graditeljstvu - a ni onima koji su poput Halida Bešlića od iste kupili parcele i koji su počeli graditi puno prije izdavanja ikakvih dozvola neće biti baš najugodnije suočiti se s posljedicama koje će evidentno uključivati i novčanu kaznu ako se zakon bude provodio jednako nad svima. 

Još u ljeto 2021. na svom Facebook profilu mama vlasnice Polog graditeljstva preko Facebook profila prodavala je parcele u Dračama navodeći da imaju projektnu dokumenataciju i građevinsku dozvolu što je bila laž

Pročitaj!