Godinama su mediji pisali kako je stariji sin prvog hrvatskog predsjednika oženjen Vanjom Morić, majkom Tuđmanovih dviju unuka. No, u Hrvatskoj puno toga na formalnoj ali i suštinskoj razini često nije onako kako je predstavljeno pa se tako ispostavilo i u ovom slučaju. Naime, Tuđmanova snaha nikad se nije zvala Vanja već Ivana Morić i taj smo podatak sasvim slučajno detektirali kad smo istraživali neuobičajenu transakciju koja se odvila prigodom kupnje nekretnine - luksuznog stana s 5 i pol soba na Trgu bana Jelačića u srcu Zagreba u kojem su godinama živjeli Tuđmanov stariji sin, snaha i njihove kćeri, sve do udaje. S obzirom da je živjela u samom srcu Zagreba Tuđmanovu snahu sve donedavno moglo se često vidjeti u središtu Zagreba na kavi u nekadašnjoj Maloj kavani sada Kraševoj slastičarnici ili kafiću Argentina na početku Tkalče. No, udovica Miroslava Tuđmana od prošle godine više nema ništa sa stanom u srcu hrvatske metropole. Naime, prodala ga je bračnom paru Martini i Anti Kušurinu. Oni žive u SAD-u ali očito žele zadržati čvrstu vezu s domovinom. No, iz vlasničkog lista u svezi te transakcije uočili smo dvije važne stvari, jedna je kako je zalog težak pola milijuna eura na stan kao hipoteku upisao tajkun Emil Tedeschi a drugo je manje važno, ali zanimljivo, da se zapravo Tuđmanova snaha nikad nije zvala Vanja kako je svugdje pisalo već Ivana. Slijede detalji......

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Trgu bana Jelačića, u srcu hrvatske metropole, višekatnica je koja je godinama dom brojnih poznatih građana naše zemlje. Jedna od poznatijih je Iva Majoli a među poznatim stanarima zacijelo je bio i pokojni hrvatski izbornik Vatrenih Miroslav Ćiro Blažević. Oko njegovog stana započela je sudska obiteljska bitka o čemu smo pisali u ranijem članku. No, sada ćemo izvijestiti javnost o intrigantnoj i neuobičajenoj transakciji koja se odvila prošle godine u zagrebačkoj gruntovnici. Radi se o stanu na 4. katu koji se nalazi tik do stana Ive Majoli. Naime, u tom su stanu površine nešto veće od 181 m2 živjeli Miroslav Tuđman i njegova obitelj. U povijesnom vlasničkom listu vidljiva je prva uknjižba prava vlasništva 10. lipnja 1994. godine.

Piše kako je provedena 'Temeljem ugovora o kupoprodaji od 24. studenog 1992. br. SU-025228/92 i potvrde Fonda grada Zagreba za vodoprivredu, promet, stambeno i komunalno gospodarstvo od 16. studeni 1992. godine'. Kao suvlasnice po pola upisane su Ivana Morić i Mira Morić. Za neupućene radi se o Tuđmanovoj snahi koju cijela hrvatska javnost zna kao Vanju te njenoj majci Miri koja je bila udovica Zvonimir Morića, nekadašnjeg bliskog suradnika Josipa Broza Tita ali su o njemu mediji pisali i kao ‘desnoj ruci’  Josipa Kopiniča u Staljinovoj špijunskoj hobotnici koja je kontrolirala ilegalu u tadašnjoj SFRJ. Bilo kako bilo na nekretnine pokojne punice Mire Morić uknjižila se Tuđmanova snaha Ivana znana svima kao Vanja. Naime, iz vlasničkog lista vidljivo je kako je ona sa svojom majkom 31. listopada 2000. sklopila Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju temeljem kojeg se 28. siječnja 2000. upisala kao vlasnica tog stana.

Inače, Mira Morić umrla je 5. ožujka 2000. u 85.-oj godine i pokopana je na najreprezentativnijem mjestu na Mirogoju, ispod znamenitih Arkada gdje je prethodno pokopan njen muž Zvonimir Morić 1974. godine a koji je umro u 58.-oj godini života. Ostaje nejasno zašto se cijeli život Tuđmanova snaha predstavljala kao Vanja i zašto je njeno stavrno ime Ivana ostalo zabilježeno samo u službenim dokumentima. Da se ona uistinu zvala uvijek Ivana vidi se i iz odlikovanja koje joj je pokojni predsjednik Tuđman uručio 1996. godine. Naime, u službenom glasilu RH Narodnim novinama - link objavljeno je: 'predsjednik Republike Hrvatske na temelju članka 98. Ustava Republike Hrvatske i članka 2., stavak 1., Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske ("Narodne novine" broj 20/95), donosi ODLUKU O ISPRAVKU ODLUKA O DODJELI ODLIKOVANJA U Odluci o dodjeli Spomenice domovinske zahvalnosti, broj: 01-051-96-18-6/1, od 28. svibnja 1996. godine, I. pod rednim brojem 614. umjesto: "IVANA MORIĆ, Zvinimir" treba stajati: "IVANA MORIĆ, Zvonimir"....'.

Tako je i iz ovoga vidljivo kako se udovica Miroslava Tuđmana zvala Ivana a uz njeno ime pisalo je ime oca Zvonimira. No, sad se vratimo u prošlogodišnji nekretninski transfer kojim je njen stan koji je naslijedila od majke i u kojem je živjela s obitelji dok joj muž nije umro a kćeri Ivana i Nina se udale, dobio novog vlasnika. Naime, ona je kao vlasnica ispisana 6. srpnja 2023. godine a prethodno su se dva dana ranije kao vlasnici po pola upisali Martina i Ante Kušurin. Ugovor o kupoprodaji nekretnine sklopljen je 03.04.2023, tabularna izjava izdana je isti dan a aneks ugovora o kupoprodaji nekretnine sklopljen je 06.07.2023. godine. Imena novih vlasnika nisu poznata široj javnosti ali zato jesu očito onima iz vrha financijske elite Hrvatske i šire. Pogledamo li primjerice LinkedIn profil Ante Kušurina vidjet ćemo kako taj Zagrepčanin navodi da radi za One Equity Partners ali i čestitku koju mu je preko LinkedIna sa svog profila uputio hrvatski tajkun Emil Tedeschi kada je Kušurin postao bankar za tu američku investicijsku kuću.

Kušurin je inače Zagrepčanin i nekadašnji hrvatski olimpijski veslač. Na Olimpijadi 2008. osvojio je 2. mjesto na kvalifikacijama u dvojcu na pariće s Mariom Vekićem. Potom je otišao studirati u SAD pa je nakon diplome stečene na Oxfordu postao bankar u toj prestižnoj kući. Za One Equity Partners u Hrvatskoj se čulo kad su preuzeli vodnjansku informatičku tvrtku Infobip za 300 milijuna američkih dolara. Zanimljivo je kako još jedan  poznati Hrvat, bivši tenisač Mario Ančić također radi za tu istu tvrtku nakon završenog studija prava. U svakom slučaju posudba od pola miijuna eura koja je upisana kao hipoteka u zagrebačkoj gruntovnici svjedoči o dubokim odnosima Emila Tedeschija i mladog njujorškog investicijskog lava rodom iz Hrvatske. Naravno da je tolikim iznosom Tedeschi na neki način zadužio Kušurina pa se postavlja pitanje je li isti već uzvratio  nekom protučinidbom ili uslugom, ili je tek u obvezi.  Može li se ta hipoteka tumačiti i kao želja Tedeschijeva da preko Kušurina dopre do američkih investicijskih krugova ili do vrha One Equity Partners.

Citirat ćemo što piše u hipoteci: 'Zaprimljeno 08.08.2023.g. pod brojem Z-38917/2023 UKNJIŽBA, ZALOŽNO PRAVO, UGOVOR O ZAJMU I HIPOTECI 02.05.2023, ANEKS UGOVORA O ZAJMU I HIPOTECI 12.07.2023, u iznosu od 500.000,00 EUR (petstotisućaeura) uvećano za sve ugovorene kamate i troškove, te prema ostalim uvjetima iz ugovora u korist Tedeschi Emil'. Provjerom po OIB-u zaključili smo kako se radi o Emilu Tedeschiju starijem a ne njegovom sinu, suprugu Nike Perenčević Cizel, kćeri ultra bogatog zagrepčanina Mihajla Perenčevića koji je pod sankcijama Velike Britanije zbog Putina. U svakom slučaju vrijeme će iskristalizirati kakve je namjere imao tajkun Tedeschi kada je posudio pola milijuna eura investicijskom bankaru Kušurinu kako bi on sa suprugom mogao kupiti bivši stan Tuđmanove snahe, odnosno stan u kojem je živio nekadašnji Staljinov pouzdanik za SFRJ Zvonimir Morić sa suprugom Mirom i djecom.

Na LinkedIn profilu Ante Kušurina koji je kupio stan od Tuđmanove snahe uz pomoć pola milijuna eura posudbe vidljivo je kako mu Emil Tedeschi čestita na poziciji u One Equity Partners