Odvjetnik Josip Šurjak bio je u drugom trogodišnjem mandatu na čelu komore hrvatskih odvjetnika, ugledan član zajednice,  osnivač i partner u Odvjetničkom društvu Ravlić & Šurjak d.o.o., a prethodno član društva – partner u Odvjetničkom društvu Palić i Šurjak j.t.d. Tko zna gdje bi u odvjetničkom smislu bio kraj tom Hvaraninu, rođenom 1969. u Starom Gradu, koji je u trenutku uhićenja s predsjednikom Vrhovnog suda Radovanom Dobronićem bio član Povjerenstva za upravljanje kvalitetom u okviru Pravnog fakulteta u Zagrebu zajedno s još devetoro profesora i studenata, da nije razotkrivena afera teška blizu milijardu kuna znana kao optužnica protiv bivšeg direktora Croplina, Inine trgovine prirodnim plinom Damira Škugora i ostalih.Tako je skoro pa preko noći javnost saznala kako su se stotine milijuna kuna slijevale na račune tvrtke OMS upravljanje i drugih koje su služile za jeftini otkup Ininog plina i skupu preprodaju drugim subjektima a što je sve omogućio Damir Škugor. I on je na svemu ekstremno profitirao a javnost je tako imala prigodu saznati i kako je, prema tvrdnjama istražitelja i optužnice Škugor s ocem Danom i majkom Radom, šibenskom prodavačicom pozamanterije, zaradio  na suspektan način u ekstra kratkom roku čak 482 milijuna kuna. Odvjetnik Josip Šurjak pušten je iz Remetinca početkom listopada 2022. godine kada je Uskok uspio ishoditi blokadu dva računa tvrtke koju je u mađarskoj Šurjak imao zajedno sa suokrivljenkom Goranom Husićem. Nakon što se plinska afera stišala u javnosti više nije bilo nikakvog spomena o glavnim akterima, Škugoru, Šurjaku, Husiću.... No, ako ste mislili kako je glavni akter ove priče otišao na pusti otok pecati ribe podalje od svih, varate se. Odvjetnik Josip Šurjak radi punom parom i nastavlja voditi parnice kao što je to činio i prije uhićenja. Dobio je i zastupanje Starog Grada na Hvaru u parničnom sporu koji su poveli protiv cijele glasovite dinastije Meneghello iz hvarske Palmižane ali i drugih osoba. Slijede detalji.......

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na početku ovog članka kao mali podsjetnik navest ćemo nekoliko ranije objavljenih članaka koji će ilustrirati lik i djelo bivšeg šefa Hrvatske odvjetničke komore Josipa Šurjaka prije njegovog pada u plinskoj pljački Ine. Krajem kolovoza 2022. objavili smo članak 'PAO U RUKE POLICIJE I USKOKA  Netom uhićeni šef HOK-a  Josip Šurjak poslovao s međunarodnim sumnjivcima koji su mijenjali imena te masonom - branio se kako nije znao za njihovu kriminalnu prošlost'. U istom periodu objavili smo i članak: 'NEŠTO JE TRULO U HOK-u.Uhićeni Josip Šurjak kao šef organizacije odvjetnika ubirao je harač, služio moćnima a kafkijanski ugrožavao male odvjetnike koji se bore za klijente, slijedio kodeks Odvjetničke etike kao nasljeđe komunizma'. Početkom rujna 2022. objavili smo članak: 'MULJAŽE U IMOVINSKOJ KARTICI Uhićeni Josip Šurjak dobio dozvolu za gradnju 4 vile s bazenom na Hvaru, njegova supruga sutkinja to sakrila kao i prihod od 223.227.200 kuna iz 2021.'

Kao podsjetnik na plinsku aferu navodimo i članak s kraja kolovoza 2022. 'Pohlepa uhićenog Damira Škugora i njegovog oca Dane koji su zaradili 482 milijuna kuna uništila život njegovoj majci Radi, šibenskoj prodavačici pozamanterije'. Tu je i članak od početka listopada iste godine 'PANDORINI PAPIRI Radi Škugor milijune uplatio Zagrepčanin čiju su mamu uhitili u Srbiji zbog međunarodne tjeralice, njegovi beogradski partneri poslovali s mafijašem pokajnikom'. Odvjetnička karijera Josipa Šurjaka nije prestala nakon afere. Donosimo podatke o zanimljivom sporu koji se vodi na Općinskom sud u Splitu, Stalnoj službi u Starom Gradu. Tamo je u tijeku parnični postupak tužitelja: Grada Stari Grad kojeg zastupa kao opunomoćenik Josip Šurjak. Lista tuženika vrlo je dugačka a nadasve zanimljiva. Prvo tužena je barunica Dagmar Meneghello, znana kao utemeljiteljica rajskog kompleksa za odmor s restoranima, apartmanima, galerijom i botaničkog vrta na Palmižani na Paklinskim otocima kraj Hvara.

Zatim na listi tuženika slijede članovi njene najuže obitelji Eugen-Toto Meneghello i Tarin Meneghello. Sve njih kao opunomoćenik zastupa zagrebački odvjetnik Hrvoje Čipčić Bragadin. Na listi je  još jedna članica dinastije Meneghello Romina Krstulović Meneghello, zatim članovi šire obitelji Meneghello: Renata Meneghello-Jurković  iz Samobora i Ljiljana Meneghello Ostojčić iz Zagreb. Na listi tuženih potom slijede: Nikola Rnjak iz Splita, Nikola  i Miomir Jeremić iz Beograda, Maja Jerković iz Splita, Hrvoje Ljubić iz Zagreba, Ita Ljubić iz Zagreba, Davor Ljubić, iz Splitske, Damir Ljubić iz Splita, Nada Roguljić iz Splita, Petar Maroević iz Splita, Etta Brković iz Okruga Donjeg,  Olga Ljubić Karanović iz Splita, Neva Oštro iz Splita, Petar Ljubić iz Splita,Tanja Jambrošić iz Splita, Gordana Jovanović iz Komiže, Smiljana Bogosavljević iz Lešnice (zastupana po opunomoćeniku Aleksandru K. Filipović), Slišković Ljubica pok. Josipa, koju zastupa opunomoćenik Zvonimir Franetović, Meneghello Radmila,  iz Long Beacha, Kalifornia, Katica Kuzmičić iz Hvara, Eugenija Novak iz Ženeve, koju zastupa opunomoćenik Borka Hure; Antonio Martini iz talijanske La Spezie,  Nikoletta Martini, zastupan po opunomoćeniku Zvonimiru Franetoviću, Giovanni Martini, zastupan po istom opunomoćeniku, Dušan Rnjak  iz Splita, Nikola Rnjak iz West Sussexa, Horsham te Daria Mawad iz Lugana.

Postupak se vodi 'radi utvrđivanja stvarnog prava vlasništva nekretnine'. Sudski oglas koji dokazuje taj spor objavljen je u službelom glasilu RH u travnju prošle godine. Prije objave članka poslali smo upit aktualnom gradonačelniku Starog Grada na Hvaru Antoniu Škarpi sljedećeg sadržaja: 'Portal imperijal.net prije objave poduzima provjeru informacija u svezi tužbe Starog Grada protiv gđe. Dagmar Meneghello te ostalih a u kojoj je odvjetnik tužitelja Josip Šurjak. Zanima nas kad je spor započeo te zbog čega se vodi?' No, na upit nije stigao nikakav odgovor.