Kada je general Ivan Čermak oslobođen optužbe za ratni zločin i pušten iz haškog zatvora u travnju 2011. mediji su objavili kako su ga u njegovom velebnom dvorcu Klokovec u Krapinskim Toplicama dočekali supruga Marijana i sin Borna. Tada je njegov mlađi sin bio tinejdžer, imao je 15 godina. Dok je trajalo suđenje njegovom ocu on je s majkom živio u Londonu i tamo se školovao. Naime, druga supruga generala Čermaka kupila je kuću u britanskoj metropoli kako bi joj bilo jednostavnije dok se njen sin školovao a i iz Londona je i brže mogla ići mužu u Haag. U Londonu je tada kao i sada živjela i Darija Čermak Gadža, najstarije generalovo dijete koju je dobio u braku s prvom suprugom Davorkom koja mu je rodila starijeg sina Hrvoja. Zanimljivo je kako je prvi generalov sin, inače znan i kao muž trendseterice Andree Čermak, Severinine kume i nekadašnje vlasnice zagrebačkog dućana Escada, također imao dva prezimena. On se naime prezivao Čermak Budiselić ali u međuvremenu je izbrisao prezime Budiselić. No, njegov polubrat 28-godišnji Borna Čermak uz očevo ima još jedno prezime, naime ono majčino Marinković. Druga generalova supruga Marijana djevojački se prezivala Marinković. Vidljivo je to iz rješenja o nekažnjavanju koje joj je svojedobno, kao i drugim članovima obitelji Čermak izdano. Iz istog dokumenta može se saznati kako je ona kći Pave Marinkovića iz Tovarnika, dakle Slavonka. Nakon školovanja u Londonu drugi generalov sin nastavio je školovanje na američkom koledžu u Zagrebu - Rochester Institute of Technology koji inače pohađa hrvatska elita koja si može priuštiti školarinu od 8.000 eura na godinu. No, za dinastiju Čermak takav je iznos prava sitnica jer njihovo bogatstvo mjerljivo je stotinama milijuna eura koje obuhvaća naftno carstvo ali i korpus vrijednih nekretnina poput zagorskih dvoraca u Klokovcu kraj Krapinskih Toplica. Prije nego što pređemo na stvar, građevinsku dozvolu koja svjedoči kako mlađi generalov sin ima osobne građevinske ambicije u domicilnom mjestu svoga glasovitog oca, istaknut ćemo kako je tradicija davanja dva prezimena, očevog na prvom i majčinog na drugom praksa latinoameričkih zemalja. No, general Čermak očito s tim nema nikakvih problema dok je i njegov stariji sin njegovao tu tradiciju ali iz neznanih razloga to je izmijenio za razliku od svog mlađeg brata Čermak Marinkovića. Kad već pišemo o prezimenima navedimo i kako je generalova unuka Lana, poznata trendseterica očevom prezimenu Gadža dodala djedovo Čermak pa je ona nadaleko poznata kao Lana Gadža Čermak dok se njena majka zove Darija Čermak Gadža, dakle ima inverzivno prezime. Slijede detalji o novom pothvatu pripadnika mlađeg naraštaja dinastije Čermak.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Službeni dokument kojim je mlađi sin generala i naftaša Ivana Čermaka dobio dozvolu za građevinski pothvat izdala je Krapinsko-zagorska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zabok. Oni su rješavali zahtjev koji je podnio investitor Borna Čermak Marinković. Široj javnosti je poznato kako general ima mlađeg sina Bornu ali ne i da on ima dva prezimena, odnosno da je Čermak Marinković. Uz ime investitora navedena je adresa prestižnog dvorca Klokovec u kojem već desetljećima, okružen vrijednim botaničkim parkom, stoluje hrvatski general i naftaš, dinast Ivan Čermak. Dozvola nam otkriva i kako mladog investitora zastupa diplomirani arhitekt Božidar Gorički iz Svetog Križa Začretje. Građevinska dozvola Čermak Marinkoviću izdana je za građenje zgrade mješovite namjene (stambeno poslovna), s 13 stanova i poslovnim prostorom nedefinirane namjene do određenog stupnja izgrađenosti u Klokovcu kraj Krapinskih Toplica.

Investitor je priložio i arhitektonski projekt od rujna 2023. godine koje je izgradio AMG studio Božidara Goričkog. Inače, katastarska čestica koja se navodi u dozvoli ukazuje kako se radi o terenu odmah nasuprot ulaza u otmjeni komplkes Čermakovog dvorca Klokovec. Katastarska i satelitska snimka otkriva kako na toj lokaciji već odavno ima izgrađena podrumska etaža tako da će dozvola ubrzati daljnju gradnju objekta. Tu je parcelu generalov sin kupio u veljači 2021. godine. Inače, 28-godišnji Borna Čermak Marinković je član Uprave u strateškoj očevoj kompaniji Delta - oil International sa sjedištem u zagrebačkom Kaptol centru. U Upravi su još kao članovi dugogodišnja generalova suradnica Gordana Kronja kao članica Uprave zajedno s drugim generalovim sinome Hrvojem Čermakom, prokuristi su bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Wiliam Dale Montgomery te Ivan Čermak a predsjednik Uprave je Igor Crnobrnja.

Borna Čermak Crnobrnja je bio i član Uprave a sada je predsjednik Uprave Futura inženjeringa čiji je vlasnik također general Čermak a u Upravi su još i Gordana Kronja, kao što je već napisano Borna ali i njegova mama Marijana Čermak, druga generalova supruga. I na kraju navedimo kako ne bismo imali potvrdu da je drugo prezime Marinković kod generalovog sina majčino djevojačko bez dokumenata koji uključuje i dozvole o nekažnjavanju za članove obitelji Čermak koja je vidljiva na web stranici splitskog Plovputa. Iato tako bez službenog glasila RH - Narodnih novina ne bi bilo lako moguće dokazati kako se stariji generalov sin prezivao Čermak - Budiselić te da se odrekao drugog prezimena Budiselić a što je vidljivo iz registracije za tvrtku Tifon - plin te njegovu privatnu tvrtku Orka film.