I dok se na društvenim mrežama prepucavaju, još uvijek aktualni predsjednik Zoran Milanović i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, u SDP-u ovih dana ključa nezadovoljstvo. Razlog tome nezadovoljstvu, javljaju naši pouzdani izvori, jeste Milanovićeva namjera  da, postane li premijer, za ministra policije postavi Nikolu Grmoju, Mostovog kandidata za predsjednika Vlade. Milanović time želi Rijeke pravde približiti Mostu, jer je duboko svjestan da bez potpore Mosta ili DP-a, a može i oboje, nema šanse zasjesti u premijersku fotelju u kojoj je osam godina stolovao njegov najveći neprijatelj Andrej Plenković. Milanović se danas nalazi u nezavidnoj poziciji, naime nedavno je na sva zvona najavio svoju kandidaturu za premijera u ime Grbinova SDP-a, nakon čega su neki SDP-ovi koalicijski partneri pobjegli glavom bez obzira. Jer, njima, poglavito IDS-u i Fokusu, nije odgovaralo da dirigentsku palicu SDP-a i njegovih koalicijskih partnera preuzme Zoran Milanović, koji se sve češće ne može kontrolirati u verbalnim nasrtajima na političke protivnike ali i one koji se usude kritički progovoriti o njegovim izjavama i ponašanju. Milanovićev verbalni buzdovan vrijeđa zdrav razum pristojnih građana i političara Lijepe naše, pa je početna euforija najavom njegove kandidature za premijera svakoga dana u svakom pogledu sve slabašnija i slabašnija. Duboko je toga svjestan i sam Milanović, znajući da ga s notornim Grbinom i SDP-ovim 'koalicijskim narikačama', Dalijom Orešković i  Marijanom Puljak, teško  može premijersko sunce ogrijati. Stoga u panci se naslikava u restoranima  s čelnikom DP-a Ivanom Penavom, a ovih dana, po tvrdnjama provjerenih izvora, namjerava ponuditi fotelju ministra policije Mostovcu  Nikoli Grmoji, naravno ukoliko uspije s Grbinovim Rijekama pravde doplutati do Banskih dvora.  Milanović zna koliko je Grmoji stalo do vlasti, pogotovu do funkcije prvog  hrvatskog pendreka, jer je do sada svoje protivnike i političke neistomišljenike strašio verbalnim pendrecima, iznoseći strašne optužbe na njihov račun od kojih niti jedna nije dokazana. Sjetimo se samo afere 'plin za cent', koju je Grmoja u medije plasirao kao svoju, a ispostavilo se da je bivši savjetnik bivšeg ministra gospodarstva Davora Filipovića Ivica Lovrinčević, o čemu je svojedobno pisao i Večernji list, dobrim dijelom kreirao javne nastupe Nikole Grmoje i Zvonimira Troskota, što je najočitije bilo vidljivo u situaciji kada je Most među oporbenim zastupnicima u Saboru inzistirao na tome da se ministra Filipovića ne spominje kao odgovornog u aferi plin za cent, niti da se traži njegova odgovornost. Nakon kraha te afere te smjene i Lovrinčevića i Filipovića Grmoja se požalio u najužem krugu povjerljivih suradnika, kako on nema veze o energetici a ako je Troskot  fulao u svojim optužbama 'onda smo u banani'. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kao grom iz vedrog neba ovih je dana iz koalicije Rijeka pravde,  procurila vijest da je predsjednik Zoran Milanović SDP-ov kandidat za premijera koji već sastavlja svoju Vladu odlučan u svojoj namjeru da  Mostovom kandidatu za premijera Nikoli Grmoji ponudi mjesto ministra policije. Milanović je uvjeren da ni Most  a pogotovo Grmoja ne bi imali ništa protiv takve njegove namjere, silno se nadajući da će se Most u konačnici pridružiti koaliciji Rijeka pravde, u rušenju HDZ-a i Andreja Plenkovića. Inače, već od ranije ima neka tajna veza  između Mosta i predsjednika Milanovića,  a neskrivene simpatije prema predsjedniku iskazivali su u više navrata bračni par Raspudić, kao i Nikola Grmoja koji bi, posloželi se karte kako to SDP-ov kandidat za premijera priželjkuje, mogao sjesti u vruću fotelju ministra policije, te tako postati drugi Mostovac, nakon Vlahe Orepića, koji bi obnašao tako važnu funkciju u Vladi. Nije nikakva tajna da je Grmoja u više navrata dozivao ime Zorana Milanovića, a najupečatljivije je bilo kada je u srpnju prošle godine  osobno pozvao predsjednika RH da iskoristi svoje ustavne ovlasti i sazove izvanrednu sjednicu Sabora, na kojoj bi se raspravljalo o, tada novoj plinskoj aferi i štrajku pravosudnih službenika.

Nije, također nikakva  tajna da je Grmoji premijer Andrej Plenković poseban trn u oku, baš kao i predsjedniku Zoranu Milanoviću. Također više nije nikakva tajna da je Milanović, dok je obnašao funkciju premijera, sviđalo se to njemu ili ne, pokrivao korupciju otvaranjem predstečajnih nagodbi, a da je njegov mrski neprijatelj Plenković, ma što on i drugi mislili o tome, procesuirao korupciju, a dokaz toj tvrdnji  leži u činjenici da je u njegovom dosadašnjem mandatu na desetine njegovih ministara i bliskih suradnika smjenjeno zbog sumnji na korupciju i druga kaznena djela. Za vrijeme Vlade Zorana Milanovića to se nije događalo, jer kod Plenkovića nije prolazila ona komunistička floskula 'Osuditi pojavu - druga spasiti', što se ne bi moglo reći za SDP-ova pretendenta na premijersku funkciju aktualnog predsjednika Zorana Milanovića. Što se pak tiče njegova favorita za ministra policije Nikolu Grmoju,  dobro upućeni će reći da bolji kandidat za Milanovićeve ambicije i apetite ne postoji. Oni bolji poznavatelji lika i djela Nikole Grmoje, složit će se s konstatacijom, da bi  funkcija ministra policije za njega bila kruna cjelokupne političke karijere.

S obzirom na činjenicu da je Grmoja u dosadašnjem mandatu saborskog zastupnika, hrvatsku javnost stalno zasipao tzv. otkrićima  brojnih HDZ-ovih afera,  i da se  pri tome  ponekad nije libio prijetiti ni uhićenjima političkih protivnika, poduzetnika i neistomišljenika, funkcija ministra policije bila bi kao naslikana baš za njega, ali samo u Vladi Zorana Milanovića. Onog istog Zorana Milanovića koji se nije libio, dok je obnašao funkciju premijera u Kukuriku koaliciji, u njegovom omiljenom restoranu Tač, zajedno s čelnicima policije osobno sastavljati listu za uhićenja njegovih političkih protivnika. A što se pak Grmoje tiče on i njegov kolega iz stranke  Zvonimir Troskot bili su među najglasnijim u Saboru, po iznošenju optužbu na račun HDZ-a i raznih poduzetnika, no, niti jedna od tih afera nikada nije procesuirana i sve te silne optužbe, kako stvari sada stoje pokazale su se lažnim.   Sjetimo se samo afere 'plin za cent', koju je Grmoja u medije plasirao kao svoju, a ispostavilo se da je bivši savjetnik bivšeg ministra gospodarstva Davora Filipovića Ivica Lovrinčević, o čemu je svojedobno pisao i Večernji list, dobrim dijelom kreirao javne nastupe Nikole Grmoje i Zvonimira Troskota.

To je najočitije bilo vidljivo u situaciji kada je Most među oporbenim zastupnicima u Saboru inzistirao na tome da se ministra Filipovića ne spominje kao odgovornog u aferi 'plin za cent', niti da se traži njegova odgovornost. Nakon kraha te afere te smjene i Lovrinčevića i Filipovića Grmoja se požalio u najužem krugu povjerljivih suradnika, kako on nema veze o energetici a ako je Troskot  fulao u svojim optužbama 'onda smo u banani'. Stoga i ne bi čudilo da Grmoja, kako bi 'izašao iz banane' raširenih ruku prihvati Milanovićevu ponudu da u njegovoj Vladi ako kojim slučajem Grbinove, Puljkove i Dalijine  Rijeke pravde pobjede na izborima, sjedne u fotelju  ministra policije.  No, da u Rijekama pravde ne teče baš sve tako glatko, potvrđuju i najnovije informacije iz izvora bliskih SDP-u. Naime, u toj stranci ključa nezadovoljstvo Milanovićevom namjerom da Grmoji ponudi mjesto ministra policije, a postavlja se pitanje kako će reagirati i sam Peđa Grbin,  jer je, po tvrdnjama pouzdanih izvora, SDP-ov kandidat za ministra policije Igor Dragovan. S obzirom da je do izbora ostalo još desetak dana Milanovićevo prerano sastavljanje Vlade moglo bi se i njemu a i SDP-u vratiti kao bumerang.