Svako malo neko poznato ime iskoči u mnoštvu manje znanih na listi ovršenih. Nije to dokaz da naši poznati nemaju novaca, više je to potvrda da svatko od nas, u ovom ludom svijetu u kojem živimo, propusti platiti pokoji račun a onda se sve to vrati kao bumerang s kamata. Ovrhe su skupe jer se na osnovne dugove dodaju zatezne kamate a kako posla imaju odvjetnici i javni bilježnici često se i banalni dug udvostruči. U slučaju Splićanke Žane Rapaić, supruge Milana Rapaića, zacijelo se ne radi o oskudici već o zametnutom računu. Iako joj je netom zaprijetila ovrha nad imovinom zacijelo će supruga bivšeg Vatrenog i bivšeg Hajdukovca izaći na kraj s ovršnim nevoljama. Naime, Milan Miki Rapaić ima krupan biznis. Osim tvrtki za vađenje kamena, i spora teškog 13,5 milijuna eura koliko traži od Grada Trogira, on ima i moćne ortake u biznisu s električnom energijom. Radi se o Antonu Jakupiju, osobi koju je Damir Kajin označio pripadnikom moćnog albanskog klana Jakupi koji je ranije imao biznis u Istri i Rovinju a koji je prebačen u Češku u Slovačku. Rapaićev ortak Jakupi brat je zlatara Kolete Jakupija koji je u Pragu osuđen za naručeno ubojstvo o čemu su pisali brojni tamošnji mediji. Sam Peđa Grbin je vješto izbjegao izjave o svojoj prokuri za sada ugašenu tvrtku Antona Jakupija, Rapaićevog ortaka u biznisu s električnom energijom, pozivajući se na odvjetničku tajnu. Bivši Vatreni Milan Rapaić sa suprugom Žanom ima sad već odraslog sina Borisa i 13-godišnju kćer. Žana Rapaić osim brige za obitelj vodi i aktivan život, osvaja medalje kao seniorka na teniskim mečevima, rado jaše konja u moru i živi život punim plućima. No, u svemu tome propustila je platiti račun zbog kojeg joj je sada zaprijetila ovrha. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Tvrtka Split parking koju zastupaju opunomoćenik Mihovil Grubišić i zakonski zastupnik Davor Matošić Općinskom sudu u Splitu poslali su ovršno rješenje protiv supruge bivšeg Vatrenog Milana Mikija Rapaića. Ovršenicu Žanu Rapaić terete za dug u iznosu 59,73 eura / 450,04 kn. Dokumente su poslali i nadležnoj povjerenici suda, javnoj bilježnici Jadranki Plenković iz Starog Grada na Hvaru koja je donijela ovršno rješenje 21. veljače 2024. g. Iz papira Split parkinga koji je dospio na splitski sud vidi se da od ovršenice Žane Rapaić traže da im namiri tražbinu uvećanu za zakonske zatezne kamate koje teku od 20. srpnja 2023. pa do isplate 'u roku od osam dana od dana dostave rješenja o ovrsi, zajedno s odmjerenim troškovima postupka u iznosu od 62,31 EUR / 469,47 HRK uvećanim za zakonske zatezne kamate koje teku od dana donošenja rješenja o ovrsi pa do isplate......'.

I u ovom slučaju vidljivo je kako ovršni troškovi premašuju sami iznos duga. U spisu na splitskom sudu završio je i izvadak iz poslovnih knjiga iz kojeg je vidljivo kako je dug proknjižen s datumom 11. srpnja 2023. godine. Inače, Žana Rapaić upisana je u dokumentima sa splitsom adresom na kojoj živi sa suprugom Milanom Rapaićem i djecom, sinom Borisom i kćeri koju je rodila 2011. godine. Miki Rapaić se nakon isteka nogometne karijere dao u biznis. Poslovao je proteklih desetljeća preko niza tvrtki od kojih su neke ugašene a dobar dio je aktivan i danas. Tako je Miki jedini vlasik i direktor tvrtke Kameni Trogir. Prokurist je u tvrtci Lautumiae d.o.o. za vađenje i obradu kamena sa sjedištem u Hrvacama. Također, s Goranom Kažićem iz glavnog grada Crne Gore - Podgorice te nekadašnjim stanovnikom Istre a sada žiteljem Bratislave Antonom Jakupijem osnivač je tvrtke M.G.G.M. GREEN ENERGY d.o.o. za proizvodnju i distribuciju električne energije.

Ta tvrtka ima sjedište u splitskoj Spinčićevoj ulici kao i brojne druge povezane s Rapaićem. U tvrtci je bivši Vatreni i direktor. Rapaić je s Kažićem i Jakupijem osnovao i tvrtke Wind Strategy i Wind Energy u kojima je također direktor. I te tvrtke su isto registrirane za električnu energiju ali i niz drugih djelatnosti. Za razliku od Crnogorca Gorana Kažića koji je suvlansik samo te tri tvrtke u kojima je partner s Jakupijem i Rapaićem, Mikijev ortak Jakupi je povezan s nizom drugih tvrtki u Hrvatskoj. Među njima je bila i pulska tvrtka Victoria Delfin koja je spominjana u medijima u kontekstu šefa SDP-a Peđe Grbina. Naime, prvo je bivši IDS-ovac Damir Kajin govorio o tome kako ne bi Grbina baš povezivao s mafijom ali mu je sporno da je on prokurist klana Jakupi. Naime, Peđa Grbin je u vrijeme dok je radio kao pulski odvjetnik bio prokurist tvrtke Jakupijevih Victoria Delfin.

Naime, u vrijeme dok je pripadnik albanske zlatarske obitelji Anton Jakupi imao adresu u Rovinju s Aferditom Jakupi osnovao je tvrtku Victoria Delfin u kojoj je prokurist bio Peđa Grbin. Ta je tvrtka izbrisana iz sudskog registra krajem listopada 2014. godine a o njoj Grbin nerado govori pozivajući se na odvjetničku tajnu. No, obitelj Jakupi, koju je Kajin nazvao klanom Jakupi što su preuzeli brojni mediji, nije samo poznata u Hrvatskoj već i u Slovačkoj gdje su zadnjih godina prebacili težište svojih poslovnih aktivnosti. Naime, partner Mikija Rapaića Anton Jakupi vlasnik je zlatarnice u Bratislavi koja je bila metom pljačkaša o čemu je pisao slovački portal Cas.sk. No, onda su se tamošnji mediji raspisali kako nije slučajno da su stalno iste zlatarnice metom krađa a da počinitelji u pravilu dolaze iz bivše Jugoslavije, odnosno s Balkana, kao i vlasnici.

Klan Jakupi nije poznat samo u Slovačkoj već i u Češkoj i to zbog činjenice da je Kole Jakupi, brat Antona Jakupija u čijoj je tvrtci proklamator 'Rijeka pravdi' Grbin bio prokurist, osuđen u Češkoj za naručivanje ubojstva. O tome su pisali brojni češki mediji, pa tako i Investigace.cz koji su citirali iskaze ubojice koji je na sudu priznao da je Kole Jakupi naručitelj a da mu je motiv za narudžbu ubojstva 2006. bilo to što mu je padao mrak na oči kad bi vidio žrtvu. O biznisu Jakupijevih pisali su tako brojni češki mediji koji su isticali kako ta obitelj posjeduje zlatarnice u mondenim Karlovim Varyma a da se radi zapravo o balkanskoj ekipi. Bilo je u tim medijskim natpisima i puno težih kvalifikacija u kojima su spominjana izvješća njemačkih obavještajnih službi o najtežim oblicima krim djelovanja i šverca.

Za pokušaj ubojstvo u hotelu Jalta u Pragu za koji je počinitelj kao naručitelja prokazao Koleta Jakupija, pala je 2015. presuda od 12,5 godina zatvora o čemu su pisalali brojni mediji pa tako i Prazskydenik.cz. Bilo kako bilo, činjenica je da se radi o moćnoj i bogatoj obitelji albanskog porijekla koja je nekad pretežito poslovala u Rovinju a sada je težište aktinnosti iz Istre prebacila na Češku, Slovačku ali i Split i to zahvaljujući partnerstvu s Mikijem Rapaićem. Da se u slučaju tog bivšeg Vatrenog radi o velikom biznisu svjedoči i podatak koji je objavljen u medijima 2022. godine. Radi se o člancima u kojima je opisivano kako Rapaić vodi spor od 13,5 milijuna eura, odnosno tuži Grad Trogir jer mu nisu uvrstili kamenolom u prostorni plan. Spomenimo kako je gradonačelnik Trogira SDP-ov Ante Bilić koji nije bio zadovoljan pozicijom na listi za Sabor.

Poznato je kako su šefu SDP-a Peđi Grbinu zbog izbornih listi  i unutarstranačkih svađa odbili biti gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, Trogira Ante Bilić i Umaga Vili Bassanese. Iako su mediji sve te svađe pripisali isključivo Grbinovom načinu sastavljanja lista gdje je prednost dao koalicijskim partnerima umjesto SDP-ovcima nije isključeno da su u pozadini tih svađa bili i neki drugi konkretnji interesi a koji se tiču i krupnog biznisa i investitora poput Rapaića a koji dođu u spor s gradskim vlastima kao što je bivši Vatreni došao u sraz s Gradom Trogirom kojeg vodi SDP-ov Ante Bilić. No, kako god bilo činjenica je da je bivši Vatreni u velikom biznisu, da ima moćne ortake i da Žani Rapaić zacijelo neće biti teško platiti dospjelu ovrhu kako bi izbjegla onaj nepoželjni korak a taj je da joj dođe sudski izvršitelj ovršiti imovinu zbog malog duga.