Hrvatski reprezentativac, 27-godišnji Kristijan Jakić, trenutačno igra za Augsburg nakon što je zimus otišao iz Eintrachta. U travnju su mediji objavili kako je zabio dva gola Wolfsburgu što je bio okidač za smjenu Nike Kovača. Jakić je za Germanijak pričao o svojoj igračkoj renesansi u Augsburgu i ambicijama da ode na Euro 2024. Od Dalića i reprezentacije ranije su ga udaljile ozljeda i promjena pozicije u Eintrachtu. Zamalo mu se posrećilo da se nađe u Dalićevom timu za Euro 2024. Naime, krajem svibnja objavljeno je kako je dobio pretpoziv no, na kraju se ipak nije pridružio Dalićevim braničima koji će se boriti da Vatreni opravdaju srebro iz Rusije i broncu iz Katara. Ne sumnjamo da će naši dečki dati sve od sebe da izginu na terenu. Upravo sad kad im treba najviša razina koncentracije i usmjerenosti na repku Jakiću je zagrebački kazneni sud objavio neugodnu vijest. Iz presude je vidljivo kako je Jakiću izrečena novčana kazna koja bi mu bila pretvorena u zatvorsku ako ne plati u traženom roku. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu sutkinja Dubravka Čošić, odlučivala je u kaznenom predmetu protiv okrivljenog Kristijana Jakića zbog kaznenog djela iz članka 180 stavak 1 Kaznenog zakona. Našem Vatrenom sudilo se temeljem optužnice Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu od 5. veljače 2021. uz izmjenu od 19. travnja 2022. godine. Nakon održane javne rasprave 8. travnja 2024. u prisutnosti zamjenika općinskog kaznenog državnog odvjetnika u Zagrebu Josipa Huljeva, te braniteljice u zamjeni Sineve Vukušić, odvjetnice, a odsutnosti okrivljenika, donesena je presuda koja je objavljena 11. travnja 2024. Iz presude je vidljivo kako je stavljen 'izvan snage kazneni nalog protiv optuženika Kristijana Jakića od 29. travnja 2021.'

Uz ime Kristijana Jakića, među ostalim piše, čiji je sin, kad je rođen ali i njegova adresa prebivališta u Frankfurtu te boravište u Runovićima. Navodi se i kako ima završenu srednju birotehničku školu da je nogometaš, zaposlen u Eintrachtu u Frankfurtu s plaćom od 60.000 eura mjesečno. Navedeno je kako je neoženjen, bez djece, vlasnik stana u Zagrebu od 70 kvadrata i Golfa 7 iz 2014. godine. Piše i kako je 'bez druge imovine, bez čina, bez odlikovanja' te da je neosuđivan. Citiramo iz presude zbog čega je proglašen krivim 'što je: - 29. kolovoza 2020. u 09,25 sati u Zagrebu, Capraška 24, znajući da je obolio od zarazne bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, protivno odredbama članka 2. stavka 4., članka 12. točke 3. i članka 21. stavka 2.

Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ...., u svezi odluke Ministra zdravstva o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-COV-2 na području čitave Republike Hrvatske od 11. ožujka 2020., te protivno mjeri „COVID-liječenje u kući“,, sa trajanjem od 16. kolovoza 2020. do 30. kolovoza 2020., naprijed navedenog dana napustio adresu prebivališta, te se uputio na stanicu za tehnički pregled vozila „Centar za vozila Hrvatske – STP Zagreb 1“, došao do pulta za prijem stranaka gdje je radila zaposlenica Martina Mlinar, pritom svjestan da time omogućava izazivanje zaraze virusom SARS-CoV-2 te pristajući na isto, dovodeći svojim postupanjem u opasnost zaposlenike koji su se nalazili u stanici za tehnički pregled vozila „Centar za vozila Hrvatske – STP Zagreb 1“, a kada je zaposlenica

Martina Mlinar kojoj je predao svoju osobnu iskaznicu utvrdila da mu je određena navedena mjera liječenja, - dakle, nije postupio po propisima kojima nadležno državno tijelo naređuje odvajanje bolesnika i druge mjere za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti među ljudima, pa je zbog toga došlo do opasnosti od širenja zarazne bolesti među ljudima, - čime je počinio kazneno djelo protiv zdravlja ljudi – širenjem i prenošenjem zarazne bolesti – opisano i kažnjivo po članku 180. stavku 1. Kaznenog zakona ..., - piše u presudi. Vatreni Jakić osuđen je 'na novčanu kaznu od 100 dnevnih iznosa s visinom dnevnog iznosa od 29,57 eura što ukupno iznosi 2.957,00 eura'. Novčanu kaznu dužan je platiti u roku od tri (3) mjeseca od pravomoćnosti presude.

Piše i sljedeće: 'ukoliko novčana kazna ne bude plaćena u cijelosti ili djelomično u navedenom roku, a ne postoje uvjeti za produljenje roka plaćanja niti za obročnu otplatu, ista se naplaćuje prisilno. Temeljem članka 43 stavak 2 i 3 KZ/11 ako se novčana kazna ne može niti prisilno naplatiti u roku od tri mjeseca zamijenit će se uz pristanak osuđenika radom za opće dobro na način da će se jedan dnevni iznos zamijeniti sa dva sata rada ali ne dulje od 720 sati, a ako osuđenik ne pristane na rad za opće dobro ili ga ne izvrši zamijenit će se kaznom zatvora na način da se jedan dnevni iznos zamjenjuje sa jednim danom zatvora, ali ne dulje od 12 mjeseci.

Na temelju članka 148 stavak 1 u svezi sa člankom 145 stavak 2 točke 1-6 ZKP/08 optuženi je dužan naknaditi troškove kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 1.000,00 eura, te troškove provedenog epidemiološkog vještačenja u iznosu od 379,58 eura' - piše u presudi Dubravke Čošić na koju Jakić ima pravo žalbe u roku od petnaest dana od dana primitka pisanog otpravka presude. O eventualnoj žalbi odlučuje Županijski sud u Zagrebu. Presuda je dostavljena i Jakićevoj odvjetnici Željki Pokupec, bivšoj državnoj odvjetnici. Inače, prošlo ljeto Jakić je ljetovao s drugom zvijedom Vatrenih i Manchestera Joškom Gvardiolom kraj Imotskog o čemu smo prošlo ljeto i objavili članak.

Neki vjeruju kako je u životu sve timing a eto Jakiću se nije posrećilo da mu sud ne objavi ovu neugodnu vijest.  Presude slične ovoj svjedoče kako je bilo teško svakodnevno funkcioniranje ljudima tijekom korona pandemije. Srećom da nas sve trese Vatrenomanija i groznica Eura 2024. u Njemačkoj te da se svakim danom korona čini kao neki ružni san koji je ostao iza nas pa se danas o njoj govori u kontekstu je li virus pobjegao iz laboratorija a manje o tome tko je s virusom hodao ulicama pa tako riskirao optužnicu ali i presudu za širenje zaraznih bolesti.