Iako je iza 43-godišnjeg Pletikose 114 nastupa za repku, što znači sličan broj letova na međunarodnim linijama, uvjerili smo se kako je bivšeg vratara tresla stanovita nelagoda dok je čekao polijetanje iz Splita. No, kada je izašao iz aviona u Zagrebu bio je to onaj nenadmašni i nepobjedivi Stipe koji djeluju i više od svojih 193 cm. Većina nogometnih fanova svoje nekadašnje idole zamišlja kao zamrznuti u vremenu te da neumoljivi kotač života ne ostavilja nekih većih posljedica na te nekad najveće sportske zvijezde. Ipak, zub vremena ne nagriza samo one koji od jutra do mraka skoro pa opsesivno paze na kalorije, poduzimaju strogu selekciju namirnica te non-stop respektiraju kako metabolizam s godinama sporije procesuira istu količinu kalorija. S tim se teže nose pripadnice slabijeg spola. No, ni pripadnici jačeg spola nisu imuni na starenje. Iako se kaže da muškima sijede i pokoji kilogram viška ne oduzima na šarmu ipak nije lako nekadašnjem top reprezentativcu koji se proslavio sjajnim obranama ispred gola kada sa sobom u svakodnevicu kroči s viškom kila u struku koje zovu 'pivskim trbuhom'. Iako se misli kako šlaufići pogađaju muške koji preferiraju sjedenje pred ekranom i navijanje uz pivu Stipe Pletikosa je dokaz kako i nekadašnji idoli mogu s godinama izgledati kao njihovi fanovi. Zbog toga bi bilo šteta da neka hrvatska pivovarna ne iskoristi potencijal novog looka bivšeg golmana Vatrenih te pruži priliku Bojanu Navojcu da se malo odmori od pivskih reklama. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kada bismo pravili anketu među putnicima koji preferiraju oblake umjesto cestovnih bravura zacijelo bismo i među onima koji imaju stotine milja leta teško pronašli nekoga tko nikad u krajičku mozga ne postavi pitanje hoće li zrakoplov sigurno sletjeti. Bliži se sezona godišnjih odmora kada će mnogi put pod noge a neki će umjesto kotača izabrati domaćeg ili nekog drugog ino zračnog prijevoznika kako bi svoj let na jug učinili jednostavnijim. Na internim hrvatskim letovima uvijek se dogodi da poleti i neka poznata faca. Ove nedjelje imali smo prigodu svjedočiti letu našeg proslavljenog bivšeg golmana Stipe Pletikose. Iza njega su stotine tisuća letačkih milja, puno letova u privatnim zrakoplovima do svjetskih odredišta. Pletikosa nema samo puno utakmica u nogama već i stotine sati koje je proveo u zrakoplovu. Kada su letjeli Vatreni u Ćirino doba uvijek je bilo nekoga tko je bio tu da razbije ukočenu atmosferu leta.

Letjelo se privatnim letovima, nije bilo beskonačne gnjavaže i čekanja u zračnim lukama. No, dani kada je Pletikosa nosio kockasti dres Vatrenih spadaju u slavnu prošlost. Sada je on jedan od običnih putnika koji leti ekonomskom a ne biznis klasom. Pletikosu i danas ne možete ne zamijetiti ma gdje se nalazio. Njegova konstitucija je takva da je mogao biti i košarkaš ali i rukometaš, a ipak je na kraju prevagnuo nogomet. Markantni gorostas kojem fali samo 7 cm do dvometraša s godinama se proširio i očito je kako više nije u top fit formi. Iako iza sebe ima stotine letova Pletikosa vjerojatno spada u one muške koji unatoč fizičkim predispozicijama da 'paraju nebo' kada se pojave, ipak nosi i stanovitu nelagodu kada se treba vinuti pod oblake. Kada žensko oko promatra muške na letovima uvijek može ugledati nekog iznadprosječno visokog muškarca koji će nelagodu kratiti neprestanim zurenjem u mobitel.

E Pletikosa je jedan od tih. Dok je dulje od 40-ak minuta čekao na zadnju kontrolu prije ulaska u zrakoplov Croatia Airlinesa na relaciji Split - Zagreb Pletikosa nije niti jednom podigao glavu sa zaslona mobitela. Možda ga je onespokojlo  i to što je prigodom čekiranja mogao doznati kako je u nedjelju na letu s polaskom iz Splita u 12.20 bio nešto manji zrakoplov iz flote Croatia Airlinesa. Kada je došlo vrijeme ukrcaja putnici su mogli vidjeti kako Pletikosa nije od onih koji biraju business klasu već je putovao običnom ekonomskom. To je značilo na trenutak tehničke nevolje jer su putnici iza njega uočili kako je imao poteškoća smjestiti se u omanja sjedala. Naime, letjelo se Bombardierovim zrakoplovom koji ima nešto manje sjedala ali i prostor za prtljažnik. Također, ima i kraći prostor za noge. Sve je to zadalo prilično muka korpulentnom i skoro dva metra visokom Pletikosi. U zrakoplovu je bio putnik najvećih dimenzija. Inače, Bombardierovi su zrakoplovi zadnjih godina na glasu kao nešto nesigurniji.

Pletikosa je prigodom ukrcaja a i s obzirom na broj sjedala mogao vidjeti natpis na krilu, odnosno marku Bombardier Dash 8 Q400. Ako je prije leta čitao kako su ti avioni dospjeli na lošiji glas nakon što su se dogodila dva sunovratna leta, zacijelo mu nije bilo lako kao i svima koji su imali takve spoznaje. Naime, na nekim mjestima Bombardier se danas, u sjeni događaja na zrakoplovima tog proizvođača, proziva nesigurnim, nepouzdanim i marginaliziranim proizvođačem zrakoplova. Inače, Bombardier okuplja bivše samostalne proizvođače zrakoplova: DeHavilland Canada, Canadair i Learjet. Iako mnogi ugledni zračni prijevoznici lete upravo na tim zrakoplovima poput Swiss i Korean Air (C Serija), Lufthanse i Delta Air Linesa(CRJ Serija), Eurowingsa te Qantas (Q Serija) neki izbjegavaju letove ako znaju da se leti tim zrakoplovima.

Takve ne može razuvjeriti ni podatak da je zadnja avionska nesreća koja se dogodila s tim zrakoplovom zapravo bila pogreška pilota a za drugu se tek trebaju utvrditi sve tehničke okolnosti da bi se moglo prozvati proizvođača za avionsku nesreću. No, na sreću na domaćim letovima ništa se takvo nije dogodilo pa su putnici sletjeli u najboljem redu. Uvijek najviše o ljudima možete doznati pratite li njihov govor tijela. Tako je bilo i s Pletikosom. Dok je prije polijetanja u splitskoj zračnoj luci sve vrijeme bio poguren i zagledan samo u mobitel, nakon što je zrakoplov sletio na Pleso Pletikosa je suvereno u svojoj visini i markantnosti, visoko uzdignuta čela izašao iz aviona na zagrebačku pistu. Snimili smo s leđa taj trenutak i to je bio onaj Pletikosa, nepobjedivi dok hvata protivničke lopte ispružen najviše što može u punom naletu snage. Snimili smo ga i u busu koji vozi putnike od piste do zračne luke i uočili kako i dalje ima puno muških koji ga žele pozdraviti i biti u blizini golmana koji je svojim suverenim obranama učvrstio kockastu slavu Vatrenih iz onog doba kada se vjerovalo da se dalje od Ćirine bronce na SP '98 u Parizu ne može dalje. Prije nego se pojavio Dalić i nova generacija srebrenih Vatrenih.