Kada smo krajem prošlog mjeseca uputili pitanja zamjeniku predsjednika Upravnog odbora Fortenove Miodragu Borojeviću nismo ni slutili kako će on preko noći postati medijska zvijezda ali ne zbog svojih poslovnih uspjeha već zbog policijskog privođenja. Borojeviću smo upit poslali kako bismo čuli njegovu stranu priče o poslovima s čelnikom tvrtke kojeg ruski mediji nazivaju hrvatskim novčanikom Vladimira Putina ali i druga krajnje intrigantna pitanja, no on je na upit ZANIJEMIO.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Većina građana Hrvatske nije ni znala tko je Miodrag Borojević sve dok mediji nisu objavili kako ga je policija uhitila 31. siječnja u Zagrebu  te da ga je sudac novčano kaznio i zabranio mu prilaziti supruzi. Tako se doznalo za drastičnu stranu karaktera jednog od čelnika Fortenove. Njegovo uhićenje iz tog koncerna nisu željeli komentirati. U Fortenovu Borojević je došao iz Kauflanda. Njegovi djelatnici, sudeći po forumima, bili su presretni da je napustio njihovu kompaniju.

Borojević  je zamjenik predsjednika Upravnog odbora i neizvršni direktor Fortenove. Kao referenca uz njegovo ime istaknuta je činjenica da je radio za ruski trgovinskii lanac O'KEY. Istražujući priču o čelnicima ruske kompanije Vellestroy, Zagrepčanima Mihajlu Perenčeviću i Krešimiru Filipoviću,  koji su poznati i kao zakupci dvorca u Gelendžiku, na obali Crnog mora, a koji je ruski oporbenjak Aleksej Navaljni prikazao kao Putinov tajni posjed, uočili smo link do Borojevića. Slijedom toga nametnuo nam se kao mogući zaključak kako je Borojević možda dio iste interesne grupacije kojoj pripada punac Emila Tedeshija jr. Mihajlo Perenčević.

Naime, njega i njegovog kompanjona Krešimira Filipovića dio ruskih medija nazvao je 'hrvatskim novčanicima Vladimira Putina'. Zbog toga smo Borojeviću uputili mail 23. siječnja ove godine na koji do danas nismo dobili nikakvo očitovanje. S obzirom da pitanja sadrže autentične i vrijedne informacije koji raspliću pozadine nekih financijskih operacija u Hrvatskoj, uključujući i ulaganja na Malom Lošinju, ali i raspliće odnose između Martine Dalić koja je netom imenovana za čelnicu Podravke te druge važne teme, pitanja donosimo u integralnom obliku:

- Prema podacima sa Sudrega Vi ste član Uprave tvrtke Fil-Adria Turist čiji je bivši direktor ujedno predsjednik NO-a lošinjske Jadranke d.d. Krešimir Filipović. Njegovo je ime u Rusiji postalo vrlo poznato nakon što se medijski proširila priča o tzv. Putinovom dvorcu u Gelendžiku na Crnom moru. Budući su ruski mediji objavili kako je Filipović zajedno s Mihajlom Perenčevićem čelnik Velesstroya, zakupca tog dvorca još od 2010. godine ali da Filipović ima i adresu od 2017. u tom rezidencijalnom kompleksu - link, zanima nas sljedeće:

- Vas su mediji prigodom imenovanja u Upravni odbor Fortenove istaknuli kao bivšeg čelnika ruskog trgovinskog lanca O'KEY  - link. Jeste li na tu poziciju dospjeli osobnim preporukama g. Perenčevića i g. Filipovića?

- Prema podacima sa Sudrega sada ste direktor tvrtke Fil-Adria Turist zajednos Tomislavom i Tomom Filipovićem. U tvrtci je direktorsku poziciju imao Krešimir Filipović sve do lipnja 2016. godine. U rujnu 2018. ta je tvrtka kupila odmaralište Mali Lošinj - link dajući veću ponudu od tvrtke Jadranka Hoteli. Budući da je ta tvrtka u sastavu Jadranke d.d., je li se tu radilo o fiktivnom nadmetanju?

- Direktor ste i u tvrtci Royal Hill čiji je vlasnik i direktor Mateo Borojević iz Aljmaša. Tvrtka je registrirana na adresi Rudina Balinac 2 u Aljmašu gdje se nalazi etno imanje Queen of Danube. Jeste li na to imanje vodili članove Uprave i No-a Fortenove ili možda održavali Team Building za menadžere tvrtki Fortenove, odnosno tvrtki u kojima ste tijekom 2019. i 2020. dobili pozicije predsjednika ili zamjenika NO-a te druge funkcije (Konzum, Vupik, PIK-ovi, Tisak, Agrolaguna ...)?

- Kako Vi komentirate činjenicu da je u NO-u Jadranke Borislav Škegro koji je na političku i financijsku scenu iznjedrio Martinu Dalić, bivšu ministricu financija u čijem je mandatu začeta vlasnička transformacija Agrokora u Fortenovu, odnosno većinsko preuzimanje od strane ruskih bankara?

- Kako komentirate tvrdnje ruskih oporbenih medija da su Perenčević i Filipović 'hrvatski novčanici Vladimira Putina', te tvrdnje kako su spomenuti samo formalni vlasnici Velesstroya a da stavrnog vlasnika treba tražiti u Moskvi

- Je li točna informacija kako se dobro poznajete s članicom Uprave grupacije Pave Vujnovca Sabinom Škrtić - link vezana vijest?

Dakle, preostaje nam zapitati se zašto je Borojević zanijemio na upit portala Imperijal.net. U svakom slučaju postavlja se i intrigantno pitanje kako se Borojević, koji je prije 20 godina držao Borojević ugostiteljski obrt u Osijeku zajedno s majkom Janicom, uspio vinuti na tron najjače poslovne grupacije u Hrvatskoj, bivšeg Agrokora, odnosno Fortenove te postati samim tim čelnik najpoznatijih sastavnica Fortenova grupe.