Eksluzivna priča o tajnama bivše zamjenice ministra gospodarstva Sabine Škrtić pročitajte u novom Imperijalu

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Ime Sabine Škrtić nalazi se i u važnom dokumentu - washingtonskoj arbitraži Ina - Mol. Zadnjih desetljeća Sabina i njezin suprug Hrvoje žive na visokoj nozi i proputovali su niz egzotičnih destinacija o čemu svjedoče brojni foto i video uradci koje muž Sabine Škrtić dijeli sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama. Moć Sabine Škrtić čak i nadilazi njezine funkcije, ona je naime bila desna ruka i "škrtićka za sve" dugogodišnjeg predsjednika HNS-a i bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka. S njega se "prešaltala" na aktualnog ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića.

Naime, Šrktićka je dugogodišnja prijateljica Ćorićeve supruge Dubravke Sinčić Ćorić pa ne čudi da joj je bila i kuma na vjenčanju s aktualnim i moćnim ministrom. Vrdoljak je Škrtićku gurao na sve funkcije, tako je bila i v.d. Hrvatske gospodarske komore kada je utamničen Nadan Vidošević, a htio ju je protuzakonito instalirati i za čelnicu HEP-a. Sada je desna ruka Pave Vujnovca pa je tako i zamjenica NO-a kutinske Petrokemije. Stoga je prava poslastica za dušu i oči vidjeti kako jedna tako važna poslovna figura ima vremena i afiniteta za opuštanje poput tinejdžerice, na koncertu Đoke Balaševića na pjesmu 'Djevojka s čardaš nogama' No, krenimo redom.

Sabina Škrtić bila je hrvatska dužnosnica od svibnja 2013. do prosinca 2015. godine. Tijekom dužnosničkog mandata bila je i članica Agencije za investicije i konkurentnost i Agencije za ugljikovodike. Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa donijelo je u lipnju 2015. Odluku da je Škrtić, u vrijeme dok je bila pomoćnica ministra, zajedno s drugim dužnosnicima povrijedila zakonske odredbe te je kažnjena s 3.000 kuna odbitka od plaće. Ona se na tu odluku žalila preko zagrebačkog odvjetnika Mladena Prke ali je Upravni sud presudom u travnju 2016. odbio njezinu žalbu. 

Moć Sabine Škrtić već godinama nadilaze značenje funkcija koje je obavljala. Naime, ona je bila dio bliskog kruga Ivana Vrdoljaka u vrijeme dok je on bio ne samo ministar gospodarstva već i neokrunjeni energetski kralj. Dok je bila dužnosnica imala je i funkciju članice NO-a u Termoelektrani Plomin a Vrdoljak ju je postavio 2013. i za v.d. predsjednika Hrvatske gospodarske komore. Koliko je Škrtićka bila važna Vrdoljaka svjedoči i slučaj HEP.  

Naime, tadašnji ministar Vrdoljak kadrovskim je rješenjem oko HEP-a tada nedvojbeno pokazao kako ne zna osnovne zakone u državi. Jer da ih je znao, na mjesto predsjednice uprave HEP-a nikad ne bi predložio svoju pomoćnicu Škrtić. U zadnji tren to blamažno imenovanje je zaustavljeno. O tome je 2014. izvijestio i Dnevnik Nove TV. Tada se naime tražila zamjena za dotadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Tomislava Šerića. Vrdoljaka nije posebno dojmilo zgražanje nad tim nezakonitim prijedlogom te guranje Škrtićke na sve moguće i nemoguće pozicije.

No, i nakon političkog pada Vrdoljaka, Škrtić se mogla osloniti na nasljeđe koje je generirano iz Vrdoljakovog interesnog kruga (ili neformalnog kluba koji je egzistirao po sličnom modelu famoznog kluba iz Slovenske). Od travnja 2017. direktorica je u moćnoj tvrtci Energia Naturalis čiji je vlasnik Pavao Vujnovac. Od prosinca 2019. pa do gašenja u travnju 2020. bila je i direktorica u Vujnovčevoj tvrtci PPD - distribucija plina. Od ožujka 2020. direktorica je i dvije tvrtke kojima je vlasnik  Vujnovčeva Energia Naturalis - ENNA Green i Eko Reci Krug.

Kao osoba od povjerenja Pave Vujnovca imenovana je i za zamjenicu NO-a Petrokemije. K tomu je i vlasnica i direktorica u privatnoj tvrtci HEMS savjetovanje koja posluje na njezinoj kućnoj adresi u zagrebačkom kvartu Maksimir. Budući je bila jedna od najbližih suradnica najprije Ivana Vrdoljaka a potom trenutačno najmoćnijeg hrvatskog poslovnjaka  Pave Vujnovca, ne čudi da je u izboru jednog časopisa i proglašena jednom od najmoćnijih hrvatskih poduzetnica prošle godine. 

Tom prigodom je izjavila "Ne volim se penjati, ali kada se popnem, pogled je uvijek najbolja nagrada za trud". Već više desetljeća karijera Sabine Škrtić ide uzlaznom putanjom. Prije 18 godina bila je tek zastupnica u osječkoj podružnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Potom je imenovana. Od siječnja 2004. pa do rujna 2008. bila je šefica ljudskih resursa rovinjskog TDR u sastavu Adris Grupe. Potom je od lipnja 2009. do prosinca 2010. bila šefica ljudskih potencijala na HRT-u.

Na intrenetskim forumima može se pročitati kako se njezina uloga u TDR-u i na HRT-u svodila na otpuštanje, odnosno u slučaju HRT na zapošljavanje unaprijed protežiranih kandidata bez stručnih referenci ili godina iskustva. No, za hrvatske prilike to nije nikakav hendikep, već "vrlina" koja se traži pa ne čudi da se nakon takve reputacije vinula visoko u vrh politike i biznisa. Paralelno s njezinom napredovala je i karijera njezinog supruga Hrvoja Škrtića koji je, sudeći po objavama na brojnim profilima na društvenim mrežama, osim poslovne karijere imao i privatnu rolu sličnu onoj Jakova Kitarovića.

Naime, dok se njegova supruga penjala na poslovnoj i političkoj ljestvici uspjeha, Hrvoje Škrtić skrbio je i o ljetovanju, skijanju te brojnim sportskim natjecanjima njihovo dvoje djece.  Tako je na društvenim mrežama "posijao" brojne foto i video "trofeje", odnosno snimke skijanja s djecom u mondenim talijanskim ili austrijskim skijalištima poput Turracher Höhe. Škrtić je na društvenim mrežama objavljivao proteklih godina i snimke brojnih egzotičnih i prekoceanskih putovanja uključujući i Tursku, ali i plovidbu Mississippijem kroz New Orleans, slapove Nijagare, putovanje kroz Kanadu, snimke jedrenja ali i užitke odmora na toplim morima.

Suprug Sabine Škrtić osim magisterija na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku stigao se i iskušati se u raznim adrenalinskim sportovima uključujući i padobranski skok. Na njegovom LinkedIn profilu piše da je djelatnik Porezne Uprave od kolovoza 2009. godine do danas. Ime Hrvoja Škrtića moguće je pronaći među predavačima na Ljetnoj poreznoj akademiji a njegovo je ime vidljivo i na web stranici Pravnog fakulteta u Zagrebu gdje piše da se kod njega provode vježbe iz poreza na dobit na katedri za Finacijsko pravo i finacijsku znanost

Sretna je okolnost da je Hrvatska zemlja fiskalno uređena poput Švicarske pa djelatnici Porezne uprave imaju puno slobodnog kvalitetnog vremena koje mogu provesti na brojnim inozemnim i tuzemnim skupim putovanjima a k tomu mogu i divne uspomene iz tuđine podijeliti sa svojim sljedbenicima na društvenim mrežama i kanalima. Zato ne čudi da je Hrvoje Škrtić na svom YouTube profilu pod imenom Panonski mornar ali i preko Facebook profila dijelio zanimljive foto i video uratke nastale u trenucima privatnosti, opuštanja, putovanja, odlaska na koncerte. Tako je preko društvene mreže podijelio i video snimku na kojoj njegova supruga Sabina Škrtić pjeva i pleše, točnije "otkida" na pjesmu Đoke Balašević s čašom piva u ruci. Radi se o pjesmi "Ej pusti kose pune polena". Suprug Škrtić očito ima i puno vremena i volje pa tako i slike mačka šalje u medije a i objavljuje snimke njihove druge mačke na TikToku. Prije objave članka i Sabini Škrtić i njezinom suprugu poslali smo upite ali na njih su se oboje oglušili. 

Škrtićku smo tako pitali, budući da slovi za jednu od najmoćnijih poduzetnica, da nam prokomentira poslovanje njezine privatne tvrtke Hems savjetovanje. Naime, ta je tvrtka pretprošlu poslovnu godina završila u minusu od 1.782 kuna. Također, pitali smo ju zbog čega je propao obrt njezinog supruga Hrvoja koji je poslovao na njezinoj bivšoj rovinjskoj adresi. Radilo se o obrtu za poslovne usluge HR - PROGRAM a koji je vjerojatno služio za iznajmljivanje rovinjskog apartmana tada u vlasništvu Sabine Škrtić.

Naime, bračni par Škrtić je iz Osijeka ali su zbog Sabininog angažmana za TDR preselili u taj grad. Škrtićku smo pitali i kako komentira akciju koja je ovo ljeto poduzeta u Rovinju poduzeta protiv nje jer je smeće iz svog stana u Ulici Valpereri 30 nepropisno odložila, odnosno izbacila na ulicu. Naime, radilo se o  dotrajalom namještaju, tehničkoj opremi, osobnim stvarima tipa kuferi i starudijama koje je samo odloženo na cesti. B

udući su na isto stavili prigovor rovinjski građani, te je nemilom događaju izvijestio  portal Smartrovinj.com, intervenirali su komunalni redari - tim 3. Smeće je prijavljeno 12. srpnja ove godine a komunalci su problem riješili 2. kolovoza.  Budući da smo na Facebook stranici Sabine Škrtić, koja nosi naziv Sabina America, uočili kako je ona preko te mreže prijateljica supruge ministra Tomislava Ćorića, Dubravke Sinčić Ćorić, poslali smo joj i pitanje o tome. Pitali smo je li točna informacija da ona, zahvaljujući prijateljstvu s Dubravkom Sinčić Ćorić, ostvaruje golem utjecaj na ministra gospodarstva i održivog razvoja.

Također, zamolili smo ju komentira informaciju da ona slovi za prvu globetrotericu i partijanericu među hrvatskim poduzetnicama, ali na ništa od navedenog nismo dobili odgovor. Budući da je Sabina Škrtić bila hrvatska dužnosnica, te samim tim sudjelovala u procesu donošenja a i sama donosila odluke koje se tiču svih hrvatskih građana, odnosno poreznih obveznika koji su je plaćali na toj funkciji, zanimalo nas je da prokomentira i svoju ulogu u dijelu procesa vezanog uz washingtonsku arbitražu Ine i Mola.

Zato smo je u upitu podsjetili da je ona bila pomoćnica ministra Ivana Vrdoljaka kada je dotični angažirao američki lobistički ured Squire Patton Boggs za zastupanje interesa RH u arbitražnom sporu Ina / Mol u Washingtonu.  Jedan od zastupnika Mola u toj arbitraži bio je Dalibor Valinčić, odvjetnik u Wolf Theiss zagrebačom uredu. Naime, u dokumentima gdje Hrvatsku predstavljaju Vrdoljak i Škrtić s druge strane kao savjetnik MOL-a u dokumentima je naveden odvjetnik Dalibor Valinčić. 

Kasnije je Valinčić istupao i kao odvjetnik šefa MOL-a Zsolta Hernadija u sporu koji se vodi u slučaju Sanader, odnosno optužnici za korupciju. Nas je zanimala uloga Škrtić, odnosno kako ona kao dio kabineta tadašnjeg ministra Vrdoljaka i članica Vlade RH, komentira da je istom tom uredu u istom mandatu pod predsjedanjem premijera Zorana Mianovića povjeren niz poslova za Vladu RH. Naime, odlukom tadašnje Milanovićeve Vlade odvjetničkom uredu Wolf Theiss, kao članu konzorcija, dodijeljen je  posao monetizacije autocesta, od kojeg se kasnije odustalo, a taj odvjetnički ured dobio je i angažman od Milanovićeve Vlade da savjetuje u privatizaciji Croatia osiguranja.   

I tako dok je Valinčić iz zagrebačkog ureda Wolf Theiss u Washingtonu nastupao kao strana suprotstavljena interesima Hrvatske, odnosno kao dio Molovog tima u arbitraži s Inom, dotle su članovi istog odvjetničkog ureda hvalili suradnju s ministrom gospodarstva Ivanom vrdoljakom, tada Škrtićkinim šefom jer su im pomogli u pravnim zastupanjima splitskog Adria Metala. Budući su takvi sukobi interesa nemogući u nekim uređenim zemljama, nas je zanimalo kako Škrtić vidi tu spornu situaciju i je li ona osobno, kao Vrdoljakova zamjenica, surađivala s tim odvjetničkim uredom, odnosno Valinčićem.

Škrtićku smo pitali i je li joj poznato da je ured Squire Patton Boggs 2014. vodio i zastupanja za Gazprombanku u vlasništvu Gazproma a koji je u to vrijeme iskazao interes za kupnju Ine od Mola. No, ni na jedno pitanje nismo dobili nikakav odgovor. Očito bivša hrvatska dužnosnica Sabina Škrtić misli kako nema ama baš nikakvih obveza polagati račune za angažmane iz dužnosničkog mandata. Dodatno je vjerojatno osnažena činjenicom da se u ova krizna vremena još i više sve vrti oko nečije finacijske moći i utjecaja, veza s moćnicima i slično, a njoj svega toga zasigurno ne nedostaje. 

Škrtić je zasigurno kroz godine akumulirala golem kadrovski potencijal osoba na raznim moćnim funkcijama. Stoga ne čudi da je njezin kadrovski izbor Osječanka Dorotea Lazanin Jelenc, bivša glasnogovornica HRT-a, sadašnja  šefica komunikacijskog odjela PPD-a i ENNA-e, tvrtki Pave Vujnovca, favorizirana i od strane Hrvatske stručne udruge za plin HSUP kojom predsjeda Dalibor Pudić, inače član Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije - HERA - na čijem je čelo Tomislav Jureković.

Dužnosnici HERA-e bi trebali kao predstavnici državne agencije imati integritet i ne favorizirati visokopozicionirane osobe privatnog plinskog i energetskog biznisa kao što se kod nas događa samim činom da ista osoba (Dalibor Pudić) obnaša dužnosničku funkciju a istodobno koristi poziciju predsjednika HSUP-a da favorizira pojedince iz privatnog sektora, i to zapravo one koji u tom biznisu ostvaruju najveći dio kolača a o kojima bi odgovorne osobe HERA-e, trebale imati distanciran i interesno nekompromitiran pristup budući donose regulatorne odluke koje se tiču privatnog sektora. 

(Članak je u integralnom obliku objavljen u tiskanom izdanju tabloida Imperijal prošle godine.)

Sabina Škrtić

Eksluzivna priča o tajnama bivše zamjenice ministra gospodarstva Sabine Škrtić pročitajte u novom Imperijalu

Sabina Škrtić

Eksluzivna priča o tajnama bivše zamjenice ministra gospodarstva Sabine Škrtić pročitajte u novom Imperijalu

Sabina Škrtić

Eksluzivna priča o tajnama bivše zamjenice ministra gospodarstva Sabine Škrtić pročitajte u novom Imperijalu