Goran Ivanišević, Zlatko Dalić, Mateo Kovačić, Dragutin Biondić, Božo Crnjac, Zvijezdan Stanić, Zvonimir Radić, Dina Štern, supruga Stojka Vrankovića, Gudelj, Korać, kćeri tajkuna Dubravka Grgića, Repeša, Bago... samo su neki od sretnika koji su uspjeli postati vlasnicima najprestižnijih parkinga u hrvatskoj metropoli - onoj u garaži Ban centra u Zagrebu.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Ulica Augusta Cesarca s kućnim brojevima 4,6,8,10 najpoželjnija je zagrebačka destinacija. Naravno i najluksuznija a mi smo se u priči koja slijedi potrudili istražiti tko je sve kupio nekretnine na toj preskupoj lokaciji. Za početak krenut ćemo s vlasnicima parkirnih garažnih mjesta. Na listi će isplivati najpoznatija imena hrvatske bankarske, poduzetničke, sportske scene ali i neki 'kontroverznjaci'.I prije nego što je počelo useljenje u interpolaciju koja je nazvana Ban centar krenula su govorkanja i nagađanja koji će sretnici u istoj pronaći svoj luksuzni krov nad glavom.

Jednako važno je i pitanje koji su to sretnici koji za svoje skupe limuzine ne moraju tražiti parking u središtu Zagreba neuspješno kružeći gradom u kojem parkinga nema niti za lijek. Potres je dodatno centar grada učinio nepodnošljivim za parkiranje jer je puno mjesta 'pojedeno' skelama koje štite zgrade dok se izvode radovi na sanaciji i fasadama. No, među sretnicima koji u Zagrebu nemaju takvih problema jer ima tri kupljena mjesta u garaži Ban centra je vlasnik splitske tvrtke Onyx Josip Komar.

Slijedi BKS-Leasing s dva mjesta te zagrebački Funky City u vlasništvu Gorana Ivaničevića (ujedno i direktora) s dva mjesta u garaži. Susjed našem proslavljenom tenisaču i treneru je velikogoriški Robić promet sa čak 21 parkirnim mjestom. Tvrtka je u vlasništvu Zagrepčana Dražena Robića, vlasnika Cetine koji je do 2016. bio partner posrnulom hrvatskom kralju šećera Marinka Zadre. Vlasnik dvaju parkirnih garaža je i poduzetnik Darko Dejanović. Lura nekretnine u vlasništvu Hrvata sa švicarskom adresom Lukom Rajićem kupila je čak 8 parkirnih mjesta na ultraskupoj lokaciji u srcu Zagreba.

Tri je mjesta platio Tomislav Kamenski, sin Dragutina Kamenskog, koji je u trenutku kupnje jednog parkinga imao i adresu u Milanu. Vjerojatno zato što je tada studirao na prestižnom tamošnjem sveučilištu Bocconi. Dva parkirna mjesto uknjižena su i na Kamgrad Dragutina Kamenskog. Dva parkirna mjesto osigurao je sebi i bankar Zdenko Adrović, predsjednik NO-a Atlantic Grupe. Kupio ih je preko varaždinske tvrtke Korta u kojoj je kao vlasnica upisana njegova supruga Kornelija-Marija Adrović a on je direktor.

Dva parkirna mjesta preko Manifesta Consultingaiz Zagreba kupila je i poduzetnica Ksenija Herceg. Na popisu vlasnika dva skupa parkinga je i tvrtka Boškovićeva 2 rent iz Zagreba čiji je osnivač Internationale Investment iz Züricha a čiji je direktor Tihomir Bago. Na popisu vlasnika je i tvrtka Zitas Real Estate hrvatskog poduzetnika porijeklom iz BiH Zvijezdana Stanića, s tri parkirna mjesta. Zvijezdan Stanić posjeduje na svoje ime još dva parkinga isto koliko i njegova supruga Irena. Dva parkinga kupila je i Vesna Stanić iz Splita.  

Tri parkinga kupio je zagrebački Heruc, tvrtka kojom je nekad gospodario tajkun Dragutin Biondić a u njoj je danas tek jedan od direktora. Jedno mjesto u garažnom zagrebačkom raju osigurao je i Dubrovčanin Maro Slade kao i Zagrepčanka Nada i Petra Turčić. Među sretnicima je i Silva Violić iz Raguse Magnifice, tvrtke iz Zatona pokraj Dubrovnika s jednim mjestom, isto kao i Zagrepčanka Dijana Požar. Riječanin Željko Miljanić, jedan od osnivača Poliklinike Rident, također se upisao među sretnike s dva parkirna mjesta u garaži Ban centra.

Po jedno mjesto imaju i Zagrepčanke Tatjana Uvodić i Iva Karin Šipek sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu. Dva mjesta kupio je Splićanin sa zagrebačkom adresom Zvonimir Radić, koji je bio uhićen zajedno s Nadanom Vidoševićem zbog muljanja s lovom HGK i to kao tadašnji čelnik Piramide, tvrtke za proizvodnju farmaceutske ambalaže. Jedno parkirno mjesto u garaži kupila je i zagrebačka poduzetnica Vlatka Žagar.

Dva parkirna mjesta uknjižio je i čelnik zagrebačkog Compinga Davorin Greblički. Damir Ciglar, generalni direktor agencije Imago Ogilvy, kupio je jedno mjesto na svoje ime te je još na dva parkirna mjesta suvlasnik sa suprugom Ines. Jedno parkirno mjesto kupila je i bankarica Ksenija Vasilevski. Naš najbolji nogometni izbornik svih vremena Zlatko Dalić kupio je jedno parkirno mjesto.

Tri parkirna mjesta kupila je Zagrepčanka Katarina Galić. Bivši predsjednik uprave Combisa Ivan Gabrić kupio je tri parkirna mjesta, a četiri Lola Jurin iz Compinga preko svoje tvrtke Lukoran. Jedno parkirno mjesto kupila je i Snežana Gudelj iz Viteza iz BiH. Ona je bila supruga Pere Gudelja, vlasnika velike tamošnje tvrtke FIS i jednog od najvećih be-ha poduzetnika. Mediji su prije 6 godina pisali kako je Pero Gudelj pokušao suicid pa su to neki dovodili u vezu s tim da ga je zbog mlađeg napustila supruga a drugi s potraživanjem reketara.

No, i Pero Gudelj se nakon te afere oženio s novom suprugom Ružom. Snežana Gudelj u Hrvatskoj je poznata i po devastaciji obale ispred svoje Ville Charlotte u ljeto 2019. u Omišu. Snežanin susjed je dubrovčki arhitekt Stijepo Butijer. Ponosna vlasnica jednog skupog parkinga u garaži Ban centra je i Zagrepčanka Ivanka Sabolić preko tvrtke Agroburza. Jedno parkirno mjesto kupila je i poznata biokemičarka Ljiljana Toman. Tik do nje na jedno parkirno mjesto uknjižila se tvrtka Poslovni kvadrat Dubravka Konjevića iz Zagreba. 

Istu transakciju napravio je i Davor Merdžan iz zagrebačke tvrtke Projekt zona. Jedan parking kupili du i iz Odvjetničkog društva Matana &  partneri Maroja Matane i Mirke Babić Delić. Po jedno skupo parkirno mjesto kupili su Zagrepčani Jerko Mihaljević, Vilim Kolarić, Slobodan Mihaljević, Dubrovčanka Branka Dabrović, Eva Butorac iz Jastrebarskog i Zadranka Milena Turkalj. Jedno mjesto kupila je Margon Media Ivana Matića iz Velike Gorice. Dva parkinga ima i Malalan luksuzna trgovina nakitom i satovima u prizemlju Ban centra kao i građevinska tvrtka Hršak &  Hršak Stjepana Hršaka iz Zagreba.

Među sretnicama je i kći bivšeg šefa Ine Davora Šterna, Dina Štern, bivša supruga Eduarda Bočkaja i sadašnja odvjetnika Ljube Pavasovića - Viskovića. Dva skupa parkirna mjesta preko tvrtke Telefon kupio je i odvjetnik Robertino Bilobrk. Dva mjesto je kupio Goran Horvat iz KPMG Croatia. Na popisu vlasnika dva parkirna mjesta u Ban centru je i Miran Denac, bivši šef Plive. Viktorija Vranešić, osnivačica i direktorica tvrtke BIMV iz Zagreba na popisu je kao vlasnica dva parkirna mjesta. Četiri mjesta kupilo je i Veleposlanstvo Nizozemske.

Među sretnim vlasnicima parkinga je i Vesna Ramljak, osnivačica i direktorica Sancta Domenice iz Svete Nedelje s dva parkinga. Šest parkirnih mjesta kupio je i bivši financijski direktor TDR-a, Rovinjanin Branko Zec. Mia, Biserka, Stjepan, Martina i Robert  Šipek iz tvrtke CS Computer Systems uknjižili su se na 10 parkirna mjesta u Ban centru. Osobna bankarica iz Zabe Zrinka Kavelj Tomičić uknjižila se na jedno mjesto. Boris Galić iz Allianz ZB uknjižen je na jedno parkirno mjesto kao i Zagrepčanin Mario Rogić.  

Na popisu vlasnika je i tvrtka iz Lučkog Jasika čiji je vlasnik Ivan Meštrović iz Studenaca. Među osobama uknjiženima na skupe parkinge je i Lovorka Vranković, supruga našeg nekadašnjeg hrvatskog i NBA košarkaša Stojana Vrankovića. Zagrepčani Zlata i Nikola Štefanac uknjiženi su na ukupno dva parkirna mjesta. Zagrebačka tvrtka Mida grupa čiji su vlasnici Dinko Miloloža, Branimir Cvitanović i Stjepan Marinović kupila je jedan parking. Jedan parking kupila je i zagrebačka Alpha Medical tvrtka koju preko Livia d.o.o. drže Hrabren i Ivanka Dvoržak.

Blaženka i Željko Kurtanjek suvlasnici su dva parking mjesta. Kurtanjek je suvlasnik zagrebačke tvrtke za dizala ABS-liftprojekt-montaža. Zagrepčanin s adresom u Klimnu na Krku Hrvoje Mrkša, znan i kao vlasnik Plemičkog dobra Kustošak, uknjižen je na dva parkinga. Susjeda u garaži Ban centra mu je Izabel Kovačić, supruga Matea Kovačića koja posjeduje ukupno tri parkinga. I ona je kao njezin suprug Mateo prigodom kupnje upisala adresu u otmjenom londonskom Kensingtonu. Zanimljivo je kako je Mateo uknjižen na samo jedan parking tako da možemo reći kako je bio velikodušan prema supruzi Izabel.

Četiri parkirna mjesta uknjižena su na Veleposlanstvo Mađarske. Marketinška tvrtka iz Zagreba Hypnos čiji su osnivači Igor Krpan i Mare Sesardić Krpan kupila je tri parkirna mjesta. Hrvat s australskom adresom Robert Tomislav Jakovljevic kupio je jedno parkirno mjesto. Jedno mjesto uknjižila je i opatijska tvrtka Anna-Mar Tours čiji je vlansik Igor Yudin iz ruskog Rybinska. Jedan parking uknjižen je ina zagrebačku Sunčanu vuru, agenciju za prodaju aviokarata čija je vlasnica Elica Rajlić. Kanadsko-hrvatski poduzetnik Alan Kadic i njegova supruga Ivana, oboje s adresom u Torontu, uknjižili su po jedan parking u Ban centru.

Znanstvenik Matej Sušnik iz Zagreba uknjižio je jedan parking kao i Irena Jelena Oreb koja na Korčuli iznajmljuje apartmane. Zagrepčanka Nevenka Tomić posjeduje tri parkirna mjesta.  Na popisu vlasnica je i Zdenka Infeld, bogata Hrvatica s bečkom adresom. Dva parkirna mjesta uknjižio je i Sergio Serdarušić, vlasnik agencije za nekretnine Eurovila. Velikogorička tvrtka Rina HDK Hrvoja Crnića uknjižena je na jedna apartman, jednako kao i Zagrepčanin Adrian Hunjadi. Joško Miliša, predsjednik uprave Prosperus investa, preko svoje tvrtke 7M uknjižio se na dva parkinga.

Vlasnik sportske kladionice Premier iz Čitluka koji se nalazi na listi poreznih obveznika u toj zemlji, Renato Korać uknjižen je na jedan parking a isto toliko ima i Ivan Korać iz Čitluka.Vlasnik BMW-a Franjo Tomić uknjižen je na jedan parking a njegova tvrtka Tomić & CO Na još dva. Na dva parkinga upisan je Ivica Kliček iz Lura group. I Šibenčanin Paško Labura koji je suvlasnik sa Šipekima CS Computer Systemsa uknjižen je na tri parkinga. Tri parkinga posjeduje u Ban Centru i Marijana Krivić iz Zagreba. I kćerke vlasnika koncerna Agram odvjetnika i tajkuna rodom iz Hercegovine Dubravka Grgića, Matea Grgić i Renata Grgić Tolj uknjižene su na ukupno 5 parkinga. 

Tvrtka Stamenković-Stotz čiji je vlasnik Milan Stamenković iz Stuttgarta uknjižena je na jedan parking. Liječnik oftamolog Miro Kalauz iz Zagreba uknjižen je na jedan parking a jedan je uknjižen na Neveku Kalauz iz Šibenika. Jedan parking uknjižen je na zagrebački Tinel d.o.o. čiji je osnivač  Božidar-Andrija Lukša, vlasnik Texela te Kristina Lukša. Jedan parking kupila je preko svoje zagrebačke tvrtke Level S Podgoričanka Violeta Stanaj.

Osnivačica Poliklinike Stepinac, Ankica Stepinac kupila je jedan parking na svoje ime te još dva na Optiku Stepinac. Na jedan parking uknjižena je tvrtka S.M. Promet čiji je vlasnik Marijan Stepinac. Preko svoje tvrtke Marea-Plus jedan parking kupio je zagrebački poduzetnik Igor Tambić. On je bio povezan s Cash expertom, tvrtkom koja daje instantne kredite preko interneta. Dva parkinga uknjižena su na Branku Marinović iz Zagreba koja je poznata i kao osnivačica trgovine skupim satovima Marli koju drži sa suprugom Željkom.

Vlasnica jednog parkinga je Neda Milišić kao i Darko Berić iz Zagreba koji je bio među osnivačima ugašene tvrtke Kid ex dizajn. Veleposlantvo Švicarske uknjiženo je na dva parkinga. Supruga bivšeg košarkaša i sadašnjeg trenera Jasmina Repeše, i majka košarkaša Dine, Mubera Repeša, uknjižena je na jedan parking. Isto toliko posjeduje i ugašena tvrtka Adventus iz Zagreba. Ugostiteljski boss Božo Crnjac sa suprugom Srećkom posjeduje ukupno 6 apartmana. Crnjac je ujedno i otac  Ivana Crnjca kojem se sudi za malverzacije u Agrokoru.

Dva parkinga upisana su na 3MK nekretnine, zagrebačku tvrtku u vlasništvu Alide Perić-Rajković, Marka i Krunoslava Perića. Zagrepčanka koja radi u Beču kao umjetnička producentica Alina Tretinjak vlasnica je dva parking mjesta u Ban centru. Osnivač crikveničke agencije  Ulli Travel Pavao Kovačić uknjižen je na jedan parking. Čakovečka tvrtka Media Soft u vlasništvu Damira Šafarića iz Čakovca uknjižena je na jedan apartman kao i Cefis Zagrepčanina Ivana Širića, koji je bio i član NO-a Hotela Alan. Rekorder po broju parking mjesta u Ban centru je opatijski Milenij hotel koji ih ima čak 71. 

Nastavlja se: U sljedećem nastavku tko su vlasnici poslovnih prostora u najskupljem zagrebačkom Ban centru.