Zadnje ročište u ovršnom sporu koji je makarski kralj ruleta pokrenuo protiv Podravske banke održano je u travnju na Općinskom sudu u Požegi. Za Puharića se u Hrvatskoj prvi put čulo kada je isplivao porezni dug Davora Šukera pa se 2016. doznalo kako mu bivša vatrena devetka duguje 8 milijuna kuna. Imperijal je u nizu ekskluzivnih članaka prvi razotkrio nevjerojatni svijet tog dotad anonimnog Makaranina oko kojeg se vrte desetine i stotine milijuna kuna kako u svjetskim kockarnicama tako i preko računa, ružbi, ovrha... Saznajte prvi nove nevjerojatne poteze fascinantnog Dalmatinca koji je na sudu u Londonu izjavio kako mu je isto kada ima 10 ili 20 milijuna u džepu.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Netom je objavljeno kako je bivši klijent HPB-a Jušte Puharić dobio pravomoćnu presudu prema kojoj mu ta banka mora isplatiti iznos od oko 12,7 milijuna kuna. Iznos je uvećan za zakonske zatezne kamate, ali kako HPB to odbija učiniti, pokrenuo je ovrhu. Općinski građanski sud u Zagrebu 1. rujna donio prijedlog u kojem navodi da je rok za dobrovoljno namirenje tražbine protekao te da je ovrhovoditelj prisiljen na prisilno ostvarenje tražbine "ovrhom na poslovnom udjelu ovršenika u društvu HPB Invest" u iznosu od 5 milijuna kuna koje HPB u njemu ima. Općinski sud donio je i rješenje o ovrsi "kojim se određuje ovrha na nekretnini u vlasništvu banke na adresi Jurišićeva br. 4, na kojoj se nalazi registrirano sjedište banke". Banka mora platiti dodatne troškove ovršnih postupaka.

Tako će Jušte Puharić ublažiti financijske traume koje je zadobio gubitkom spora u Londonu o čemu smo pisali. Naime, makarski kockar svjetskog glasa koji je zadobio reputaciju poduzetnika tužio je londonski kazino nakon što je prokockao 228 milijuna kuna o čemu smo prvi u Hrvatskoj pisali. Prethodno je tužio londonski hotel Mayfair tražeći odštetu od 9 milijuna funta jer su mu nezakonito oduzeli kultne oldtimere od kojih je jedan pripadao pokojnom iranskom šahu Rezi Pahlaviju o čemu smo prvi pisali. Jušte Puharić je očito financijsko čudo od osobe - naime prije 20 godina imao je ovrhu u Makarskoj a njegovu bivšu suprugu tražio je zagrebački sud zbog dugova o čemu smo pisali. Ujedno je uložio i 2 milijuna eura u farmu bobičastog voća u rodnom gradu četničkog vojvode Draže Mihailovića čemu smo posvetili posebni članak. Jušte Puharić investira osobno ali i preko svojih kćeri. Tako je atraktivna Lara Puharić top dioničarka u nizu velikih hrvatskih tvrtki o čemu smo već pisali.

Jušte Puharić očito je jedan od najkrupnijih financijskih igrača iz Hrvatske u nizu kontroverznih pothvata. Nakon što je uspio u ovrsi Hrvatske poštanske banke očito sličan model sprema i za Podravsku banku iz Koprivnice. Najkrupniji vlasnici te banke su crnogorsko-talijanski poduzetnik Miljan Todorović i njegova supruga Dolly Predovic. Oni su kumskim vezama povezani s Ivicom Todorićem a nedavno su preko crnogorske tvrtke postali suvlasnici lanca zagrebačkih slastičarnica Magnolija kupnjom udjela od supruge bivšeg NBA košarkaša Dalibora Bagarića o čemu smo već pisali. Dolly Predović je članica NO-a Hrvatskog telekoma i ujedno profesorica na milanskom sveučilištu Bocconi. Njezin otac Đuro Predović bio je u doba Jugoslavije direktor Sljemena te iz tog doba prijatelj s ocem Ivice Todorića. Dok je Todorić bio na vrhuncu i Đuro Predović koji desetljećima živi u Trstu i njegov zet Miljan Todorović preko tršćanske tvrtke Cerere poslovali su s Agrokorom.

Todorić je preko njih uvozio razne konditorske proizvode iz Italije. S druge strane Đuro Predović i Miljan Todorović obogatili su se plasirajući Vegetu i druge Podravkine proizvode osim u Italiju i u Slovačku te druga tržišta. U rujnu 2007. objavljeno je kako su Todorić i partneri pobijedili rovinjski TDR i Stanka Subotića Caneta u Crnoj Gori. Tada su naime združenim snagama Ivica Todorić, Đuro Predović i Miljan Todorović preuzeli tamošnji lanac kioska. Bilo je to sjajno doba za sada posrnulog hrvatskog tajkuna. U međuvremenu na scenu su stupili novi igrači. Osim ruskih bankara koji su preuzeli Agrokor na scenu je stupio Jušte Puharić i njegov olito uigrani odvjetnički tim. Preostaje nam vidjeti kako će Miljan Todorović, Dolly Predovic i njihovi talijanski partneri uspjeti iznijeti na svojim plećima ovršni pritisak Jušte Puharića i njegovih odvjetnika. Nasuprot sebe imaju čovjeka koji je londonsom sucu tumačio kako mu je svejedno kada u džepu ima 10 ili 20 milijuna funta o čemu smo već pisali.

Reci što misliš!