U Hrvatskoj su na djelu kontroverze oko migranata i useljenika s Bliskog Istoka iz Azije. Udruge civilnog društva i mediji daju potporu izbjeglicama koje pokušavaju ilegalno ući u RH na način da osuđuju policiju koja je uhvaćena u primjeni sile nad migrantima. Neki od migranata ne žele ići dalje na Zapad već žele ostati i raditi u Zagrebu ili negdje drugdje u Hrvatskoj. Među useljenicima iz Azije zasigurno je puno poštenih ljudi željnih da se uklope u nove zajednice i poštuju zakon. No, jedan mučan slučaj seksulnog nasrtaja Sirijca iz Damaska na malodobnicu, učenicu osnovne škole iz Zagreba, zacijelo će baciti sjenu sumnje i na one poštene emigrante koji nemaju nikakvih krim poriva a kamoli pedofilskih sklonosti.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, na Odjelu za mladež stigla je optužnica protiv Mahmouda Dayaneha koji je rođen 1998. godine u glavnom sirijskom gradu. Uz njegovo ime upisano je kako živi u zagrebačkoj Ulici grada Vukovara, da je pismen sa završenom osnovnom školom te da je kao građevinski radnik plaćen s 35 kuna po satu. Piše kako je neoženjen, bez djece i bez imovine, da se nalazi na slobodi ali da su mu određene mjere opreza rješenjem Županijskog suda u Zagrebu.

U optužnici piše kako je 'u vremenu od 30. travnja do 11. svibnja 2021. u jutarnjim satima u Kaptolskoj ulici u Zagrebu, u neposrednoj blizini osnovne škole u Ljubljanici, u više navrata, svjestan da je ...... rođena... dijete koje pohađa navedenu školi, u nakani zadovoljavanja svog spolnog nagona te protivno njenoj volji, prilazio joj za vrijeme dok se kretala prema školi, primao je za ruku i povukao prema sebi te ljubio u usta, dirao preko odjeće po stražnjici, spolnom organu te preko i ispod odjeće, po grudima, govorio joj da želi imati spolni odnos s njom, na što se dijete opiralo, odgurujući ga od sebe, no on bi se oglušio i nastavio je ljubiti i dirati, koje njegovo cjelokupno ponašanje je kod djeteta ...... izazvalo osjećaj neugode te povrijedilo njezin spolni integritet. - dakle, nad drugom osobom bez njenog pristanka počinio bludnu radnju, a djelo je počinjeno prema žrtvi posebno ranjivoj zbog njezine dobi. - pa da bi time počinio kazneno djelo spolno slobodno-bludnom radnjom' - piše u optužnici.

Za njega se traži kazna od šest mjeseci zatvora. Predloženo je da se okrivljeniku odrede mjere opreza, odnosno zabrana približavanja žrtvi što je i određeno. Optužnica je utemeljena na dolazima među kojima su i izvješće o uhićenju i dovođenju, zapisnik o prepoznavanju, zapisnik o ispitivanju, preslik Instagram profila okrivljenika, fotodokumentacija, snimka saslušanja žrtve te drugim potrebnim dokazima. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu inače je 25. svibnja ove godine zaprimilo posebno izvješće PU Zagrebačke, VII policijske postaje Zagreb protiv Mahmouda Dayaneha zbog kaznenih djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina.

 Istraga je pokazala utemeljenost optužbi iako je okrivljeni negirao počinjenje kaznenog djela. Priznao je kako je kontaktirao s djevojčicom preko Instagrama i da joj je u tom periodu poslao dvije tri poruke u kojoj joj je dao do znanja da mu se sviđa. Tvrdio je kako mu nije poznato gdje živi, koju školu pohađa i da se nikada nisu sreli. Tvrdio je i kako mu djevojčica na poruke nije odgovorila. Djevojčica je dala detaljan iskaz te sa sigurnošću prepoznala okrivljenog kao osobu koja je počinila kazneno djelo na njenu štetu u blizini Osnovne škole Ljubljanica.

Optužnicu je potpisala zamjenica Općinskog državnog odvjetnika za mladež Nina Burić. Optužnica je prevedena na arapski jezik kako bi bila razumljiva okrivljeniku. Na Općinski kazneni sud zaprimljena je 4. studenog ove godine. Optuženom Mahmoudu Dayanehu preko sudske ploče dostavljena je optužnica 15. listopada na odgovor. Ima rok od osam dana od primitka optužnice, a odgovor na optužnicu može podnijeti i njegov branitelj 'bez posebne optuženikove ovlasti, ali ne i protiv njegove volje' - piše u dokumentu koji potpisuje sutkinja Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Mirna Barović.

Nismo uspjeli pronaći na Instagramu profil osumnjičenog Sirijca. No, pronašli smo Facebook profil stanovite Austrijanke koja je na Faceu objavila sliku gdje je u zagrljaju dvojice mladića koji se zovu Ahmad i Mahmoud Dayaneh. Preko njezinog profila uočili smo kako Ahmad Dayaneh ima Face profil na kojem navodi kako je iz Damaska iz Sirije. On bi po prilici mogao biti brat osumnjičenika. Slika na Faceu datira od siječnja 2017. godine, Ahmad dotičnu Austrijanka na Faceu titulira kao najbolju. Dotična je preko Face povezana s puno osoba porijeklom s Bliskog Istoka a Dayanehima je napisala kako joj puno nedostaju.

Inače, spomenuta Austrijanka radi u bolnici u Eisenstadtu. U zemljišnim knjigama provjerili smo podatke za adresu u Vukovarskoj na kojoj je prijavljen osumnjičeni za bludne radnje nad malodobnicom. Radi se o staroj prizemnici u Vukovarskoj čiji je vlasnik Zagrepčanin koji na Faceu ima profil gdje se predstavlja kao djed četvero unuka. Očito je ta nekretnina iznajmljena Sirijcu a vjerojatno i nekim drugim osobama. Postavlja se i pitanje kako je Sirijac stizao s kraja na kraj grada i je li u Ljubljanicu dolazio samo zbog curice ili je tamo išao i zbog nekog drugog posla. U kontekstu ovog članka još se jednom nameće zaključak kako opreza nikad previše kada su djeca ali i društvene mreže posrijedi. Poglavito u ova nesigurna migranstska i pandemijska vremena.