Hrvatski gledatelji već nekoliko godina drhte pred ekranima Nove TV nestrpljivo iščekujući ženike i potencijalne mlade dok ih kroz gledani show vodi atraktivna blondina sa šarmantnim osmijehom. Iako se voditeljica te emisije često eksponira i privatno u medijima o tajnoj vezi s Mislavom Kolakušićem nikada nije zucnula niti riječi

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Irina Čulinović popularna je voditeljica showa Nove TV 'Ženim sina'. Često u medijima otkriva razne detalje svoga privatnog i poslovnog uspjeha. Javnost je manje - više upoznata s tim kako je samohrana majka jer nakon rastave od Velikogoričana Stevice Soldata sama odgaja sina Karla, rado je s javnošću podijelila detalje svoje prve ljubavi nakon što se rastala od Stevice, odnosno detalje veze s policijskim dužnosnikom Damirom Faberom, doznali smo i za njezinu bitku s melanomom koju je uspješno okončala, a hrvatsku javnost prigodno je informirala i kakve emocije njeguje prema svom novom odabraniku, splitskom investicijskom bankaru Wedranu Mariju Babiću. Zbog toga bi mogla s pravom zaslužiti titulu Najiskrenije osobe desetljeća da javnosti atraktivna voditeljica nije prešutila jednu od svojih najvećih tajni. To je priča o tome kako je Irina Čulinović ex Soldat 'oženila' hrvatskog EU parlamentarca Mislava Kolakušića.

Doduše, tada Kolakušić nije bio EU parlamentarac i političar već tek sudac Trgovačkog suda u Zagrebu a Irina Čulinović nije bila voditeljica popularne TV emisije  'Ženim sina' već je tada bila privatna poduzetnica i radijska voditeljica. No, i kao takav Kolakušić je bio iznimno poželjan 'ženik' jer mu je u ruke dopao stečaj višemilijunski zadužene zagrebačke tvrtke Media Imperium čija je osnivačica i direktorica bila mama glavne junakinje ove priče, Zorana Lupis. Naime, u ruke suca Kolakušića dopao je slučaj težak 2.909.333,89 kuna. Kao što znamo javnu je slavu u to vrijeme sudac Mislav Kolakušić stekao napadom na Stečajni zakon i ljudi su ga počeli simpflicirano doživljavati kao utjelovljenje Božje pravde u zemlji stečajne nepravde. Kolakušić je slijedom svoje sudačke dužnosti morao 10. studenog 2015. oglasiti da je na Trgovačkom sudu u Zagrebu na zahtjev Financijske agencije otvoren stečajni postupak nad Media Imperiumom iz Zagreba.

U dokumentu je istaknuo kako je 'Iznos duga evidentiran na temelju neizvršenih osnova za plaćanje je 2.909.333,89 kn. Pozivaju se osobe ovlaštene za zastupanje dužnika po zakonu u roku 15 dana od dana objave oglasa, pozivom na gornji broj spisa, podnijeti sudu javnobilježnički ovjerovljen popis imovine i obveza na propisanom obrascu. Pozivaju se vjerovnici dužnika najkasnije u roku od 45 dana od dana objave ovog oglasa, pozivom na gornji broj spisa, predložiti otvaranje stečajnog postupka, te po pozivu suda predujmiti sredstva za namirenje troškova postupka'.

K tomu je Kolakušić dodao i upozorenje: 'Ako osobe ovlaštene za zastupanje dužnika po zakonu u roku od 15 dana ne podnesu popis imovine i obveza dužnika ili ako iz tog popisa proizlazi da dužnik ima imovinu koja nije dostatna za namirenje predvidivih troškova stečajnog postupka, ili  ako u roku od 45 dana niti jedan vjerovnik ne predloži otvaranje stečajnog postupka i ne predujmi sredstva za namirenje troškova postupka, smatrat će se da je dužnik nesposoban za plaćanje. U tom slučaju sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka' - zapisano je u dokumentu koji je potpisao Mislav Kolakušić.

Tvrtka Media Imperium bila je do otvorenja stečaja visokoprofitabilna tvrtka budući je bila koncesionar telefonskih brojeva sa skupom tarifom te se bavila mobilnim marketingom. Tvrtka je bila koncesionar čak 28 - 060 brojeva - neke su bile visokoprofitabilne linije za tarot, a usto se bavila "marketingom i prodajom". To su naravno samo formalni opisi usluga, u stvarnosti ta tvrtka poslovni je uzlet doživjela poslujući kao operater 060 i SMS usluga kratkog koda sa zagrebačkom Z1 televizijom od 2008. godine pa nadalje. U to vrijeme televizijska voditeljica irina Čulinović bila je direktorica Mega produkcije koja je držala cjelokupnu produkciju za Z1 televiziju.

To je tvrtki Media Imperium, koju je nadzirala Čulinović preko svoje majke, omogućilo monopol na tada najgledanije emisije Z1 televizije poput Rubala Show, Malnarove Noćne more, Halo djeco, Sport nedjeljom te ostalih kontakt emisija. Budući je poduzetnički dvojac Čulinović - Lupis ekspresno uvidio kakva se laka i brza lova vrti u 060 i srodnom biznisu, vrlo brzo je i programska shema Z1 televizije postala sluškinjom 060 profita tvrtke  Media Imperium. Najviše se SMS love vrtilo u Rubala Show budući su gledatelji iz brojnih europskih zemalja slali pozdrave i želje putem mobilnih uređaja, ali i emsija Noćna mora pokazala se zlatnom kokom jer emisija ide kasno navečer pa gledatelji često imaju višak vremena i strpljenja za dugo čekanje na linijama.

Također, i pokojni voditelj Malnar njegovao je specifičan stil koji su gledatelji tolerili - promptno ih je prekidao ukoliko ga iživciraju i to nakon što su dugo čekali uključenje u emisiju - što se sve pokazalo dobitnom kombinacijom za majku i kćer - 060 profiterke. Naime, usluga 060 naplaćivala se prema duljini razgovora tako da je golem profit bio zajamčen tvrtci koncesionaru brojeva sa skupom tarifom.Također, Media imperium ubirala je i veliku lovu na kvizovima kroz emisiju Halo djeco budući najmlađima treba više vremena da ostvare početnu komunikaciju s voditeljicom, potom vole dugo čavrljati do početka nagradne igre. Media Imperium je iste usluge pružala i drugim medijskim kućama. Njihovi su klijenti tada bili Radio 047, Radio Sisak, Radio Quirinus, Otvoreni radio te portal Ordinacija.hr koja je tada bio u vlasništvu zajedničke tvrtke Irine Čulinović i njezinog bivšeg supruga Stevice Soldata - Multimedije 9 iz Velike Gorice.

U impressumu Ordinacije.hr tada se navodilo kako im tvrtka Media imperium pruža usluge "razvojnog konzaltinga i mobilnog marketinga". Kasnije je taj portal Čulinović prodala Večernjem listu. Tek nakon incijalnog i enormno brzog bogaćenja vlasnika takvih tvrtki nadležno tijelo HAKOM uvelo je regulativu u to područje kako bi potrošači dobili informaciju na ekranu o cijeni takve usluge. Naime, većina se naivaca suočila s paprenim cijenama takvih usluga tek po primitcima računa koji je znao biti uvećan i za dvije znamenke. Uspjeh "mobilnog marketinga" poduzetnici sa skupom tarifom stvorio je bogatstvo u nekoliko godina. Majka Irine Čulinović Zorana Lupis tako se iz bračkih Postira preselila u podsljemensku zonu kako bi bila u središtu - zlatnog 060 biznisa.

Popularna TV voditeljica u međuvremenu je zamijenila velikogoričku adresu zagrebačkom. Naime, tvrtka Media Imperium uknjižila se na 4 nekretnine u blizini tada najprestižnijeg stambenog kompleksa u širem središtu Zagreba. Radilo se o poželjnoj adresi u Bužanovoj ulici koja je postala poznata jer se tamo preselio i zagrebački gradonačelnik. Potom se voditeljica Irina Čulinović uselila u nekretnine koje je kupila tvrtka na čije se račune slila lova od 060 biznisa koji se mimkrički nazivao 'mobilni marketing' i klasificirao kao intelektualne usluge. Stan, zasebnu prostoriju te dvije garaže u Bužanovoj u kolovozu 2011. kupila je Media Imperium a voditeljica ih je na sebe preknjižila u siječnju 2012. Nije nam poznato na koji je način formalno - pravno voditeljica prebila prijenos milijunski vrijednihih nekretnina s tvrtke na sebe kao fizičku osobu.

Nakon što su milijuni zarađeni na 060 profitu završili u luksuznim kvadratima valjalo je otpočeti proces likvidacije prezadužene tvrtke. Tu je završni dio posla obavio 'oženjeni' suda Mislav Kolakušić. On je 10 mjeseci nakon što ga je u ruke zapao vrući krumpir skoro tri milijuna kuna zadužene Media Imperium tvrtke jednim čarobnim potezom pera, sve završio u istom danu. Naime, donio je presudu kojom je stečajni postupak otvorio 22. ožujka 2016., imenovao stečajnog upravitelja iz Zagreba Ivana Prpića te istodobno zaključio stečajni postupak nad dužnikom.

U obrazloženju presude je naveo 'Odredbom članka 431. SZ-a određeno je da ako osobe ovlaštene za zastupanje dužnika po zakonu u roku od 15 dana ne podnesu popis imovine i obveza dužnika ili ako iz toga popisa proizlazi da dužnik ima imovinu koja nije dostatna za namirenje predvidivih troškova stečajnoga postupka te ako u roku od 45 dana nijedan vjerovnik ne predloži otvaranje stečajnoga postupka i ne predujmi sredstva za namirenje troškova postupka, smatrat će se da je dužnik nesposoban za plaćanje. U slučaju iz stavka 1. ovoga članka sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenoga stečajnog postupka. ...S obzirom da su u konkretnom predmetu ostvarene pretpostavke iz članka 431. SZ-a odlučeno je kao u izreci rješenja' - potpisao je Kolakušić.

Tako su voditeljica Irina Čulinović obogaćene za profit tvrtke i nekretnine, a osobođene neugodne omče višemilijunskog duga mogle kao ptice na grani odletjeti u nebeske visine novih uspjeha na privatnom i poslovnom planu. Uspjeh se dogodio i oženjenom Mislavu Kolakušiću jer nakon što je lakonski otvorio i zatvorio niz takvih postupaka u istom danu, zagrebačku sumornu stečajnu stvarnost zamijenio je sofisticiranim okružjem EU prijestolnice - Bruxellesom. Možda ova priča bude inspirativna za neki novi format emisije  'Ženim sina' gdje će se uprizoriti ženidba u prenesenom značenju te riječi.