Da je netko pokojnog hrvatskog ministra obrane Gojka Šuška početkom devedesetih godina prošlog stoljeća ili dok je trajao Domovinski rat pitao za kakvu se to Hrvatsku bori i kako ju zamišlja u budućnosti zasigurno ne bi rekao kako je vidi kao zemlju osiromašenih, zaduženih, ovršenih i bankrotiranih građana. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Vjerojatno ni u nekim mračnim snovima povratnik iz Kanade Gojko Šušak ne bi zamislio kako će u toj nekoj budućoj Hrvatskoj doći dan kada će ime njegove mlađe kćeri Jelene biti objavljeno na sudskoj oglasnoj ploči i to zato što će ju sustići ovrha. No, to se upravo dogodilo 25. ožujka ove godine kada je ime Jelene Šušak oglasio Općinski građanski sud u Zagrebu.

Naime, nad Jelenom Šušak ovrhu provodi Klinički bolnički centar Zagreb zastupan po ravnatelju Anti Ćorušiću. Kao što je poznato, radi se predsjedniku HDZ-ovog Odbora za zdravstvo. KBC Zagreb ovrhu je poduzeo preko opunomoćenog odvjetničkog ureda Smolčić i partneri iz Zagreba te javne bilježnice Suzane Serda Pavlović.

Zanimljivo je da se Jelenu Šušak, inače vlasnicu i direktoricu marketinške tvrtke, tereti za neplaćeni račun u iznosu od 197,68 kn i to još iz kolovoza 2015. godine. Na taj su iznos pridodane zatezne kamate, javnobilježnički trošak od 112,50 kn, odvjetnički trošak od 143,75 kn, predvidivi trošak od 93,75 kn, još jedan odvjetnilki trošak od 359,38 kn, odnosno sveukupno nastali i predvidivi trošak od 709,38 kn. Hrvatska je zemlja drakonskih ovršnih troškova pa zato svatko tko ostane dužan sto, 200 kuna na kraju plati 3 ili puta više dodatnih troškova.

Takva je sudbina sustigla i Šuškovu mlađu kćer pa se tako i ona dijeli sudbinu desetina tisuća ovršenih građana Hrvatske. Uzmemo li u obzir sadašnji trenutak u kojem životima naših ljudi dominiraju samo računi, dugovi, ovrhe i korona, onda se iz tog kuta doba u kojem je Gojko Šušak bio ministar i najbliži Tuđmanov suradnik čini na neki način podnošljivijim jer, iako smo imali stradanja u Domovinskom ratu, većina je građana vjerovala u neko perspektivnije sutra.

Tko je mogao zamisliti da će nakon ratnih devedesetih doći 'novo normalno' na globalnoj razini i dužničko ropstvo s ovršnim presudama. Baš kao u aktualnoj TV reklami 'nije bol cicija' mogli bismo reći 'nije ovrha cicija' jer nitko kao hrvatski ovrhovoditelji ne znaju tako darežljivo darivati svoje dužnike paketom stvarnih ili fiktivnih, nastalih i predvidivih troškova. 'Jesmo li se zato borili '- pitaju se sigurno mnogi kada vide u kojem smjeru ide naša zemlja i kako ovrhe sustižu skoro svakog građana Lijepe naše.