U Hrvatskoj svako malo izbije neki skandal kroz koji doznamo kako postoji siva sfera u kojoj posluju skoro pa ilegalni objekti koji udomljavaju najranjiviju skupinu - one starije, bolesne i nemoćne. Diljem Hrvatske kada se dogodi nesreća nerijetko i sa smrtnim posljedicama ispliva kako ti domovi nemaju ni minimalne tehničke uvjete a da odgovorne osobe posluju na rubu, poluilegalno ili čak posve nelegalno. Za sve se zapravo dozna prekasno, tek kada neki štićenik smrtno strada pa tek se onda oglase iz resornog Ministarstva. Kakve osobe vode takve domove, i kakvim osobama građani povjeravaju svoje ukućane starije životne dobi, vidljivo je iz priče koja slijedi....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kada je potkraj rujna prošle godine objavljena vijest kako je u Obiteljskom domu za starije "Providenca" u Dugom Ratu izbio požar u kojem su dvije osobe poginule mediji su objavili kako su prethodno na istoj adresi poslovali Obiteljski dom za starije i nemoćne osobe 'Lazar' a prethodno Dom za starije i nemoćne "Toleranca". Doznalo se kako sva tri ta doma nisu ispunjavali minimalne uvjete za pružanje socijalnih usluga. "Inspektori Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku od 2014. provodili su inspekcijski nadzor nad zakonitošću rada četiri puta. Pružatelj usluga bila je Hajdi Bellenfant, koja je smještaj starijim i nemoćnim osobama pružala kao fizička osoba, kao udruga te kao Dom 'Toleranca' i tvrtka 'Lazar', ali ni jednom nije imala rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalnih usluga sukladno odredbama članka 185. Zakona o socijalnoj skrbi", glasio je dio odgovora tada nadležnog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb.

Bellenfant je tada najavila zatvaranje doma, a iz podataka koji se mogu pronaći na internetu, doznaje se kako "Providenca", dom u kojem je izbio požar, pod tim imenom je poslovao upravo od kraja 2018. Bellenfante je na istom mjestu poslovala pod imenom Toleranca i Lazar. Inače, prema podacima sa Sudrega Hajdi Bellenfante od lipnja 2008. bila je direktorica u tvrtci Alma-Lex koju je registrirala na svojoj kućnoj adresi u Jadranskoj ulici u Dugom Ratu a direktor je bio Željko Mladina (39) iz Podstrane, inače vlasnik tvrtke Mladina, koji je sudjelovao na lokalnim izborima na listi SDP-a, HNS-a i HSU-a 2013. godine. U srpnju 2003. Bellenfant je osnovala tvrtku Monografija na istoj kućnoj adresi a ta je tvrtka ugašena u listopadu 2012. Bellenfant je bila i vlasnica obrta za njegu i trgovinu Tin ali i predsjednica Udruge za pomoć u prijevozu invalidnim i nemoćnim osobama s adresom u Iličkoj ulici u Splitu.

Dopredsjednik je bio Željko Mladina a tajnica Renata Velić. Također, na kućnoj adresi u Dugom Ratu Bellenfant je u lipnju 2016. osnovala i tvrtku Lazar za smještaj starijih i nemoćnih a i ta je tvrtka skončala u stečaju u svibnju 2020. godine. Iako Bellenfant sada ima 50 godina na internetu je moguće naći njezin profil na jednom amsterdamskom portalu za upoznavanja na kojem je objavila niz slika te istaknula kako ima 40 godina. Upisala je kako živi u Noord-Holland, odnosno provinciji Sjeverna Nizozemska. U medijima je objavljeno kako je u vrijeme dok je imala dom za starije i nemoćne Hajdi Bellenfant naplaćivala 5.000 kuna uslugu smještaja a da je naprasno preko noći otkazala štićenicima smještaj iako su po zakonu vlasnici domova dužni pronaći zamjenski smještaj. No, ime nekad poduzetne i kontroverzne vlasnice doma u Dugom Ratu netom je objavljeno na sudskoj oglasnoj ploči. Radi se o objavi rješenja suca Općinskog suda u Splitu Ivana Prančića koji je vodio jednostavni postupak stečaja nad imovinom Hajdi Bellenfant.

On je 11. listopada 2021. otvorio i istodobno zaključio jednostavni postupak stečaja nad njezinom imovinom. Istodobno, Hajdi Bellenfant olsobođena je plaćanja preostalih obveza u odnosu na čitav niz vjerovnika. Na prvom mjestu to je dospjeli dug prema Ministarstvu financija u iznosu 566 kuna koji je zaprimljen 1. rujna 2020. godine. Tu je i dug čija glavnica iznosi 1.000 kn prema Trgovačkom sudu u Splitu. Bellenfant je ostala dužna i Croatia osiguranju još u sprnju 2019. godine i to glavnicu od 873,00 kn, kamata u iznosu 520,60 kn, te trošak u iznosu 978,50 kn. Financijskoj agenciji RH ostala je dužna 220 kn naknada, te dvije osnove u iznosu 70 kn i 150 kn. U obrazloženju je napisano kako je FINA podnijela tom sudu prijedlog za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača nad imovinom potrošača Hajdi Bellenfant. Dužnica se nije očitovala po pozivu je li suglasna s tim postupkom pa se smatra da je samim tim iskazala suglasnost.

U sudskom rješenju vidljivo je sljedeće: 'Uvidom u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje koji vodi Financijska agencija utvrđeno je da za predmetnog potrošača na dan 11. listopada 2021. postoje evidentirane neizvršene osnove za plaćanje radi prisilnog ostvarenja tražbina u sveukupnom iznosu od 2.439 kn s osnova glavnice. Pri tome, treba napomenuti da za predmetnog potrošača postoje i evidentirane neizvršene osnove za plaćanje radi prisilnog ostvarenja tražbina u iznosu od 475 kn s osnova glavnice, međutim te tražbine predstavljaju tražbine vjerovnika koje su radi osiguranja ili radi naplate novčane kazne upisana u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje koji vodi Financijska agencija, a te se tražbine u smislu članka 79. a stavka 6. ZSP-a ne uzimaju u obzir kod utvrđivanja uvjeta za otvaranje jednostavnog postupka stečaja potrošača niti se jednostavni postupak stečaja potrošača na njih primjenjuje.

Nadalje, osnove za plaćanje koje na dan otvaranja jednostavnog postupka stečaja potrošača nisu evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje, a koje je Financijska agencija brisala iz tog Očevidnika istekom roka prema posebnom zakonu, daju sveukupan iznos od 208.777,01 kn s osnova glavnice, uslijed čega u odnosu na te tražbine nisu ispunjeni uvjeti za provođenje jednostavnog postupka stečaja potrošača, propisani odredbom članka 79. a stavka 3. ZSP, imajući u vidu da te tražbine zajedno s tražbinama koje su evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje prelaze iznos od 20.000,00 kuna s osnove glavnice. Na koncu, uvidom u potvrdu o insolventnosti sud je utvrdio da razdoblje u kojem je potrošač imao jednu ili više evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje neprekinuto traje 3618 dana' - piše u sudskom dokumentu.

Sud je utvrdio kako potrošač, odnosno Hajdi Bellenfant nema imovine a da je njezina tvrtka Monografija brisana iz sudskog registra. Utvrđeno je kako u razdoblju od 01. rujna 2018. do 31. kolovoza 2021. nije imala dohodaka. Sud je utvrdio i kako nema nekretnine na svoje ime. Utvrdio je da za potrošača ne postoje podaci o imovini. Zato je 11. listopada ove godine sudac Ivan Prančić zaključio osobno stečaj nad nekadašnjom vlasnicom doma za starije i nemoćne Providence koja je zbog poslovanja na rubu svojedobno zaradila dva optužna prijedloga. Inače, Bellenafant je ranije bila aktivna na Facebooku. Iz njezinog profila vidljivo je kako je bila udana za Argentinca ali i da je u potrazi za novim partnerom. Na Fejs profilu jedna od njenih zadnjih objava bila je i slika doma Tolerance ali to je bilo u rujnu 2015. godine u vrijeme dok je očito pokušavala animirati što veći broj štićenika u svoj dom na lokaciji koja je kasnije dospjela na zao glas zbog prošlogodišnjeg požara s dvoej mrtvih korisnika.