Netom je objavljena vijest kako je Velika Britanija sankcionirala Zagrepčanina Mihajla Perenčevića zbog njegovih poslova i blizine s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. No, nevolje nikada ne dolaze same. Moćna i super bogata dinastija Perenčević pretrpjela je neke udarce posljednjih mjeseci. Tako se odvjetnica Martina Perenčević, kći Mihajlovog brata Predraga, koji je postao zajedno s bratom poznat kroz aferu Pandora Papers zbog transfera silnih milijuna iz Rusije u porezne oaze, našla u sudskoj presudi koja je ujedno razotkrila kako je težak odvjetnički posao kada se dogodi zastupanje iz pakla. U istom sudskom dokumentu isplivala su imena nekoliko poznatih zagrebačkih odvjetnika. Svi su se našli na meti magistre vodnog prometa Marinele Monte Christo koja im je zamjerila otkazivanje punomoći i to zbog sukoba interesa. Na meti te 31-godišnje Zagrepčanke našao se i zaštitar koji je osiguravao teglenice na Savi njenog očuha s kojim je dugo u sporu. Sudski postupak otkrio je koliki stupanj ugroze mogu imati odvjetnici ako ne ispune očekivanja klijenata poglavito ako se isti nađu u stanju neubrojivosti i to na slobodi. Odvjetnica Nicole Kwiatkowski postala je poznata kroz zastupanje Udruge Franak. Iako se radi o teškom predmetu iz slučaja koji slijede jasno je kako je taj predmet 'mila majka' u odnosu na druga zastupanja. Proteklih desetljća neki su se odvjetnici iznimno obogatili i takvi su mamac mnogim mladim ljudima da se upuste u odvjetničko zanimanje. No, u tom poslu ne teku samo med i mlijeko, ne slijevaju se golemi novci već se događaju i teški slučajevi koji bi svima sa slabijim živcima trebali biti upozorenje prije nego što se upuste u tu profesiju. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Već smo ranije pisali kako je zagrebačka odvjetnica Martina Perenčević imala delikatno zastupanje kada je podigla tužbu za duševne boli protiv Hanza Medije u ime svog klijenta. Spor je izgubila ali taj slučaj objavljen pod naslovom: 'OBRANA KLIJENTA IZ PAKLA Članica dinastije Perenčević branila osuđenog okrutnog ubojicu - bjegunca i tražila lovu za njega zbog duševnih boli - Zagrebačka odvjetnica Martina Perenčević tužila je u ime Mladena Džidića, lica s Interpolove tjeralice, zbog članka iz Slobodne tražeći 75.000 kuna odštete a sveukupno je tražila 250 tisuća kuna od Hanza Medije'. Da odvjetnički posao nije nimalo lak a niti tako profitabilan vidljivo je bilo i iz našeg prethodnog teksta naslovljenog s: 'NEVOLJE KAMARADA IZ PANDORA PAPERSA Nećaka Putinovog zagrebačkog ortaka i tajkuna Mihajla Perenčevića zbog A1 Hrvatska završila na sudu - Kći Predraga Perenčevića koji je zajedno sa svojim bratom, puncem Emila Tedeschija jr., označen kao najkrupnija hrvatska riba povezana s ruskim predsjednikom, odvjetnica Martina Perenčević, nalazi se pred ovrhom...'.

Pisali smo još o jednom slučaju - onom zagrebačke odvjetnice Zrinke Prlić. Pod naslovom 'EPILOG IMOVINSKOG SPORA Poznata zagrebačka odvjetnica prijavila uspješnog poduzetnika i bivšeg pokeraša za prijetnje, dobio zabranu pristupa, prijetio mu zatvor - Odvjetnica Zrinka Prlić zastupa svoju majku koju je tužio zagrebačko-splitski poduzetnik Nikša Marinac, zbog spora su pale teške riječi pa je intervenirala policija i Općinsko državno odvjetništvo, spor se vodi na Kaznenom sudu u Zagrebu'. Pakao je, sudeći po tužbi koju je podigla pretrpjela i zagrebačka odvjetnica Vesna Rogulj. Vidljivo je to iz ranije objavljenog članka pod naslovom: 'GORE NE MOŽE Josip Radeljak urinom, fekalijama i nesnosnim smradom godinama zadavao strah susjedi odvjetnici, tako piše u optužnici sina bivšeg premijera - Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu zaprimljena je teška optužnica odvjetnice Vesne Rogulj koja bivšeg supruga glumica Ene Begović i Bebe Lončar predstavlja u mučkom svjetlu kao osobu koja svoje fekalije u maramici iznosi iz WC-a i štapićem razmazuje susjedi, za pomaganje optuženi i njegova kućna pomoćnica i majstor'.

Iako u prvi mah djeluje kako su navedeni slučajevi toliko teški i delikatni da se ne mogu nadmašiti priča koja slijedi dokaz je da, nažalost, uvijek ima gore od gorega. Naime, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu sutkinja Božica Barlović odlučivala je u kaznenom predmetu protiv optužene Marinele Monte Christo, zbog kaznenih djela iz članka 139. stavak 2. i 3. Kaznenog zakona povodom optužnice Općinskog kaznenog državnog odvjetništva iz Zagreba - OKDO od 29. ožujka 2022. godine. Nakon javne rasprave održane u prisutnosti zamjenice Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu Julije Pušćenik, optužene osobno i odvjetnika optužene Hrvoja Vukadina 25. travnja 2022. objavljena je presuda. Optužena Marinela Monte Christo (31), kćer Branka Novosela i Barice Kosanović... iz Zagreba, magistrica vodnog prometa, sa završenim prometnim fakultetom, zaposlena u vlastitom trgovačkom društvo "Monte Christo MMC" d.o.o., ....

'neudana, bez djece, bez imovine, vodi se drugi kazneni postupak u razdoblju od 29. rujna 2021. do 6. listopada 2021. u Zagrebu, u izrazito pogoršanom psihičkom stanju u kojem nije mogla shvatiti svoje postupanje a ni'vladati svojom voljom, u cilju da ustraši odvjetnicu Nicole Kwiatkowski, nakon što je došlo do otkazivanja punomoći o zastupanju i prekida poslovne suradnje, prvo 29. rujna 2021. ispred odvjetničkog ureda oštećene u Zagrebu, Prilaz Gjure Deželića kbr. 70, prilikom preuzimanja spisa od Nicole Kwiatkowski, istoj je rekla: „Vidit ćemo se mi još, nismo mi još gotovi“, a potom joj je 4. listopada 2021. poslala SMS poruku sadržaja: „S mojom mukom se ne igra!“ te je 6. listopada 2021. poslala poruku elektronske pošte s adrese elektronske pošte marinela....@gmail.com na više adresa elektronske pošte, kao i na elektronsku poštu Nicole Kwiatkowski u kojoj je napisala da predlaže sastanak s odvjetnicom koja ima 10 njezinih punomoći te ukoliko ju ne nađe na grobu njene bake i djeda da će ju pronaći u uredu, koje cjelokupno ponašanje je kod Nicole Kwiatkowski izazvalo osjećaj straha za vlastit život, dakle, u neubrojivom stanju drugome ozbiljno prijetila kakvim zlom da bi ga ustrašila, a kazneno djelo je počinjeno prema odvjetniku u obavljanju njegove djelatnosti; 6. listopada 2021. oko 06:20 sati u Zagrebu, Letovanićka bb, u izrazito pogoršanom psihičkom stanju i akutnom mahu ...... u kojem nije mogla shvatiti značenje svojeg postupanja niti vladati svojom voljom, prišla zaposleniku trgovačkog društva Alfa Razminiranje d.o.o. Zlatku Pesjaku koji je na toj adresi osiguravao tri riječna broda na rijeci Savi te ga pitala što on tu radi pa kada joj je odgovorio da čuva brodove, pitala ga je ima li još netko s njim pa kada je odgovorio da nema, rekla mu je da je to odlično jer neće biti svjedoka, otišla do svog vozila Audi A4 i uzela palicu za bejzbol te držeći tu palicu u rukama, u cilju da ustraši Zlatka Pesjaka, prišla imenovanome i rekla mu:

"Makni se od mene, razbit ću i tebe i auto!", nakon čega je, u cilju da nanese štetu, snažno udarala palicom po službenom vozilu trgovačkog društva Alfa razminiravanje , marke Citroen Nemo, registarske oznake ZG-xxxxx, na koji način je razbila bočno vozačevo staklo i vjetrobransko staklo, oštetila lim na krovu vozila i poklopcu motora pa kada je Zlatko Pesjak, u strahu za svoju sigurnost, izvadio mobitel da nazove pomoć, u daljnjem cilju da ustraši oštećenika Zlatka Pesjaka, udarila ga bejzbolskom palicom po lijevoj nadlaktici, uslijed čega mu je ispao mobitel iz ruke, a koje sve ponašanje je kod Zlatka Pesjaka izazvalo opravdan osjećaj straha za vlastiti život i sigurnost, a na koji način je oštetila trgovačko društvo Alfa Razminiranje d.o.o. za iznos od 13.326,46 kuna, dakle, u neubrojivom stanju drugome ozbiljno prijetila da će ga usmrtiti, te u neubrojivom stanju oštetila tuđu stvar, čime je ... pod točkom 1. počinila protupravno djelo zakonskih obilježja kaznenog djela protiv osobne slobode – prijetnjom - opisano u članku 139. stavak 2. i 3. Kaznenog zakona/11 te djelima opisanim pod točkom 2. počinila protupravno djelo zakonskih obilježja kaznenog djela protiv osobne slobode – prijetnjom – opisano u članku 139. stavku 2. Kaznenog zakona/11 i protupravno djelo zakonskih obilježja kaznenog djela protiv imovine – oštećenje tuđe stvari – opisano u članku 235. stavku 1. Kaznenog zakona/11.

Na temelju članka 158. stavak 2. Zakona o kaznenom postupku optužena Marinela Monte Christo se obvezuje na ime imovinskopravnog zahtjeva isplatiti oštećenom trgovačkom društvu "Alfa Razminiranje" d.o.o.... Bregana, iznos od 13.326,46 kuna, u roku od 15 (petnaest) dana od dana pravomoćnosti presude, pod prijetnjom ovrhe. Na temelju članka 148. stavak 1. u svezi članka 145. stavak 1. i 2. točka 1. i 6. ZKP/08 optužena Marinela Monte Christo se obvezuje podmiriti troškove kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 500 kuna te trošak provedenog psihijatrijskog vještačenja u iznosu od 5.750 kuna, u roku 30 dana od pravomoćnosti presude pod prijetnjom ovrhe. Presudom je određeno psihijatrijsko liječenje optužene Marinele Monte Christo u trajanju od 6 (šest) mjeseci. Optužena je upozorena da će 'biti prisilno smještena u psihijatrijsku ustanovu, ako do dana koji će biti određen rješenjem o njezinom upućivanju u psihijatrijsku ustanovu ne započne liječenje na slobodi' - piše u presudi.

Iz obrazloženja je vidljivo kako je OKDO u Zagrebu podiglo  optužnicu protiv optužene Marinele Monte Christo stavljajući joj na teret počinjenje opisanih kaznenih djela. Prije početka rasprave sud je u prisustvu vještaka psihijatra dr. Željka Marinića, ispitao optuženu radi ocjene njezine raspravne sposobnosti, pri čemu je nakon razgovora s optuženom na raspravi, svoj nalaz i mišljenje o istoj okolnosti dao i nazočni vještak. Vještak psihijatar dr. Željko Marinić je u svom nalazu i mišljenju naveo da je nakon kratkog razgovora sa optuženom prije početka rasprave, a i prilikom psihijatrijskog intervjua prilikom njezinog ponovnog ispitivanja kod Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu, utvrdio da je optužena bila prisvjesna, uredno orijentirana u svim pravcima, suradljiva i komunikativna. Aktualno iznosi da se već dva mjeseca nalazi u zatvorskoj bolnici u Zagrebu i da uredno uzima ordinirane lijekove. S obzirom na njezino sadašnje psihičko stanje, psihijatrijski vještak je mišljenja da ista može sudjelovati u raspravi, odgovarati na pitanja suda i drugih sudionika u raspravi te davati upute svome branitelju te je raspravno sposobna.

Optužena je pred sutkinjom izjavila da nije počinila djelo stavljeno joj na teret pod točkom 1., dok je počinila djelo stavljeno joj na teret pod točkom 2. optužnice. Citiramo dijelove presude: 'U svojoj obrani koju je dala na raspravi pred sudom 21. travnja 2022. godine, optužena je navela da u odnosu na točku 1. optužnice, priznaje navode iste, osim u dijelu gdje je se tereti da je dana 6. listopada 2021. godine poslala e-mail poruku Nicole Kwiatkowski jer je točno da je tu e-mail poruku koja se nalazi na listu 17 spisa, poslala na više adresa i više osoba. Sve što se navodi u toj poruci se ticalo tih osoba, a između ostalog i odvjetnice Martine Perenčević i ona je odvjetnica kojoj je optužena unaprijed potpisala deset punomoći. Na nju se i odnosio navod u ovoj poruci da predlaže sastanak i da ukoliko je ne nađe na grobu njene bake i djeda da će je pronaći u uredu. Dodala je da je tu poruku napisala upravo zato što je odvjetnicu Perenčević sretala na Mirogoju i zna gdje se nalazi grob njezine bake i djeda.

Poruku je poslala i oštećenoj Nicole Kwiatkowski iz razloga što je sa njom imala nesuglasice vezane uz sudske postupke u kojima ju je ona zastupala, jer je držala predmete bez da je po njima postupala na vrijeme, a unaprijed je uzimala novčana sredstva za zastupanje te je dodala da je ona bila osoba koja je rekla da dođe u njezin ured po svoje spise, a nije optužena nju zvala. Na poseban upit suca zbog čega je napisala u poruci da jedina koja je bila moralna i ispostavila je račun je odvjetnica Perenčević, koju nije upoznala, optužena je navela da to ne može objasniti i da je kao što je rekao vještak, očito bila neuračunljiva. U odnosu na točku 2. optužnice, optužena je navela da su u to vrijeme u obitelji imali konflikt i cijeli dan je imala nekakve prekršaje i točno je da je došla na ovo mjesto događaja sa bejzbol palicom, jer je imala osjećaj da ju stalno netko prati. Tamo se nalazio oštećeni, kojega prije toga nije nikada vidjela niti poznavala, a nije ga vidjela niti nakon događaja te priznaje počinjenje ovog djela u cijelosti.

Na poseban upit branitelja da se optužena izjasni što je mislila pod time da je oštećenoj Nicole Kwiatkowski ispred ureda rekla "vidjet ćemo se mi, nismo još gotovi", ista je navela da je time mislila na spor koji se vodio pred Trgovačkim sudom, a u kojem ju je oštećena zastupala i to iz razloga što stečajna upraviteljica u tom sporu nije htjela promijeniti odvjetnika, odnosno, osobu koja ju je zastupala. U odnosu na navod u SMS poruci koju je optužena poslala "sa mojom mukom se ne igra", ista je izjavila da je također mislila na jedan spor u kojem ju je zastupala oštećena, gdje je jedan čovjek pao u rijeku Dravu, a oštećena je držala taj spis 6 godina u ladici te nije po njemu postupala' - piše u presudi. U tijeku dokaznog postupka sud je razmotrio čitav niz materijalnih dolaza. 'Nakon provedenog dokaznog postupka, ocjenjujući sve provedene dokaze, kako pojedinačno, tako i u njihovoj ukupnosti i u povezanosti s obranom optužene, sud je nedvojbeno utvrdio da je optužena Marinela Monte Christo u stanju neubrojivosti ostvarila kaznena djela pobliže navedena optužnicom. Ispitana pred policijskim istražiteljem dana 01. prosinca 2021. godine, svjedokinja Nicole Kwiatkowski je navela da je zaposlena u vlastitom odvjetničkom uredu na adresi u Zagrebu, Prilaz Gjure Deželića 70, gdje osim nje rade i njezini suradnici, odvjetnički pripravnik Marko Kraljević, a zajedno sa njom dijeli uredi njezina prijateljica, odvjetnica Mihaela Vilus.

U proljeće 2014. godine, u njezin ured je došla optužena i njezin otac, Veljko Kosanović te su od nje tražili da ih zastupa u predmetima njihovog poduzeća "Marinela Nautika" j.d.o.o. i obrta Veljko Kosanović – obrta za izgradnju plovila. Ona je na njihov zahtjev preuzela zastupanje nakon što su joj isti potpisali punomoć. Glede navedenog poduzeća i obrta, ona je za poduzeće i obrt odlazila na rasprave koje su se održavale na Trgovačkom sudu u Zagrebu, Općinskom sudu u Metkoviću te Općinskom sudu u Velikoj Gorici, a radilo se o 4 spora sa tim da je jedan od sporova do sada riješen pravomoćno, a u spor su optužena i njezin otac izgubili te su morali platiti sudske troškove, dok ostala tri spora još uvijek nisu riješena i njihov postupak je u tijeku te ona još uvijek, na zahtjev stečajne upraviteljice Vidonije Miletić Puklavec, vodi predmet stečajne mase iza poduzeća "Nautika Marinela" j.d.o.o. na Trgovačkom sudu u Zagrebu protiv poduzeća iz Češke koje je ostalo dužno poduzeću "Nautika Marinela". Početkom 2021. godine koje nje je u ured došla optužena, za koju je nakon par mjeseci saznala da je promijenila svoje prezime i da se zove i preziva Marinela Monte Christo koja joj je tada priopćila da ju je tužio njezin otac Veljko Kosanović zbog imovine obrta i poduzeća i da se vodi postupak zbog nasilja u obitelji u kojem postupku je ona okrivljena te je od nje tražila da ju zastupa u postupku očeve tužbe za imovinu kao i za obranu u postupku nasilja u obitelji. Ona joj je već tada rekla da ju ne može zastupati, jer bi tada bila u sukobu interesa, jer već zastupa nju i njezinog oca u ranijim predmetima.

Obzirom je optuženoj rekla da je ne može zastupati u tim predmetima, predložila joj je da je u postupku imovine, kao i postupku nasilja u obitelji, zastupa njezina prijateljica, odvjetnica Mihaela Vilus, na što je optužena pristala te je za navedene predmete potpisala punomoć odvjetnici Mihaeli Vilus. U mjesecu srpnju 2021. godine, odvjetnica Mihaela Vilus ju je obavijestila da joj je optužena otkazala punomoć u daljnjem zastupanju, a kada je optužena došla u ured kod Mihaele Vilus radi preuzimanja predmeta tada je došla i do nje te ju je tražila otkazivanje zastupanja u predmetu koji se vodi pred Općinskim sudom u Zadru. Nakon njezinog zahtjeva, predala joj je spis koji se odnosio na isporuku broda, a u kojem predmetu je optužena bila tužitelj. Nadalje, dana 31. kolovoza 2021. godine za vrijeme dok se u svom uredu nalazila zajedno sa Markom Kraljevićem i Mihaelom Vilus, u ured je došla optužena koja je rekla da je sve u redu, da je njezin otac povukao tužbe protiv nje i da je stavio punomoći kojima ju opunomoćuje da ga zastupa u predmetima protiv optužene, uključujući i kazneni predmet za nasilje u obitelji. Tada ju je pitala od kuda je to njoj poznato te je optuženoj napomenula da ju njezin otac Veljko nije kontaktirao niti dolazio do nje u ured, a optužena joj je na to odgovorila da je ona to saznala.

Nakon što je optužena napustila njezin ured, odmah je izvršila provjeru na e-komunikaciji sa sudovima kako bi vidjela da li je Veljko Kosanović predao punomoć da ga zastupa i tada je utvrdila da joj je stavljena punomoć u zastupanju u predmetu na Trgovačkom sudu i zastupanje u kaznenom predmetu kod Općinskog suda u Velikoj Gorici. Nakon što je utvrdila da su dostavljene punomoći na kojima je pisalo njezino ime da zastupa Veljka Kosanovića, tada je istog kontaktirala putem telefona i od njega je saznala da ju nije opunomoćio za navedene predmete iz kojeg razloga je kontaktirala njegovog odvjetnika Zvonimira Rajića i upozorila ga na promjene u predmetu kako bi mogao reagirati da ne bi nastala šteta. Ona je nakon toga obavijestila Općinski sud u Velikoj Gorici i Trgovački sud u Zagrebu da nije opunomoćena u zastupanju Veljka Kosanovića nakon čega je pristupila u prostorije II PP Zagreb kako bi podnijela prijavu za krivotvorenje, a kolega Zvonimir Rajić je podnio prijavu u I PP Zagreb. Sljedeći dan ju je optužena nazvala na njezin broj mobitela 098/...... sa mobilnog telefona pozivnog broja 095/.... te ju je upitala kako je mogla prijaviti krivotvorenje, jer da ona sad zbog toga ima problema i da to njoj otac Veljko podmeće, a ona joj je tada rekla da je prijavila nepoznatog počinitelja kako bi uklonila štetu za sebe i osobu koja vodi sporove na sudu.

Navela je da joj je poznato, a po izjavama njezine prijateljice Mihaele Vilus da ju je optužena putem telefona često kontaktirala, ostavljala joj poruke za brisačem njezinog vozila u kojima je navodila da ju voli, da ju mora zaštititi, što je njezinu prijateljicu Mihaelu jako opterećivalo, jer je u to vrijeme išla na operaciju i nije radila. Poznato joj je po pričanju Mihaele Vilus da je dana 29. rujna 2021. godine u njezino dvorište i bez njezinog znanja došla optužena te joj je i dalje ponavljala iste riječi da će ju zaštititi i da će joj pomoći, čime je kod Mihaele stvarala uznemirenost, a kako se Mihaela loše fizički osjećala. Mihaelina majka je optuženu fizički udaljila iz dvorišta. O navedenom ju je Mihaela obavijestila telefonom, a dok su razgovarale njoj je dolazio poziv od optužene, a koji poziv je uzvratila nakon što je završila poziv sa Mihaelom te je optužena u razgovoru tražila da joj preda spis koji je vezan uz stečaj poduzeća "Marinela Nautika" j.d.o.o., a ona joj je na to rekla da joj ne može dati predmet, jer joj punomoć jedino može otkazati stečajna upraviteljica, na što joj je optužena rekla da će ona to riješiti sa stečajnom upraviteljicom, a potom je zahtijevala da joj preda sve njezine papire, ana što joj je rekla da može doći po drugu dokumentaciju, a u razgovoru joj je naglasila da njezinu prijateljicu Mihaelu ostavi na miru, jer se ista oporavlja od operacije.

Obzirom na sva ranija događanja, i ponašanje optužene, o navedenom je razgovarala sa svojim pripravnikom Markom Kraljevićem i došli su do zaključka da bi bilo najbolje da dokumentaciju optuženoj predaju van odvjetničkog ureda, odnosno ispred, kako ne bi imali neugodnosti, što su i učinili, kada je nedugo nakon telefonskog kontakta optužena došla ispred njezinog ureda i pozvonila na portafon na koje zvonjenje se javio Marko Kraljević i rekao optuženoj da će zajedno sa njom sići ispred ureda i da će donijeti dokumentaciju. Tada je Marko uzeo fascikl u kojemu se nalazila dokumentacija optužene i nakon toga su zajedno izašli ispred ureda na ulicu gdje je Marko optuženoj predao fascikl, a koji primitak je optužena i potpisala. Nakon što je potpisala preuzimanje dokumentacije, optužena im se obratila riječima "Šta se vi mene bojite?", a na što joj je Marko rekao da se nje ne boje, da bi onda ponovno upitala zašto ju onda primaju na ulici te joj je Marko na to rekao da ona zna dobro zašto ju primaju na ulici, a na to je optužena dodala "Vidjet ćemo se mi još! Nismo mi još gotovi!".

Marko joj je na to rekao da više nema potrebe da se viđaju i nakon toga je optužena otišla, dok su se ona i Marko vratili u ured. Na poseban upit da li se u vrijeme dok su se nalazili ispred odvjetničkog ureda i predavali optuženoj dokumentaciju, nalazila neka druga osoba u neposrednoj blizini koja je mogla čuti njihov razgovor, svjedokinja je navela da je jedino susjeda koja živi u zgradi gdje se nalazi njezin ured, M. M., mogla vidjela da su ona i Marko stajali sa optuženom ispred ureda, a misli da nije mogla čuti o čemu su razgovarali. Dana 04. listopada 2021. godine u 10,02 sati sa mobilnog telefona optužene na svoj mobitel zaprimila je SMS poruku sadržaja "S mojom mukom se ne igra!" na koju poruku nije odgovarala niti je nazivala optuženu. Dana 06. listopada 2021. godine u 08,50 sati dok se nalazila ispred zgrade, s prozora joj je mahnuo muž da dođe u stan te joj je tada rekao oda ju je maloprije zvala Mihaela Vilus, na koji poziv se on javio te mu je rekla da ju nazove, jer joj je optužena ostavila sjekiru na poklopcu motora njezinog vozila koje je bilo parkirano u dvorištu kuće u Velikoj Gorici.

Ona je odmah nazvala Mihaelu, koja joj je to sve ispričala, a dok su razgovarale, primijetila je da je jako uznemirena. Nakon razgovara sa Mihaelom, otišla je u svoj ured gdje je pila kavu sa svojim djelatnikom, Markom Kraljevićem, a za koje vrijeme joj je na njezinu e-mail adresu nicole....@gmail.com“, u 09,56 sati stigla e-mail poruka sa adrese „marinela....@gmail.com“, koji je osim njoj bio upućen na još veći broj e- mail adresa raznih odvjetnika, koji e-mail je bio sadržaja da optužena opisuje i navodi da ne voli odvjetnike i spominje osobe i prezimena Pripuz, Zdravko Mamić, spominje kamate te navodi da predlaže sastanke sa odvjetnicom koja ima deset njezinih punomoći i da ukoliko je ne pronađe na grobu njene bake i djeda da će je pronaći u uredu, a koji tekst je kod nje izazvao strah i uznemirenost i uvjerena je da se to odnosilo na nju zbog čega je odmah pristupila u službene prostorije II PP Zagreb gdje je podnijela kaznenu prijavu i stavila prijedlog za kazneni progon protiv optužene. Dan ili dva nakon što je podnijela kaznenu prijavu protiv optužene, njoj je nepoznati počinitelj izvršio oštećenje ploče sa imenom njezinog odvjetničkog ureda koja je postavljena na pročelju zgrade gdje joj je ured, a oštećenja su bila u vidu da je oštrim predmetom napisan tekst "Kukavica", a na ploči njezine prijateljice Mihaele Vilus, koja je postavljena odmah do tekst "Izdajica" i logo poduzeća optužene. Zbog navedenog događaja na objektu gdje se nalazi njezin ured instalirala je video - nadzorni sustav iz sigurnosnih razloga, jer još uvijek živi u strahu i boji se da će joj optužena nešto učiniti.

Na postavljeni upit koliko dugo poznaje optuženu, svjedoka je navela da ju poznaje od 2014. godine kada je prvi put došla u njezin ured, a sa istom je kontaktirala samo kada se nešto događalo u predmetima, a kada je optužena došla u sukob sa svojom obitelji tada ju je jako često zvala u ured i radila je na nju pritisak zbog stečaja njezinog poduzeća "Marinela Nautika" j.d.o.o. Na upit kako se prema njoj u tim kontaktima optužena ponašala, svjedokinja je izjavila da je ponekad bila smirena, a ponekad je komunicirala povišenim tonom glasa, čemu nije pridavala pozornost, jer se bavi poslom u kojemu dolazi do raznih problema i raznih reakcija ljudi. Na upit kako se osjećala u vrijeme događaja kada joj je optužena poslala e-mail i kada je razgovarala sa njom i Markom Kraljevićem ispred njezinog ureda, kao i u drugim telefonskim kontaktima, svjedokinja je navela da se kod predaje predmeta optuženoj osjećala uznemireno, a nakon primitka e-maila osjećala je strah i uznemirenost da će joj optužena nešto učiniti, a taj strah je bio jako izražen kod nje oko 3 tjedna. Navela je da nije tražila stručnu psihološku pomoć, već je koristila tablete za smirenje, a strah je malo popustio kada je saznala da se optužena nalazi u istražnom zatvoru. Ispitana na raspravi pred sudom, dana 21. travnja 2022. godine, svjedokinja Nicole Kwiatkowski je navela da je krajem osmog mjeseca 2021. godine optužena došla u njezin odvjetnički ured, gdje joj je rekla da je njezin otac, Kosanović Veljko u neke od predmeta na sudu stavio njezinu punomoć i povukao kaznene prijave.

Ona je to provjerila putem e-komunikacije te je stvarno utvrdila da ti spisi postoje, međutim, da u tim predmetima nije nikome potpisala punomoć, a o tome je onda razgovarala sa gospodinom Kosanovićem i sa odvjetnikom za kojeg je vidjela da ga zastupa u tim predmetima. Par dana nakon toga je u njezin ured došla optužena te joj je rekla da joj je napravila probleme. Nakon toga ju je u devetom mjesecu nazvala odvjetnica Mihaela Vilus, sa kojom dijeli kancelariju, a koja je tada bila odsutna zbog bolesti i imala je tešku operaciju i ista joj je rekla da je optužena ušla u njezino dvorište od kuće i da ju je njezina majka izgurala iz dvorišta. Sat vremena nakon toga ju je nazvala optužena koja joj je rekla da želi doći u odvjetnički ured, da joj pripremi neke od njezinih spisa, u kojima je bila stranka. Optužena je onda i došla do ureda i dogovorila se sa svojim vježbenikom da ju ne prime u ured, jer se već tada osjećala nelagodno i oboje su onda izašli ispred ureda na ulicu. Optužena je onda pitala zašto ju primaju na cesti, odnosno, da li je se boje, na što je njezin vježbenik, Marko Kraljević, odgovorio da su čuli za događaj sa Mihaelom Vilus. Optužena je tada uzela ove predmete koje su donijeli i potpisala da su ti predmeti završeni, odnosno, potpisala je preuzimanje te joj se prilikom odlaska obratila i rekla je "nije to još gotovo, vidjet ćemo se još".

Sjeća se da je, dana 6. listopada 2021. godine, kada je šetala pse ispred zgrade gdje stanuje, vidjela svog supruga koji je bio malo dalje i koji joj je sa balkona mahnuo da dođe u stan. Po dolasku joj je suprug rekao da nazove Mihaelu, a što je ista i učinila. U telefonskom razgovoru joj je Mihaela rekla da je optužena došla kod nje u dvorište kuće u kojoj stanuje i da joj je ostavila sjekiru položenu na krovu ili prednjem dijelu automobila, ne može se sjetiti. Tada je Mihaeli rekla da to prijavi policiji, a dok je još sa njom telefonirala vidjela je da je dobila elektroničku poruku na svoju e-mail na adresu nicole...@gmail.com. Ta poruka je bila zbrkana, a vidjela je da je ona bila upućena i drugim ljudima, odnosno i na druge adrese i iz nje je zaključila da ju optužena ima namjeru fizički napasti ukoliko nešto ne učini, pri čemu ne zna zbog čega, a taj e-mail ju je uzrujao da je stoga podnijela prijavu policiji. Naglasila je da je par dana prije toga od optužene dobila SMS poruku u kojoj je napisala da se "sa mojom mukom ne igra". Na tu poruku joj nije ništa odgovorila, a također nije odgovorila niti na ovu elektroničku poruku koju je dobila putem e-maila, a niti je nakon toga više vidjela optuženu. Na poseban upit suca, svjedokinja je navela da je ovaj navod iz elektroničke poruke gdje se spominje grobnjezinog djeda i bake, shvatila da ako ona ne umre prije da će onda nakon što se nađe sa optuženom.

Navela je da nije nikada u razgovoru sa optuženom spominjala svog djeda ili baku. Na poseban upit suca, izjavila je da je točno da je optuženoj i njezinom ocu dala punomoć koji su joj oni potpisivali, a gdje ih je zastupala u nekim predmetima na Trgovačkom sudu i Općinskom sudu te se nije radilo o deset punomoći, nego zastupanju u pet, šest predmeta, a budući, bez obzira, na traženje optužene nije htjela preuzeti zastupanje u predmetima u kojima je smatrala da neće biti uspjeh. Na poseban upit ZODO Zagreb da li je svjedokinja imala saznanja da bi optuženu zastupali i drugi odvjetnici, ista je navela da nije imala saznanja da bi istu u vrijeme kada ju je ona zastupala, zastupao netko drugi, već je u predmetima koje je dobila u zastupanje, znalo biti odvjetnika koji su ranije, prije nje, zastupali optuženu, a kojima je ona otkazala i onda je opunomoćila nju. Na upit da li se optužena žalila na neke druge odvjetnike u razgovoru sa njom, svjedokinja je navela da nije. Ispitan pred policijskim istražiteljem, svjedok Marko Kraljević je naveo da je zaposlen u odvjetničkom uredu na adresi u Zagrebu, Prilaz Gjure Deželića 70, kao odvjetnički vježbenik u odvjetničkom uredu Nicole Kwiatkowski.

U istom uredu svoj radni prostor ima i odvjetnica Mihaela Vilus, prijateljica od Nicole Kwiatkowski. Sa Mihaelom Vilus usko surađuju glede određenih predmeta i postupanja. On je u odvjetničkom uredu zaposlen unazad 3 i pol godine i poznato mu je da je njegova kolegica i poslodavac Nicole Kwiatkowski vršila zastupanje stranaka optužene i njezinog oca Veljka Kosanovića. Osobno nije radio po tim predmetima te mu stoga nisu poznati ni svi detalji iz tih predmeta. Dodao je da je nakon određenog vremena zastupanje u nekim predmetima osobe Marinele Monte Christo, jer je ista otkazala punomoć njegovoj kolegici Nicole Kwiatkowski, a što se dalje događalo u tim zastupanjima, nije mu poznato, osim što je naveo da je negdje u mjesecu srpnju 2021. godine obavijestila odvjetnica Mihaela Vilus da joj je optužena otkazala sva daljnja zastupanja u njezinim predmetima te ga je stoga zamolila da napravi popis svih predmeta u kojima su vršili zastupanje optužene i da joj preda svu dokumentaciju, a prilikom preuzimanja da ona potpiše potvrdu o preuzimanju.

On je na traženje kolegice Mihaele izvršio popis svih predmeta, iste je uredno složio te ih je osobno predao u njihovom uredu kada je prilikom preuzimanja optužena potpisala potvrdu koju je kasnije predao Mihaeli. Nakon što je optuženoj predao dokumentaciju ponudio se da joj pomogne istu odnijeti do njezinog vozila, a koje je bilo parkirano ispred zgrade u kojoj se nalazi njihov ured, a kada je stvari stavljao u vozilo marke Audi A3, u prtljažnom prostoru uočio je sjekiru i baseball palicu te je tada optuženu pitao što će joj to, a ista mu je onda odgovorila da nikad ne znaš i da to treba imati sa sobom. Od tada optuženu nije vidio sve do kraja mjeseca kolovoza 2021. godine kada su se u uredu nalazili on, Nicole i Mihaela, kada je u ured došla optužena, bez najave dolaska, a ista se zvonjenjem na portafon predstavila kao poštar. Nakon što je ušla u ured zamolila ga je da ne spominje njezino ime, jer joj je poznato da ju prisluškuju. Tada se optužena obratila odvjetnici Nicole dajući joj informaciju da je njezin otac Veljko Kosanović iskoristio njene punomoći da bi povukao sve tužbe koje njezin otac ima protiv nje te je nakon toga optužena rekla da se sada neće čuti neko vrijeme te je napustila ured.

Nakon što je optužena napustila ured, odvjetnica Nicole je provjerom u sustavu e-komunikacije utvrdila da se najvjerojatnije radi o krivotvorenim punomoćima zbog čega je sam događaj prijavila u II PP Zagreb i o tome obavijestila sudove. Poznato mu je da je optužena, nakon saznanja da ju je Nicole prijavila i da nisu povjerovali u njezinu priču o tome da je njezin otac predao punomoći, počela je sa uznemiravanjem odvjetnice Mihaele Vilus, pišući joj razne poruke, ostavljajući joj poruke na njezinom vozilu. U tom razdoblju odvjetnica Mihaela Vilus otišla je na operaciju bila je na bolovanju i poznato mu je da joj je dana 29. rujna 2021. godine optužena došla na kućnu adresu gdje je Mihaelina majka reagirala na način da ju je istjerala iz dvorišta, obzirom je optužena uznemiravala Mihaelu koja je bila u lošem zdravstvenom stanju. Istog dana je optužena nazvala njegovu kolegicu Nicole te joj je rekla da bi ona došla po svoj spis koji se nalazi kod njih u uredu, na što joj je Nicole rekla da može doći. Nakon što je Nicole završila razgovor, rekla mu je da je optužena jako uznemirenja iz kojeg razloga se bojala pustiti ju u red zbog njihove sigurnosti pa su donijeli odluku da obavijeste policiju, što su i učinili, a da pismena optužene istoj predaju na ulaznim vratima u zgradu. Kada je optužena pozvonila na portafon, on i kolegica Nicole izašli su ispred ulaza u zgradu.

On je nosio spis od optužene i kada su se susreli kod ulaznih vrata optužena im je rekao da što se oni boje nju pustiti u ured, na što joj je odgovorio "Tebe se nitko ne boji! A ti dobro znaš zašto ne možeš u ured i šta si sve radila!", nakon čega joj je u ruke predao spis, a optužena je rekla "Vidit ćemo se mi još!", a on joj je na to rekao "Nemamo se mi potrebe više viđati!", a ona je na to dodala "Ima, ima, nije ovo još gotovo!", nakon čega su se razišli. Sjeća se da je dana 4. listopada 2021. godine u jutarnjim satima išao na posao, kada ga je na njegov mobitel nazvao suprug odvjetnice Nicole Kwiatkowski, Mihajlo te mu je rekao da je Mihaela Vilus na poklopcu motora svog vozila našla sjekiru i rekao mu je da se pripazi, jer izgleda da optužena luduje. kada je tog dana došao u ured nedugo nakon toga u ured je došla i Nicole i kada su zajedno po običaju u prostoru kuhinje pili kavu i za vrijeme dok su pili kavu, njegova kolegica Nicole dobila je e-mail poruku od optužene, koju poruku je i on pročitao i vidio je da se u toj poruci obratila većem broju osoba spominjući u sadržaju poruke osobe prezimena Pripuz, Zdravka Mamića, riječi "kamate" te predlaže sastanak sa odvjetnicom koja ima 10 njezinih punomoći, a ukoliko istu ne pronađe na grobu njene bake i djeda da će je pronaći u uredu, za koje riječi mu je Nicole rekla da su te riječi upućene njoj, a on je to isto tako shvatio. Dodao je da Nicole, nakon što je pročitala poruku, nikada nije vidio tako ustrašenu i uznemirenu kao tada. Nakon što su pročitali poruku, zajedno su došli u II PP Zagreb u Zagrebu, Ilica 245 gdje je Nicole podnijela kaznenu prijavu protiv Marinele Monte Christo zbog kaznenog djela "Prijetnja". Nakon tog događaja, na pločama odvjetničkog ureda koje su postavljene na pročelju zgrade uočio je oštećenja na način da je nepoznata osoba oštrim predmetom na ploči njihovog odvjetničkog ureda napisala tekst "Izdajica", a na ploči Mihaele Vilus "Kukavica" te je bio ucrtan logo poduzeća optužene. O navedenom oštećenjima je Nicole obavijestila policiju koji su izašli na mjesto događaja, a iz sigurnosnih razloga Nicole je na odvjetničkom uredu instalirala videonadzorne kamere.

Na poseban upit da li svjedok može opisati kako je dalje reagirala Nicole na sva ta događanja ranijih prijetnji, kao i na oštećenje ploče njezinog ureda, isti je naveo da je zbog toga bila jako zabrinuta pa sve dok nisu dobili saznanja da se optužena nalazi u istražnom zatvoru. Na upit da li je optužena izravno ili neizravno u vrijeme ovih događanja njemu prijetila, svjedok je naveo da mu ista nikada nije upućivala prijetnje, osim što su mu ta događanja remetila njegove radne obaveze i na neki način stvarale nelagodu na poslu. Ispitan pred policijskim istražiteljem dana 8. studenog 2021. godine, svjedok Zlatko Pesjak je naveo da je zaposlen u poduzeću TD Alfa Razminiranje i Security d.o.o., sa sjedištem u Brezju, Malogorička 11, gdje obavlja poslove zaštitara te je dana 05. listopada 2021. godine u 22,00 sati po nalogu tvrtke bio raspoređen na osiguranje tri riječna broda usidrena u koritu rijeke Save kod Letovaničke ulice, a koji posao osiguranja brodova je obavljao do dana 06. listopada 2021. godine do 08,00 sati, prilikom kojeg osiguranja je koristio službeno vozilo marke Citroen Nemo, registarske oznake ZG-......-HM u vlasništvu navedenog poduzeća. Dana 6. listopada 2021. godine oko 06,20 sati primijetio je da se do mjesta gdje je osiguravao brodove približava osobno vozilo marke Audi A4, bijele boje, dok se registarske oznake više ne sjeća, koje vozilo je stalo odmah do njega i iz istog je izašla njemu nepoznata ženska osoba, starosti oko 35 godina, visine oko 170 cm, odjevena u crveni prsluk, dok je na glavi imala šilt kapu, koja ga je upitala što radi ovdje, na što joj je odgovorio da osigurava brodove i da je svima zabranjen pristup na iste, osim ako se nalaze na popisu osoba koja je dozvoljen pristup.

Na to ga je upitala da li sam osigurava brodove, što je svjedok potvrdio, da bi mu ista odgovorila da je to super iz razloga što neće biti svjedoka te je iz vozila u ruke uzela bejzbolsku palicu i rekla mu je da se makne odavde, jer će razbiti i njega i vozilo, na što je prišla do njegovog službenog vozila marke Citroen Nemo i sa palicom počela udarati po vozilu u predjelu vozačevog bočnog stakla kao i vjetrobranskog stakla koje je razbila, a zatim i po krovu vozila gdje se nalaze nosači od plastike i poklopcu motora, koje dijelove vozila je udubila. Na to je uzeo mobitel i krenuo je zvati voditelja, na što se navedena ženska osoba okrenula prema njemu i rekla mu je "Samo ti zovi policiju", a potom ga je palicom udarila po lijevoj nadlaktici ruke, uslijed čega mu je pao mobitel, a nakon navedenog je ta ženska osoba otišla do vozila marke Audi A4, sjela u vozilo u koje je odložila palicu te mu je tom prilikom rekla da su to njezini brodovi, nakon čega se sa vozilom udaljila prema mjestu Borovje i dalje u nepoznato. Prilikom navedenog događaja, osjetio je strah za vlastiti život, kao i vlastitu sigurnost, s obzirom da ga je navedena ženska osoba, koju ne poznaje od ranije, fizički napala sa palicom nakon izrečenih prijetnji i oštećenja službenog vozila te je navedene prijetnje, kao i fizički napad od strane ženske osobe shvatio ozbiljno i bio je u velikom strahu da ga ista ne nastavi dalje fizički napadati sa bejzbolskom palicom koju je držala u ruci.

Svjedok je dodao kako je prilikom navedenog fizičkog napada na njega, kao i prilikom lupanja po vozilu, navedena ženska osoba bila agresivna i sva u bijesu, odnosno, njezino ponašanje je odavalo sumnju da je spremna svašta učiniti, pa tako i njemu nanijeti ozbiljnije ozljede, što je kod istog izazvalo veliki strah i bojazan za vlastiti život. S obzirom na sumnju u ubrojivost optužene, prije podizanja optužnice provedeno je njezino psihijatrijsko vještačenje po vještaku psihijatru, dr. Željku Mariniću, iz čijeg pisanog nalaza i mišljenja od 10. veljače 2022. godine, proizlazi da se tijekom obrade optužena Marinela Monte Christo deklarirala kao osoba čije se intelektualno funkcioniranje odvija na boljem prosječnom nivou i kod koje se već duže vrijeme bilježi sumanuta i psihopatološka produkcija' - piše u sudskom dokumentu. Liječnik je precizno naveo dijagnozu te iznio mišljenje o neubrojivosti. Preporučio je sudu izricanje psihijatrijskog liječenja koje je potrebno provesti putem institucije prisilne hospitalizacije u odgovarajućoj psihijatrijskoj ustanovi kako bi se umanjila mogućnost ponavljanja kaznenih djela i praktički otklonila opasnost za okolinu.

'Ukoliko optužena ne bi bila uključena u liječenje, postoji značajna vjerojatnost od ponavljanja kaznenih djela pa i težeg stupnja. Nadalje, vještak je naveo da sadašnje psihičko stanje ispitanice nije kompenzirano, no ona je u mogućnosti sudjelovati u sudskom postupku, odgovarati na pitanja suda i ostalih sudionika u raspravi, kao i davati upute svom branitelju te je mišljenja da je raspravno sposobna u okviru svojih mogućnosti' - piše u presudi. 'Sud je u cijelosti prihvatio i nalaz i mišljenje vještaka psihijatra dr. Željka Marinića, kao i dopunu predmetnog nalaza i mišljenja, koji je dan po pravilima struke, na temelju raspoložive liječničke dokumentacije za optužene i na temelju stručnog znanja i iskustva u takvim i sličnim predmetima' - piše među ostalim u poduljoj presudi. Odlučeno je da optužena Marinela Monte Christo podmiri troškove kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 500 kuna te trošak provedenog psihijatrijskog vještačenja u iznosu od 5.750 kuna i to u roku 30 (trideset) dana od pravomoćnosti presude pod prijetnjom ovrhe. Protiv te presude stranka ima pravo na žalbu u roku od 15 dana o kojoj odlučuje nadležni Županijski sud kao sud drugog stupnja.