Nedavno su hrvatski mediji citirali izjavu hrvatskog konzula u ruskoj oblasti Kalinjingrad koji se požalio na situaciju u Rusiji nakon uvođenja raznih sankcija zbog Putinove invazije na Ukrajinu. S nadnaslovom 'Hvaranin u ratnom vrtlogu' najavljena je izjava 'najbogatijeg Hrvata u Rusiji koji već 15 godina' živi u toj zemlji. 'Granice su opustjele, zrakoplovi lete samo za Moskvu i Sankt- Peterburg, roba ide na kapaljku, zaludu nam je cijena goriva od tek 80 centi' - rekao je Stefano Vlahović. Inače, Stefano je odrastao u Italiji, školovao se u SAD-u gdje se i oženio prvi put i dobio dvoje djece. Njegova majka je kao mlada djevojka iz Fojnice iz središnje Bosne upoznala njegovog tada postarijeg oca Stjepana Vlahovića, rodom Hvaranina. Napravili su biznis u Italiji a onda je ona s agencijom Arcobaleno napravila posao i u Hrvatskoj te investirala u turističke kapacitete u Milni na Braču gdje i živi s drugim suprugom Talijanom. U investicijama ju je slijedio njen uspješni sin Stefano koji je poznat i kao kupac nekadašnje vile Gorana Ivaniševića na Mejama, vlasnik vile prvi red do mora u Milni, kuće u Povljima te znamenite palače Hektorović čija je obnova eksperte bacila svojedobno u očaj. No, sve je to uspio nekako izgladiti Stefano Vlahović kojeg je Mesić 2003. imenovao počasnim konzulom u Rusiji pa danas ubire dodatnu zaradu iznajmljujući tu hvarsku povijesnu biser-palaču. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Često je u hrvatskim medijima pisano o uspjehu Stefana Vlahovića u Rusiji i o tome kako je njegova tvrtka Produkty Pitania postala vodeća za proizvodnju i preradu piletine u toj golemoj zemlji. On je često istupao dijeleći svoje osobne spoznaje pa je tako u jednom intervjuu rekao kako za uspjeh 'treba imati jake živce i konjsku jetru'. U medijima je osvanuo i kada je u veljači 2000. oglasio na prodaju nekadašnji vilu Gorana Ivaniševića koju je kupio od našeg bivšeg teniskog asa. Modernu i atraktivnu kuću s bazenom na Mejama, koju je 2005. sagradio pobjednik Wimbledona nakon što je osam godina bila u vlasništvu multimilijunaša Stefana Vlahovića, stavljena je na prodaju za pet milijuna eura. Tenisač je u vilu uložio oko četiri milijuna eura, a prodajna cijena prije 15 godina bila je osam milijuna eura. U ljeto 2012. navodno ju je prodao za za 33,3 milijuna kuna, iako su neki izvori tvrdili kako ju je Vlahović kupio za 50 milijuna.

Provjerili smo u vlasničkom listu tko je novi vlasnik te krasotice i saznali kako je novi vlasnik Bošnjak iz Splita Nijaz Neslanović koji je upisan od travnja 2021. godine. Moramo priznati da nas je posebno zaintrigiralo kako osoba za koju nitko nikada nije čuo u široj javnosti posjeduje silne milijune za kupiti tako raskošnu nekretninu s bazenom i vrtom. Ta je nekretnina upisana kao garaža od 58 m2, kuća od 500 m2, nadstrešnica 126 m2, zgrada 36 m2, bazen 114 m2 te dvor 728 m2. Pronašli smo ime Nijaza Neslanovića rođenog 1950. godine na listi Hrvatskih laburista na izborima za splitsko Gradsko vijeće u svibnju 2013. godine. Tamo je uz njegovo ime upisana Fra Bonina ulica u Splitu, ista kao i u vlasničkom listu bivše Ivaniševićeve pa Vlahovićeve krasitice na Mejama. No, jedan podatak iz vlasničkog lista pobudio je našu pozornost.

Naime, tamo je zapisano 24. rujna prošle godine sljedeća zabilježba: ' DOŽIVOTNO UZDRŽAVANJE, od 21. rujna 2021. godine potvrđenog pred javnim bilježnikom Daliborom Pavlovićem iz Splita dana 21. rujna 2021. godine pod br. Ov-3534/21 sklopljenog između Kristijana Budiše iz Splita, Šetalište Ivana Meštrovića ..... kao davatelja uzdržavanja i Nijaza Neslanovića iz Splita, Fra Bonina ......, kao primatelja uzdržavanja, a glede četverosobnog stana položenog na etažama podruma 2, podruma 1, prizemlja i I. (prvog) kata'. Iz navedenog proizlazi kako Neslanović baš i nije tako financijski potentan da bi mogao vlastitim novcima financirati takvu nekretninu. Što se pak tiče Kristijana Budiše on je vlasnik tri splitske tvrtke: Špiro 2011., Sjever i Zlatna palma. Slobodna Dalmacija je u svibnju 2020. pisala o podzemnoj garaži ispod splitske Lazarice i tu se spominjao Budiša.

'Zagrebačka agencija za naplatu potraživanja “Adriatic Assets”, iza koje stoji nizozemski vlasnik, preuzela je javnu garažu nasuprot splitskog KBC-a koja se prostire na četiri podzemne etaže stambeno poslovne zgrade “Lazarica”. Na površini od ukupno 3972 četvorna metra nalazi se 341 parkirno mjesto i autopraonica. Do prodaje nekretnine je došlo nakon pet godina vođenja stečaja nad tvrtkom “Atrium Spalatum”, investitorom projekta “Lazarica”.Vrijednost podzemne garaže sudski vještak je procijenio na 28,85 milijuna kuna, odnosno u protuvrijednosti na 3,9 milijuna eura. Na drugoj javnoj dražbi, održanoj u ožujku ove godine, početna cijena parkirališnog prostora je bila pola tog iznosa. Licitirale su tri tvrtke koje su uplatile traženu jamčevinu od 1,44 milijuna kuna. Tako su se s “Adriatic Assetsom”, koji je razlučni vjerovnik s potraživanjem prema “Atrium Spalatumu” od 137,83 milijuna kuna, nadmetale riječka tvrtka “Alphatec” koja u mješovitom njemačkom i hrvatskom suvlasništvu, te “Sjever” iz Splita, čiji su vlasnici i direktori naši sugrađani Jozo Marasović i Kristijan Budiša' - pisalo je u Slobodnoj.

Očito je Budiša budući stanovnik nekadašnje Ivaniševićeve rezidencijalne nekretnine a Neslanović je tu u financijski podređenoj poziciji iako je u papirima upisan kao vlasnik. Inače u vlasničkom listu te nekretnine bile su upisane 2018.  i hipoteke ciparske tvrtke Frontwave Enterprises Limited iz Nicosije u iznosima od milijun i 2 milijuna eura a koje su izbrisane nakon što je Neslanović uknjižen u vlasnički list. Tako smo razriješili misterij tko je, barem prema papirima, novi vlasnik nekretnine zbog koje je svojedobno Goran Ivanišević uspio ishoditi prenamjenu GUP-a zaprijetivši Gradu Splitu kako će se preseliti u Zagreb a da u toj vili u konačnici nikad nije ni prespavao. Inače, bivši vlasnik Stefano Vlahović iskazao se kao galantan kada je tijekom nogometnog SP-a u Rusiji zakupio VIP ložu za 40.000 eura pa su iz nje gledali ne samo on već i euforična tadašnja predsjednica Kolinda te drugi uzvanici. Možda se zakupom lože Vlahović odužio za počasti koje su mu ukazane od srpnja 2003. kada ga je tadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić imenovao počasnim hrvatskim konzulom za kalinjingradsku oblast u Rusiji.

Inače, Stefano u Rusiji živi sa svojom drugom suprugom Ruskinjom Tatjanom Stefano ima troje djece: Stjepana, Mihovila i Janu. Njegovo ime isplivalo je u bazi međunarodne udruge novinara istraživača Offshore Leaks i to zbog tvrtke koju je osnovao na Britanskim Djevičanskim Otocima a koju je nazvao Galletto D`oro Ltd. Ruski mediji pisali su kako je njegovo ime isplivalo i u Panamskim Papirima.  Pogledajmo sada kako je na Bookingu opisana palača Hektorović koja se nalazi nadomak središta tog popularnog turističkog bisera. U oglasu piše: 'Objekt nalazi na 1 minutu hoda od plaže. Objekt Hektorović kuća nalazi se u Hvaru, na 450 metara od plaže pored franjevačkog samostana, te nudi restoran i pogled na grad. Ovaj privatni smještaj s 3 zvjezdice uključuje besplatan WiFi i skladište prtljage. Pojedine jedinice obuhvaćaju balkon s pogledom na vrt. Sve sobe u ovom privatnom smještaju opremljene su ormarom. Sve sobe u objektu Hektorovic house uključuju vlastitu kupaonicu s tušem i sušilom za kosu, TV ravnog ekrana i klima-uređaj, a pojedine imaju i prostor za sjedenje. Sve jedinice također sadrže posteljinu i ručnike. U objektu Hektorovic kuća poslužuje se kontinentalni doručak....Hektorović kuća pruža dobrodošlicu Booking.com gostima od 1. velj. 2018' - piše u oglasu za najam na Boooking.com

Podsjetimo kako obnova te povijesne hvarske palače nije išla nimalo glatko. O tome svjedoči i članak naslovljen sa 'SKANDAL NA HVARU - Palača Hektorović postala falsifikat'. Prije deset godina na jednom portalu je objavljeno 'Da na Hvaru nešto ne funkcionira kad je u pitanju zaštita graditeljskog nasljeđa i baštine, već se moglo zaključiti po prošlogodišnjoj skandaloznoj devastaciji Hektorovićevog Tvrdalja u Starom Gradu kojem je nadodano pola metra visine i potkrovlje, što je isto tako prvorazredan falsifikat. U posljednje vrijeme se polemizira o načinu na koji će se izvršiti obnova hvarskog Arsenala. Stoga, u takvom ozračju, nije iznenađenje da se išlo do kraja sa obnovom palače Hektorović. Vlasnik palače od 1997. je Hvaranin s ruskom adresom, biznismen Stefan Vlahović. Objekt je inače bio u vlasništvu njegove porodice od kraja 19. stoljeća i on je uložio veliki trud da otkupi još neke djelove. Unatrag pet-šest godina unutar objekta su vršena i arheološka istraživanja i sondiranja kojima su potvrđeni tragovi iz ilirskih vremena, kada je na mjestu današnjeg Hvara postojala ilirska gradina, a pronađeni su, osim ilirskog, grčki i rimski slojevi....' - objavljeno je na Tportalu.

No, unatoč svemu tome Stefano Vlahović je priveo kraju obnovu a rezultati su vidljivi svima koji zavire na stranice Booking.coma i pogledaju bogatu foto-galeriju. Inače, u vlansičkom listu upisano je kako je nekretnina kulturno dobro. 'Temeljem rješenja Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH u Zagrebu od 26. studenog 2015. god. br. Klasa: UP/I-612-08/15-06/0218, Urbroj: 532-04-01-03-02/3-15-1, zabilježuje se da Kuća Užižić (Hektorović) i kuća Jakšić izgrađeno na č.zgr. 75 ima svojstvo kulturnog dobra' - piše u vlasničkom listu. U istom je upisana i hipoteka koja svjedoči o nekad spornim financijskim odnosima Stefana Vlahovića i njegove bivše supruge Amerikanke Jene Vlahovic.  Tako je zapisano sljedeće: 'Neposrednom provođenju prisilne ovrhe od 18. srpnja 2001. upisuje se založno pravo (hipoteka) na teret ... vlasništva Stefana Vlahovića pok.Stjepana iz Hvara iznos od dvijestopedesettisuća američkih dolara, uz zabilježbu zabrane daljnjeg terećenja i otuđenja ... bez prethodne privole predlagatelja, na korist: 250.000 USD u korist Vlahovic Jene iz New Orleansa'.

To je založno pravo izbrisano pravomoćnom presudom u siječnju prošle godine. Tako je sada čisto vlasništvo na ime Stefana Vlahovića On inače posjeduju i vilu u Milni prvi red do mora. O aroganciji njegove majke koja je tjerala kupače s javne plaže ispred svoje bračke vile već smo pisali u članku naslovljenom s: 'PRIJE PUTINOVE AGRESIJE NA UKRAJINU Mama ruskog kralja piletine, vlasnica dvorca na Braču, napadala kupače u Milni, tvrdila da je plaža i sve njeno - Iznenadni blitzkrieg ruskog predsjednika na Ukrajinu mnoge je osvijestio po pitanju agresivnosti koju moćnici iskazuju ako namirišu slabijeg, i kod nas se prošlo ljeto dogodila putinovska aneksija ali dijela jadranske obale'. Vlahović posjeduju i kuću na samoj obali na Punti u Povljima na Braču. Tu je kuću uknjižio prethodno objavivši sudski oglas u službenom glasniku - Narodnim novinama. Iz oglasa je bilo vidljivo kako ga je zastupao splitski odvjetnik koji je osuđen zbog zemljišnih malverzacija zajedno s nekadašnjom predsjednicom bračkog suda Ivanom Domić i supetarskim odvjetnikom Miljenkom Jovanovićem. Citiramo sadržaj oglasa:

'OPĆINSKI SUD U SUPETRU u pravnoj stvari tužitelja Stefana Vlahovića iz Hvara, otok Hvar, zastupanog po punomoćniku Zoranu Vuloviću, odvjetniku u Supetru, protiv tuženika Dragoljuba Lavčevića Vlastimirova, radi utvrđenja i ispravka uknjižbe za čest. zem. ....k.o. Povlja, postavio je tuženiku Dragoljubu Lavčeviću, temeljem čl. 84. st. 1. i 2. toč. 4. ZPP-a privremenog zastupnika Miljenka Jovanovića, odvjetnika iz Supetra, jer je tuženik nepoznata boravišta, nema punomoćnika, a redovan postupak oko postavljanja zakonskog zastupnika trajao bi dugo tako da bi mogle nastati štetne posljedice za stranke.Postavljeni privremeni zastupnik zastupat će tuženog Dragoljuba Lavčevića Vlastimirova u ovom postupku sve dok se tuženik ili njegov punomoćnik ne javi sudu, odnosno dok organ starateljstva ne obavijesti sud da je postavio staratelja'. O bogatstvu koje je stekao osuđeni odvjetnik Miljenko Jovanović već smo ranije pisali. Praksi donošenja presude zbog izostanka u korist tužitelja a koja je omogućila brojne pa i nezakonite promjene vlasništva u Dalmaciji i nedavno smo pisali u članku koji je obrađivao kako su bez hrvatske grude ostali počasni hrvatski konzul u Čileu Marco Buzolić te bivši čileanski ministar Martin Nicolas Žilić Hrepić. 

Reci što misliš!