Proteklih 15 godina ime Stjepana Prnjata (51) urezalo se u svijest prosječnog građanina Hrvatske. Kako i ne bi kada su o njemu ispisane stotine članaka koje su opisivale njegove kriminalne pothvate. 'Hrvatski 'Escobar' je uz pomoć bande švercao sto kila kokaina', 'Hrvatskom Escobaru 9 godina i mora platiti pola milijuna eura', 'Prnjat u kontejneru s otpadom htio švercati 100 kg kokaina' - samo su neki od tih naslova. O njemu su isplivali razni detalji pa tako i onaj da su Prnjatove 'mule', odnosno njegovi šverceri, morali gutati i po kilo droge. Dotad anonimni Hrvat iz Zenice s adresama u Zagrebu, Njemačkoj i Slovačkoj postao je zvijezda crnih kronika. Osim njega i njegova najuža obitelj, majka Lucija te sestre Blanka i Suzana, ušle su u anale recentne hrvatske crnokronikaške povijesti. Majka Lucija postala je poznata zbog toga što joj je narko boss na njeno ime kupio luksuzni stan u Lovranu u povijesnoj vili iz doba Austro-Ugarske za koji je napisano kako je svojedobno plaćen 310.000 eura ali i zbog oslobađajuće presude za sudioništvo sa sinom u pranju narko love. Kada smo provjeravali podatke u posjedovnom listu uočili smo kako je tamo Lucija, koja u Zenici živi u skromnoj katnici, upisana s adresom u Velebitskoj ulici u Dubrovniku, koja se nalazi između Lapada i Babinog kuka. Na vrhuncu dilerske moći, prije nego što je zapeo za oko zapadnim istražiteljima i uhićen u Sloveniji, Prnjat je uživao i kao vlasnik luksuzne vile Perla s bazenom u Ičićima kraj Opatije. Inače, Prnjat je služio 10-godišnju kaznu u Italiji ali je sa svojom ekipom ponovno pao u ožujku 2017. kad je policija u Luci Rijeka pronašla i oduzela 100 kg kokaina skrivenog u metalnom otpadu. Prnjat je samo u Sloveniji na računima imao 4,8 milijuna eura koji su mu bili blokirani nakon uhićenja u Ljubljani. No, zbog toga što hrvatsko pravosuđe nije uspjelo u 10 godina okončati postupak protiv Stjepana Prnjata, banka u Ljubljani je zbog slovenskih zakona, bila prisiljena odblokirati račun s 4,8 milijuna eura. Mediji su zabilježili i kako je Prnjat preko odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića poručio da se ljuti kad ga nazivaju hrvatski Escobar jer on nije ubojica kao taj latinoamerički narkoboss. No, iako Prnjat služi zatvorsku kaznu a mediji su objavili kako njegova mama skromno živi u Zenici, ipak su ostali iza nje u Hrvatskoj dugovi zbog kojih je sada dospjela u probleme sa sudom. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U rujnu 2018. godine objavljeno je kako je pala optužnica za pranje 9 milijuna eura protiv Stjepana Prnjata, njegove majke Lucije, sestara Blanke i Suzane te još jedne članice šire obitelji Anđelke Vukojević. Presudu je objavio sudac Zdravko Majerović, a Prnjat se nije pojavio na objavi presude niti je doveden iz riječkog Okružnog zatvora. Prnjat je u Italiji osuđen zbog preprodaje droge, a sud u Hrvatskoj već mu je sudio za "pranje novca". Riječki sud ga je oslobodio optužbe, a tu je presudu ukinuo Vrhovni sud i sada se ponovo sudilo za pranje novca. 'Međutim, sud je zaključio da osim kupnje Porschea i namještaja kojeg je unosio u firmu i potom prodavao nema nikakvih drugih transakcija. Prema kratkom usmenom obrazloženju suca Zdravka Majerovića sud nije našao dokaze da je ovih petero okrivljenika "opralo" oko 8,7 milijuna eura od ilegalne preprodaje droge' - pisao je tada Jutarnji list.

Na zagrebački Županijski sud Prnjat je uz iznimno jake mjere sigurnosti doveden iz riječkog istražnog zatvora, gdje se protiv njega vodilo ponovljeno suđenje za pranje novca stečenog, prema optužbi, od prodaje droge. I policijski helikopter patroloirao je iz zraka. Prnjat je inače prvi put bio uhićen puno prije, 2007. te mu se sudilo u Italiji, gdje je na koncu osuđen na 10 godina i osam mjeseci zatvora. Kaznu je služio radeći i kao strojar u zatvorskoj radionici. Na slobodu je pušten koncem 2015. godine. Potom je u travnju 2018. opet “pao” u akciji kodnog imena NANA zbog međunarodnog šverca kokaina iz Južne Amerike u Europu. U riječkoj luci zaplijenjeno je 100 kilograma kokaina, a Prnjat je, kao jedan od glavnih ljudi u krijumčarskom lancu, uhićen u Ljubljani i izručen Hrvatskoj. Od ilegalne trgovine drogom Prnjat je stekao čitavo bogatstvo koje je disperzirao na članove najuže obitelji.

Zbog toga mu se i sudilo. Ali eto, na kraju su svi ispali nevini. Prvo je Županijski sud u Rijeci oslobodio Prnjata optužbe za pranje 8,7 milijuna eura smatrajući kako nema dokaza da je Prnjat imovinu, novac u bankama i vrijedne nekretnine, stekao novcem od trgovine drogom. Međutim, Vrhovni sud prihvatio je žalbu USKOK-a i ukinuo oslobađajuću presudu te je novo suđenje prebačeno u Zagreb. Tada mu je blokirana imovina procijenjena na oko osam milijuna eura. Najveći dio, oko 4,8 milijuna eura, Prnjat je imao na bankovnom računu u Sloveniji, koji mu je u međuvremenu odmrznut jer je protekao maksimalni rok za blokadu od deset godina. Značajna sredstva njemu i članovima njegove obitelji blokirana su i na nizu bankovnih računa u Hrvatskoj. Prnjatu je bio blokiran i stan u Lovranu, veličine 144 m2 koji je Prnjat, kako ga se tereti, kupio na ime svoje majke i platio ga 310.000 eura. Tu je bila i jahta Azimut vrijedna oko pola milijuna eura te Porsche 997 Turbo Coupe koji je prije 2008. godina platio oko 150.000 eura. Prnjat je preko tvrtke Perla bio vlasnik impoznatne vile s bazenom u Ičićima kraj Opatije.

Sadašnja vlasnica tvrtke Perla na koju je uknjižena bez tereta raskošna vila je Jasmina Masleša iz Izole dok je direktorica Nena Masleša. No, dok Prnjat robija njegova majka Lucija živi u skromnoj katnici u Zenici. Ime Lucije Prnjat ponovno se nalazi u sudskim spisima ali sada zbog sasvim drugih razloga. Naime, Financijska agencija RH uputila joj je 15. studenog ove godine preko sudske ploče poziv na dostavu adrese za primanje pismena. U pozivu je ispisano: 'Sukladno Članku 79.c stavku 6. Zakona o stečaju potrošača (NN 100/15, 67/18), obzirom da iz evidencije Ministarstva unutarnjih poslova proizlazi da potrošač nema boravište niti prebivalište u Republici Hrvatskoj, Financijska agencija poziva potrošača da u svrhu uručenja Poziva kojim ga se poziva na očitovanje vezano za provođenje jednostavnog postupka stečaja potrošača prijavi adresu za primanje pismena ili adresu boravišta ili adresu prebivališta pred Ministarstvom unutarnjih poslova'. Poziv će Luciji Prnjat biti istaknut 60 dana na sudskoj ploči.