U Splitu se upućeni krugovi odavno pitaju zašto HDZ-ove državne institucije štite dekana splitskog Pomorskog fakulteta Peru Vidana? Neki čak idu toliko daleko da postavljaju pitanje je li to 'Zbog trgovanja utjecajem i kriminalnih radnji s najpoznatijim hrvatski doktorom teorijske paradigme Vicom Mihanovićem (HDZ) ili zbog niza zapošljavanja utjecajnih HDZ-ovaca i povezanosti splitskog rektora Ljutića i premijera Plenkovića? Na mailove odgovornih u Ministarstvu znanosti te Bosiljki Brtivić Vetma na splitsko Sveučilište poslana je predstavka u kojoj je istaknuto kako je dekanova supruga Ivana Vidan netom diplomirala kod prof.dr.sc. Rosande Mulić koja je bivša dekanica Pomorskog fakulteta u Splitu i čiji je prodekan bio Pero Vidan. Kada je Mulić prestala biti dekanica na njeno je mjesto zasjeo od 2014. do danas Pero Vidan koji je njoj nastavio osiguravati niz privilegija i čija je glavna poluga. Protiv dekana Pere Vidana godinama se upućuju dokumentirane prijave nadležnima a na njih izostaje reakcija. Stoga su podnositelji prijave logično zabrinuti u kakvom to sustavu koji ne funkcionira živimo. Postavlja se pitanje zašto se prijave skrivaju u ladicama, odnosno tko tu koga štiti. Slušamo odgovorne kako govore da je dužnost svakog građanina prijaviti kriminalna djela ili sumnje na korupciju poglavito ako raspolaže dokazima. Kako se nositi sa spoznajom da kriminal i korupcija nisu kapilarni u hrvatskom društvu i sa spoznajom da je najvažnije umrežiti se s lijevima i desnima, a ne samo s jednom političkom opcijom, kako biste osigurali osobni probitak, bogatstvo i što je, u konkretnom slučaju, očito najvažnije, nedodirljivost i zaštitu od svih oblika preispitivanja spornih postupaka. Priča koja slijedi još je jedna u nizu hrvatskih farsi. Na djelu se može vidjeti kako se dalje od pozornica na kojima Milanović upućuje drvlje i kamenje po HDZ-ovim uhljebima i sličnim personama konzumira njegov utjecaj od strane osoba koje svoje pozicije duguju stranačkoj milost HDZ-a i činjenici da imaju političke patrone i u SDP-u. Oni su kandidati za heroje banana republike. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U ožujku ove godine objavili smo članak pod naslovom: 'PRIJAVE SKRIVENE PO LADICAMA Ministar Radovan Fuchs i šefica Uskoka oglušili se na prijave s dokazima protiv šefa splitskog HDZ-a Vice Mihanovića i njegove organizirane grupe - U prijavi se navode brojni primjeri trgovine utjecajem, nezakonitosti dekana Pomorskog fakulteta Pere Vidana, nelegalno izdavanje diploma, prodaja doktorata kao i zapošljavanje brata HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba '. Osobe koje su godinama prikupljale dokaze i dokumentirano ih slale državnim institucijama navodile su čitav niz nepravilnosti na koje odgovorni nikada nisu reagirali. Zato smo u uvodu tog članka i napisali: 'Nastava se ne održava, a izdaju se diplome/potvrdnice; Nastava se ne održava, za nju se ispisuju fiktivni računi i naplaćuju se neodržani sati; Neobjašnjivo je da student u istom vremenskom trenutku sluša i prvu i drugu godinu, kao i da u istom vremenskom trenutku sluša tečajeve van fakulteta kod privatnih institucija i da nakon što Ministarstvo prometa i infrastrukture i napravi nadzor u lipnju 2020. godine, sve ostaje nepromijenjeno' - samo je mali dio prijavljenih nezakonitosti na koji se nadležni oglušuju.

Na naš upit nije odgovorio nitko od nadležnih samo je glasnogovornik Uskoka, bivši novinar riječkog Novog lista Sergej Abramov kratko poručio 'Povodom Vašeg upita obavještavamo Vas da ovaj ured ne daje informacije provode li se određeni izvidi ili ne, jer su izvidi, sukladno zakonskim odredbama, tajni'. U tom trenutku nismo raspolagali informacijom kako je dekan Pero Vidan godinama združen s Rosandom Mulić, punicom moćnog SDP-ovca Igora Dragovana i mamom Melite Mulić, bivšom saborskom zastupnicom SDP-a te aktualnom savjetnicom za društvena pitanja Zorana Milanovića. Moćna Dragovanova punica inače je Splićanka koja je diplomirala u Sarajevu a prije rata je živjela u Konjicu sa svojim mužem pedijatrom Sulejmanom Mulićem. Kako Sulejman Mulić koji je imao stranicu na Wikipediji na kojoj je pisalo kako je s Rosandom Meić dobio kćeri Melitu i Elviru Mulić. U službenoj biografiji punice Igora Dragovana piše: 'ROSANDA MULIĆ, redovita profesorica u trajnom zvanju, dr. sc., specijalist epidemiologije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.Rođena 1954. u Splitu. Studij Medicine završila u Sarajevu 1978., magisterij iz javnog zdravstva obranila 1986.u Zagrebu, doktorsku disertaciju “Epidemiološke karakteristike morbila u BiH” na Medicinskom fakultetu u Sarajevu 1991. godine. Radi na Medicinskom i Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Bila je predstojnica Katedre, prodekanica za nastavu, dekanica i prorektorica za nastavu na Sveučilištu u Splitu. Područja znanstvenog interesa: javno zdravstvo, epidemiologija i pomorska medicina'.

Zanimljivo je kako je epidemiologinja Rosanda Mulić i imenovana dekanicom Pomorskog fakulteta te kako je desetljećima jedna od ključnih osoba tog splitskog fakulteta. No, o tome se može nekom drugom prigodom. Važno je istaknuti kako je njen bivši muž Sulejman iz ugledne konjičke obitelji koja je poznata po izradi izrezbarenog drvenog namještaja s orijentalnim motivima. Ta je obitelj u BiH poznata i po tome što su desetljećima izrađivali elemente i za sakralne objekte i džamije a aktualni nasljednik te obitelji Sulejman Vila zaradio je silne milijune od proglašenja neovisnosti BiH koje je dijelom putem hipotekarnih zajmova uložio i u nekretnine u Zagrebu i Istri putem posudbi jednom bivšem hrvatskom političaru i uhljebu u državnu kompaniju koji je k tomu povezan s predsjednikom Milanovićem. Ta tema iziskuje poseban prostor pa ćemo joj se više posvetiti u budućnosti. Znakovito je kako Milanovićeva savjetnica za društvena pitanja Melita Mulić nije ništa odgovorila na upit koji smo joj poslali uoči objave ranijeg članka za tiskano izdanje Imperijala...

Citirat ćemo taj upit:

Poštovana,

Za sljedeći broj Imperijala pripremamo temu o savjetnicima predsjednika Zorana Milanovića. S tim u svezi slobodni smo provjeriti kod Vas sljedeće informacije:

- Prema službenim podacima proizlazi da ste rođeni u Sarajevu 1976. - link. Iz naših internetskih potraga proizlazi kako ste kćer konjičkog doktora Sulejmana Mulića - link i odlikovane liječnice Rosande (Meić) Mulić - link. Jesu li ti podaci točni?

- Iz navedenog proizlazi kako ste sestra Elvire Mulić, konferencijske prevoditeljice i vlasnice obrta Parafraze u Zagrebu. Je li taj podatak točan?

- Prema podacima iz Narodnih novina Vaša majka živi u Kaštel Novom a imala je i uspješan zemljišni spor u Tisnom koji je rezultirao upisom nekretnine u predjelu Varoš - link. Je li to točno?

- Prema podacima iz imovinske kartice Vašeg supruga - link proizlazi kako ste suvlasnici stana površine malo veće od 80 m2. Radi se o stanu na adresi Rapska 48,50 u Zagrebu. Stan je kupljen od tvrtke Mešić.com koja je javno percipiran kao "Bandićevac" zbog poznatih odnosa vlasnika i zg. gradonačelnika. Jeste li dobili preporuku za kupnju te nekretnine?

- Mulići su poznata konjička obitelj koja je dala bivšeg rektora Sarajevskog univerziteta pokojnog Jusufa Mulića ali je u posjedu obitelji bila i drvorezbarska tvrtka Mulić koju je utemeljio Ismail Mulić. Jeste li Vi po ocu potomkinja osnivača te tvrtke?

- Jeste li u srodstvu s nasljednikom te tvrtke Sejfudinom Vilom, ujedno utemeljiteljem muzeja Mulićev rekord - link?

- Hoćete li s obzirom na obiteljsko porijeklo i činjenicu rođenja u BiH raditi na promociji odnosa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine? Na citirani upit nikada nije stigao odgovor predsjednikove savjetnice.

Članak o imovinskom statusu para Dragovan - Mulić objavljen je pod naslovom: 'IMOVINSKI STATUS SDP SUPRUŽNIKA Milanovićeva savjetnica i Igor Dragovan kupili stan od Bandićevog graditelja fontana - Doznajte kakav su stan bivši SDP-ovi saborski zastupnici i dužnosnici kupili u novogradnji od tvrtke Ahmeta Mešića'. No, u vrijeme dok smo pisali te članke glavni likovi naših priča logično su bili Dragovan i Mulić. Članak nije akceptirao moć i utjecaj koji je na Pomorskom fakultetu u Splitu imala Dragovanova punica Rosanda Mulić kao bivša dekanica a potom desna ruka aktualnog dekana. Njena se pozicija iskristalizirala kroz činjenicu da je postalo jasno kako vrh Pomorskog fakulteta uživa neki posebno privilegirani status u našoj državi pa se postavilo samim tim pitanje tko tu koga štiti. Informacija kako je dekanova supruga Ivana Vidan netom diplomirala kod prof.dr.sc. Rosande Mulić sasvim drugačije zvuči nego kad napišemo da je diplomirala kod desne ruke svoga muža dekana Pere Vidana, odnosno kod Dragovanove punice, odnosno mame Milanovićeve savjetnice.

Nažalost, živimo u društvu u kojem caruju ne kriteriji i zakoni već interesi, nepotizam, stranačka pogovanja, korupcija, a u konkretnom slučaju vidimo i premreženost s pozicija višestranačkog protekcionizma. Zbog toga vjerojatno ne čudi da će predstavka koja je upućena nadležnima u svezi diplomiranja dekanove supruge Ivane Vidan završiti negdje duboko u nekoj ladici ili pak košu za smeće. Nije isto kada napišemo da  je 23. rujna. 2021. na Pomorski fakultet u Splitu  zaposlen Mario Filipović ili ako napišemo da je zaposlen HDZ-ovac Mario Filipović, brat Davora Filipovića, bivšeg kandidata za zagrebačkog gradonačelnika a  sadašnjeg ministra gospodarstva.  Na web stranici Pomorskog fakulteta pronašli smo sljedeću vijest: 'Nastupno predavanje - Dr. sc. Mario Filipović održat će nastupno predavanje za izbor u znanstveno-nastavno zvanje docent (naslovno zvanje) u znanstvenom području društvenih znanosti, polju ekonomija, grana računovodstvo 12. svibnja (utorak) 2020. godine u 18:50 sati u sjedištu Fakulteta, Ruđera Boškovića 37, učionica br. 306. Tema nastupnog predavanja je "Računovodstveni aspekti klasifikacije izloženosti kreditnih institucija po rizičnim skupinama".Više detalja u privitku'. U privitku je dokument iz kojeg se vidi potpis dekana Pere Vidana.

Zbog svega rečenog, u interesu javnosti, citirat ćemo sadržaj predstavke koja je poslana odgovornima u Ministarstvo znanosti i obrazovana te Bosiljki Britvić Vetma: 'Neovisno na Autonomiju Sveučilišta ovim putem Vas informiramo da se nepotizam, mito i korupcija Dekana Pomorskog fakulteta u Splitu Pere Vidana nastavlja. Raspolažemo informacijama da je supruga dekana Pomorskog fakulteta u Splitu Pere Vidana, Ivana Vidan na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija, studij sestrinstvo, dana 13. rujna 2022. obranila svoj diplomski rad pod naslovom Razlike u stavovima o cijepljenju protiv COVID 19 između liječnika i medicinskih sestara/tehničara na području Splitsko-dalmatinske županije pod mentorstvom Prof. dr. sc. Rosande Mulić i dr. sc, Iris Jerončić Tomić kao predsjednice povjerenstva.Izvor: link.

Sve ovo ne bi bilo čudno da Prof. dr. sc. Rosanda Mulić nije bila Dekanica od 2011. godine do 01. listopada 2014. godine na Pomorskom fakultetu kada joj je prodekan, dakle prvi suradnik, bio Pero Vidan, a kada je 01.listopada 2018. godine Pero Vidan postao Dekan, Rosanda Mulić postaje sve do danas Savjetnica Dekana Prof. dr. sc. Pere Vidana, dakle prva suradnica. Dekan Vidan plaća osobnu savjetnicu Mulić vlastitom odlukom iz sredstava fakulteta. Važno je napomenuti da je Dr,sc Iris Jerončić Tomić vanjska suradnica Pomorskog fakulteta, odnosno nije stalna zaposlenica fakulteta, a vanjske suradnike bira i odobrava Dekan, Vanjski suradnici su dodatno plaćeni za rad na fakultetu. Dekan Vidan osigurava honorar Iris Jerončić Tomić, a ista je sada supruzi na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija, studij sestrinstvo, dana 13. rujna 2022 bila Predsjednica povjerenstva za obranu diplomskog rada., a istovremeno je, za ne povjerovati asistentica Rosandi Mulić na Pomorskom fakultetu gdje je dekan suprug odnosno Dekan Pero Vidan. link 1, link 2 link 3.

U normalnom akademskom svijetu poznato je da svi članovi sveučilišne zajednice trebaju izbjegavati sukobe interesa koje mogu uzrokovati  obiteljski odnosi, blisko prijateljstvo, intimne veze, i sl., Svi ti odnosi definirani su Etičkim kodeksom i aktima Sveučilišta kao i zakona što u ovom primjeru nažalost nije bio slučaj. U prilogu Vam šaljemo jednu malu slikovnicu koja opisuje dosadašnje trgovanje utjecajem i zlouporabu položaja i ovlasti teorijske paradigme, najpoznatijeg doktora u Hrvatskoj,  doktora Vice Mihanovića i dekana Pomorskog fakulteta u Splitu prof. Pere Vidana. Kako je vjerojatno slijedeće, a to je da će se pod Rektorovom ceduljicom Dekanova supruga zaposliti, a da će joj u komisiji biti Mihanović, Filipović i Perišić, svi redom osječki doktori iz slikovnice. Kako se ipak nadamo da neće, molimo Vas da, sukladno svojim ovlastima, ispitate navode i barem pokušati spriječiti daljnju devastaciju, kriminal i korupciju i pokrenete postupak poništenja navedenog diplomskog rada jer su se, u najmanju ruku, profesorice trebale izuzeti iz povjerenstva i mentorstva zbog neoborivog sukoba interesa' - piše na kraju predstavke upućene odgovornima.