Naši izvori tvrde, da je Plenković uvjeren da bi na megdan 'pobješnjelom Maxu', kako najbliži krugovi oko Plenkovića zovu Milanovića, bilo najbolje poslati aktualnog potpredsjednika Vlade i ministra mora prometa i infrastrukture Olega Butkovića. Riječ je, kako tvrde pojedini mediji, o jednom od rijetkih Plenkovićevih ministara koji, barem dosad, nije ozbiljnije kompromitiran korupcijom i koji nije na glasu kao nedorastao svojoj funkciji. Socijalno je inteligentan, politički lukav i oprezan, posvećen tome da ne napravi pogrešan korak, a poprilična javna prigušenost i komunikacijska prizemljenost samo su krinka za veoma visoko mišljenje koje Butković ima o svom političkom talentu i svojim političkim dometima, pišu mediji. Butković, duboko u sebi, tvrde dobri poznavatelji njegova lika i djela vjeruje da mu je, u političkom smislu, samo nebo granica, odnosno da trenutne visoke funkcije koje obnaša u Vladi, (potpredsjednik Vlade i ministar mora prometa i infrastrukture) , kao i u HDZ-u, (potpredsjednik stranke), samo su odskočna daska ka vrhu, jer, kao što pjesma kaže: 'Kada si prvi svega si vrijedan, Na tronu može biti samo jedan'! A da Butković vješto vozi politički veleslalom potvrdio je to u dosadašnjoj karijeri više puta. Bio je vjeran Ivi Sanaderu, zbog čega se, nakon njegova odlaska zamjerio Jadranki Kosor, a nakon što je na unutarstranačkim izborima u svibnju 2012. godine pobijedio Tomislav Karamarko, Butković mu se odmah priklonio iako je u predizbornoj kampanji podupirao ličkog Borata Darka Milinovića. A kada je Karamarko podnio ostavku i nakon što je HDZ preuzeo Andrej Plenković, Butković mu je dao potporu. istini za volju, izvori bliski Plenkoviću smatraju da mu Butković nije baš omiljen ministar, da ga smatra najopasnijim takmacem, ali da ga je morao instalirati i na mjesto potpredsjednika Vlade, nakon svojedobnog novog vala uhićenja HDZ-ovih visokopozicioniranih dužnosnika, kada je uhićen i tadašnji ministar Darko Horvat. Što se pak tiče samog Butkovića, upućeni tvrde da on nikako ne bi želio ići u bitku za Pantovčak, pogotovo ne Zoranu Milanoviću, s kojim je u dobrim odnosima, što potvrđuje i Milanovićeva izjava iz lipnja prošle godine naglasivši doprinos ministra Butkovića i resornog ministarstva koji kako kaže predsjednik Milanović 'solidno rade svoj posao i iza kojega stoje neki od najvećih projekata, bez kojih bi cijela slika izgledala lošije'. Butkovića jedino što može zanimati jeste funkcija predsjednika HDZ-a, smatraju njegovi dobri poznavatelji, i kažu da on neće ići u otvorenu bitku prsa o prsa s Plenkovićem, ali ako u političkom ringu vidi svoju šansu, sigurno je neće propustiti.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kada je početkom veljače ove godine uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na otvorenju sastanka Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju, u prvom redu sjedila bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, odmah se počelo špekulirati kako je to početak HDZ-ove kampanje  za predstojeće predsjedničke izbore  pod geslom 'Boli je Pipi, Kolinda se vraća'. No, na takve i slične špekulacije odmah je reagirao premijer Plenković koji je rekao da je bivša predsjednica  bila jedna od nekoliko državnika koji su pokrenuli Inicijativu tri mora i da surađuje s međunarodnim organizacijama te da je isključivo iz tih razloga nazočna na spomenutoj konferenciji. 'Nema drugih konotacija osim današnje konferencije. Nismo ništa šaputali na tu temu', bio je kategoričan premijer, a Kolinda je znatiželjnim novinarima odgovorila u Plenkijevom stilu da je to netema. No, pouzdani izvori iz vladajuće stranke kažu, da to nije netema za premijera Plenkovića, koji ozbiljno razmišlja da u bitku za Pantovčak  pošalje, dakako niti jedno ime od, do sada u medijima  spomenutih kandidata,  od Kolinde, Tome Medveda, Šimunovića i Jandrokovića, nego aktualnog potpredsjednika Vlade i ministra mora Olega Butkovića.

Na taj način Plenković bi Butkovića doveo pred svršen čin, ukazavši mu veliko povjerenje i čast, a istodobno bi se na elegantan način riješio, po mnogim relevantnim političkim analitičarima, najozbiljnijeg kandidata za budućeg predsjednika HDZ-a. Jer, otkako su se počele nizati afere u kojima redom sudjeluju sve same vedete iz najužeg kruga vladajuće stranke, od bivše ministrice Gabrijele Žalac, te bivših ministara Tolušića, Horvata, Kuščevića, Aladrovića, te kninske kraljice svih korumpiranih HDZ-ovaca, i da ne nabrajamo, u medijima se aktualizira pitanje Plenkovićeva nasljednika. No, dobri poznavatelji Plenkovićeva lika i djela smatraju da će on, ukoliko iz svih silnih istraga koje se provode nad njegovim bivšim bliskim suradnicima  izađe neokrznut, iskoristiti jalovost oporbe i krenuti po još jedan premijerski mandat, dakako kao predsjednik HDZ-a. Plenković, kažu naši izvori, ne želi ponoviti Sanaderovu grešku, pa da ode na 'Malo vitra', a da istodobno ne zaštiti leđa od eventualnih progona nadležnih institucija.

Plenković ne želi  da mu se dogodi već viđeni scenarij s bivšim premijerom Sanaderom kojeg je po njegovim tvrdnjama njegova nasljednica, nadimka 'kud Ivo tud i ja', koju je on osobno rukopoložio u premijersku fotelju i fotelju predsjednice HDZ-a, nakon što je, kako je izjavio, 'odradio svoju dionicu', predala Mladenu Bajiću, šefu ondašnjeg DORH-a u ruke. Plenković je uvjeren da može dobiti još jedan mandat, jer pored ovakve jalove i razjedinjene oporbe, može vladati kao Tito. Plenković je uvjeren, tvrde pouzdani izvori da njegovoj nepobjedivosti puno pridonosi i aktualni predsjednik RH Zoran Milanović, svojim huškačkim, ponekad i nesuvislim izjavama te permanentnim medijskim obračunima. Plenković je svjestan činjenice da kada je na Pantovčaku stolovala Kolinda Grabar Kitarović, koja je bila HDZ-ov kandidat za predsjednicu RH, imao puno više problema u razmiricama i frontalnim sukobima s njom nego što li je slučaj s aktualnim predsjednikom.

Jer Plenkovićevi sukobi s Kolindom isključivo su se tretirali kao sukobi i razmirice unutar HDZ-a, i to je pridonijelo padu popularnosti  HDZ-a. A nakon žestokih sukoba  na relaciji Pantovčak - Banski dvori, bilo je upitno hoće li HDZ podržati Kolindu za osvajanje drugoga mandata. I vjerojatno je ne bi ni podržao da se Kolinda na vrijeme nije odrekla tadašnjeg savjetnika za unutarnju politiku Mate Radeljića, koji je bio targetiran kao glavni poticatelj sukoba na relaciji predsednice Kolinde i premijera Plenkovića. U tom kontekstu premijer Plenković smatra, tvrde naši izvori, da bi u ring 'pobješnjelom Maxu', kako najbliži krugovi oko Plenkovića zovu Milanovića, bilo najbolje poslati aktualnog potpredsjednika Vlade i  ministra  mora prometa i infrastrukture Olega Butkovića. Riječ je, kako tvrde pojedini mediji, o jednom od rijetkih Plenkovićevih ministara koji, barem dosad, nije ozbiljnije kompromitiran korupcijom i koji nije na glasu kao nedorastao svojoj funkciji. Socijalno je inteligentan, politički lukav i oprezan, posvećen tome da ne napravi pogrešan korak, a poprilična javna prigušenost i komunikacijska prizemljenost samo su krinka za veoma visoko mišljenje koje Butković ima o svom političkom talentu i svojim političkim dometima, pišu mediji.

Butković, duboko u sebi, tvrde dobri poznavatelji njegova lika i djela vjeruje da mu je, u političkom smislu, samo nebo granica, odnosno da trenutne vioske funkcije koje obnaša u Vladi, (potpredsjednik  Vlade i ministar mora prometa i infrastrukture) , kao i HDZ-u čiji je jedan od potpredsjednika, samo odskočna daska ka vrhu, jer, kao što pjesma kaže: 'Kada si prvi svega si vrijedan, Na tronu može biti samo jedan'! A da Butković vješto vozi politički veleslalom potvrdio je to u dosadašnjoj karijeri više puta. Bio je vjeran Ivi Sanaderu, a nakon što je na unutarstranačkim izborima u svibnju 2012. godine pobijedio Tomislav Karamarko, Butković mu se odmah priklonio iako je u predizbornoj kampanji podupirao ličkog Borata Darka Milinovića. A kada je Karamarko podnio ostavku i nakon što je HDZ preuzeo Andrej Plenković, Butković mu je dao potporu. istini za volju, izvori bliski Plenkoviću smatraju da mu Butković nije baš omiljen ministar, da ga smatra najopasnijim takmecem, ali da ga je morao instalirati i na mjesto potpredsjednika Vlade, nakon novog vala uhićenja HDZ-ovih visokopozicioniranih dužnosnika, kada je uhićen tadašnji ministar Darko Horvat.  

'On je ljudima simpatičan, vrlo je otvoren i neposredan, svima se javlja na telefon, u kontaktu je s bazom, trudi se nikome ne zamjeriti, a prvenstveno je dobar i kao čovjek. Osim toga je i duhovit i svoje mane ili nedostatke zna vrlo vješto pretvoriti u prednosti. Tako se, primjerice, zna često šaliti na račun svoje visine pa reći “Što sam ja kome skrivio ovako mali?” i to je onda svima simpatično', prenio je svojedobno Nacional, izjavu jednog njihovog izvora. No, izvori bliski HDZ-u kažu da se Butković ozbiljno zamjerio premijeru Plenkoviću kada je nedavno izjavio da se konzultirao sa suprugom te da neće kupovati narodne obveznice. Tada su mediji pisali da to što je Butković izveo je poražavajuće za Plenkovića. 'Time se demonstriralo da on ipak nema utjecaja na svoje ministre i da ih nije u stanju držati pod kontrolom što je posebno poražavajuće u ovakvim situacijama i sa ovakvim projektima koji su Plenkoviću vrlo značajni', isticali su tada pojedini mediji, i podcrtavali da se u Vladi već dugo šuška o konfliktima i zategnutim odnosima između predsjednika Vlade i ministra Butkovića koji je prije nekoliko mjeseci preuzeo funkciju potpredsjednika Vlade. 

O tim zategnutim odnosima pisalo se svojedobno i u Nacionalu kada se tvrdilo da se ministar Butković priklonio takozvanoj desnoj struji koju je predvodio osječki župan Ivan Anušić. Sve se to odvijalo u vrijeme kada je priveden bivši ministar graditeljstvo Darko Horvat, tada se navodno Butković i Anušić nisu odazvali hitnom sastanku kojega je premijer sazvao zbog krize u vladajućim i stranačkim redovima. Mada su i Butković i Anušić te napise osporavali, u Plenkovićevim redovima prema Butkoviću su i danas skeptični jer vjeruju kako on ima premijerske ambicije, mada je ministar i te teorije u jednom trenutku osporio. Ipak, neki zlonamjerni i danas vole podsjetiti na činjenicu da i dan danas na službenim stranicama ministarstva Mora, prometa  i infrastrukture stoji tekst od studenog 2018. godine pod naslovom:' Ministar Oleg Butković u pratnji premijera Plenkovića u višednevnom posjetu  NR Kini'! Zlonamjerni smatraju da jedino premijer može biti u pratnji svojeg ministra a nikako  obrnuto. Osim tih nesuglasica, upućeni tvrde, da je Plenkoviću dodatni motiv da u ring Milanoviću gurne Butkovića, činjenica, da Milanović jedino od svih HDZ-ovaca uvažava upravo ministra Butkovića. 

Podsjetimo, u lipnju ove godine predsjednik RH Zoran Milanović, zadrti politički neprijatelj hrvatskog premijera, je naglasio  doprinos ministra Butkovića i resornog ministarstva 'koji solidno radi svoj posao i iza kojega stoje neki od najvećih projekata, bez kojih bi cijela slika izgledala lošije'.  No, nakon te izjave, Butković se, o čemu smo pisali, počeo pravdati da nije baš tako da bez njega stvari ne bi funkcionirale. 'Ja nisam taj čovjek kojeg treba previše hvaliti', rekao je ministar Butković, iz čije je izjave isijavala nelagoda Milanovićevim pohvalama, koje bi ga kod šefa Plenkovića mogla skupo stajati. A nekoliko mjeseci poslije SDP-ov bivši ministar mora, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić je u emisiji Razotkrivanje  na Novoj TV, razotkrio novinarki Sabini Tandari Knezović da u HDZ-u nema puno prijatelja, a da je u dobrim odnosima s Butkovićem. To otkriće Siniše Hajdaša Dončića došla je samo nekoliko dana nakon što je on na N1 televiziji napao premijera Plenkovića rekavši da je puknuo kao patkica. Što se pak tiče samog Butkovića, upućeni tvrde da on nikako ne bi išao u bitku za Pantovčak, pogotovo ne Zoranu Milanoviću.  Butkovića jedino što može zanimati jeste  funkcija predsjednika HDZ-a, smatraju njegovi dobri  poznavatelji, i kažu da on neće ići u otvorenu bitku prsa o prsa s Plenkovićem, ali ako u političkom ringu vidi svoju šansu sigurno  je neće propustiti.