Iako u Hrvatskoj vlada uvjerenje kako su sinovi pokojnika čije su slike i za njihova života dosezale pozamašne iznose lišeni materijalnih briga u sasvim suprotno uvjerili smo se na primjeru sinova Mersada Berbera a kroz priču koja slijedi doznat ćete kako financijske brige more sina i jednog od najpoznatijih hrvatskih slikara.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na sudskoj ploči netom je istaknuto ime Marka Murtića. Radi se o objavi Općinskog građanskog suda u Zagrebu u predmetu ovrhe Erste banke. Banku u postupku zastupa odvjetnički ured Hanžeković i partneri. Vrijednost spora iznosi više od 100 tisuća eura. Naime, dužnika Murtića banka tereti za neplaćenu glavnicu u iznosu 100.801,99 eura te kamate u iznosu 23.643,86 eura počev od 20. siječnja 2021. pa sve do isplate. Dodatni troškovi javnog bilježnika i odvjetnika iznose 20.733,75 kuna. U ovršnom postupku kao javna bilježnica sudjelovala je Anita Škurjanec iz Zagreba. Dužnik je zapravo tvrtka AAG Nautika d.o.o. u stečaju a Marko Murtić je bio solidarni jamac.

Erste banka od Murtićevog sina potražuje ukupno 946.473,18 kn. Marko Murtić bio je jedini vlasnik AAG Nautike koja je likvidirana u travnju prošle godine. Murtić je prokurist splitske tvrtke Green Retreat čija je vlasnica i direktorica Martina Radovčić. Vlasnik je i zagrebačke tvrtke Dizajn centar AAG čiji stečaj vodi Rajka Jagmarević.Groblju tvrtki u kojima se pojavljuje ime Marka Murtića pridružuje se i zagrebačka tvrtka G.T.C. koja je brisana s Trgovačkog suda u Zagrebu u ožujku 2019. godine. Murtić je prokurist u tvrtci Emur Studio čija je vlasnica njegova mama Goranka Vrus Murtić koja je ujedno i direktorica.

Inače, obitelj pokojnog slikara imala je velike planove za smještaj slikarske ostavštine slavnog slikara ali svi su ti planovi bili povezani s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Sad je veliko pitanje hoće li aktualni gradonačelnik Tomislav Tomašević koji reže sve troškove uopće imati sluha za takve projekte budući je zatekao praznu blagajnu. S druge strane tvrtka zbog koje Erste banka pokušava ovršiti Marka Murtića usko je bila poslovno povezana s njegovom drugom tvrtkom koja je u stečaju, odnosno Dizajn centar AAG. Vidljivo je to iz izvješća stečajnog AAG Nautike upravitelja Jure Marušića.

Tako iz jednog izvješća doznajemo kako je Murtićeva tvrtka imala 59.545 kuna duga prema vjerovnicima prvog isplatnog reda ali čak 12.723.526 kuna prema vjerovnicima drugog isplatnog reda. Glavni vjerovnik bila je Erste banka ali iz izvješća stečajnog Marušića proizlazi njegovo uvjerenje kako će se oni naplatiti od proizvodne hale koju je izgradila AAG Nautika a koja je u zemljišnim knjigama bila upisana kao vlasništvo Dizajn centra AAG. Stečajni je navodio kako nije bilo volje da se prizna pravo vlasništva nad tom nekretninom (proizvodnom halom za izgradnju brodica) mirnim putem te je bio prisiljen pokrenuti parnicu radi ishođenja prava vlasništva.

Iz navedenog nedvojbeno proizlazi kako je Murtić pokušao muljati ali mu to očito nije pošlo za rukom. Stečajni je u izvješću naveo i kako je angažirao odvjetnika radi pokretanja tužbe. Naime, njegov glavni argument je bio kako je i u jednom i u drugom slučaju razlučni vjerovnik bila Erste banka te da će se ona u konačnici i naplatiti prodajom nekretnine. To je izvješće zaprimljeno na Trgovačkom sudu u Zagrebu u kolovozu 2019. godine. No, očito je kako Erste banka nije naplatila sva svoja dugovanja od Murtićeve AAG Nautike dok su pokrenuli ovrhu.

Ovaj dužnički slučaj potvrđuje kako sinovi slavnih pokojnih slikara s ovih prostora nisu ni izdaleka uspješni kao njihovi očevi. Tako smo već pisali kako je u bankrotu prvo završio Azer, mlađi sin Mersada Berbera, a potom je za njih zahtjev za osobni stečaj pokrenuo i stariji sin pokojnog slikara o čemu smo također pisali. Marko Murtić nije uputio zahtjev za stečaj ali iz recentnog ovršnog te stečajnih dokumenata njegove tvrtke jasno proizlazi kako se olako zaduživao u deset milijunskim iznosima ali da je imao problem kada je uzete kredite trebao isplatiti. 

Iz dokumenata je vidljivo kako je Marko Murtić bio solidarni jamac svoje tvrtke koja je ostala dužna Erste banci pa je zato uslijedila ovrha

Iza tvrtke AAG Nautika ostali su dugovi, vjerovnici su potraživali skoro 13 milijuna kn- sve je to vidljivo iz izvješća stelačnoj Jure Marušića