Raskošni apartmanski kompleks u Puntici na Staroj Novalji iznad plaže Uljak gradila je Mamićeva tvrtka Aqua MM. U dva luksuzna objekta prvi red do mora u apartmane su uložili: Dejan Lovren, Kata Bukovac Peršun, Slovenac Jože Kojc, sin pokojnog hrvatskog premijera i nekadašnjeg šefa Tuđmanovog ureda Andre Šarinić te Zoran Mamić. Mediji su nedavno objavili kako je Mamić iznajmljivao svoje apartmane i ovo ljeto nakon što je i on, nakon pravomoćne presude krenuo stopama starijeg brata Zdravka te završio u Međugorju, odnosno Hercegovini. No, država je odlučila naplatiti dio od presuđenih milijuna pa je ovrha nad vrijednim paškim nekretninama Zorana Mamića završila na Općinskom sudu u Zadru.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nedavno smo objavili članak kako je deblokiran dio imovine Zdravka Mamića nakon što je on uplatio iznos od blizu 50 milijuna kuna. Tako su njegova supruga Marina, kći Iva ali i bivša supruga Zorana Mamića, Vanja Horvat dobile priliku ponovnog raspolaganja dijelom nekretnina. Marini i Ivi Mamić deblokirani su i štedni računi u više banaka. Radilo se o obvezi prema presudi Županisjkog suda u Osijeku u procesu protiv Milana Pernara, Mamića i Vrabanovića o čemu smo već pisali. No, Zoran Mamić presudom je bio obvezan platiti iznos od 22.945.116,40 kn. Kako to nije učino u zakonskom roku na  sudskoj oglasnoj ploči oglašena je provedba ovrhe nad njegovim nekretninama koje će provesti na Općinski sud u Zadru. Spis je završio kod sutkinje Dubravke Novaković koja je naložila  Zemljišnoknjižnom odjelu Pag izvršenje zabilježbe ovrhe na nekretninama Zorana Mamića.

To znači da se privremena mjera zabrane otuđenja i opterećenja nekretnina radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi koja je upisana 17. srpnja 2015., zamijeni zabilježbom te ovrhe. Određen je i trošak ovrhovoditelja  u iznosu 100.000 kuna. Taj dokument nosi datum 15. lipnja 2021. godine. No, na sudskoj ploči objavljen je 9. studenog ove godine. U sklopu ovrhe nalazi se prijedlog za ovrhu iz kojeg je vidljivo kako je ovrhovoditelj RH zastupana po Županijskom državnom odvjetništvu iz Zagreba. Uz ime ovršenika Zorana Mamića upisana je adresa njegove vile u Markuševečkoj Dubravi u Zagrebu. U prilogu je i odluka glavne državne odvjetnice 7. svibnja 2021., presuda Županijskog suda u Osijeku od 6. lipnja 2018. te zemljišnoknjižni izvatci. Pod vrijednost spora upisan je već istaknuti iznos od  22.945.116,40 kn.

Za taj iznos u dokumentu piše kako je utvrđeno da 'predstavlja imovinsku korist koju je ovršenik Zoran Mamić ostvario kaznenim djelom te da je navedeni iznos imovina ovrhovoditelja Republike Hrvatske. Pod t. 3. 4. i 5. presude na ime oduzimanja dijela imovinske koristi naložen je prijenos novčanih sredstava u korist Državnog proračuna Republike Hrvatske te upis prava vlasništva pokretnina u korist Republike Hrvatske. Slijedom toga, toč. 6. presude naloženo je ovršeniku Zoranu Mamiću da razliku do ukupnog iznosa imovinske koristi od 25.894.262,73 kn, odnosno iznos od 22.945.116,40 kn uplati u korist Državnog proračuna Republike Hrvatske, u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti presude, pod prijetnjom ovrhe.  U rješenju piše kako  ovršenik Zoran Mamić nije dobrovoljno ispunio svoju obvezu, a vlasnik je nekretnina koje su upisane kao pašnjak Orlje površine 7030 m2 u Novalji te 3319/10000 nekretnine na lokaciji Uljak koja se vodi kao dvorište od 821 m2 i kuća površine 167 m2 ukupne površine 988 m2.

Druga nekretnina je luksuzni apartmanski kompleks koji je gradila tvrtka Aqua MM čiji je osnivač Mario Mamić, sin Zdravka Mamića. Prema podacima koje raspolaže sud Zoran Mamić je upisan kao vlasnik peterosobnog stana na 2. katu s četiri sobe, tri kupaonice s wc-om, hodnike, dvije terase i balkona na 2. katu te stubišta između 1. i 2. kata, neto korisne površine 141,00 m2, s pripadajućim parkirnim mjestom. Sukladno tomu sud je naložio provedbu ovrhe nad tim nekretninama Zorana Mamića na otoku Pagu. Mamićev apartman nalazi se tik do plaže Udiljak. Na parceli su dva apartmanska objekta koje povezuje uređena okućnica te zajednički bazen. Ovrhu nad Mamićevim posjedima u Staroj Novalji i Novalji potpisala je zamjenica državnog odvjetnika Ljiljana Ivošević.