Presuda je polusestru naše nekad najuspješnije klizačice sustigla zbog tužbe Radivoja Jovičića, akademskog kipara i višeg konzervatora iz Zagreba koji je poznat po tome što obnavlja i skuplja odbačene mirogojske spomenike. Spor se vodio na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Nakon što je proglašena krivom Velina Oršolić mora podmiriti i odvjetničke troškove tužitelja, sveukupno više od 15 tisuća kuna koje duguje zbog presude iz 2019. godine.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, sutkinja Anamarija Pavičić odlučivala je u kaznenom predmetu protiv osuđene Veline Oršolić, zbog kaznenog djela iz članka 147. stavak 1. Kaznenog zakona. Naime, preko svog odvjetnika Ozrena Tatarca privatni tužitelj Radivoje Jovičićatražio je naknadu troškova kaznenog postupka. Sutkinja Pavičić 8. rujna ove godine riješila je kako je Velina Oršolić dužna platiti nužne izdatke i nagrade za odvjetnika Ozrena Tatarca i to u iznosu od 15.875 kuna. Iz obrazloženja je vidljivo kako je presudom od 16. listopada 2018., koja je postala pravomoćna 5. lipnja 2020., tada optužena Velina Oršolić proglašena krivom za kazneno djelo iz članka 147. stavak 1. KZ/11, te joj je izrečena novčana kazna u iznosu od 50 dnevnih iznosa u visini od 209,40 kuna čiji umnožak iznosi 10.470 kuna, a koju novčanu kaznu je bila dužna platiti u roku od 6 mjeseci po pravomoćnosti presude.

Također, tada optužena obvezna je naknaditi i troškove kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 1.500 kuna, kao i nagradu i nužne izdatke opunomoćenika privatnog tužitelja. Presudom Županijskog suda u Vukovaru od 5. lipnja 2020., presuda zagrebačkog suda preinačena je u odluci o kazni, tako što je optuženoj za kazneno djelo protiv časti i ugleda - uvrede iz članka 147. stavak 1. KZ/11, izrečena novčana kazna od 10 dnevnih iznosa u visini od 209,40 kuna, čiji umnožak iznosi 2.009,40 kuna. Naglasimo kako se radi o kaznenom djelu klevete koji očito Oršolić nije počinila na štetu tužitelja u medijima već na drugi način. Naime, bivša dance zvijezda već godinama ne istupa javno već se bavi privatnim biznisom koji je postao poznat kroz aferu Groblje.

'Iz spisa proizlazi da je privatni tužitelj opunomoćio za zastupanje u ovom predmetu odvjetnika Ozrena Tatarca, koji je poduzimao radnje zastupanja, a kako je Velina Oršolić osuđena za počinjenje kaznenog djela iz čl. 147. st. 1. KZ/11, za koje djelo je propisana novčana kazna, to je i nagrada za poduzete radnje dodijeljena u skladu sa zapriječenom kaznom. Odlučujući o troškovima kaznenog postupka sud nalazi da je pravodobni zahtjev opunomoćenika privatnog tužitelja za naknadom troška u iznosu od 16.937,50 kuna djelomično osnovan, s time da je trošak riješeno isplatiti privatnom tužitelju osobno budući da opunomoćenik uz zahtjev nije dostavio specijalnu punomoć za primitak isplate troška kaznenog postupka' - piše u sudskom dokumentu.

Stoga je trošak odvjetnika određen sukladno tarifi. 'Opunomoćenik privatnog tužitelja također je zatražio i trošak pristojbe na privatnu tužbu u iznosu od 250 kuna, pristojbu za prvostupanjsku presudu u iznosu od 500 kuna', za koje je sud zaključio kako su osnovani. Ime Veline Oršolić dospjelo je u udarne vijesti u srpnju ove godine kada je uhićen bivši direktor Gradskih groblja Zagreb Patrik Šegota o čemu smo već pisali. Nad Šegotom je Uskok provodio istragu a među ostalim ga se sumnjiči i kako je pogodovao Velini Oršolić za zakup kućica na Mirogoju za prodaju cvijeća. Inače, Velina kao i njena polusestra Idora potječu iz klesarske obitelji koja već 30 godina ima biznis vezan uz nadgrobne spomenike ali i cvjećarnicu.

Vlasnica cvjećarskog obrta Hegel sada je Velina Oršolić koja posluje u objektima na Mirogoju i Krematoriju. Podsjetimo kako je devedesetih bila dance zvijezda poznata po hitu Sherry, Sherry'. Slučaj Veline Oršolić dokazuje kako sestrama Hegel-Oršolić ne cvjetaju ruže i susreću se s brojnim nevoljama ali da nakon svakog pada dožive i uspon. Tako smo već pisali kako je nad Idorom Hegel proveden postupak osobnog stečaja ali i objavili članak kako je u SAD-u gdje živi investirala u vilu. Posebni članak posvetili smo priči o tome kako je Idora HJegel sa suprugom Splićaninom Jakšom Mrčelom te Ivom Majoli i Goranom Ivanišević postala direktorica u floridskoj tvrtci. Idora Hegel postala nam je zanimljiva i kroz činjenicu da je svoj hvarski posjed prodala Milanu Popoviću, bivšem Severininom partneru i ocu njihovog zajedničkog sina pa smo i tome posvetili članak

Tužitelj Radivoje Jovičić koji je uspio u sporu s Velinom Oršolić poznat je kao kipar i viši konzervator koji je spašavao odbačene nadgrobne spomenike te radio na na propalom Etno selu Kravaščica