Najzanimljiva uzvanica druženja u obnovljenoj zagrebačkoj Gradskoj kavani koja sada nosi ime Johann Franck zacijelo je srpska poduzetnica koja je poznata kao bivša supruga njemačkog nogometaša Lothara Matthäusa ali u Srbiji i kao majka djece najbogatijeg Srbina Miodraga Kostića Koleta te kao punica Damira Ahmetova, nasljednika carstva najbogatijeg Ukrajinca i dugo godina najbogatijeg Europljanina Rinata Ahmetova. Srpski tajkun Kole odavno je poslovno carstvo proširio u Hrvatskoj investicijama u Istri i Šibeniku preko svojih ciparskih tvrtki a poglavito će proširiti moć skorim preuzimanjem hrvatske podružnice ruske Sberbank. S druge strane bivša hrvatska predsjednica, sada na funkciji članice u Međunarodnom olimpijskom odboru ali i predsjednice Povjerenstva za nadzor izbora budućeg domaćina Olimpijskih igara, zacijelo je mnogim kapitalcima zanimljiva kao potencijalna lobistica koja može pogurati neku zemlju za prestižno natjecanje. Zanimljivo je kako je hrvatskim medijima promaknulo da je bivša Koletova i Lotharova supruga odsjela u zagrebačkoj Esplanadi sa kćerkom Dajanom, suprugom nasljednika ruskog oligarha koji se 2008. slikao u maksimirskoj loži sa Zdravkom Mamićem.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Budući da se u Srbiji strana imena i nazivi pišu 'po Vuku' tako i prezime Badnjak družbenice bivše hrvatske predsjednice nitko ne piše u njemačkom originalu. Tako je zvijezda tamošnjih tabloida i magazina atraktivna 50-godišnjakinja Marijana Mateus. Za nju pišu kako je modna dizajnerica, poduzetnica te autorica. Ona je ujedno majka Dajane Kostić, kćerke uspešnog srpskog biznismena Miodraga Kostića Koleta te supruga Damira Ahmetova, sina ukrajinskog oligarha Rinata Ahmetova. Dajana i Damir vjenčali su se u Londonu a pisalo se da je na njihovu glamuroznu svadbenu ceremoniju utrošeno čak dva milijuna eura.

Zagrebačka gošća i Kolindina družbenica na Badnjak iako je aktivna na društvenim mrežama na istima ne objavljuje nikakve privatne slike već isključivo producira sebe u luksuznim izdanjima i poželjnim destinacijama. Tako nikada nije objavila niti jednu sliku s vjenčanja svoje kćeri i nasljednika carstva Rinata Ahmetova, za kojeg je prije 5 godina napisano kako je bogatiji od vlasnika švedske Ikee, Ingvara Kamprada. Zadnjih godina bogatstvo tog Ukrajinca je samo raslo. Ahmetov je vlasnik ukrajinske grupacije System Capital Management i nogometnog kluba Šahtar iz Donetska, prije nekoliko godina povećao je svoje bogatstvo na 31,1 milijardu dolara.

Ahmetov se kod nas u nogometnim krugovima spominjao kada je njegov klub kupio Darija Srnu i Stipu Pletikosu. Jutarnji je 2019. objavio životna priča o Rinatu Ahmetovu s naslovom kako je Šahtar preuzeo nakon što je bomba raznijela gazdu. 'On je uvijek sjedio kraj njega. osim tog dana...' - pisao je Jutarnji te tekst ilustrirao slikom na kojoj su Rinat Ahmetov i Zdravko Mamić u srdačnom stisku ruke u maksimirskoj loži 2007. godine. Kasnije je ostalo zabilježeno da je Mamić Ahmetovu rekao ne kada su pregovarali o igračima. S obzirom na činjenicu da je zagrebačka Badnjak gošća s VIP družicama diskretna po pitanju objava iz privatnog života pogledali smo njezine profile na društvenim mrežama i ustanovili kako je na Instagramu objavila dvije slike iz Zagreba ali na kojima je tradicionalna sama u luks okruženju kao što je to i na ranije objavljenim slikama iz raznih svjetskih destinacija.

Kako bismo ušli dublje u analizu tog zanimljivog badnjačkog zagrebačkog druženja istaknimo kako je uz našu tenisku žensku izbornicu Ivu Majoli, tenisačicu Donnu Vekić, Kolindu te već istaknutu Marijanu na istom bile i novinarka Ana Muhar Blanquart te modna kreatorica Aleksandra Dojčinović. Novinarka Ana Muhar Blanquart o sebi na webu navodi kako je 'Zagrepčanka, koja je dio djetinjstva provela u Beču, nakon završetka studija radila je u odnosima s javnošću.  U Londonu, već tijekom magisterija međunarodnog novinarstva, postaje dopisnica Jutarnjeg lista. Posljednjih deset godina piše o aktualnostima vanjske politike za vodeće hrvatske medije. Živi između Londona i Zagreba sa suprugom i sinovima'. Ana je već ranije opisivala svoj život s londonskim investicijskim bankarem.

Što se pak tiče kreatorice Dojčinović navedimo kako je ona u dugogodišnjoj vezi s Kolindinim savjetnikom iz doba kad je bila vladarica Pantovčaka i hrvatska predsjednica Tomislavom Madžarom. U njezin dućan Lei Lou u Ilici rado dolaze poznate hrvatske dame i trendseterice pa smo tamo tako snimili i Anicu Kovač koja je bila toliko nestrpljiva ovo ljeto isprobati novu odjeću da je istu isprobavala nasred dućana i nije stigla otići do kabine. Madžara koji je rodom iz Ljubuškog mediji su nazivali Kolindinim miljenikom. Inače, u medijima je promotivno predstavljan i kao ravnatelj zdravstvene ustanove Vaš pregled, ali i dugogodišnji liječnik Hrvatske nogometne i rukometne reprezentacije.

Bio je posebni savjetnik Predsjednice RH za zdravstvo i sport. Zanimljivo je kako se njegova poliklinika 2017. godine, prije nego što je službeno objavio vezu s modnom kreatoricom, oglašavala s promo slikama pacijenata među kojima su bili i Aleksandra Dojčinović, glazbenica Lana Jurčević, bivši vaterpolist Dubravko Šimenc.... VIP uzvanica zagrebačkog Badnjaka Marijana Matthäus u vrijeme dok je bila u braku s Miodragom Kostićem osim Dajane rodila je još sina Aleksandra te kćer Anđelu. Na LinkedInu se sada predstavlja kao vlasnica brenda Andaj, odnosno brenda luksuznih uniformi - Lux Uniforms.

Prema podacima iz britanskog registra Marijana je tvrtku Andaj London osnovala 2018. godine a tamo se upisala kao Mađarica. Djevojački se ona prezivala Čolić ali ne isključujemo mogućnost da je po majci i Mađarica. Zanimljivo je kako je tvrtka Andaj London likvidirana već u siječnju ove godine ali to nije navelo Kolindinu družbenicu da promijeni podatke na svom LinkedIn profilu, odnosno da ih ažurira sve do danas. U britanskom registru Marijana je upisala adresu apartmana u prestižnoj londonskoj četvrti Belgravia, odnosno u Draycott Placeu. Možda nakon ovog posjeta poduzetna i atraktivna Marijana proširi svoj biznis i na Hrvatsku?

Njezin bivši suprug i otac njezino troje djece već je svoje poslovno carstvo naveliko proširio na našu zemlju. Tako je vlasnik šibenskog trgovačkog centra Dalmare i to preko svoje tvrtke iz Savudrije koja se zove Tampten nekretnine. Ta je tvrtka udio kupila od investitora u taj centar te od Fortenove. Miodrag Kostić Kole hrvatske Tampten nekretnine osnovao je preko svoje ciparske off shore tvrtke koja se zove Oseane Holding Limited. Direktor u Tampten nekretninama je Beograđanin Luka Bjeković. O Kostićevom hrvatskom carstvu možemo saznati više pratimo li gdje je sve Bjeković direktor. On je pak vodeći čovjek još tvrtke Pleston nekretnine sa sjedištem u Savudriji te je bio direktor ugašenih Skiper operacija.

Vlasnik Pleston nekretnina je ciparska tvrtka Pleston ltd. Zapravo ti podaci ilustriraju kako je Miodrag Kosti postao vlasnik nekadašnje Skiper rezidencije, odnosno Kempinskog u Savudriji. U studenom ove godine objavljeno je kako Sberbank napušta Hrvatsku te da podružnicu u našoj zemlji prodaje grupaciji pod kontrolom srpskog ‘kralja šećera‘. Ruska banka naime svoju hrvatsku podružnicu odlučila je prodati AIK Banci u vlasništvu Miodraga Kostića. Tako je Kole zadnjih godina uspio postati jedan od krupnih investitora u Hrvatsku. Inače, prema službenim podacima Kostić i njegov sin Aleksandar Aleks upisani su kao Ciprani. To svjedoči da očito imaju ili ciparsko državljanstvo ili su stalni rezidenti u toj poreznoj oazi.

Tako piše u revizorskom dokumentu jedne od krovnih Koletovih tvrtki Agri Europe Cyprus Limited. No, i tata zeta Marijane Matthäus Rinat Ahmetov proširio je svoje poslovno carstvo na Hrvatsku. Tako je u kolovozu ove godine objavljeno kako je Splićanin Ivica Pirić postao predstavnik najveće ukrajinske tvrtke za Hrvatsku, odnosno Metinvesta koji djeluje u sklopu poslovnog carstva Rinata Ahmetova. Ta je tvrtka otvorila zastupništvo u Splitu. Pirić je inače počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj. Na Sudregu je vidljivo kako je s bivšim članom ukrajinskog parlamenta Olegom Nemyrovskyyem osnivač tvrtke Vis Vires u Splitu. Pirić je zajedno s ukrajinskim kraljem kocke Andrijem Matiukhijem osnivač tvrtke Vrulja Global Service sa sjedištem u Splitu.

Jutarnji je prije dvije godine objavio članak u kojem je spominjan taj ukrajinski kladioničarski i kockarski kralj. 'Zagreb kao Monte Carlo, a Hrvatska poput Monaka - ne zvuči loše, a svog kralja kocke već imamo. Riječ je o Andriiju Matiukhi, 46-godišnjem Ukrajincu koji ne samo da ima ideje i vizije, nego ima i sredstva i tvrtku, a u Hrvatsku se zaljubio. Sviđa mi se Hrvatska kao zemlja i sviđaju mi se ljudi. Prije svega, ne razlikuje se mnogo od Ukrajine. Dijelimo slični mentalitet, jezik, slavenski smo narodi koji se međusobno razumije. Zato mi se jednostavnije u Hrvatskoj adaptirati, nego u Rumunjskoj ili zemljama poput Njemačke ili Engleske, jer oni imaju drugačiji mentalitet. Hrvatska je prelijepa i nemoguće je ne zaljubiti se kada je jednom posjetiš' - rekao je za Jutarnji Matiukha koji je do prije godinu i pol živio u Kijevu, no sada s obitelji živi u Zagrebu.

'Kada je pokrenuo biznis u Hrvatskoj dolazio je nekoliko puta na mjesec na par dana kako bi kontrolirao situaciju, no shvatio je da to ne funkcionira te da ako želi razviti posao onako kako je naumio, mora se preseliti. Matiukha je vlasnik grupe kompanija pod nazivom FavBet, čiji je primarni interes sportsko klađenje' - objavljeno je u Jutarnjem. Kada uzmemo u obzir kako je ukrajinski i srpski kapital duboko penetrirao u hrvatsko gospodarstvo ne bi nas nimalo trebalo čuditi otkud i majka djece srpskog kralja šećera i punica nasljednika ukrajinskog oligarha na zagrebačkom Badnjaku. Tko zna kakve su sve poslovne planove skovale uspješne dame hrvatsko- srpskog biznisa, sporta i politike.... Tko zna gdje je kraj vezama koje su učvršćene u Johann Franck kavani na zagrebačkom Trgu bana Jelačića 24. prosinca 2021. godine?