Dok cijeli svijet drhti pred sljedećim potezom gospodara Kremlja svaki detalj vezan uz ogromnu mrežu Putinovih bliskih oligarha koji su povezani s našom zemljom postaje dodatno intrigantna. Tako je našu pažnju privuklo ime Martine Perenčević koju je nedavno na sudskoj ploči oglasio Općinski građanski sud u Zagrebu. Spomenuta je inače dugo godina radila u prestižnom zagrebačkom uredu Hraste i partneri a onda je otišla u samostalne vode. Iako je njen otac Predrag, zajedno sa svojim bratom Mihajlom, dospio u žižu svjetskih istraživačkih novinara zbog transakcija 650 milijuna eura, Martina je napravila dug u Zagrebu zbog čega je sada na meti telekom operatera. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U listopadu prošle godine objavili smo članak kako je članice dinastija Perenčević branila čast i ugled osuđenog ubojice, koji je bio i na Interpolovoj tjeralici,odnosno  Mladena Džidića iz BiH a koji zatvorsku kaznu izvršava u Hrvatskoj. Tim smo člankom pokušali ilustrirati situaciju da se i najbliži članovi obitelji hrvatsko-ruskog moćnika Mihajla Perenčevića moraju profesionalno boriti za svoju koricu kruha. Martinin stric Mihajlo u medijskim krugovima u Rusiji poznat je ne samo kao zakupac Putinovog dvorca na Crnom moru o čemu smo pisali već i kao 'Putinov hrvatski novčanik'. Tim izrazom ruski istraživački novinari ukazuju na pozadinu milijardskog biznisa koji Perenčević, zajedno sa svojim ortakom iz Zagreba Krešimirom Filipovićem vrti preko njihove ruske kompanije Velesstroy, gradeći plinovode i druge infrastrukturne mega projekte o čemu smo pisali.

Kako u Rusiji korupcija nije kapilarna već fundamentalna tim izrazom ruski novinari žele dočarati da je Vladimir Putin tajni ortak Perenčeviću i Filipoviću u odljevu  milijardi rubalja iz Rusije. Naime, ekstremni profit odljeva se preko mreže off shore kompanija pod kontrolom Perenčevića i njegovih odvjetnika diljem svijeta čime su se pozabavili i istraživači u zadnjoj velikoj aferi znanoj pod imenom Pandora Papers. Imperijal je u više navrata pisao o načinu poslovanja i stilu života tog misterioznog oligarha hrvatskog porijekla. Također, ukazali smo na podatak kako Mihajlo Perenčević posjeduje i američko državljanstvo te da njegova supruga Sonja posjeduje vilu na Beverly Hillsu te restoran Dan Tana's u kojem objeduju holivudske zvijezde te partijanerice tipa Paris Hilton. Samim tim kako bi izbjegao američki porezni nadzor Mihajlo Perenčević stalno mijenja adrese.

Tako smo pisali kako je taj punac sina hrvatskog tajkuna Emila Tedeschija imao fiktivnu prijavu u Širokom Brijegu pa je zatim porezno iz Hercegovine utekao u Moskvu. Inače, pisali smo i kako Mihajlo, poput drugih hrvatskih poduzetnika u Rusiji, privatnu prazninu premošćuje paralelnim ljubavnim životom konstituiranim u formi izvanbračne veze. Iz takvih odnošaja s Ruskinjom Mihajlo je dobio i potomstvo, sina i kći. Sin nosi znamenito ime, odnosno zove se Platon kao i bezvremeni grčki mislilac. Kada su međunarodni novinarski istraživači došli u posjed dokumenata o osnivanju brojnih tvrtki i trustova u Pandora Papers zapitali su se zašto Predrag Perenčević prenosi udjele na Nikolu Perenčevića, svog nećaka, Mihajlovog sina. Pitali su se zašto stoji formulacija 'muški potomak koji je rođen u legalnoj bračnoj zajednici'. Nisu to znali rastumačiti jer im nije bilo poznato postojanje Platona Perenčevića Mihailoviča (izvedenica od imena oca Mihajla).

Nisu znali da time zapravo 'Putinov hrvatski novčanik' osigurava da imovina pripadne njegovom zakonitom sinu Nikoli nauštrb izvanbračnog nasljednika što smo rastumačili u zasebnom članku. U tim papirima nije apostrofirana Nika Perenčević, koja se tada prezivala Cizel i čiji se bivši suprug Siniša Cizel s kojim ima tri kćeri, također spominjao u Pandora Papers. Naime, Mihajlo je transferirao iz londonske tvrtke silne milijune ne samo na svoju mamu Martu koja je umrla prošlog rujna u 102.-oj godini u Zagrebu što smo objavili već i na bivšeg zeta Cizela.No, sigurno su svi milijuni s Cizelovih računa iščezli nakon što je Mihajlova kći jedinica iz legalnog braka sa Sonjom Perenčević ušla u bračne vode s Emilom Tedeschijem juniorom, sinom gazde Atlantic grupe. Mihajlo Perenčević je inače u fokus svjetskih medija i institucija dospio zbog političke izloženosti u odnosu na Putina.

Zbog toga već godinama traje supervizija njegovih silnih transakcija od europskih američkih pa sve do azijskih poreznih oaza. U Hrvatskoj Perenčević osim više vila u rezidencijalnim zonama Zagreba i stana  na Jelačić placu posjeduje brojne nekretnine na Malom Lošinju. Osim vila suvlasnik je i lošinjske Jadranke a na taj otok doveo je i ruskog tajkuna koji je kupio znamenitu vilu uz more. Naime, Perenčević je posredovao pri prodaji nekadašnje Jadrankine vile Karolina Nikolaju Tokarevu, šefu Transnafta koju je on kupio preko svoje off shore tvrtke. Osim Mihajla najljepše vile prvi red do mora posjeduje i njegov ortak Krešimir Filipović, njegova supruga, brat Predrag, djeca... Zbog toga nije ni čudo da ga zovu neokrunjenim kraljem Malog Lošinja. Inače, Mihajlov brat Predrag živi u zagrebačkoj Novoj vesi, ulici koja se nastavlja na Kaptol.

No, on je posjedovao i stan u Crnčićevoj ulici u Zagrebu na kojem je sada prijavljena njegova kći Martina Perenčević i na kojoj su je redovitim putem tražili da joj uruše ovršni prijedlog. No, kako ga odvjetnica očito nije podigla, isti dokument oglašen je na sudskoj ploči. Iz tog dokumenta je vidljiv kako je javni bilježnik Stjepan Šaškor poslao prijedlog ovrhe u ime A1 Hrvatska. Mihajlovu nećaku terete za dug u iznosu 797,56 kn. Prema evidenciji telekom operatera zagrebačka odvjetnica Perenčević duguje im mjesečnu pretplatu od prosinca 2020. do travnja 2021. godine. U ovrsi sudjeluje i zagrebački odvjetnik Martin Garašić pa su tako Perenčevićki zaračunati i dodatni troškovi u iznosu od 256,25 kn te dodatni u iznosu od 156,25 kn. Dobro je da ovrhu nije vodila šogorica Joška Klisovića, zagrebačka odvjetnica Ermina Abdić Klisović.

O tim drakonski ovrhama već smo pisali u više članaka. Njezine ovrhe u prosjeku dužnika A1 Hrvatska  koštaju i 1.500 kuna. Možda ona može imati tako viske tarife jer je njen suprug Nikola Klisović šef pravne službe A1 Hrvatska pa vjerojatno sudjeluje u anuliranju svih utemeljenih prigovora potrošača na takve drakonske troškove ovrha. U ovršnoj režiji šogorice Joška Klisovića nedavno je na zagrebački sud dospio i prijedlog ovrhe u kojem se dužnika teretilo za dug od 1.400 kn te zatezne kamate u iznosu od čak 4.000 kuna. Takvih lihvarskih obračuna zacijelo nema ni u Tunguziji. Također, pisali smo o fantomskoj ovrsi nad beskućnikom iz Nigerije koji je dugovao atsronomski iznos, ali i njenim ovrhama nad Lukom Modrićem, Igorom Cvitanovićem, Ahmadom Sharbanijem, bivšim od Jelene Veljače....

Slijedom navedenog ipak nećaka 'Putinovog hrvatskog novčanika' može biti sretna da joj s ovršnim prijedlogom na kućni prag nije zakucala Klisovićeva šogorica.