Ako u Hrvatskoj postoji biznis koji ne posustaje i u kojem postižemo svjetske rekorde - onda je to vjerojatno ovršni biznis. Kolone odvjetnika i javnih bilježnika neumoljivo obračunavaju troškove raznovrsnih ovrha, od onih za račune komunalnih tvrtki, pa do raznih agencija za naplatu dugova, banaka, kartičarskih kuća, telekom operatera, HRT-a....Nema niti odvjetničkog ureda a ni javnobilježničkog koji je propao nakon što je dobio ovršna zastupanja u ime nekog krupnog klijenta. Kolona ovršenih građana Hrvatske uskoro bi mogla opasati našu zemlju sudeći samo po sudskim oglasnim pločama. Sad se tom nizu znanih i neznanih stanovnika Lijepe naše pridružila i jedna od dvije kćeri nezaboravnog maestra Đele Jusića. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Prije nego što će dubrovački maestro Đelo Jusić zauvijek sklopiti oči dao je i jedan intervju za sarajevski portal na kojem se pohvalio kako ima unuku koja je prekrasni model. Rekao je kako se zove Mia Matić i da je kći njegove kćeri Milve. No, osim Mie ta je Đelina kći rodila i Niku, također poznatu hrvatsku ljepoticu i influencericu. Obje sestre Matić, unuke pokojnog skladatelja, znane su diljem Hrvatske i regije. Rođene su u braku Milve Jusić i gastro znalca Mate Matića koji je nakon rastave od njihove mame zasnovao novi brak s magistrom gastronomije Lucijom Bilandžić s kojom je dobio sina. Tako su Đeline unuke dobile i brata sada predškolca. Milva Jusić zadržala je i dalje prezime bivšeg muža što je vidljivo iz ovršnih dokumenata. Inače, bivši zet Đele Jusića na Instagramu se predstavlja kao FFW selektor.

Njegova druga supruga vlasnica je i direktorica tvrtke 'Dva srca i kuhača' u kojoj je ona konzultantica i kreativna direktorica a Mato Matić je tituliran kao gastronomski savjetnik zadužen za prodaju i marketing. I kao što Instagram profili Nike i Mie Matić odišu putovanjima i snimanjima na krasnim lokacijama nešto slično samo u gastro smislu vidljivo je i s IG profila njihovog oca koji s novom suprugom obilazi razne gastronosmke evente te poznate restorane. Za to vrijeme Milva Jusić Matić vodi decentniji život no kako javnost ne bi bila uskraćena za fotografiju koja ilustrira njezin senzacionalni izgled pobrinula se njena kći Mia koja je objavila zajedničku fotku s mamom. No, pređimo na stvar s početka priče. Kao što smo istaknuli Hrvatska je zemlja sve više ovršenih ili bankrotiranih građana. Tako je zagrebačka Vodoopskrba i odvodnja poslala na Općinski građanski sud u Zagrebu prijedlog ovrhe nad Milvom Jusić Matić.

Navode kako 'ovršenik nije podmirio dospjelo potraživanje te se radi naplate tražbine ovrhovoditelja iz vjerodostojne isprave i troškova ovoga postupka predlaže' sudu donijeti ovršno rješenje. Radi se uistinu o mizernom dugu od  181,75 kn, odnosno 24,12 eura uvećanih za zakonske zatezne kamate koje teku od 14. srpnja 2022. pa do isplate. Od kćeri pokojnog Đele traži se plaćanje u roku osam dana a u protivnom prijeti joj ovrha na računima ili općenito na imovini sukladno odredbama Ovršnog zakona. Pridodan je i trošak javnog bilježnika u ukupnom iznosu od 187,50 kn, odnosno 24,89 eura, dakle nešto više od osnovnog duga. Iz spisa je vidljvo da se radi o neplaćenom računu za studeni 2021. godine. Ovrha je povjerena zagrebačkoj javnoj bilježnici Nadijai Gajski Mindoljević.

Eto i ovaj slučaj pokazuje sve nevolje Ovršnog zakona u Hrvatskoj, građani se ovršavaju često i za jedan neplaćeni račun a troškovi su im nerijetko veći od iznosa tog jednog računa. Kako nema neke jedinstvene tarife neki ovršenici dobiju račune za usluge odvjetnika i javnog bilježnika, predvidive ili odmjerene troškove koji su često čak i dva, tri puta veći od osnovnog duga. Očito bi nadležni trebali čim prije poraditi na nužnim izmjenama Ovršnog zakona kako bi se izbjeglo i slobodno formiranje troškova ovrha u režiji različitih odvjetnika i javnog bilježnika ali i kako se ne bi podjednako drakonski tretirali i oni koji su propustili platiti jedan račun kao i drugi kronični dužnici koji godinama ne plaćaju i duguju pozamašne iznose. 

Reci što misliš!