U lipnju 2011. godine Miroslav Folnegović-Hulec izabran je za predsjednika Udruženja ugostitelja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Tada je najavio borbu za niži PDV u ime 200.000 zaposlenih u ugostiteljstvu. Prethodno je 2008. bio izabran za šefa udruge hrvatskih restoratera. Neki ga mediji nazivaju ekspertom za ugostiteljstvo s obzirom na dugi staž u toj branši. Karijeru je započeo u kultnoj Esplanadi u kojoj je od 1974. do 1995.g. radio kao konobar, a od 1978.g. kao F&B manager. Bio je osnivač prvog bistroa u Jugoslaviji te idejni začetnik ponude nove francuske kuhinje Paula Bocusea.  Upravljao je organizacijom dolaska Kraljice Elizabete I., američkog predsjednika Jimmy Cartera te mnogih svjetskih političara i zvijezda koji su nekada odsjedali u Esplanadi. Vodio je restoran «A.G. Matoš»,  od 1995. – 1997., riječki Splendid, upravljao luksuznim opatijskim restoranom Villa Ariston, otvorio je prvi tajlandski restoran Opium u Branimir centru, potom na istom mjestu 2019. francusku slastičarnicu Vanilla, prvi coffeeshop «Repulic coffee House»....Od osobe takve impresivne karijere koja je vodila na desetke tvrtki očekuje se da u zenitu života ima stabilnu situaciju. To bi zasigurno Miroslav Folnegović - Hulec imao da je karijeru gradio u nekoj stabilnoj zapadnoj zemlji. No, u Hrvatskoj mu predstoji teška bitka da vrati dugove osobi koja je 2020. pala u velikoj Uskokovoj akciji. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U studenom 2020. godine mediji su izvijestili kako je u združenoj policijskoj i Uskokovoj akciji palo devet osoba te da su pretragom kuće prvoosumnjičenog poduzetnika tada 46-godšinjeg Marka Silija istražitelji pronašli oko 2,7 milijuna kuna u gotovini. Nekolicina osumnjičenika odmah je na ispitivanju u USKOK-u priznala djelo te su pušteni da se brane sa slobode. Sili je pak završio u istražnom zatvoru u Remetincu, zajedno s Robertom Jakelićem i Antoniom Štefanovićem. Za njih su tada istražitelji USKOK-a sumnjali da su Siliju i njegovoj tvrtki "Markus-ambalaža" pomagali utajiti porez. Inače, ta je istraga započela 'početkom 2019. kada je policija došla do informacija da Sili, inače dobavljač hrane za hrvatsko tržište, izbjegava plaćanje PDV-a koristeći fiktivne posrednike, tzv. nestajuće trgovce - tvrtke s "fikus-direktorima" koje u lancu kupoprodaje hrane glume uvoznike iz zemalja EU, premda zapravo od inozemnih dobavljača robu direktno kupuje Sili, odnosno Markus-ambalaža' - pisao je tada Jutarnji list.

Uhićene su teretili da su, zahvaljujući odredbi da uvoznik robe iz zemalja EU PDV ne plaća odmah po uvozu u RH, nego tek kada tu robu proda nekoj drugoj tvrtki u RH, te "fikus-tvrtke" u kupoprodajnom lancu sudjeluju samo fiktivno. U konkretnom slučaju, postojao je osnov za sumnju da su u poslovnoj dokumentaciji simulirali kako je Markus-ambalaža kupila hranu od tih "fikus-tvrtki", dok bi Markus-ambalaža knjiženjem računa od tih tvrtki sebi umanjivala PDV. Tada su odjeknule snimke iz tajnog nadzora utajivača milijuna koji su u panici komentirali: ‘Dolazi nam porezna! Moramo hitno napraviti ured za firmu‘. U to je vrijeme to bila medijska hit tema kao što su danas sadržaji tajnog nadzora razmijenjenih poruka na relaciji direktor Hrvatskih šuma i najbliži Plenkovićevi suradnici koji kod dotičnog interveniraju da zaposli njima poznate osobe.

"Ide jedan kamion mesa, pa jedan kamion sira, mjesečno uvezemo tri kamiona mesa i tri kamiona sira iz Danske. Imamo kupca, jednu firmu koja se nalazi kod Markovog Polja, onda ona to preprodaje dalje. Kakva je matematika u svemu tome? Ima matematike kada se radi o 25 tona. Preko jedne firme ne ide dugo posao, najviše dva do tri mjeseca. Onda se otvara druga firma preko koje ide posao dalje. Već imamo jednu čistu firmu spremnu koja će preuzeti posao." Tako su glasili transkripti ekipe koju je vodio Marko Sili i koji je s kompanjonima završio iza rešetaka jer su osumnjičeni da su  od početka 2019. na uvozu hrane - smrznutog mesa, sireva i ribe - utajili najmanje 5,1 milijun kuna PDV-a, tzv. metodom nestajućeg trgovca. Ime Marka Silija netom je iskrsnulo na sudskom dokumentu. Uz njegovo je ime upisano ovrhovoditelj. Ovršenik, odnosno osoba s dospjelim dugom je Miroslav Folnegović - Hulec. Odvjetnica koja vodi ovrhu je Ljiljana Maravić-Pirš, široj javnosti znana kao odvjetnica Darija Juričana.

Ona je Općinskom građanskom sudu dostavila Podnesak ovrhovoditelja. Iz istog proizlazi kako je Miroslav Folnegović-Hulec podmirio dio duga. No, znatan dio duga ostao je nepodmiren pa je tako odvjetnica Maravić-Pirš na kraju specificirala sveukupan obračun potraživanja. U njemu je navela: 'glavnicu u iznosu od 25.389,34 kuna zajedno sa zakonskim zateznim kamatama koje teku od dana dospijeća svakog pojedinog iznosa, pa do konačne isplate, zakonska zatezna kamata prema obračunu na pojedine iznose glavnice i određene troškove ovršnog postupka na dan 20. listopada 2022.g., u iznosu od 21.402,20 kuna,  te sastave više podnesaka i pravnih radnji, odnosno sveukupno  61.344,12 kuna za koliko se ovršno tereti Folnegović - Hulec.

'Slijedom svega navedenog, evidentno je kako tražbina ovrhovoditelja nije podmirena u cijelosti, stoga se ovrhovoditelj obvezuje obavijestiti Naslovni sud za slučaj da ovršenik prestane izvršavati preuzetu obvezu obročne otplate duga' - piše u dokumentu koji nosi datum 20. listopada 2022. godine. U svakom slučaju, u ova krizna vremena kada su cijene podivljale dodatno zbog promjene kune u eure, poznatom ugostitelju neće biti nimalo lako izaći na kraj s ovrhom koju, u znatnoj mjeri čine i zatezne kamate. Odvjetnica koja vodi ovrhu za račun Marka Silija inače je poznata i po drugim zanimljivim zastupanjima. Tako smo u svibnju 2021. objavili članak pod naslovom: 'NEVOLJE ORGANIZATORA ZG JAZZ FESTIVALA Odvjetnica Darija Juričana započela ovrhu nad stanom Dražena Kokanovića - U sudskom postupku isplivalo i ime Ivane Šoljan, dugogodišnje partnerice Ivice Mudrinića'.