U svijetu je puno uspješnih i bogatih pripadnika hrvatskih iseljeničkih zajednica ali desetljećima su na tronu potomci nekadašnjeg siromašnog Bračanina iz Sutivana. Dakako, radi se o dinastiji Lukšić koja je ne samo najbogatija u Čileu već su godinama na listi svjetskih milijardera. U hrvatskoj metropoli već godinama živi Davor Lukšić Ledere sa svojom suprugom i djecom, inače kćeri slavnog talijanskog pjevača Al Bana i Amerikanke Romine Power. No, nije bilo poznato kako je i njegov otac Andronico također uložio u raskošnu vilu u podsljemenskoj zoni u Zagrebu i to kupnjom od bivših supružnika, poznatog estetskog liječnika Nikole Milojevića i njegove supruge Sunčane Milojević. Radi se o modernoj katnici površine 239 m2 te zemljišta koje je kupljeno od zagrebačke obitelji Vukušić. Iako je tabularnu izjavu predao još krajem studenog 2021. godine pripadnik hrvatsko-čileanske dinastije Lukšić tek je sada dobio rješenje kojim je cijela operacija uknjižbe okončana. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Zasigurno bi siromašni Bračanin Polikarpo Lukšić koji se 1910. godine uselio u tada siromašni i nerazvijeni Čile, te koji je ostavio svoju mladost kopajući salitru poput brojnih hrvatskih useljenika, bio presretan kad bi mogao ustati iz groba i vidjeti kako njegova žrtva nije bila uzaludna. Naime, njegovi su potomci postali uspješni i bogati, redom imaju puno djece i obiteljski i poslovni imperij samo im raste. Nostalgija je bila očito nepobjediva u njihovom slučaju pa je tako rodna gruda privukla neke od uspješnih Lukšića i u Polikarpovu domovinu. Poznato je kako su Lukšići bili među prvima koji su prihvatili poziv pokojnog predsjednika Franje Tuđmana i uložili u Hrvatsku tek kada je postala neovisna. Preko vaduškog Sutivan Investment Anstalta uložili su najprije u turistički sektor i hotele u Dubrovniku. Polovicom prošle godine pisali smo kako je milijarder Davor Lukšić Lederer kupio bivšu vilu kapetana Vatrenih.

Radilo se o članku pod naslovom: 'LUKSUZ NA KVADRAT Saznajte tko je misteriozni milijarder koji živi u rezidenciji Luke Modrića na Pantovčaku koju je sagradio Zvone Boban -  Iako se središtem Zagreba mlađahni Hrvat s Forbesove ljestvice šeće bez ikakve tjelesne zaštite on je najbogatiji Hrvat koji je zakupio vilu s bazenom i ogromnim vrtom u neposrednoj blizini Predsjedničkih dvora gdje živi sa svjetski poznatom suprugom i djecom'. No, nije bilo poznato kako se u hrvatsku metropolu i to na luksuznu adresu doselio i njegov otac čje puno ime glasi Andronico Mariano Lukšić Craig. On je potkraj 2021. predao papire na zagrebački sud za uknjižbu vile ali je cijela procedura tek sada formalno okončana. Vidljivo je to iz rješenja Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu.  Referentica Štefica Klobučar tako je riješila da predlagatelj Andronico Mariano Luksic Craig, kojeg je zastupao odvjetnik Branko Bulat ima pravo uknjižbe vile i zemljišne parcele na Šestinskom vrhu u Zagrebu.

Tabularna izjava predana je 22. studenog 2021. godine ali je rješenje sada postalo javno dostupno. Hrvatski milijarder iz Čilea kupio je od Sunčice Šolić iz Zagreba 'livadu Ive Serdara u površini od 688 M2'. Iz sudskog dokumenta vidljivo je kako su mu  12. studenog 2021. Sunčana i Nikola Milojević izdali tabularnu izjavu za kuću na Šestinskom vrhu površine 239 m2 i dvorište površine 1152 m2. Inače, polovicom 2021. mediji su objavili kako se bračni par Milojević rastao pa je to vjerojatno bio razlog i prodaje vile. Također, 16. studenog i obitelj Vukušić izdala je Andronicu tabularnu izjavu za uknjižbu livade površine 648 m2. Uz Andronicovo ime upisana je njegova adresa u čileanskom Santiagu. Iako je kao i drugi članlovi njegove obitelji rođen u Čileu Andronico je strastveni navijač hrvatske nogometne reprezentacije pa ne čudi da je išao u hrvatskom dresu navijati za Vatrene na SP u Katar što je objavio i na svom Twitter računu.