Uvijek su spretni i poduzetni zarađivali i u kriznim vremenima. Tako priliku za zaradu u doba korone nije propustio ni vrhunski tenisač. Prethodno je zaštitio svoje ime i nadimak kao trademark a upravljanje bogatstvom prepustio tzv. filantropskim odvjetnicima iz Amerike i Londona.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Redbubble je tvrtka osnovana 2006. godine u australskom Melbourneu. Ima urede u San Franciscu i Berlinu. Zahvaljujući internetu radi se o tvrtci s globalnim tržište printanih proizvoda po narudžbi temeljenih na umjetničkim radovima ili logotipima te drugim potpisima. Upravo ta tvrtka na tržište lansira korona maske najboljeg srbijanskog tenisača Novaka Đokovića. Maske su raznovrsne i poprilično koštaju.  Najjeftinija košta 8 eura bez poštarine ali prosječna cijena iznosi iznad 10 eura.

Korisnici imaju pregršt maski na izbor. Na nekima je samo potpis slavnog košarkaša, na nekima su fotografije s terena, na jednoj je karikatura s reketom slavnog tenisača, u prodaji je i model na kojem piše Team Djokovic... Potencijalnim kupcima izbor je otežan jer su ponuđene razne kominacije boja, motiva, printova, poruka. U opisu proizvoda piše kako se radi o nemedicinskoj maski napravljenoj od tkanine čiji je sastav 95 posto poliester i 5 posto spandex. Za print na maski piše kako je 'sublimacijski ispis' te da je namijenjena za dob iznad 13 godina i samo za osobe koje nemaju poteškoće s disanjem te nisu izvan svijesti.

Novak Đoković dokazao se kao vrhunski tenisač ali i kao tvornica novca. Tenisač je svoj imetak povjerio specijaliziranim odvjetnicima i vrhunskim menadžerima specijaliziranim za vođenje financija slavnih i bogatih kroz razne humanitarne fondacije. Tako je primjerice njegovu The Novak Djokovic Foundation u Velikoj Britaniji osnovala mlada američka odvjetnica s londonskom adresom Suzanne M. Reisman koja je specijalizirana upravo za 'filantropsko odvjetništvo', odnosno pružanje pravnih savjeta bogatim obiteljima i pojedincima koji žele sačuvati svoj novac od poreznika a pri tom se titulirati filantropima i humanistima.

Nakon što je ona formalno osnovala Đokovićevu londonsku fondaciju, udjele je prenijela na Novaka Đokovića, njegovu suprugu Jelenu Ristić te londonskog odvjetnika Davida Patricka Lumleya koji je suosnivač londonskog Wealth Managementa. Kao što samo ime kaže, radi se o uredu specijaliziranom za upravljanja bogatstvom svih onih koji zatraže takve usluge. Pregledali smo londonske financijske dokumente Đokovićeve fondacije i uvidjeli kako je iz Londona uplatio 550.000 eura svojoj istoimenoj fondaciji u Srbiji kao pomoć da prebrodi Covid-19 krizu. istaknimo kako je Novak Đoković registrirao je čak 6 robnih žigova sa svojim imenom.

Zanimljivo je kako smo utvrdili i da je jedaN žig odobrio ženevskoj tvrtci Lacoste Alligator SA sa sjedištem u Ženevi. Oni su registrirali trademark - slikovni prikaz siluete tenisača na teniskom terenu s lopticom. Tenisač je prvu prijavu svog imena kao trademarka napravio 2014. dok je imao adresu u luksuznom tornju u Monacu zvanom La Formentor u Aveniji Princeze Grace. Novak nije registrirao samo svoje ime, prezime i nadimak kao trademark. Registrirao je primjerice i trademar Sila. Kao vlasnik prijavio je svoju monegašku tvrtku Nelba S.A. (anonimno društvo) kojim upravlja odvjetnik iz Monaca Henry Rey.

Zanimljivo je kako Novak zameće tragove svojih tvrtki kod formalnih prijava - primjerice za tvrtku Nelba S.A. kao adresa za primanje pošte naveden je poštanski pretinac u Mooloolabi. To je obalno predgrađe Maroochydore u regiji Sunshine Coast u Queenslandu u Australiji. Sila je žig koji je Novak Đoković namijenio za dodatke prehrani i dijetetske proizvode, sportske napitke, izotoniočna i biljna pića te cijeli spektar pratećih proizvoda. Inače, tenisač je preko robnih žigova zaštitio sve što ima veze s njim, ime, prezime i u varijanti Đoković i Djokovic, nadimak Nole i to za sve vrste proizvoda od odjeće, obuće, parfema, kozmetike, predmeta za osobnu uporabu, kućanskih predmeta tipa jastuci prekrivači...

Uistinu je nemoguće navesti sve čime je registracijom trademarka Nole pokrio svoje ime. Nedavno je tenisač pobudio pozornost javnosti kada je pozirao s bocom rakije na kojoj je slika četničkog vojvode Draže Mihajlovića i poruka slave ravnogorskim četnicima koji su u Srbiji rehabilitirani. Izazvao je brojne polemike je li mu to trebalo. Vjerojatno se i tu radilo o dobro plaćenom reklamnom poslu. Naime, Nole je pozirao s 'četničkom' rakijom koju je dobio od proizvođača. Očito je dobio i novac za reklamu iste jer Nole ništa ne radi zabadava. Kada je lova u pitanju sigurno se ne opterećuje ni ideološkim ni povijesnim ni nacionalističkim konotacijama i kontroverzama. Biznis iznad svega pa tako ni korona Noleta nije bacila na noge. Dok drugi strahuju za crne dane koji je korona ostavila iza sebe, na Noletov račun slijevat će se i lova od korona maski koja će doći preko australskog Redbubblea.