Prosječni neupućeni građanin vjeruje kako nogometaši, poglavito oni koji zaigraju u nacionalnom dresu, tijekom aktivne karijere zarade toliko da su osigurani do kraja života. Poglavito što se u svijetu nogometa vrte milijuni pa mnogi misle kako svaki nogometaš zaradi barem da se vrhunski skući, kupi lokal i onda mirno živi lišen svakodnevnih briga. No, već smo na primjeru nekolicine hrvatskih bivših top igrača pokazali kako je to mit a ne činjenica. Slučaj riječkog nogometaša Ahmada Sharbinija svjedoči kakve nevolje čekaju nogometaše nakon što iza njih ostane vrhunac njihove karijere te kada se otisnu u privatni biznis. Saznajte zbog čega se Sharbini našao na zagrebačkom sudu i kako je spor završio.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Već smo pisali kakve su ovršne nevolje stisnule starijeg brata nogometaša Anasa Sharbinija koji nisu titulu najboljeg napadača u povijesti Rijeke. Ahmad Sharbini inače je sada kao i brat Anas igrač OŠK Omišlja. Ahmad je tijekom karijere nekoliko puta zaigrao i u nacionalnom dresu ali na prijateljskim utakmicama. U medijma je odjeknulo kada se oženio narodnjačkom jevačicom iz Banja Luke Draganom Janković sada Sharbini koja mu je rodila dvoje djece. No, iz članka koji smo objavili u kolovozu ove godine vidljivo je kako i obitelj Sharbini prolazi kroz tipične hrvatske financijske i dužničke nevolje. Tako je Sharbiniju propao privatni biznis a suprugu mu je ovršavala šogorica Joška Klisovića u ime A1 Hrvatska. No, netom je na sudskoj oglasnoj ploči objavljena presuda protiv prvookrivljene  tvrtke Ahmad j.d.o.o. i drugookrivljenog Ahmada Sharbinija, zbog prekršaja iz odredbe čl. 189. st. 1. toč. 4. i st. 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Optužni prijedlog na sud je uputilo Hrvatsko društvo skladatelja - ZAMP 12. prosinca 2019. godine. Presudu je zagrebački sud donio 25. lipnja ovr godine ali tek je sada objavljena. Drugokriveljeni Sharbini proglašen je krivim 'što je dana 18. veljače 2019. godine oko 13:10 sati u caffe baru M.D. u Puli, Poje 2, Dražice, koji je poslovao u sastavu I-okr. pravne osobe AHMAD j.d.o.o., javno priopćavao autorska glazbena djela koristeći uređaj sa zvučnicima, omogućivši tako korištenje glazbenih djela u javnosti, iako za takvo priopćavanje nije posjedovao zakonom propisano odobrenje Hrvatskog društva skladatelja' - piše u presudi. Uz nogometaševo ime upisano je, među ostalim, kako je 'profesionalni nogometaš, nezaposlen, srednjeg imovnog stanja, oženjen, otac dvoje maloljetne djece, nekažnjavan'.

Tako je osuđen za povredu autorskih prava i izrečena mu je kazna od 600 kuna koju je dužan platiti u roku mjesec dana. Ukoliko u navedenom roku plati 2/3 izrečene novčane kazne, smatrat će se da je novčana kazna plaćena u cijelosti. Mora podmiriti i troškove postupka u iznosu 200 kuna. Prekršajni postupak protiv tvrtke Ahmad je obustavljen zato što je tvrtka u međuvremenu prestala poslovati. 'Tijekom postupka Sud je u više navrata pozivao opunomoćenog predstavnika I-okr. pravne osobe, no uručenje poziva istom nije bilo moguće jer društvo nije poslovalo na adresi sjedišta, a naknadno je utvrđeno da je navedeno trgovačko društvo brisano iz sudskog registra' - piše u sudskoj odluci. Iz iste je vidljivo kako je Sharbini već kažnjen za isti prekršaj i to presudom Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu od 27. veljače 2020. godine a koja je postala pravomoćna 16. travnja 2020. godine.

 'Ahmad Sharbini u obrani je naveo kako je on bio direktor trgovačkog društva Ahmad j.d.o.o. te je bio odgovorna osoba u pravnoj osobi za djelo prekršaja za koje ga se tereti, a društvo je brisano iz sudskog registra. Priznao je navode iz optužnog prijedloga i naveo kako je točno da su dana 18. veljače 2019. godine oko 13:10 sati u caffe baru MD u Puli, Poje 2, Dražice javno priopćavali autorska glazbena djela bez odobrenja ZAMP-a. Pojasnio je kako on za ovu obvezu nije znao, uredno je plaćao MAX TV i mislio je da je time ispunio sve svoje obveze. Još je rekao da nikada do sada nije prekršajno kažnjavan, žao mu je zbog počinjenog prekršaja pa moli Sud da navedeno uzme u obzir prilikom odlučivanja o visini kazne. Svjedok Josip Pende, referent HDS ZAMP-a izjavio je da je se sjeća kontrole cafe bara M.D. u Ulici Poje kbr. 2 na Dražicama u Puli gdje je uočio da se u lokalu priopćava glazba preko radio prijamnika, sjeća se da je bila upaljena stanica "Narodni radio", a kontroli je bila prisutna supruga vlasnika Ahmada Sharbinija Dragana koja nije imala primjedbi na njegovu kontrolu i potpisala je Zapisnik' - piše u sudskom dokumentu. 

HDS ZAMP-a je sudu 4. lipnja 2021. dostavio očitovanje u kojem su naveli kako okrivljenici odobrenje nisu posjedovali odobrenje za javno priopćavanje autorskih glazbenih djela niti su ga ishodili naknadno. 'Kako je na temelju u dokaznom postupku pročitanih dokaza bez ikakve sumnje utvrđeno da je II- okrivljenik u vrijeme počinjenja djela prekršaja bio jedini direktor društva i jedini ovlašten za zastupanje istog, upravo je II-okrivljenik kao osoba odgovorna za zakonitost rada društva i odgovorna osoba u pravnoj osobi koja odgovara za ovaj konkretan prekršaj, na što nije od utjecaja činjenica da je pravna osoba prestala postojati' - piše u dokumentu. To je ujedno informacija za sve pravne subjekte koji su se našli na meti HDS - ZAMP-a da shvate kako mogu prekršajno odgovarati kao direktori i u slučajevima da su njihove tvrtke ugašene. Sud je uzeo u obzir da je Sharbinijeva tvrtka brisana iz sudskog registra a da je on sada nezaposlen. Tako je presudila zagrebačka prekršajna sutkinja Iva Šiprak. Protiv te presude moguća je žalba  roku od 8 dana od dostave a koja se podnosi pisano Visokom prekršajnom sudu Republike Hrvatske. 

Nogometaš se branio kako je mislio da je dovoljno da plaća Max TV i da mu ne treba odobrenje za slušanje radija u pulskom lokalu koji je vodila njegova, u međuvremenu, ugašena tvrtka