Unatoč piarovskim izjavama naših političara i raznih uhljeba koji imaju zadatak povremeno se oglasiti u medijima i uljepšavati stvarnu sliku stanja nacije, sumorne statistike hrvatskih sudova svjedoče nešto sasvim suprotno od onoga u što nas uvjeravaju takvi dobro plaćeni optimisti. Sudske statistike pak svjedoče kako svakodnevno na listi ovršenih ali i bankrotiranih završavaju brojni poznati Hrvati, ljudi iza kojih su karijere u svim branšama. Neki od njih sami traže spas od akumuliranih dugova u tom postupku uvjereni kako će vjerovnici prihvatiti njihov plan otplate minimalnog iznosa duga a nad nekima osobni bankrot traži Financijska agencija RH zbog dugotrajne blokade i nagomilanih dugova. Slijedi priča o nekadašnjem pobjedniku na parketu s međunarodnom karijerom Jadranu Popoviću koji je skupo platio neznanje o tome kako funkcioniraju poslovi u stvarnom svijetu u koje se lakovjerno upustio, kao što je to sam svjedočio pred zagrebačkom sutkinjom.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Netom smo objavili kako sudskim putem traže Antu Todorića, starijeg sina nekad najmoćnijeg hrvatskog gazde Ivice Todorića, kako bi nad njim otpočeo postupak osobnog bankrota. Zahtjev je Općinskom građanskom sudu uputila Financijska agencija RH zbog blokade i dugova. No, pisali smo o brojnim slučajevima u kojima su neke poznate osobe same pokretale postupak osobnog stečaja u nadi da će se tako osloboditi tereta višemilijunskih dugova. Najdrastičniji je slučaj zeta bivšeg predsjednika hrvatskog Sabora Zlatka Tomčića i supruga operne pjevačice Martine Tomčić koji je spas od blizu 25 milijuna kn duga pokušao pronaći u bankrotu o čemu smo pisali. No, stečajni povjerenik Valentin Jakovac u jednom trenutku je utvrdio kako Ženja Moskaljov ima zatajene nekretnine pa ga je proglasio nepoštenim te je samim tim propao osobni bankrot što smo i objavili. No, neki su uspjeli u tom postupku poput sinova pokojnog slavnog sarajevskog slikara s međunarodnom reputacijom Mersada Berbera.

Oba Berberova sina Ensar i Azer, unatoč životu na visokoj nozi te činjenici da ih mnogi smatraju zagrebačkom elitom, uspješno prolaze osobni banrot koji ih oslobađa tereta nagomilanih dugova o čemu smo prethodno pisali. Osobni bakrot uspješno je završen i za nekad slavnu klizačicu Idoru Hegel, bivšu kraljicu Hrvatske Tamaru Roglić a i Vlatka Pokos, da nije bilo tužbe njenih susjeda, mogla se pohvaliti kako je i ona uspjela bankrotom izbjeći šapu svojih brojnih vjerovnika. Bankrotirati je uspjela i Simona Gotovac Mijoković a isto pokušava i njen bivši Ante Gotovac koji je zagrebačkom sudu iz Zemuna gdje živi, kao što smo prethodno pisali, poslao lažne podatke o svojim imovinskim prilikama sve u želji da kao i drugi dužnici izađe iz cijelog procesa oslobođen potraživanja brojnih vjerovnika. Spas u osobnom bankrotu očito je vidio i prvi hrvatski politički žeton Antun Šporer koji je akumulirao vrijednu imovinu u nekretninama ali čim ih je prepisao na suprugu temeljem bračnog ugovora o čemu smo pisali.

FINA je zatražila zbog dugova stečaj nad bivšim ministrom Gorankom Fižulićem o čemu smo prethodno pisali. I dok neki planski, promišljeno i to tako što se riješe vrijedne imovine uđu u taj proces, neke životne i materijalne prilike natjeraju na isto. Takav je slučaj bivšeg košarkaša. Prije 30 godina ništa nije slutilo da bi tako moglo završiti. Jadran Popović, 206 cm visoki centar, karijeru je započeo u Dvorani mladosti na Trsatu što je i logično za nekoga rođenog na Kvarneru. Karijera ga dalje odvodi u Split gdje osvaja i prvi kup Hrvatske. Pamti se njegov nastup na Europskom prvenstvu 1995., zadnjem na kojem smo se okitili medaljom. U Splitu je igrao do 1994. godine, a potom odlazi prvo u Češku pa Izrael, a potom i Poljsku. Kada se pozdravio s profesionalnom košarkom ušao je u vode biznisa i igrao po zagrebačkim niželigašima Samoboru i Maksimiru. Većina košarkaša njegovog ranga uspije tijekom aktivne karijere zaraditi dovoljno za pristojan život u starosti. Sve se promijenilo i srozalo pa ne čudi da je taj nekadašnji izvrsni košarkaš i član pobjedničkih timova završio u dugovima. No, pođimo redom.

Sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Mirna Jakovac odlučivalo je o postupku stečaja nad njegovom imovinom. Popović je angažirao zagrebačkog odvjetnika Mislava Ivaniševiću kao pravnog zastupnika u tom postupku. Tako je 1. lipnja 2022. godine otvorila postupak osobnog bankrota Jadrana Popovića te ga istovremeno i zatvorila. To je inače najoptimalniji ishod za sve osobe koje zapadnu u dugove i dođu u taj postupak. Bivšem košarkašu određeno je probno razdoblje provjere ponašanja u trajanju od 3 godine te mu je imenovan stečajni povjernik Valentin Jakovac. 'Povjerenik će nakon zaključenja postupka, u razdoblju provjere ponašanja, u ime i za račun potrošača unovčavati imovinu potrošača i prikupljenim sredstvima namiriti nastale troškove postupka. O obavljenim radnjama povjerenik je dužan podnositi izviješća sudu' - piše u sudskoj presudi. Povjereniku Jakovcu povjereno je da otvori poseban transakcijski račun kod financijske institucije za potrošača.

U dokumentu piše kako 'u stečajnu masu ne ulazi imovina potrošača na kojoj se ne može provesti ovrha u skladu sa zakonom koji uređuje ovršni postupak'. Iz obrazloženja je vidljivo kako je Popović sam podnio prijedlog za otvaranje postupka stečaja potrošača te istome priložio Popis imovine i obveza te Plan ispunjenja obveza. 'U Planu ispunjenja obveza potrošač je predložio namirenje dugova na način da svakom vjerovniku isplati 1 posto duga' - piše u dokumentu. Sud je službenim putem zatražio podatke o imovini potrošača od Financijske agencije i svih drugih institucija koje raspolažu takvim podacima. 'Na temelju navedenih podataka i iskaza potrošača, sud je utvrdio da potrošač nema imovine' - piše u sudskom dokumentu. Popović je na pripremnom ročištu naveo kako se profesionalno bavio košarkom do 2002.

'Njegovi prijatelji Krešimir Ivanković i Milovan Trbojević su se bavili hidrodeponijskom proizvodnjom jagoda i rajčica i trebala im je financijska pomoć. Obzirom su bili dobri prijatelji i imao je povjerenje u njih, ispočetka im je financijski pomagao tako što im je pozajmljivao novac koji je zaradio igrajući košarku. Međutim, unatoč tome njihova poduzeća su loše poslovala, oni su stalno zatvarali jednu firmu i otvarali drugu, a kada više nisu mogli niti to onda su ga nagovorili da otvori firmu preko koje će faktički oni poslovati, što je potrošač i učinio te je osnovao trgovačko društvo Modeste projekti d.o.o. Prije nego je osnovao navedeno trgovačko društvo, a obzirom su njihove firme imale poteškoća u poslovanju, bio je jamac za njihove obveze prema bankama na način da je bankama izdavao zadužnice. Nakon što je osnovao Modeste projekti d.o.o., a kojim su faktički oni upravljali, također je u svojstvu jamca/sudužnika jamčio za kreditne obveze koje je preuzimao Modeste projekti d.o.o. Dugovi prema svim bankama koje je naveo u Popisu imovine i obveza kao i prema Svea Ekonomi d.o.o., koja je preuzela dug od Zagrebačke banke, su nastali na gore opisani način' - govorio je pred sutkinjom Jadran Popović.

Istaknuo je kako je 'kao profesionalni košarkaš živio u „drugačijem svijetu“ u kojem nema varanja i u kojem je sve unaprijed organizirano od strane klubova i ne mora se o ničemu razmišljati osim o igri na treninzima i utakmicama, zbog čega nije bio svjestan da stvarni svijet funkcionira drugačije i zato sada shvaća da je bio naivan što je vjerovao Krešimiru Ivankoviću i Milovanu Trbojeviću. Tražbine prema Krešimiru Ivankoviću i Milovanu Trbojeviću koje je prijavio u Popisu imovine i obveza su faktički nenaplative jer njih dvojica prema njegovim saznanjima nemaju nikakvu imovinu, a imaju jako velike dugove prema jako puno ljudi. Kontaktirao ih je prije 7-8 godina i rekao da im je vjerovao na riječ, da im je dao svu svoju imovinu i da, ako ništa drugo, pokažu barem malo poštovanja i počnu vraćati barem dio po dio pa makar i po 100 kuna mjesečno jer njemu i taj iznos nešto značio obzirom na njegovu financijsku situaciju, ali nisu mu ništa vratili. Kasnije je saznao da su ostali bez tih plastenika, da su potom ušli u neki drugi projekt koji je isto tako propao, a u kojem su isto tako prevarili puno ljudi. Pokušao je ishoditi namirenje tražbine preko sestre Krešimira Ivankovića, ali nije uspio.

S vremenom je prestao pokušavati vratiti svoj novac od njih jer mu je postalo jasno da oni nemaju imovinu ili barem nemaju imovinu na svoje ime, a prezaduženi su. Osim toga, cijela ta situacija ga je psihički iznimno iscrpila i jako se teško odrazila na njegovo psihičko stanje i svako razmišljanje o tome, razgovor o tome ili stupanje u kontakt s njima bi ga samo dodatno potreslo i uznemirilo, zbog čega je zaključio da je za njegovo psihičko zdravlje bolje ne razmišljati o tome jer će ga to uništiti. Za vrijeme davanja iskaza potrošaču su povremeno dolazile suze na oči te je bilo vidljivo da mu je emotivno teško govoriti o toj situaciji. U Popisu imovine i obveza je navedeno da dug potrošača iznosi 484.987,40 kuna prema vjerovniku Adrijanu Popoviću, 2.615 kuna prema vjerovniku Republici Hrvatskoj, 273.176,92 kuna prema vjerovniku Zagrebačka banka d.d., 91.654,11 kune prema vjerovniku Erste & Steiermärkische Bank d.d., 155.427,10 kuna prema vjerovniku Raiffeisenbank d.d., 108.298,13 kuna prema vjerovniku Svea Ekonomi d.o.o., 292.529,13 kuna prema vjerovniku UniCredit Leasing Croatia d.o.o. i 929,13 kuna prema vjerovniku HEP-Operator distribucijskog sustava' - piše u sudskom dokumentu.

Sutkinja Jakovac je 25. travnja 2022. pozvala osobe koje imaju pravni interes za provedbom postupka stečaja Jadrana Popovića da u roku 15 dana od sudske objave uplate predujam za namirenje troškova postupka u iznosu od 10.000 kuna. 'Iz utvrđene ukupne visine potrošačevih dugova te okolnosti što isti nema imovine, jasno je da potrošačeva imovina nije dostatna za namirenje njegovih dugova, slijedom čega je potrošač nesposoban za plaćanje te je time ispunjen stečajni razlog' propisan člancima Zakona o stečaju potrošača - piše u sudskoj presudi. Inače, otvaranjem postupka stečaja cjelokupna imovina potrošača koju je stekao do zaključenja stečajnog postupka i imovina koju će steći do isteka razdoblja provjere ponašanja ulazi u stečajnu masu osim imovine na kojoj se ne može provesti ovrha u skladu sa zakonom koji uređuju ovršni postupak.