Privatna tvrtka ministra Beroša bavi se sudskim vještačenjima i prošlu je godinu završila s dobiti od 42.166,56 kuna

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U veljači 2009. godine s 20.000 kuna temeljnog kapitala tadašnji neurokirurg iz KB Sestara milosrdnica Vili Beroš osnovao je privatnu tvrtku Acta Med sa sjedištem u Petrovaradinskoj 1b ulici u Zagrebu. Tvrtka se bavi sudskim vještačenjima i poslovala je s dobiti. Preko te tvrtke Vili Beroš vlasnik je i zemljišta. Tvrtka inače posluje u Beroševom osobnom stanu na 3. katu zgrade površine preko 50 m2. Tvrtku Beroš nije bio prijavio u prvoj imovinskoj kartici Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa a koju je predao 28. veljače 2018. godine, kada je postao pomoćnik tadašnjeg ministra Ivana Kujundžića. Tvrtku je tek prijavio u imovinskoj kartici koju je predao 30. siječnja 2020. godine.

Napisao je kako je 100 postotni vlasnik ali da je napravio prijenos na Odvjetničko društvo Kallay i partneri iz Zagreba. Inače, sve do 5. ožujka 2018. Beroš je bio i osnivač i direktor Acta Med d.o.o. ali je od tog datuma formalni direktor postao Ivan Jurić iz Zagreba koji je osnovao i tvrtku Juglans (orah na latinskom). Ovlašteni potpisnici u odvjetničkom uredu kojem je Beroš povjerio upravljanje njegovom privatnom tvrtkom su Marko Kallay i Ivna Medić. Zato smo očekivali kako će oni biti potpisnici dokumenata u 2020. Beroševe tvrtke za sudska vještačenja. No, kada smo pogledali dokumenta koja je Beroš predao Financijskoj agenciji s datumom 1. veljače 2020. vidjeli smo kako Beroš i dalje potpisuje dokumenta vlastoručno te da na svim dokumentima piše "ovlaštena osoba Vili Beroš".

Iz navedenog smo shvatili kako je ministar zdravstva obmanuo Povjerenstvo upisom podatka o prijenosu privatne tvrtke na odvjetnički ured jer u naravi i dalje upravlja svojim privatnim biznisom kao i prije. Kako bismo bili sigurni da se radi o potpisu ministra Beroša usporedili smo s njegovim potpisom na dokumentima koje potpisuje kao ministar i ustanovili da su istovjetni. Dužnosnici bi morali stajati iza onoga što su potpisali poglavito jer živimo u digitalnom dobu pa su mnogi dokumenti i online dostupni. Preostaje nam vidjeti hoće li Beroš uopće naći za potrebno da uskladi upravljanje svoje privatne tvrtke s onim što je predao Povjerenstvu ili će i dalje fingirati prijenos na odvjetničko društvo a kada završi posao u Ministarstvu hitati brzo u privatni ured.