Direktor Podravke je darovnim ugovorom svoj prvi skromni stan na Vrbanima, kupljen 2007., prenio na bivšu suprugu Tihanu Pucar, majku njihove dvije kćeri a na sebe je 2015. uknjižio još jedan luksuzni četverosobni stan u Prečkom s tri garažna mjesta.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Biti direktorom Podravke zacijelo je san brojnih hrvatskih menadžera. Taj se san ostvario mlađahnom Zadraninu Marinu Pucaru koji je na toj poziciji već tri godine. U jednom intervju je opisivao kako je nakon studija prvi posao dobio u Gavriloviću. Prodavao je, istaknuo je, paštete i salame u zagrebačkim četvrtima, Jarunu i Vrbanima. Dakle, njegov put do Podravkinog trona nije bio strelovit već je trajao više od desetljeća. Za člana Uprave Podravke izabran je prvi put u lipnju 2010. Zastupao je Podravku skupno, za poslove čija pojedinačna vrijednost iznosi do milijun kuna s još jednim članom Uprave, a za poslove čija pojedinačna vrijednost je veća od milijun kuna s još dva člana Uprave. Tadašnji predsjednik Uprave bio je Miroslav Vitković, a članovi su bili još: Lidija Kljajić, Krunoslav Bešvir i Miroslav Repić.

U tom periodu bio je i član NO-a Danice mesne industrije iz Koprivnice. U ožujku 2012. za predsjednika Uprave Podravke dolazi SDP-ov Zvonimir Mršić a Pucar izlazi iz Uprave Podravke. Od prosinca 2012. do siječnja 2014. bio je član Uprave Zvečeva a potom predsjednik Uprave sve do listopada 2016. godine.  U ožujku 2017. postao je predsjednik Uprave koprivničkog giganta naslijedivši na toj funkciji Zvonimira Mršića. U svibnju 2017. postao je i predsjednik NO-a Belupa. Medijima je opisao kako je tijekom cijele karijeru, kao i danas kao predsjednik Uprave Podravke, redovito obilazio trgovine i pratio kako se artikli njegove tvrtke plasiraju na policama. S usponom na Podravkinoj hijerarhijskoj ljestvici dogodio se i neslućeni nekretninski uspon Marina Pucara.  Na početku svoje menadžerske karijere ambiciozni ekonomist iz Zadra živio je u višekatnici na zagrebačkim Vrbanima u Cenkovečkoj ulici sa tadašnjom suprugom i njihove dvije kćeri. 

Prema podacima iz zemljišnih knjiga na spomenutoj adresi bio je vlasnik trosobnog stana u prizemlju kupljenog od GIP Pionira a koji je darovnim ugovorom u srpnju 2018. prenio na bivšu suprugu Tihanu Pucar. Adresu u Cenkovečkoj Pucar je prijavljivao na trgovačkim sudovima sve dok nije imenovan za predsjednika Uprave Podravke.  Tada je prijavio adresu u Petrovardinskoj ulici u Zagrebu. Ta ulica u zagrebačkom Prečkom započinje s golemim stambeno-poslovnim kompleksom koji se proteže od kućnih brojeva 1-7. Pucareva zgrada nalazi se tik do tog kompleksa, nešto je manja ali ništa manje luksuzna novogradnja. Prema podacima iz zemljišnih knjiga Marin Pucar se 7. listopada 2015. predbilježio  na četverosobni stan površine 242,30 m2 na šestom  katu te stambeno- poslovne građevine ukupne, te tri garažna parkirna mjesta.

Zbog stana se zadužio kod Zabe za iznos od 1.208.000 kuna. Tu se nisu zaustavili nekretninski pothvati generalnog direktora Marina Pucara.  S novom izabranicom Renatom Karpe ex Šadek kupio je luksuzni peterosobni stan površine 159 m2 u prestižnoj novogradnji u Veslačkoj ulici te dva garažna mjesta. Ta je zgrada koju je gradila samoborska Alfa Gradnja postala dom brojnih pripadnika hrvatske elite. Taj poslovno-stambeni kompleks superlativno je ocijenjen na portalu Journal. Tamo su opisali kako će ta zgrada biti visokoekonomična u smislu režijske potrošnje jer su u nju ugrađene podzemne sonde pa se temperatura tla koristi za energetske uštede.

To raskošno izdanje izgrađeno je prema projektu hrvatskih arhitekata Svebora Andrijevića i Luke Korlaeta. Zgrada je ocijenjena kao arhitektonsko osvježenje uz Savu gdje će 119 ponosnih vlasnika uživati u oblikovanom parku i malom trgu otvorenom za sve stanare naselja. Kao najbolji dio zgrade u Veslačkoj, Journal je ocijenio aktivni krov baš poput onih koje gledamo na filmovima a koji je predviđen za dodatno druženje stanara. Navedeno više je nego dostatan razlog da se direktor Podravke i njegova partnerica osjećaju na visokom nivou. Inače, Marin Pucar medijima je bio zanimljiv i zbog brata Ivice koji je glumac. Njegov drugi brat Benito glavna je i odgovorna osoba za ocjenu čistoće mora, kakvoću vode i kvalitetu domaćih maslinovih ulja u Zadru.

Sam direktor Podravke trenirao je nogomet i planirao sportsku karijeru ali ga je studij ekonomije doveo u menadžerske vode. Njegova izabranica na Linkedinu se predstavlja kao  senior brend menadžer BAT-a  Hrvatska. Prethodno je radila marketing za TDR. Prema podacima sa Sudrega poslovala je u tvrtci Angler s bivšim suprugom Primožem Karpeom. Pucareva odabranica je iz Koprivnice i ranije se prezivala Šadek. Zanimljivo je kako je na Facebook stranici Podravskog lista objavljen jedan prilog o događaju kojem su nazočili Marin Pucar i njegova izabranica Renata ali je vrlo znakovito kako je ta slika maknuta s te stranice. Inače, Pucara i njegovu partnericu Renatu moglo se vidjeti na brojnim mondenim događanjima. Tako su prošle godine u lipnju snimljeni u Rovinju u društvu Ivana Jakovčića Gala Partyju i koncertu Andree Bocellija. Također, rado su viđeni gosti na mondenim zabavama domaćih magazina.

Na Facebook stranici Renate Karpe objavljuje slike s raznih događaja ali i one iz privatnog albuma sa sinom kojeg ima iz braka sa slovenskim bankarom. I predsjednik NO-a Nove ljubljanske banke Primož Karpe također na Faceu objavljuje slike njihovog zajedničkog sina. No, znakovito je kako Karpe objavljuje i sliku svoje bivše u vjenčanici, odnosno njihovu zajedničku sliku s vjenčanja.  Svojedobno je veliki interes slovenskih medija pobudila vijest da je predsjednik NO-a NLB-a Karpe preselio u Zagreb. U slovenskom Škandalu čak su to nazivali bijegom i tvrdili da je Karpe zaslužan za zataškavanje kredita hrvatskim tvrtkama. Karpe je u Hrvatskoj poslovao i preko zajedničke tvrtke s bivšom suprugom. Prije zaključenja teme nismo bili sigurni jesu li Primož i Renata rastavljeni.

Uspjeli smo stupiti u kontakt s Primožem Karpeom. Pitali smo ga izravno jesu li oni i dalje supružnici. Također, pitali smo ga i za podatak da je preko tvrtke Angler bili poslovno povezan s Renatom Karpe te za njegovo partnerstvo s Josipom Majherom i Leom Oblakom s kojim je bio suosnivač zagrebačke radijske tvrtke HIT FM. Karpea smo pitali ima li udio i u novom radiju Extra FM Zagreb kako se sada zove HIT FM. Zanimalo nas je zašto je u slovenski trgovački registar prijavio adresu u zagrebačkoj Zaharovoj ulici, odnosno stan koji vlasnički glasi na Renatu Karpe a koja zapravo živi u Veslačkoj ulici. Pitali smo ga je li to znači da je rastavljen od Renate budući je ona na spomenutoj adresi kupila nekretninu s drugom osobom.  Karpe je odgovorio sljedeće: "Renata se još uvijek tako preziva (tako se preziva i naš sin), iako smo već godinama razvedeni.

Hvala Bogu da smo sretno rastavljeni, tako da se jako dobro razumijemo i odgajamo malog. Ona sada živi s novim partnerom, s kojim je kupila i novi stan. Stan u Zaharovoj je formalno upisan na nju, ali u tom stanu živim ja, kada sam u Zagrebu. Sve u dogovoru. U Hrvatskoj sam i rezident. Firma Angler d.o.o. koju smo imali zajedno već dugo je vlasnički samo moja", odgovorio je Karpe. Nakon što smo zaprimili ljubazan i detaljan odgovor pitali smo ga je li kao predsjednik NO-a NLB-a ikada imali ikakve poslove s Podravkom. "NLB ne smije raditi sa HR poduzećima (na žalost ni sam onim najboljima, a vjerujem da je Podravka u toj grupi) dok se ne razriješi pitanje devizne štednje iz 90-ih. Šteta, jer to bi se moglo razriješiti sa malo političke volje na obije strane, a NLB bi mogla opet raditi u Hrvatskoj, koja je i jedina zemlja unutar ex-YU tržišta gdje nemamo svoje banke. Meni je zbog toga žao, jer se u obje zemlje osjećam kod kuće. Summa summarum: nikakvih poslova sa Podravkom nismo imali, ni ne možemo imati. Ni ja osobno, ni preko moje firme, ni NLB kao banka ili financijska grupa", zaključio je prvi nadzornik NLB-a Karpe.

Iz navedenog lako se može zaključiti kako je bivši suprug partnerice direktora Podravke blagonaklon prema novom životu majke svoga sina. Takav stav zasigurno imponira i Marinu Pucaru. Za njega, čini se, više nema padova. Najgore je očito iza njega. Podsjetimo da je prije deset godina ime direktora Podravke isplivalo u mračnom kontekstu. On je naime na autocesti Zagreb – Varaždin kod Popovca, vozeći audi, neoprezno skrenuo u desni trak te skrivio smrt dvojice prijatelja. Tako je zavio u crno dvije bjelovarske obitelji.

Dvije godine kasnije na Općinskom sudu u Svetom Ivanu Zelini izrečena mu je nepravomoćna presuda na godinu i pol dana zatvora zbog nesreće iz nehaja. Pucar je izrazio sućut obiteljima te više puta izrazio žaljenje zbog nesreće te tvrdio kako se radilo o nehaju. Zasigurno mu je ta tragedija koju je skrivio obilježila tu fazu života. No, sudeći po njegovom zadovoljnom licu bilo da se slika s državnim vrhom ili pohodi partije s novom izabranicom, direktoru Podravke je procvjetalo i na privatnom, poslovnom ali i planu osobnih financija. Sudeći po ovoj priči neki Hrvati uistinu ne moraju po blagostanje ići nikamo iz rodne grude. Vjerojatno usljed silnih obveza ali i uspjeha i blagostanja Marin Pucar nije stigao odgovoriti na naš upit o investicijama i nekretninama.