Nakon Mamićevog iskaza o podmićivanju pala je velika sjena sumnje na osječke suce a najgore je prošao sudac Kaznenog odjela Županijskog suda u Osijeku kojeg Mamić tereti ne samo da je primao od njega desetine tisuća eura već i da ga je vodio u Dubai i kupovao mu cipele. Ekskluzivno otrivamo dosad nepoznate podatke o imovinskom statusu suca Kvesića prije više od deset godina i sada, te detektiramo kako je zatajio vrijednu imovinu u svojoj imovinskoj kartici.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Imovinske kartice sudaca dostupne su na internetu. Zahvaljujući toj transparentnosti u prilici smo ustanoviti odgovaraju li prijavljeni imovinski podaci činjeničnom stanju. O slučaju osječkog suca Ante Kvesića, kojeg je Zdravko Mamić iz Mostara prozvao za višekratno primanje mira, uključujući novčane i druge vrijedne darove, već smo pisali u prethodnom članku u kojem smo ekskluzivno otkrili kako se njegova kćer ludo provodi po najpoznatijim svjetskim destinacijama te slike s nekih od najpoželjnijih i najskupljih egzotičnih odredišta plasira na svoj Instagram profil.

No, ovaj članak nastao je kao rezultata naših istraživanja - usporedbe prijavljene imovine s onom koju smo mi detektirali. Također, kod suca Ante Kvesića detektirali smo nesklad između prijavljenog i stvarnog stanja. No, prvo krenimo redom. Kako je Ante Kvesić uopće dospio na tako značajne sudačke dužnosti te pozicije s kojih je očito morao i raditi u skladu sa zakonom, ali i nezakonito u svoju korist, potvrde li se Mamićeve optužbe.

Ante Kvesić uspon u pravosudnoj hijerarhiji započeo je 23. veljače 1991. kada je tadašnji predsjednik Sabora RH, pokojni Žarko Domjan, inače brat 'željezne lady HRT-a' Ksenije Urličić, potpisao imenovanje kojim je Kvesić unaprijeđen s pozicije zamjenika općinskog javnog tužioca u Osijeku na mjesto osječkog javnog tužioca a na njegovo mjesto je imenovan Antun Scmidt, dotadašnji v.d. općinskoj javnog tužioca. Znakovito je kako je uz Domjana odluku potpisao tadašnji predsjednik društveno-političkog vijeća Sabora RH Ivan Vekić, jedan od utemeljitelja HDZ-a i ratni ministar policije koji je umro 2014. godine.

Naime, jedan od osječkih sudaca koje proziva Mamić u istom paketu je i Zvonko Vekić. Potom je predsjednik Državnog sudbenog vijeća 15. svibnja 1996. potpisao ponovno imenovanje Ante Kvesića na istu poziciju - općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku. S te je pozicije prozvani Kvesić dospio do suca Kaznenog odjela Županijskog suda u Osijeku. Sve što je radio godinama prije nego što je postao sudac te ono što je radio kao sudac sada je zasjenjeno teškim Mamićevim optužbama.

Možemo primijetiti kako njegovoj reputaciji nije toliko naškodio ni strašni događaj kada je 2013., prema medijskim napisima, sudjelovao u prisilnoj hospitalizaciji svoje supruge Zdenke na zagrebačkoj psihijatriji u Vrapču. Tada je njegova supruga i majka njegovo dvoje djece, sina Mislava i kćeri Sonje, ispred televizijskih kamera svjedočila o užasu koji je prošla tijekom prisilne hospitalizacije. Naravno, da sada Mamić nije propustio priliku da dodatno ocrni suca Kvesića tako što je rekao da je ne samo njemu plaćao troškove i šoping u Dubaiju već da je Kvesić prisilno smjestio suprugu na psihijatriju kako bi mogao s ljubavnicom i njenom kćeri boraviti u Dubaiju.

Sve će to naravno nadležni morati provjeravati ali čudi sporost DORH-a kojem je Mamić USB stick sa svim podacima, uključujući i fotografije nekonvencionalnih druženja sa sucima, dostavio još 8. listopada prošle godine. Dakle, pogledajmo što je prijavio sudac Ante Kvesić, u imovinskoj kartici. Upisao je kako je naslijedio polovicu kuće u Višnjevcu - 291 kvadrat, procijenjene vrijednosti 200 tisuća kuna. Sa suprugom je vlasnik stanova u Osijeku - jedan je površine 95.07 kvadrata, vrijedan 700 tisuća kuna, kupljen na kredit, drugi ima 94.06 kvadrata, također vrijedi 700 tisuća kuna, a stekli su ga otkupom stanarskog prava novcem stečenim od nesamostalnog rada.

Posjeduje i kuću za odmor u Satnici Valpovačkoj čija je površina, inače, 1328 kvadrata, procijenjen na 100 tisuća kuna. Kupili su je tako što su prihodom od nesamostalnog rada kupili zemljište i izgradili objekt koji je naknadno legaliziran, ali ne uknjižen. Posjeduju i nekretninu u Sutivanu na Braču, površine 1191 m2, procijenjene vrijednosti 35 tisuća kuna, kupljenu ušteđevinom. Ante Kvesić posjeduje 80 tisuća kuna vrijedan automobil Nissana Micre 1.5 Acent a kupio ga je novcem od štednje i prodaje starog automobila.

Naslijedio je i 138 dionica Hrvatskog telekoma nominalne vrijednosti 100 kuna koje su mu lani donijele 1.200 kuna dividende. Ima i štednju od 5588 australskih dolara, stalni bruto prihod od 44 do 45 tisuća kuna, a prošle je godine zaradio još i četiri tisuće kuna angažmanom na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. U prosincu 2008. godine u Privrednoj je banci Zagreb podigao kredit od 457.500 kuna na 16 godina. Njegova supruga Zdenka Kvesić ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju stekla je stan od 57.52 kvadrata u Osijeku vrijedan 300 tisuća kuna, naslijedila je osminu kuće s okućnicom u Višnjevcu - površina: 242 kvadrata, vrijednost: 250 tisuća kuna - pa osmi dio njive u Višnjevcu - 134 kvadrata, 25 tisuća kuna vrijednost - i četvrtinu njive u Petrijevcima od 8024 kvadrata, vrijednu 35 tisuća kuna.

Tako stoje podaci u imovinskoj kartici suca Kvesića. No, mi smo malo zagrebi ispod površine i detektirali više stambenih kvadrata nego što ih je Kvesić prijavio. Također, otkrili smo kako se sudac Kvesić u siječnju 2006 zadužio za 8.299, švicarskih franaka protuvrijednosti u kunama  s rokom otplate od 36 mjeseci zbog automobila Citroën C3, model SX pack, boje noir onyx, kod zagrebačke Volksbanke. Vjerojatno je nakon otplate taj automobil prodao pa dijelom financirao kupnju novoga. Prigodom ovjere tog javnobilježničkog ugovora koji je javno dostupan sudac Kvesić prijavio je adresu u osječkoj Ulici kardinala Alojzija Stepinca.

Na prijavljenom kućnom broju, uvidom u vlasničke listove, utvrdili smo kako je sudac Kvesić suvlasnik puno više kvadrata nego što je prijavio kroz dva stana koje posjeduje sa suprugom po pola te još jednim gdje je ona isključiva vlasnica. Dakle, isto je zatajio u imovinskoj kartici. Naime, na njega i suprugu Zdenku, od koje se očito nije rastao i nakon prisilne hospitalizacije i njezine TV izjave kako će se rastati od supruga koji ju je smjestio na Vrapče, upisan je jedan stan oznake A ukupne površine 95,07 m2 s podrumom površine 41,45 m2 te još jednom podrumskom prostorijom sa 26,94 m2, dakle ukupne površine 68,39 m2.

Na njega je upisana i tavanska prostorija ukupne površine 97,81 m2, te stubište tavanskog dijela - stepenice sa 3,08 m2, stepenica sa 6,60 m2, i terase sa 5,56 m2, ukupne površine 14,24 m2. Na navedenom su upisani po pola Ante i Zdenka Kvesić. Taj su stan kupili od Tatjane i Vladimira Radića u siječnju 2009. Imaju i pravo korištenja ulaznog hodnika od 19,77 m2. Nadalje, na istoj adresi prozvani sudac i njegova supruga posjeduju i stan ukupne površine 94,06 m2 s dva podrumska prostora ukupne površine površine 87,50 m2, te s tavanskom  prostorijom površine 118,42 m2.

Osim toga suvlasnici - supružnici Kvesić - imaju pravo korištenja dijela podrumskog prostora - wc od 1,96 m2 i hodnika sa 21,43 m2 zajedno s još jednim susjedom. Također, na istoj lokaciji Zdenka Kvesić posjeduje i stan označen kao C ukupne  površine 57,52 m2 te podrumske prostorije ukupne površine 57,76 m2 ali tavanske prostorije ukupne površine 59,98 m2. U teretovnici je upisan u siječnju 2009. kredit u korist Privredne banke u iznosu od 457.500 kuna koje je naveo u imovinskoj kartici. Bio je upisan i jedan kredit od 19. rujna 2002. s pravom zaloga na stan A u iznosu od 35.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Očito je taj kredit Zagrebačkoj banci vraćen jer je bio dobiven na 10 godina otplate sa 7,49 % kamata godišnje. Provjerili smo i stanje u vlasničkom listu naslijeđene nekretnine u Višnjevcu kraj Osijeka i tu smo ustanovili kako je Ante Kvesić naslijedio zajedno s bratom Božom polovicu prizemnice i to nakon smrti majke Mile. Ona je umrla u 91.-oj godini u veljači prošle godine a njezini su nasljednici bila njezina dva sina, sudac Ante i Božo koji je dotad živio u skromnoj prizemnici  Hercegovačkoj ulici u Višnjevcu gdje je predsjednik lokalnog športskog ribolovnog društva. 

U Ulici kardinala Alojzija Stepinca u kojoj, kao što vidimo iz ovog članka, sudac Ante Kvesić i njegova supruga Zdenka posjeduju stotine neprijavljenih tavanskih i podrumskih kvadrata registriran je i obrt njihove kćeri za šminkanje i manikiranje o čemu smo već pisali. Zanimljivo je kako na toj adresi sudac Ante Kvesić ima registriran jedan fiksni telefonski broj te čak četiri mobilna. Na istoj adresi i njegov sin Mislav ima registriran fiksni broj te još jedan mobilni glasi na vizašisticu Sonju Kvesić a koji ona oglašava uz svoj obrt Studio Con2R.

Postavlja se pitanje i zašto će sucu Kvesiću četiri mobilna broja, ali i to možda zna Mamić ali moguće i istražitelji. U slučaju neprijavljenih kvadrata, bez obzira što su podrumski i tavanski radi se o imovini velike vrijednosti zbog atraktivne lokacije u središtu Osijeka u kojoj se nalaze. Pravi uvid u život na visokoj nozi članova obitelji Kvesić dobili smo pregledom fotografija Sonje Kvesić na Instagramu. Iz istih se vidi i kako sudac voli trendy zagrebačka mjesta koje je posjećivao sa kćeri ali i da je njegov sin u lipnju 2015. otputovao u Ameriku.